Gość: Obiektywnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 14:42 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nekroskop88 Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 14:48 www.google.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywnie Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 14:52 A w szukamy Polski nie ma takich szacunkowych danych? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 14:55 Może sam byś sprawdził? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 14:56 > Może sam byś sprawdził? :-) Już myślałem, że Zewsi niepoważny jakiś, ale patrzę jest ":-)", więc to tylko żart taki. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 15:04 Zdecydowałem uśmiechnąć się do Obiektywnie, żeby pomóc tej osobie zebrać się w sobie i poszukać tego, co interesujące. Myślę, że to pomoże. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywnie Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 14:57 A wg Ciebie ile jest ruskiej ludności na Podlasiu? Tyle ile podaje GUS? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 15:05 Pewnie tyle ile podaje Radio Erewań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywnie Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 15:11 Nie znasz żadnych danych szacunkowych, do których mógłbys się odnieść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 15:16 Musi być bardzo dużo ruskiej ludności na Podlaszu, bo zamieszkuje ona od wieków całe wschodnie Podlasze: img504.imageshack.us/my.php?image=osadnictwoyb6.jpg img522.imageshack.us/my.php?image=mapagwarpodljh6.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Tkac, to ty? 31.10.06, 15:33 Dawno tych mapek nie widziałem, normalnie stęskniłem się:) Odpowiedz Link Zgłoś
w44w Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 20:44 ruska od wieków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apollo Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 17:20 od zarania dziejów tutaj mieszkają i beda nadal mieszkać. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kfiadek Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 16:32 co do ludności "ruskiej" to łatwo policzyć :) niektorzy uważaja ze poprostu za duzo .... :) inni uwazaja ze ludnosc podlasia to 100% "ruskich" a Ci co uwazaja inaczej to zwykłe białoruskie albo ukrainiskie "PRZEChszty" :) a niektórzy mawiają że nie ilość jest wazna ale "JAKOŚĆ" WiEc tych (jakościowych) łatwo policzyć ..... Pozdrawiam wszystkich nacjonalistow .... hehehehehhe KFIADEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 17:24 Nie wszyscy ruscy katolicy na Podlaszu to przechrzty. Na północy od początku zasiedlania mieszkała mieszna ludnosć prawosławno-katolicka, rusko-litewska z małym dodatkiem mazurskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 17:47 Wytłumacz mi mistrzu skąd się wzięli katoliccy Białorusini?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 18:08 kamilar napisał: > Wytłumacz mi mistrzu skąd się wzięli katoliccy Białorusini?? Mikkelson ma rację ze ruszczonymi Litwinami-katolikami. Do tego doszli okatoliczeni prawosławni i uniaccy Rusini, drobny ułamek Mazurów-katolików i oto cała zagadka. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 18:58 No czekałem na unitów. Bardach podaje: "Dyskryminacja wyznania rzymskokatolickiego znajdowała jaskrawy wyraz w wypadku małżeństw mieszanych między prawosławnymi i katolikami. Małżeństwa takie zawierano wyłącznie w kościołach prawosławnych; małżonkowie musieli zobowiązać się na piśmie do wychowania dzieci w wierze prawosławnej. Zakazano przechodzenia z prawosławia na inne wyznanie, a zmiana wyznania na prawosławie była popierana przez władze.............. W końcu 1839 roku nastąpiła formalna kasta unii... WYDANO AKTY PRAWNE uniemożliwiające przechodzenie prawosławnych-byłych unitów na wyznanie rzymskokatolickie. P.S. A skąd wiesz, który katolik Białorusin to Litwin, moze są też tam Polacy, np schłopiała szlachta polska, zbiegłe chłopstwo z Mazowsza itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 19:08 kamilar napisał: > No czekałem na unitów. > Bardach podaje: > "Dyskryminacja wyznania rzymskokatolickiego znajdowała jaskrawy wyraz w wypadku > małżeństw mieszanych między prawosławnymi i katolikami. Małżeństwa takie > zawierano wyłącznie w kościołach prawosławnych; małżonkowie musieli zobowiązać > się na piśmie do wychowania dzieci w wierze prawosławnej. Zakazano przechodzeni > a > z prawosławia na inne wyznanie, a zmiana wyznania na prawosławie była popierana > przez władze. Tak było w mojej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:25 Z pewnoscia tak było, ale to jednostkowe przypadki. Wcześniej i później odbywało się masowe, całymi parafiami i wsiami porzechodzenie prawosławnych na uniactwo i dalej na rz-katolictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 19:29 Gość portalu: Prostowicz napisał(a): > Z pewnoscia tak było, ale to jednostkowe przypadki. Wcześniej i później > odbywało się masowe, całymi parafiami i wsiami porzechodzenie prawosławnych na > uniactwo i dalej na rz-katolictwo. fascynujące, a poprzyj to jakimiś dowodami, może przynajmniej książką. Ja zacytowałem Bardacha. Ilu jest unitów w byłej Galicji wschodniej, gdzie unii nie skasowano, a ilu jest katolików na terenach Białorusi, gdzie unię skasowano i zakazano przechodzenia na katolicyzm?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 19:32 Katolicy są tylko w terenach przyleglych Litwie. To o wszystkim mowi. Ten temat jest dawno zamknięty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:42 Polskie pszeki mało o tym wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 19:44 Nic, dowiedzą się. