Dodaj do ulubionych

PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska

IP: 212.160.137.* 20.04.06, 11:52
Ludzie! Kto kupił mieszkanie przy ul.Kminkowej/Szałowiowej, w zabudowie
szergowej po 8 i 16 mieszkań (tuż za budowanymi obecnie bliźniakami, w
pobliżu torów). Dajcie znać , ze jesteście:-)
Obserwuj wątek
    • Gość: Mieszkaniec Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: 212.160.137.* 20.04.06, 11:54
      Tzn. Kminkowa/Szałwiowa, za dużo literek napisało mi się:-)
    • Gość: mz Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.epsa.pl 20.04.06, 12:23
      ja planuję-ale umowy jeszcze nie podpisałam...
    • Gość: mz Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.epsa.pl 20.04.06, 12:28
      a przepraszam-ja planuję zakup w tych mieszkaniach w zabudowie szeregowej,które
      sa budowane za obecnymi zabudowaniami popegeerowskimi
      ale pozdrawiam:-)
      • Gość: Mieszkaniec Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: 212.160.137.* 20.04.06, 12:31
        Szkoda...Może ktoś się jednak znjadzie
    • Gość: MZ Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.epsa.pl 20.04.06, 13:22
      A TAK SWOJĄ DROGĄ TO UMOWE JUŻ MASZ PODPISANĄ NA TO MIESZKANIE W ZABUDOWIE
      SZEREGOWEJ?
      • Gość: Mieszkaniec Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: 212.160.137.* 20.04.06, 13:32
        tak
        • Gość: mz Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.epsa.pl 20.04.06, 13:59
          a czy pajo jest elastyczne jesli chodzi o negocjowanie zapisów umowy-
          uszczegółowienie pewnych zapisów lub dopisanie innych-dla nas jako Kupujących
          ważnych,a które nie zostały w umowie zawarte?
          • Gość: Mieszkaniec Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: 212.160.137.* 20.04.06, 14:12
            Nie, tzn w mojej umowie nic nie dało się zmmienić ale ona jest podpisana parę
            miesięcy temu więc może teraz coś sie zmieniło
            • Gość: mz Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.epsa.pl 20.04.06, 14:23
              najlepsze jest to,że w ostatnim paragrafie jest mowa o tym,że umowa była
              uzgadniania indywidualnie...

i właśnie to mnie martwi,ze nie można negocjowac zapisów:-(
              • Gość: Mieszkaniec Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: 212.160.137.* 20.04.06, 14:35
                nie pamiętam,jak jest w mojej ale wydaje mi się ze nie ma takiego zdania
                • Gość: mz Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.epsa.pl 20.04.06, 14:37
                  a kiedy macie odbiór? to są mieszkania dwupoziomowe z ogródkami?
                  • Gość: dxf Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 12:20
                    Szanowni Państwo!
                    PAJO nie negocjuje umów. Jeżeli coś się nie podoba to cytuję: "są inni chętni
                    na to mieszkanie". Z drugiej jednak strony rzadko też dochodzi swoich praw
                    wynikających z zapisów o karach i odsetkach. A nowo przybyłych na forum witam i
                    polecam wpisać w wyszukiwarce PAJO i poczytać wszystkie 4 fora na portalu
                    GAZETA o tej tematyce od początku, ponieważ zadawanie ciągle tych samych pytań
                    nie posuwa nas do przodu :)I jedno - nie płacić zgodnie z umową, bo zastanie
                    Was sytuacja że możecie zapłacić 80% wartości umowy mając wyniesione ledwo
                    fundamenty. PAJO raczej nie dochodzi odsetek jak dobrze umotywujecie brak
                    zapłaty. I pamiętajcie - forma pisemna z potwierdzeniem odbioru każdego Waszego
                    pisma!
                    • Gość: mz Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.epsa.pl 25.04.06, 12:56
                      witam!
                      zapis o odsetkach nie jest moim najwiekszym zmartwieniem chociaż Prawnik, z
                      porady którego korzystałam, stwierdził,że kara w wysokosci 20% jest rażąco
                      zawyzona-są to klauzule niedozwolone zgodnie z kodeksem cywilnym i wielokrotnie
                      przez UOKiK kwestionowane....
                      chodzi mi głównie o inne kwestie,np.stwierzenie,że działka nie jest obciążona,a
                      budynek budowany jest na podstawie konkretnego pozwolenia na budowę; nie ma
                      mowy o tym,ze odbiór będzie potwierdzony protokołem i o ewentualnych
                      stwierdzonych wadach oraz ich naprawie...;powinna być podana cena 1 m2
                      powierzchni mieszkania i działki(jest to potrzebne przy ewentualnym
                      stwierdzeniu ponad 2% różnicy w powierzchni aby móc dokonac rozliczenia), nie
                      jest podana norma zgodnie z która mierzona jest powierzchnia mieszkania.takich
                      brakujących albo niepełnych zapisów w umowie Pajo jest zdecydowanie więcej.Na
                      słowo nic sie niestety nie zalatwia.Poprostu chodzi mi o dopisanie w umowie
                      takich kwestii,które nie zmieniają znaczenia umowy a jedynie zabezpieczaja nas-
                      klientów.