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 20:38 Poprawnie powinno być przeki. Jeżli już chcesz trzymać się genezy tego słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 20:40 Nie, powinno byc "pszeki", bo wy szypiecie psze...psze...psze )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korszun Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.chello.pl 01.11.06, 09:59 prawoslawie na litwie pojawilo sie rownolegle z katolicyzmem,znacznie wczesniej niz unia panstwowa,przypomnijmy swietych meczennikow prawoslawnych wilenskich.rownolegle funkcjonowali np.franciszkanie.tolkom nie razbieriosz,prawdopodobnie o tej kwestii decydowaly baby-kniaziwie litewscy zenili sie z piastowiczankami i rurykowiczankami,ich wplyw na zycie litwy byl przeogromny.arystokracja litewska przechodzac na ktoras opcje religijna wybierala opcje narodowosciowa,ale nie zawsze- np.oginscy,creptowicze,druccy,byli prwoslawni rurykowicze trubeccy,ale i katoliccy rusini massalscy.szukaj baby-mowia francuzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:37 Katolików w Białorusi jest tyle ile tzw. "polaków". Częśc z nich to etniczni, zbiałorusizowani Litwini. "2. Katoliki-polaki "Do kościoła chodzi i liczy się Polak." Pan Michał z Lebiody "[Tu] nie ma Polaków, żeby rzeczywiście Polak" - tłumaczyła nam jedna z rozmówczyń. - "No, jak Polak? Rzeczywiste Polacy to warszawiaki, poznaniaki - ot, to Polaki. A to - nasze. To tutaj tylko, że wyznanie takie nieruskie - katolickie. To proste Polaki. Nie Polaki, a takie polskie" [B93Fel.JU/KD]. "No jakie, jakie my tutaj Palaki?" - zastanawiała się inna.- "Tylko że chrzcili nas w kościele, wiara katolicka nazywa się, a te, o, jak my mówim, Biełarusy. I my takie tutaj katoliki, i oni takie tut Biełarusy. Ot! [É] No, jaka ja tutaj Polka?" " elektrownia.ornak.com/pl/site/kresy_druga_rzeczpospolita/narody/polak_tozsamosc_kresy_2000 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 19:41 Oczywiscie, žadnych "etnicznych polakow" tam nie ma i nigdy nie bylo. Katolicy to "zprosciewsze" Litwini, prawoslawne - to prawdziwe Rusini (Bialorusini). I kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:55 Gość portalu: Mikkelson napisał(a): > Oczywiscie, žadnych "etnicznych polakow" tam nie ma i nigdy nie bylo. Katolicy > to "zprosciewsze" Litwini, prawoslawne - to prawdziwe Rusini (Bialorusini). I > kropka. A jak było po ukazie tolerancyjnym z 1905r? Czy nie przechodzili prawosławni (wcześniej uniaci) na katolictwo? img353.imageshack.us/my.php?image=rkow7yb.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 19:59 Ten faktor nie byl decydujący. Popatrz, katolicy w Bialorusi są tylko w terenach przyleglych Litwie. Dalej są prawoslawni. Sprawa jasna. To bylo zbadane na początku XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:07 Nie wiem dobrze, jak z tym było na pograniczu lit-białoruskim, ale na Podlasiu prawosławni masowo przechodzili na uniactwo i rz-katolictwo, tak mogło być i u was. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 20:09 U nas tego masowo nigdy nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 20:13 Ale, przecierz, Palenkė (Podlasze) - to tež pogranicze Litewsko - Bialoruskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:30 No to może i u was też było jak i u nas. Tak jak mówią białoruscy nacjonalisci (Paźniak), że litewscy "Polacy" to okatoliczeni i spolonizowani Białorusini? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 20:36 Nie, nie jest to prawda. Sluchaj, lepiej znow nazywaj się Tkac. Bo ten "Prostowicz" to brzmie bardzo pszekowsko. Rozumiem, že chcesz z nich pokpic, ale... Pogadami znowu o kondominium Litewsko - Bialoruskim w Balstogė, podražnimy nerwowych pszekopedow )))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:47 Mi bardziej zalezy na nauczeniu ich czegos a nie by drażnić. I tak drażi ich poznawana prawda o białoruskim Podlaszu z jego "prostą"-białoruską mową wsród katolickich "Polaków". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 20:49 Tkac, czy možna nauczyc czemus tarakana? Z jego glowką? Nie myslę. Najlepiej jego zdlawic i spuscic do unitaza. ))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:58 Częsć z nich to spolonizowani Rusini i Litwini, to może chociaż paru uda sie uratować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 21:05 Ja myslę, že juž duža robota tu zrobiona. Jak tylko zaczelim tu pisac, to pszekopedy jeszcze latali w swojich smierdzących kaczorskich snach. Teraz juž widac dužy progres - powoli przychodzi otrzezwienie. Procesow juž nie zastanowic. Ale to tylko początek. Powrot do koženi nie unikniony. Rezultaty będą zaskakające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: newel Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.chello.pl 01.11.06, 10:09 witebszczyzna,orszanskie,az do mozajska to tereny sila zapedzone do cerkwi,tam jeszcze wciaz sa zascianki,gdzie mowia o sobie-prawosawny,no polskij szlachcic,jak to mozliwe po tylu wiekach,na witebszczyznie do ii pol.xix wieku polski byl w powszechnym uzyciu,zarowno wsrod clopstwa jaki dworjanstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 10:55 Gość portalu: newel napisał(a): > witebszczyzna,orszanskie,az do mozajska to tereny sila zapedzone do cerkwi,tam > jeszcze wciaz sa zascianki,gdzie mowia o sobie-prawosawny,no polskij > szlachcic,jak to mozliwe po tylu wiekach,na witebszczyznie do ii pol.xix wieku polski byl w powszechnym uzyciu,zarowno wsrod clopstwa jaki dworjanstwa. Wczesniej może siłą albo dobrowolnie przeszli na katolicyzm. To niemożliwe, zeby chłopstwo mówiło wtedy na codzień po polsku. Pojawiło się tam trochę chłopskich osadników z etnicznej Polski, ale