p.s. właśnei takiej reakcji Pajo sie obawiam,ze "są inni chętni na to
                      mieszkanie"

Pozdrawiam:)
                      • Gość: dxf Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 15:23
                        Rozumiem Twoje uwagi co do umowy, ale musisz się liczyć z tym, że jak kupujesz
                        szeregowiec za 230 tys to jest to coś za coś. Nie, nie bronię tu PAJO,
                        najchętniej powiesiłbym ich za j..., ale taka jest prawda - oni też nie są
                        samobójcami. W końcowym akcie notarialnym z PAJO nie masz wogóle podanej
                        powierzchni budynku, kupujesz działkę zabudowaną szeregowo i to tyle. Z ich
                        jakością wykonania nie są w stanie utrzymać podstawowych parametrów i niczego
                        takiego nie podpiszą. Więc jak już wspomniano na tym forum, albo umiesz kupić
                        coś tanio i jesteś na tyle cwany że dopilnujesz tych partaczy, albo od razu
                        zapomnij o tym pomyśle i uszykuj ze 300 - 400 tys na podobny budynek u
                        developerów, u których warunki są jasno określone. Dla mnie skandalem jest fakt
                        że na samym początku "drogi krzyżowej" z PAJO klient nie otrzymuje dokładnej
                        specyfikacji wykonania budynku wraz z określonymi producentami i typami
                        materiałów (nie chodzi mi o watę, ale chociażby o piec, nie wspomnę już o
                        planie budynku w CAD-zie, z którego można by jednoznacznie wyczytać wszystkie
                        wymiary... Ale to jest tak specjalnie urządzone, zapewniam Cię.
                        • Gość: cherry Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.icpnet.pl 25.04.06, 22:03
                          dxf... plan budynku i tak niewiele daje - każdy z nas otrzymał chyba rysunek z
                          wymiarami, ale niewiele się tu zgadza... od grubości ściany nośnej, która na
                          rysunku ma 24 cm, a w rzeczywistości tylko 20 cm, poprzez okna, wymiary komina
                          itd... rezultat jest taki, że i tak dopiero po wybudowaniu można zacząć
                          cokolwiek planować... dobrze, że od początku zaznaczyli, że jest to tylko
                          rysunek przybliżony.... ;)

W takim razie według czego oni to budują?

Jak będę kupowała następne mieszkanie to będę mądrzejsza.... ;)

• Gość: dxf Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 08:33
                            No właśnie to miałem na myśli - rysunek nie daje podstaw do żadnych reklamacji,
                            bo jest od początku kiepski, niejednoznaczny i nie trzyma proporcji (jak to
                            zwykle kserokopie). Ale jak wspomniałem - to celowa taktyka.
                            • Gość: ali Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 12:49
                              Witam, ja w najbliższym czasie mam podpisać umowę z Pajo, właściwie po tym co
                              czytam tu widzę, że nic z nimi nie wynegocjuję.
                              Czy ktoś coś zmienił w umowie?
                            • Gość: Troll Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 13:26
                              Tak nawiasem odnośnie tej budowy przy Kminkowej/Szałwiowej - nie za blisko
                              siebie te tarasy od tyłu? Trochę kicha jak na dom szeregowy, takie zaglądanie
                              sobie w zupę mogłoby ujść w jakimś bloku, ale nie w domu! Do przemyślenia...
                              • Gość: dxf Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 13:30
                                Zwróćcie uwagę czy PAJO dzieli wam ścianą trójkątną poddasza na górze, bo w
                                tych długich szeregach dzielili co 2, co jak się łatwo domyslić nie jest
                                pomysłowe, szczególnie jak ktoś adaptuje poddasze... Ciekawe co na to przepisy
                                przeciwpożarowe?
                              • Gość: mo79 Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.epsa.pl 26.04.06, 13:58
                                sęk w tym,ze to nie są domy w zabudowie szeregowej,tylko mieszkania...:-(
                                mieszknie jest własnościa kupujacego,ale w gruncie już ma niestety swój
                                współudział...
                                coraz wiecej watpliwosci mam co do kupna tam mieszkania...a szczególne
                                zastrzeżenia mam oczywisćie do niekorzystnych zapisów umowy,której podobno nie
                                mozna negocjować...i boję się,zeby na jakąś minę nie wdepnąć...:(
                                • Gość: ali Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 14:18
                                  masz rezerwację?
                                  na jaki budynek skrajny czy środkowy?

• Gość: MO79 Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.epsa.pl 26.04.06, 14:35
                                    MÓJ NR GG:4152959
                          • Gość: Iza Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 22:21
                            a jednak planujesz kupić następne mieszkanie?
    • Gość: mz Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.epsa.pl 20.04.06, 14:31
      my chcemy uszczegółowić pewne zapisy i wprowadzić takie którcyh nie ma,np.o
      stwierdzeniue wad przy odbiorze, o tym,że nieruchomosc nie kupujemy
      nieruchomość wolną ok jakichkolwiek obciążeń,itp.nie zmieniają one umowy w
      zasadnizy sposób,ale są dla nas zabezpieczeniem
      poza tym jestem po spotkaniu z prawnikiem ,który sam powiedział,ze umowa jest
      bałaganiarska,niespójna i ma duże luki,a poza tym kara w wysokości 20% jest
      rażąco wysoka i UOKiK mógłby to zaskarżyć...
    • Gość: SliderS Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 02.05.06, 06:21
      Ja kupiłem mieszkanie na Kminkowej w budynkach 16 rodzinnych. I również chętnie
      poznam przyszłych lokatorów. Kontakt slidersszz@tlen.pl
    • marcinn15 Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska 07.05.06, 11:26
      Mam mieszkanie na Kminkowej, a o co chodzi ???
    • Gość: SliderS Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.05.06, 14:09
      Witam ponownie jak wcześniej pisałem kupiłem mieszkanie w domu 16 rodzinnym
      (kminkowa 10) budowa wreszcie rusz (już widać fundamenty)
      Mam pytanie odnośnie pieca dowiedziałem się że instalowane będą IMMERGAS Extra
      Intra Star (www.immergas.com.pl) - czy ktoś miał już jakieś doświadczenia z tą
      firmą? Warto zostawić czy wymienić na inny?
    • Gość: Klaudek Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.man.com.pl 14.10.06, 07:46
      Jestem tu :)Szałwiowa 4a co prawda jeszcze bez dachu i zdużym opóźnieniem.
      • Gość: mieszkaniec Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.06, 19:46
        cześć Klaudku,możesz powiedzieć na kiedy miał być odbiór Twojej "szesnastki"?
        Pozdrawiam wszytskich
        • mkusiciel Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska 18.10.06, 09:12
          Imergas to kiepski piec kiedyś zakładali beretta ciau pan Płocienniczak
          twierdził że gorszy ale my założyliśmy w ramach wymiany imergas i żałujemy bo
          bardzo długo nagrzewa wodę chociaż jest zaraz obok umywalki. Jeśli chodzi o
          negocjację to tylko z Wnękiem może coś załatwicie pracownicy nic wam nie
          pomogą. Pozdrowienia i powodzenia z przebojami z PAJO my walczymy nadal 1,5
          roku po oddaniu mieszkania.
          • Gość: dxf Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.06, 08:52
            www.allegro.pl/item134476373_ulrich_kociol_co_gaz_nowy_za_grosze_z_40_rabat.html