póżniej i jeszcze do dzisiaj pamiętają swą polską gwarę(parę wsi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 13:18 Prosze pamietac, ze do Rewolucji bolszewickiej na ulicach Minska slychac bylo czesto jezyk polski, byly tez chyba szkoly polskie. Po mieczu pochodze z zascianka Kustownica, gdzies w mozyrskim powiecie. Wyroznikiem polskosci wsrod herbowych byla tam religia katolicka no i jezyk polski, tego sie trzymali mocno niczym rzep psiego ogona. Dopiero moj pra-szczur, dla kariery chyba, poszedl do gimnazjum w Witebsku, z wykladowym jezykiem rosyjskim oczywiscie. Carski lizy-dupa, moznaby dzis przyznac. Dobrze na tym wyszedl bo skonczyl owo gimnazjum ze zlotym medalem. Czyli medalem, na owe czasy, z prawdziwego zlota. Niezly to musial byc kawalek zoltego metalu skoro Antoni zyl za to na studiach medycznych w Charkowie przez rok caly. Pozniej dawal zastrzyki, opiekowal sie dziecmi bogaczy. Skonczyl jako licznoj dworianin(taki tytul Sir za cara). Podpulkownik w armii carskiej, komendant szpitala wojskowego gdzies na sopkach Mandzurii. Mam zdjecia faceta gdzie otoczony rodzina, wyglada nobliwie, niczym Henryk Sienkiewicz. Mimo to nie wyparl sie nigdy religii ani jezyka polskiego. Za takie cos grozil ostratyzm rodzinny i my taki przyklad u siebie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 16:00 A rodzina wie, co waćpan tutaj wypisuje o swej białoruskości i innych nieprzychylnych polactwu sprawach i jak tak to jeszcze nie wypisała ze swego "polskoświńskoryjskiego" inwentarza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.dynamic.dial.as9105.com 01.11.06, 16:52 Laskawco, ci co by mogli mnie wypisac z katalogu swinskich ryjow, sami gryza juz ziemie a mlodsi, dziedzice herbu znaczy sie, Polske maja w dupie i nawet po swojsku nie chrzakaja. No ale niech tylko Lukaszka odda mi moj zascianek to wnet sie zleca niczym muchy do gnoju. Kuligiem zima z wilkami sie scigac, rybki latem lowic, polowac i te takie zabawy z Oksana w stodole na sianku- o, to kazdy mlody samiec lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 17:06 Moża i marszałek biełaruskaj szliachty tutaj zahliadaje czas ad czasu i widzi, jak Waćpan broni i szerzy białoruskość siarod polskich klas niższych. Sława Białarusi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.dynamic.dial.as9105.com 01.11.06, 17:30 Slawa Bialarusi! Jestem gotow nauczyc sie nawet jezyka jako ze nie jest to zaden jezyk "prosty" ale jezyk staro-litewski, wielkokosiazecy. Na razie ogladam telewizje Lukaszki on-line, gdy tylko mam czas i jestem u siebie w Londynku. Malo daja tam po bialorusku ale bywaja swietne programy. taki np facet w pic-kapeluszu niby to daje pogadanki historyczne dla dzieci ale tak naprawde to on igra z ogniem: naucza kto to byl Sanguszko, Sapieha, Oginski i jego piekny polonez. Ci ludzie bardzo chca zapuscic korzenie w wiecznej juz, jak by sie wydawalo, zmarzlinie. Polska ma obowiazek im w tym pomoc. Aha, jesli Marszalek tutaj zaglada: ja mam ten prezent dla Minskiej szlachty, jaki mialem tam zawiezc: zestaw sreber do picia herbaty jak tez globus kapiacy zlotem,wylozony kamieniami polszlachetnymi gdzie i Bialoorus tez zaznaczona. No coz, nie wyszlo bo pojechalismy latem najpierw do Francji, do mego palazzo. Potem do Wiednia, via Krakow. Tak juz bywa gdy sie ozenic z Pania Profesor Nauk Scislych in spe, trzeba byc smirno i ruki pa szwam". Co sie odwlecze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 21:59 Moi praprapradziadowie byli grekokatolikami oczym świdczy unijacka cerkwa ( w stanie prawie niezmiennym dochowana do dziś) we wsi Mostowlany, za którą wybudowano prawosławną od podstaw w drugiej połowie XIX wieku. Ciekawe dzieje naszych ziem, szkoda, że tak słaba jest świadomość historii... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 19:44 Czesiek z Białego > " nie ma Rusinów, żeby rzeczywiście Rusinka" - tłumaczyła nam jedna z > rozmówczyń. > - "No, jak Rusin? Rzeczywiste Rusini to wołynianie, ludzie z witebszczyzny - ot, to > Rusini. A to - nasze. To tutaj tylko, że wyznanie takie polskie - prawosławne. > > "No jakie, jakie my tutaj rusiny?" - zastanawiała się inna.- "Tylko że chrzcili > > nas w cerkwi, wiara prawosłąwna nazywa się, a te, o, jak my mówim, Polaki. I > > my takie tutaj prawosławne, i oni takie tut Prawosławne. Ot! [É] No, jaka ja tutaj > Rusinka?" " Narodowość to kwestia samoświadomości, nie religii, nie przodków. Tatarzy w Polsce podają się za Polaków, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:48 Bądż sobie kim chcesz, polski kosmopolito, Europejczyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 19:54 My to w Litwie smiejemy z tych "polakow". Ja jutro zmyslę, že chcem byc francuzem - i będę "francuzem". Jutro zachcem byc tambu-lambu'owcem. Smieszne. Od swojich koženi nigdzie nie uciekniesz. Albo będziesz mankurtem, bez domu i bez rodziny. "Savieckij narod" - "moj adries ni dom i nie ulica - moj adres savietskij sajuz". Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 20:36 Masz rację od korzeni sie nie ucieknie, dlatego porzuć marzenia o zlitwinizowaniu Polaków. Historia pokazuję, że to Wy się polonizowaliscie lub rutenizowaliscie. Jakoś Polacy bardziej szanują swoją przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 31.10.06, 20:43 A wy germanizowaliscie. Rzadnej przeszlosci wy nie macie. Tylko zfalszowane kaczorowskie brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Odrobinę przesadzasz misiu. Przeca wasza historia 01.11.06, 17:05 nawet krótsza od polskiej, w dodatku przez kilkaset lat ograniczona do chłopstwa. Więc wyluzuj, bo samokompromitację siejesz takimi tekstami. Polacy na Litwie i Białorusi to w dużej mierze potomkowie osadników. W dodatku wszystko tak przemieszane, że tylko totalny ignorant może bredzić o "spolonizowanych" Litwinach, czy na odwrót. Idąc twoim tokiem rozumowania to na wschód od Łaby nie ma Niemców, tylko Słowianie, których trzeba "uratować". Poinformuj ich o tym, to może przynajmniej się pośmieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Odrobinę przesadzasz misiu. Przeca wasza hist IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 17:14 mufti.ibrahim napisała: >Polacy na Litwie i Białorusi to w dużej mierze potomkowie osadników. Jestes pod wpływem polskich mitów i propagandy z przełomu XIX/XX wieku. Nie masz dostepu do rzetelnych opracowań? Ja mam i je niezadługo udostepnię we fragmentach na forum. Zaglądaj tutaj od czasu do czasu, to nabierzesz rozumu. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Buchachachaaaaaaaaaaa!!! 01.11.06, 17:29 Ot odpowiedź dobra na wszystko. Dlaczego tylko Polacy mieszkają z zwartej masie pod Wilnem, Lidą, czy Dyneburgiem a w dużo mniejszych stopniu w innych rejonach. Ano między innymi dlatego, że właśnie na tych obszarach koncentrowało się osadnictwo - dawniej słabo zaludnionych jako pogranicze pomiedzy Litwą etniczną a Rusią. Zresztą pierwszych polskich osadników (sprowadzonych często niezupełnie dobrowolnie) osiedlali jeszcze litewscy kniaziowie przed unią 1386 roku. W tych rejonach osiedlalano chłopów, osiedlała się też drobna szlachta z mazowsza. Mieszając się z miejscowymi asymilowali ich. Na ten temat wylano może atramentu, i to wcale nie w XIX wieku. To, że o tym nie wiesz świadczy tylko, że jesteś ignorantem na temat przeszłości WŁASNEGO kraju. Dokładnie taki sam proces przebiegał po 1569 w okolicach Żytomierza i Tarnopola. Do dzisiaj tamtejsi Polacy nazywają się niekiedy Mazurami. Zresztą wcześniej (na większą skalę) na wschód od Łaby (w wykonaniu Niemców) - od Lubeki po Wrocław również. A twoje "rzetelne opracowania" zachowaj dla siebie. Znam podobne brednie w wykonaniu polskich nacjonalistycznych "uczonych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Buchachachaaaaaaaaaaa!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 17:47 Oto typowa "wiedza" polskich patriotów wychowanych na Sienkiewiczu, szkolnych podrecznikach i popularnych przewodnikach. Doznasz niemałego szoku po poznaniu prawdy, ale możliwe, ze jej nie uznasz, jak i część litewskich i białoruskich "Polaków", wolących trzymać się dawnych polskich mitów. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Tia... Nie ma to jak odpowiedź fanatyka. Tylko 01.11.06, 17:53 TY prawdę możesz OBJAWIĆ! Misiu. Stawiam dolary przeciw orzechom, że moja wiedza na temat przeszłości byłego WKL jest dużo rozleglejsza niż twoja. Twoje teksty mogą co najwyżej poprawić mój nastrój, bo do szoku raczej mnie nie doprowadzą. Ze zbt wieloma nawiedzonymi z różnych nacji rozmawiałem bys mógł mnie zdziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Tia... Nie ma to jak odpowiedź fanatyka. Tylk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 18:12 mufti.ibrahim napisała: > TY prawdę możesz OBJAWIĆ! > > Misiu. Stawiam dolary przeciw orzechom, że moja wiedza na temat przeszłości > byłego WKL jest dużo rozleglejsza niż twoja. Twoje teksty mogą co najwyżej > poprawić mój nastrój, bo do szoku raczej mnie nie doprowadzą. Ze zbt wieloma > nawiedzonymi z różnych nacji rozmawiałem bys mógł mnie zdziwić. > Może rozleglejsza, ale w fałszach i mitach polskich, a nie rzeczywistosci. Ja swoje texty poprę naukowymi cytatmi i skanami z takich prac, tak że zatkają twą polską niewyparzoną gębę i znikniesz stąd jak się pojawiłeś, chyba że nic do Ciebie nie dotrze i dalej będzies bredził sny o polskiej potędze na wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Skąd ja znam te teksty? Aha, przypominam sobie. 02.11.06, 02:31 Identyczne rzucał pewien antysemicki maniak. Też chciał mi udowadniać, że Żydzi pochodzą od Chazarów. A jak się odgrażał! Wy, nawiedzeni maniacy wszystkich nacji, macie jedną cechę wspólną. Jesteście tak komiczni w swoim zacietrzewieniu, że dyskusja z wami to świetna rozrywka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 09:13 mam niemieckie nazwisko, nie znam niemieckiego, nikt z moich krewnych nie czuje się Niemcem, czy powinienem czuć się Niemcem, szukac, kopać, doszukiwać się niemieckich korzeni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 02.11.06, 10:25 Oczywiscie. Každy normalny czlowiek szuka swojich koženi. Znam swoje drzewo genealogiczne do XVII wieku. Mogę dojsc do kąca XV wieku, ale trzeba szukac w Peterburgu w fondzie "Kovienskoje dvorjanskoje sobranije". A može jestes mankurtem - "sovjetskij narod" czy "ludowy polak"? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 20:33 Dziękuję za pozwolenie. Bo byli na forum tacy, co by mnie litenizować, bądź rutenizować chcieli:) A mi dobrze w Polsce, chociaż mam i rodzinę w innym kraju (i nie mówię o starej piętnastce:), która już nawet po polsku dobrze nie mówi, prawdopododnie za pokolenie, abo dwa nie będą się uważali za Polaków, mają do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygota Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 17:22 stąd samo co polscy katolicy. Z macicy kobiecej wyszli. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 31.10.06, 17:45 Wszystko chyba zależy od tego jakie kryterium narodowości przyjmiesz. Czyli co rozumiesz pod pojęciem "ruskie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 17:59 To prawda na północy od Białegostoku, np we wsi Dryga, żyją katolicy którzy gadają po prostemu ( czyt. białoruski ). Ciekawa sprawa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 21:48 Dryga jest w gm. Suchowola, ok.7 km na płd. od niej. A na płn-wschód od Suchowoli widać wieś Okopy - rodzinną Białorusina Jerzego (Alfonsa - takie uniackie imię) Popiełuszki. mapa.szukacz.pl/?n=53.533333&e=23.133333&z=3&t=Dryga&m=Dryga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 21:55 Wiem gdzie to jest, nie wiem jak jest obecnie, ale rodzice mojej ciotki (rocznik '53) gadali po białorusku. Byłem w szoku jak się dowiedziałem, że są katolikami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genetyk Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 17:39 szlacheckie pochodzenie widac najlepiej po chorobach genetycznych za sprawą małżeństw nieomal a czasami nawet kazirodczych. Zaprezentuję kiedy te opracowania. Porażenia mózgowe, padaczki, wodogłowia i inne podobne niedorozwoje. Nie lepiej było się skundlić niż kaleki na świat wydawać? I niby byłko to takie mądre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.elpos.net 31.10.06, 18:36 ruskiej nie ma jest baloruska jesli juz LOL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlasiu! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 18:45 Dane wojskowe Sztabu Gweneralnego Wojska Polskiego mówią o kilkuset dosł. "paruset" tysiącach katolickiej i prawosławnej ludności ruskiej ("białoruskiej") na terenie dawnego woj. białostockiego. Widać wojskowi z rezerwą podchodzą do tych prawosławnych i katolickich "Polaków", bo ich ruskość może kiedyś o sobie dać znać. img274.imageshack.us/my.php?image=opisimapafh2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 18:47 Słyszałem, że dzięki tobie świstakowi zabrakło sreberek. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 18:49 Spytaj tego świataka, bo ja nic o tym nie znaju. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 18:50 Dobra. Własnie dzwoniłem do niego. Mówi, że to prawda i że jest poddawany z Twojej strony mobbingowi. Co Ty mu takiego robisz???? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 18:52 Oby go nie tylko nie wykorzystywał seksualnie, bo skandal międzynarodowy będzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 18:48 Wypisz wymaluj, Tkac w swojej osobie, te same brednie, powoływanie się na te same bzdury, tylko zmiana nicka, czyżby czegoś się bał? Fakt, tchórze zawsze się chowają, bo nie mają odwagi! Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 18:49 Prostowicz to nie tchórz. On po prostu lubi strzelać zza węgła w plecy. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 18:50 To jeszcze gorzej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 18:50 Jakie brednie? Nasz napisane czarno na białym na wojskowej mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 18:51 Z którego roku jest ta mapa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 18:52 Przeczytaj! Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 18:56 To tylko stanowi najlepszy dowód, że małe i rachityczne nacje szybko się wynaradawiają (vide Łużyczanie). Szkoda ich. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: 81.7.64.* 31.10.06, 18:57 Masz na mysli pszekow z Danzig i Posen? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 18:58 Nie. Masz jeszcze dwie próby. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:04 zewsi napisał: > To tylko stanowi najlepszy dowód, że małe i rachityczne nacje szybko się > wynaradawiają (vide Łużyczanie). Szkoda ich. :-( Białorusini mają za soba 10-mln. Białoruś ze swym wielkim przywódcą. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 19:07 Dzięki "wielkiemu przywódcy" na Białorusi jest najmniejszy współczynnik białoruskości na kilometr kwadratowy. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:17 Ludnosć sama nie chce rozmawiać po białorusku, a np wszystkie programy radia są nadawane w tym języku. Łukaszenko to nie macjonalista. www.tvr.by/liveradio/Radio1.asx Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 19:39 Gość portalu: Prostowicz napisał(a): > Ludnosć sama nie chce rozmawiać po białorusku, a np wszystkie programy radia są > > nadawane w tym języku. Otóż to, naród białoruski szybko się wynaradawia. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:46 > Otóż to, naród białoruski szybko się wynaradawia. :-( A irlancdzki to juz prawie zupełniue się wynarodowił, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 20:01 Nawet w Irlandii są szkoły, gdzie językiem wykładowym jest ich ojczysty język :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: 81.7.64.* 31.10.06, 20:04 2% Irlandczykow wladają językiem ojczystym (gelskim). Ale nie proponuje powiedziec im, že są Anglikami albo Brytyjczykami. Sam to widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:11 A skad "wiesz", że w Białorusi nie ma? Ja słyszałem, ze są. Odpowiedz Link Zgłoś
zewsi Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas 31.10.06, 20:23 Ja słyszałem, że ostatnie liceum, w którym jedynym językiem wykładowym był białoruski zostało zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:26 W Białorusi są nie tylko licea, a to zamknięto nie z powodu j. białoruskiego, ale za antyrządowe wychowywanie młodzieży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: 81.7.64.* 31.10.06, 20:31 U nas w Vilnius dziala cala Bialoruska szkola wyžsza w wygnaniu. Wypędzil ich Bulbaszenka. Wszystko jest wykladane tylko w języku Bialoruskim. To jest przyszlosc Bialorusi, jej inteligencja. Wyrosni przyjazna Litwie. Nie wiem, czy będzie przyjazna Lacholędu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Setki tysięcy ruskiej ludności żyje na Podlas IP: 81.7.64.* 31.10.06, 19:11 Przestan, Tkac, ze swym Bulbaszęką. Lepiej pomysl o nowej Bialorusi, ktora nie za dlugo będzie. Jak jej trzebędzie radzic z takimi "kolegami" jak pszekopedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Setki tysięcy Litewskiej ludnosci žyje w Palenkė IP: 81.7.64.