Polecam ten kocioł, jest niebo lepszy niż IMMERGASY i BERETTY za 3 - 4 tys. Ma
            zamknietą komorę spalania i elektroniczne sterowanie z wyświetlaczem, co jest
            rzadkością w tej klasie, zresztą polecam opis i porównanie ze standardowymi
            piecami oferowanymi przez developerów, a cena w promocji podobna jak nie
            taniej...
            Wiem bo mam już doświadczenia z 3ma kotłami na Plewiskach. Jeżeli ktoś jeszcze
            ma szansę to niech zrezygnuje ze standardowego kotła od PAJO i skorzysta z tej
            promocji.
            Pozdrawiam :)
        • Gość: Kaludek Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 09:56
          Odbiór ma być niby według umowy 21 Listopada, ale na pewno będzie dużo dużo
          później :( Jak byłem tam wczoraj to dopiero co zaczęli budować dach, pojawiły
          się dopiero drewniane konstrukcję dachu także z bólem oświadczam żę odbiór może
          być dopiero ok lutego lub nawet marzec ;( troszkę nieciekawie to wygląda
          zwłaszcza że cała kwota wartości mieszkania została już im zapłacona.Jestem
          dobrej myśli, nic więcen mi nie pozostało,zresztą nie jestem sam heheh...
          Pozdrawiam
          • Gość: erem Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.lexell.com.pl 07.11.06, 21:48
            Oj nie czytali forum, nie czytali, a było pisane.... Myśleli że oni pierwsi w
            historii dostaną od PAJO domki w terminie.... Buuuu, lenistwo! :)
            • Gość: Ad Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.icpnet.pl 07.11.06, 22:27
              Hehe,
              Ja tez tak miałem rok temu. Odbiór miał być w listopadzie, a był, w lipcu...
              następnego roku. Oczywiście cały czas kierownik S. mówił że miesiąc później będą
              oddawać - tak co miesiąc
              Więc późna wiosna przyszłego roku to wg mnie realny najwcześniejszy termin.