* 31.10.06, 18:52 Tkac, przyjdzie czas, i ta ludnosc wroci do swojich koženi - Litwini do litewskich, Rusini do rusinskich. Bo nikt nie będzie chcial byc pszekiem. Tak będzie. I nie za dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Setki tysięcy Litewskiej ludnosci žyje w Pal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 18:53 A jak ich rozdzielić? To już Rusini od stuleci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Setki tysięcy Litewskiej ludnosci žyje w Pal IP: 81.7.64.* 31.10.06, 18:56 Od XIX - XX wieku. Každy poczuje to personalnie. Podswiadomie to každy wie - geny. A najwyrazniejsze kryteryja - to wiara i etnografja (obyczaje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Setki tysięcy Litewskiej ludnosci žyje w Pal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:01 Enografia i językoznawstwo mówią o białoruskości katolickich "prostych", to jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Setki tysięcy Litewskiej ludnosci žyje w Pal IP: 81.7.64.* 31.10.06, 19:08 Tkac, bardzo dobže wiesz, že to są "zprosciewsze" Litwini. Etnografja jednoznacznie mowi to. To mowią i wszystko drugie - zrodla pisane, lingwistika, topografja, onomastika i t.d. Mosisz glębiej to studjowac. Nie zdziwilam bym się, že sam jestes Litwinem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Setki tysięcy Litewskiej ludnosci žyje w Pal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:13 Jesteśmy mieszni, ale z przewagą krwi rusińskiej, a ja sam mam typowo ruskie nazwisko. W wynjkku tej ruskiej przewagi nastąpiło zruszczenie ludności litewskiej a nie na odwrót. Tak mówią żrodła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Setki tysięcy Litewskiej ludnosci žyje w Pal IP: 81.7.64.* 31.10.06, 19:21 Bardzo trudno sądzic o przewagach. Može i tak, a može i nie? Bardzo dužo na tej ziemi genow Jacwingskich, jeszcze więcej Litewskich i Rusinskich. Ale sami Bialorusowie - to mieszanina Baltow i Slawow (i jest opinia, že ze zdecydowaną przewagą Baltow). Nazwisko Rusinskie nic nie mowi - a co myslisz o Ivanauskas? Jest bardzo dobre studja o sformowaniu Litewskich nazwisk - to byla sprawa pisažy a nie pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biełarus Re: Setki tysięcy Litewskiej ludnosci žyje w Pal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:38 MY żywyje biełorusy -żywem!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hopsiup Re: Setki tysięcy Litewskiej ludnosci žyje w Pal IP: *.neto.pl 01.11.06, 17:47 z wiara to polska jeszcze poradzi. Gorzej będzie z tymi obyczajami. Od tych hallowinów itp. walentynek zakwalifikuja ich do amerykanów. Bo zadne polskiej piosenki nie umie zaśpiewać poza vhiksy moja zono. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Jak ja lubię takich maniaków jak ty i Prostowicz. 01.11.06, 17:32 Jesteście zabawni podwójnie. Już same wasze teksty są pocieszne a fakt, że wy tak na poważnie sprawia, że są tym bardziej komiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Jak ja lubię takich maniaków jak ty i Prostow IP: 81.7.64.* 02.11.06, 07:48 Jestes po prostu komediantem. Dobrze powiedzial Prostowicz (Tkac), že z tobą nie warto "dyskutowac". Twoj poziom - to XIX / początek XX wieku, nawet pszekom jurz wstyd o tym mowic. Idz lepiej podyskutuj z kaczkami o "sarmactwie" i o "polskim mesianizmie". Tylko nie zapomni o "polnische wirtschaft" i o "stającej nierządem". )))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Komediantami (zapewne niezamierzonymi) jesteście 02.11.06, 17:10 wy. W końcu to nie ja mam mesjanistyczne zapędy. Powodzenia w "ratowaniu" "zagubionych Litwinów". A co do wirtszaft to nie zapominaj, że Litwini i Rusini dobrowolnie weszli w związek z Polską. I tu musisz mieć problem. Skoro Polacy są tak przeje...ni to jakimi frajerami musieli być twoi przodkowie, żeby ładować się w ten interes. :- ) P.S. Tak z ciekawości. Mam nazwisko niemieckie ale rodzina ojca ma pochodzenie trochę polskoszlacheckie (z sandomierskiego), trochę białoruskie i trochę ukraińskie. Podobno kilka pokoleń temu zawieruszył się też jakiś Żyd. A rodzina mojej matki pochodzi trochę od polskiej drobnej szlachty, trochę od ruskich chłopów. Czy kwalifikuję się do "ratowania" a jesli tak to przez kogo: Niemców, Ukraińców, Żydów czy Białorusinów? Proszę o wyczerpującą odpowiedź bo problem ten nurtuje mnie bardzo poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Komediantami (zapewne niezamierzonymi) jesteś IP: 81.7.64.* 02.11.06, 17:17 W Rosji ty byl bys "savietskij narod", w Polsce - Prawdziwy Polak. ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Nic nie mogę ci poradzic. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim No co ty! Nie poddawaj się! Bo co z podobnymi 02.11.06, 17:37 egzemplarzami z Białegostoku, Grodna, czy - o zgrozo! - Wilna! Mój znajomy z Wilna (chwilowo mieszka w UK, ale wraca na Litwę) ma przodków Polaków, Białorusinów, Żydów i Niemców. Niestety nic nie wie o etnicznych Litwinach. Co gorsza, dysponuje dokumentami, z których czarno na białym wynika, że jego sznowny praszczur, po którym dziedziczy nazwisko przybył w XVI wieku z centralnej Polski. Można go "odratować", czy optujesz za wywózką? P.S. Najbardziej podobają mi się te "rdzennie" litewskie nazwiska o polskich rdzeniach i litewskich końcówkach. Brzmią naprawdę komicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: No co ty! Nie poddawaj się! Bo co z podobnymi IP: 81.7.64.* 02.11.06, 17:44 Bardzo dobrze wiemy te bajki: Litwa, w ktorej nie ma Litwinow. ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) To dawne maženie slawow - i ruskich, i lachow. Nie bądz smieszny. O formowaniu Litewskich nazwisk ciebie studyjowac i studyjowac. Przepraszam, ale len mnie z tobą "dyskutowac" na twojim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Ewidentnie unikasz odpowiedzi. No to co z tym 02.11.06, 18:03 moim kumplem. Do odratowania on jeszcze, czy paszport mu na granicy zabiorą? No i kto mówi, że na Litwie nie ma Litwinów. Są, czemu by miało nie być? Pod Taurogami i Kownem zawsze mieszkało litewskojęzyczne chłopstwo. No i zależy co rozumiemy przez pojęcie Litwin. Św. pamięci Józef Mackiewicz też uważał się za Litwina, tyle, że nie do końca takiego jakbyś chciał. Dziadkowie mojego kumpla też uważali się za Litwinów. Tyle, że w domu mówili po polsku a językiem chłopów spod Kowna pogardzali i nazywali żmudzkim żargonem, którego cywilizowany człowiek nijak rozumieć nie może. Dziś, dzięki wytrwałej pracy takich jak ty ów mój kumpel za nazwanie go Litwinem leje w mordę. Tylko czasami jak sobie popije to mi się zwierza, że jeszcze przyjdzie czas, że nastanie prawdziwa Litwa, z polskim jako językiem urzędowym, w której żmudzini będą siedzieli cicho jak to za starych dobrych czasów było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ewidentnie unikasz odpowiedzi. No to co z tym IP: 81.7.64.* 02.11.06, 18:08 Przyjdzie czas, i ni jednego smierdzącego slawa nie zostanie na Ziemi Baltow. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Nie może być! To on jednak nie Litwin, którego 02.11.06, 18:13 trzeba "uratować"? A co z z tymi z Solecznik i Wilejki? W wagony bydlęce? Niestety, taki w takim kraiku co, jak się mocno sprężyć, można oszcz.. od wschodu po zachód, Sybiru nie znajdziesz. No chyba, że pójdziecie w ślady swoich ojców i sprawę załatwicie tak jak z żydami w Ponarach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Nie może być! To on jednak nie Litwin, któreg IP: 81.7.64.* 02.11.06, 18:17 Co, piana z mordy poszla? Smieszny ty, mieszanina - "moj adres ni dom i ni ulica, moj adres zgnily Lacholand". ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Buchachaaa!!! Mnie, piana? A niby dlaczego? 02.11.06, 18:22 Ja się świetnie bawię. Przecież już pisałem, że ty i ten, no jak mu tam... Protacośtam sprawiwcie mi mnóstwo frajdy. Ale wracając do meritu. Ów, mój kumpel, ów zagubiony "Litwin" kwalifikuje się do "renacjonalizacji", czy nie? Tylko, jak by co, to pamiętaj, że facet jest duży i trenuje boks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posener Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 19:38 Wg mnie z ludnością na Podlasiu jest tak jak z pierogami...w połowie ruskie a w połowie leniwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roruś Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 17:50 raczej w połowie ruskie ale wszystko leniwe. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 02.11.06, 04:49 Gość portalu: roruś napisał(a): > raczej w połowie ruskie ale wszystko leniwe. -------------- Szanuj prostaku Polaków z Podlasia, przedmurza Europy, bo tu właśnie Polacy zawsze przelewali najwięcej krwi za Ojczyznę. A wielkoruskie burki lokalne niech se trochę poszczekają. Mamy przecież demokrację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 10:12 Melchior Wankowicz opowiadal(sam to slyszalem), ze pochodzi od Wanki, syna Gedymina. Moja matka byla z domu Iwanowska, male szlachetki pod Grodnem. Byla tam nawet przed wojna wies Iwanowo ale jak rozumiem, szlachetki ja przepili, tak wiec jej dziecinstwo przed wojna wiaze sie z inna resztowka. czy wiec ja, po kadzieli potomek owych Iwanowskich, jestem Bialorusinem Iwanem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madato@gazeta.pl Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.11.06, 15:34 Rosjanie na Cyprze i Paryżu. Polska dla nich - zacofany kraj. Białorusinów też nie dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 16:32 Gość portalu: madato@gazeta.pl napisał(a): > Rosjanie na Cyprze i Paryżu. Polska dla nich - zacofany kraj. Białorusinów też > nie dużo. ------------------- Chyba Rosjanki. Rosyjskie prostytutki stoją na ulicach i pracują na zapleczach klubów nocnych. Są najtańsze. Z polskich agencji towarzyskich i gogo barów skutecznie wypierają Polki. Bogatych Rosjan, czyli tzw nowych ruskich jest 1-2%. Co do zacofania to tylko wspomnę, że w głębi Rosji coś się jednak zmienia. Zaczynają polskim zwyczajem przed podaniem śledzi na stół wymaczać je w wodzie i odfiletowywać a nawet w bardziej postępowych domach zaczyna się używać kieliszków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sljedz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 16:37 Zenek, byłeś w gościach u tych Ruskich, tak dobrze znasz ich nowe zwyczaje? Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 17:12 Gość portalu: Sljedz napisał(a): > Zenek, byłeś w gościach u tych Ruskich, tak dobrze znasz ich nowe zwyczaje? -------------- Byłem w gościach i tu gdzie mieszkam mam nawet przyjaciela Rosjanina, chociaż przyznam, że kiedyś dawno dwa razy się pobiliśmy w tym raz w barze. Nazywa się Siergiej, pochodzi z rosyjskiej rodziny inteligenckiej, jest wykładowcą na takiej sobie uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sljedz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 17:18 Aha, to amerykanskie Ruskie! To co innego! A w Rosji pewnie ciągle dują horełku stakanami. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 17:37 My Polacy mało wiemy o rosyjskiej inteligencji, być może dlatego, że nie odgrywa ona takiej roli w rosyjskim życiu politycznym i społecznym, jak polska. O ile rosyjski lud przeważnie był Polsce wrogi, bo tak był i jest nastawiany przez władców, to inteligencja przeważnie dobrze do Polaków nastawiona a wręcz w Polskę zapatrzona. Zawsze jednak była w Polsce lekcjoważona i olewana. Rodziło to wśród nich pewien żal, tym bardziej, że w innych krajach jak Niemcy czy Francja byli oni traktowani poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 17:57 <<Zawsze jednak była w Polsce lekcjoważona i olewana>> w Polszcze wszystko było jest lekceważone i olewane. i ciągle myślą, że w Polske wszytko zapaczone :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.dynamic.dial.as9105.com 01.11.06, 18:01 Mamy precedensy i w druga strone, Zenek. Nie zapominaj, ze Bialorusin polski, Adaska Mickiewicz, sciskal czule "slachetna szyje Rylejewa"- tak, tego samego co go za ta szyjke Car batiuszka powiesic kazal. Bratal sie z Puszkinem a ten go, swolocz zdradliwa kacapska, juz po wyjdzie poety na Zachod bardzo hadko w poemacie oplul. Nie mowiac juz o policyjnych raportach jakie na Wieszcza naszego do swego mocodawcy, szefa rosyjskiej policji na niego pisal. "Kogda Krasavitsa na khui brosaiet'sia Bud' ostorozhien- trypier vozmozhien A S Pushkin, kamerjunker Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 17:43 Gość portalu: Sljedz napisał(a): > Aha, to amerykanskie Ruskie! To co innego! A w Rosji pewnie ciągle dują horełku > > stakanami. ------------------------ Rosjanie piją inaczej. Jak piję z Siergiejem, to stara się on narzucić duże tempo, bo wie, że ja go nie wytrzymam. Z czasem jednak, gdy pijemy powoli, to ja zyskuję nad nim przewagę, bo więcej zapijam i zagryzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 17:55 <<Nazywa się Siergiej, pochodzi z rosyjskiej rodziny inteligenckiej, jest wykładowcą na takiej sobie uczelni.>> no widzisz? a ty nadal przy azbeście. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 18:01 Gość portalu: etnograf napisał(a): > <<Nazywa się > Siergiej, pochodzi z rosyjskiej rodziny inteligenckiej, jest wykładowcą na > takiej sobie uczelni.>> > > no widzisz? a ty nadal przy azbeście. -------------------- a skąd wiesz durniu czy to nie na przykład mój kolega z pracy? Wizję po ruskim spircie miałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybałwan Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 17:51 o pojawił się ten bałwanisko. A fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 17:53 <<Zaczynają polskim zwyczajem przed podaniem śledzi na stół wymaczać je w wodzie i odfiletowywać a nawet w bardziej postępowych domach zaczyna się używać kieliszków.>> Widzę, że hamerykanie uczą was. Jakbyś potrafił się zachowywać to zostałbyś w Polszcze a tak bałwan musiał wiać. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 18:10 Gość portalu: etnograf napisał(a): > <<Zaczynają polskim zwyczajem > przed podaniem śledzi na stół wymaczać je w wodzie i odfiletowywać a nawet w > bardziej postępowych domach zaczyna się używać kieliszków.>> > Widzę, że hamerykanie uczą was. Jakbyś potrafił się zachowywać to zostałbyś w > Polszcze a tak bałwan musiał wiać. --------------------- Anerykańskich śledzi ze słoika nie tknę, bo są okrutnie słodkie. Poza tym, coś ci się popieprzyło, człowieku. Ja mogę kiedy chcę pojechać do Polski i wrócić do USA. Ty zaś najpierw musisz dostać wizę a wątpię osobiście, że dostaniesz. Poza tym, ten "bałwan" to był chyba do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 23:41 <<Ty zaś najpierw musisz dostać wizę a wątpię osobiście, że dostaniesz>>. nie zhańbię się błaganiem o wizę. Zeby tutaj wrócić trzeba miec za co. Siedx tam i opijaj sie galonaczyściochy. Juz widac tylko ruskich przepic nie możesz. Degenerat jak wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 02.11.06, 04:29 Gość portalu: etnograf napisał(a): > <<Ty zaś najpierw musisz dostać wizę a wątpię osobiście, że dostaniesz& > #62;>. > > nie zhańbię się błaganiem o wizę. > Zeby tutaj wrócić trzeba miec za co. > Siedx tam i opijaj sie galonaczyściochy. Juz widac tylko ruskich przepic nie > możesz. Degenerat jak wielu. ---------------------- A co ja jakiś Wastok, Sojuz czy ruski tank, żeby naftę pić? Co się tak durniu martwisz o moje finanse? Sprzedam butelki po piwie z garażu i już mam na bilet do Polaki i to w business class. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 15:41 Dobre pytanie, ciekawe ile jest w Białymstoku. Jeśli w naszym mieście jest ok 5- 70 tys prawosławnych to jaki odsetek z tego będą Białorusini? Wielu jest takich co w nich krew bioałorusińska płynie, z pewnością większość. Teraz troche się wszystko miesza, bo sporo ludnbości najechało z okolic Bielska, a tam już Ukraińcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 15:42 Oczuwiście chciałem napisać 50-70 tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 16:57 Dane GUS z ostatniego spisu powszechnego. W Białymstoku narodowość białoruską zadeklarowało 7,5 tys mieszkańców. www.stat.gov.pl/urzedy/bialystok/publikacje/nsp/raport/index.htm "Na podstawie przeprowadzonego badania stwierdzono, że w ogólnej liczbie ludności województwa 1135,3 tys. osób, czyli 93,9% zadeklarowało swoją narodowość jako polską, natomiast z inną narodowością identyfikowało się 55,2 tys. osób (4,6%). W odniesieniu do 18,1 tys. osób (1,5%) nie zdołano ustalić przynależności narodowościowej, głównie z powodu braku odpowiedzi. Wśród narodowości (poza polską), jakie były wymieniane w odpowiedziach osób spisywanych, najczęściej pojawiała się narodowość białoruska – 46,4 tys. osób, a następnie litewska – 5,2 tys. oraz ukraińska – 1,4 tys. W grupie innych społeczności, które wyróżniały się pod względem liczebności, należy wymienić: Rosjan – 0,6 tys. oraz Romów – 0,4 tys. osób." Oczywiście prawosławnych jest więcej