No cóź, tak to jest z pajo. Pajo zrobi Cie w jajo ;))))
              A każdy chce wierzyć w to co mówi pani H, i pan F
              • Gość: Klaudek Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.06, 12:34
                A jak wygląda sprawa wypłaty odszkodowań za nieterminowe oddanie mieszkania do
                użytku?U mnie w umowie jest punkt na ten temat i jest napisane że jeśli
                developer nie odda w terminie mieszkania to sprzedający (Pajo)zobowiązuje się
                do wypłacenia karnych odetek w wysokości 0,01% od wpłaconej kwoty za każdy
                dzień spóźnienia.
                Czy ktoś już może z mieszkańców tego osiedla miał przyjemność toczyć bój z Pajo
                o wypłacenie odszkodowania za nie oddanie w terminie mieszkania?
                • Gość: haniaq Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.um.poznan.pl 09.11.06, 16:20
                  Ja jeszcze żadnego boju z Pajo nie stoczyłam i mam nadzieję że nie będę musiała
                  ale potrzebuje informacji o wysokości czynszu mieszkania ponad 90 m.Chodzi o
                  te fundamenty naprzeciwko "rażących" zielonką szeregowców.Tam będą dwupoziomowe
                  90,3 m mieszkania.Czy ktoś coś może mi odpowiedzieć na ten temat?Do odbioru
                  jest dopiero w 2007 r.(i to pod koniec).Pozdrawiam!!!
                  • Gość: kaczuszka Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.06, 16:16
                    Już się martwisz o czynsz? Ja na Twoim miejscu martwiłabym się czy w ogóle
                    wybudują Ci a jeżeli tak to kiedy. Ja miałam odbiór na 30.09.2006 !!! Dwa tyg.
                    temu panowie F i F mówili o planowanym terminie na 30.11.2006. Niestety ale
                    przez te 14 dni na samej budowie nic się nie zmieniło a słyszy się, że termin
                    przesunie się na 15.12.2006. Może bym w to uwierzyła gdyby na budowie coś się
                    działo, niestety byłam tam wczoraj i nic się nie dzieje a pana kierownika F.
                    możnaby szukać do ... śmierci. Nie odbiera telefonów i jego pracownicy też nie
                    wiedzą gdzie jest, a w samym centrum tego bałaganu (Luboń) przyjęli
                    metodę "spychologii", o terminach każą kontaktować się z kierownikiem budowy a
                    ten ...(opisywałam powyżej). Jak to jest, że deweloper nie potrafi określić
                    ostatecznie terminu przekazania mieszkań kiedy ten zapisany w umowie już dawno
                    minął??? Mówią tylko o terminach planowanych. Ktoś wcześniej pisał o terminie
                    odbioru "16" na 21.11.2006 a jeszcze nie ma dachu.
                    Mówię Wam to wszystko to wielkie bagno tak jak te drogi po deszczu lub jeszcze
                    większe. Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów i pozostaje mi życzyć Wam i
                    sobie cierpliwości.
                    • Gość: webaholic Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.icpnet.pl 10.11.06, 17:03
                      W zeszłym roku tez to przechodzialam , kierownik S mówił mi, ze za 7 dni, moje
                      m w stanie surowym otwartym bedzie nadawac sie do mieszkania.
                      Co do czynszów to zalezy od tego jakiego administratora wybierzecie
                      własnie podpisaliśmy z Wielkopolanką , wysokośc czynszu, mimo iż zajmuje
                      mieszkanie (nie wiem dokładnie ale ma 96 albo 98 m) to na umowie mam 84 i wyszło
                      130 zł miesiecznie, choc blokowi maja jeszcze negocjowac, bo kupa tam niejasnych
                      opłat

• Gość: Klaudek Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 17:54
                  Witajcie sąsiedzi Kminkowa/Szałwiowa 4 (szesnastka) :)
                  Czy Wy również otrzymaliście listy od Pajo z informacją iż obecnie trwają prace
                  montażu instalacji elektrycznej,sanitarnej,montaż okien,tynków i czegoś tam
                  jeszcze...w związku z powyższym przesuwają termin odbioru mieszkań na
                  15.01.2007 ??? Zaczyna się chyba...Szkoda tylko że zapomnieli napisać że dachu
                  jeszcze nie wybudowali? :)
                  • Gość: webaholic Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.icpnet.pl 01.12.06, 15:41
                    o korespondencja - kulturka.
                    mnie tak nie szanowano, nikt listów nie pisał, sama musiałam chodzic do Pana S,
                    który mówił 11 grudnia, ze termin oddania był 10 grudnia wiec ma jeszcze full
                    czasu..............
                    • Gość: kaczuszka Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.06, 18:31
                      Nie ciesz się z tego listu, bo z pewnością nie jest ostatni. Nasza 8-semka
                      miała być oddana do 30.09.2006, miesiąc temu dostaliśmy pismo, że odbiór
                      nastąpi do 30.11.2006, a tydzień temu, że do 15.12.2006, a w środku nie ma
                      tynków, sufitów. Termin raczej mało realny. Przed 15.12.2006 spodziewamy się
                      następnego pisma.
                    • Gość: Gosc Re: PAJO - Kminkowa/Szałowiowa - Plewiska IP: *.icpnet.pl 03.12.06, 20:34
                      Wlasnie to samo sobie pomyslalem - qlturka
                      Niestety zmiany są tylko w image.
                      Sposob działania dalej ten sam o czym przekonałem się niedawno.

A co do terminu to jeszcze raz powiem dla tych co nie wierzą. Że początek wiosny
                      marzec/kwiecień to realny termin dla Was.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka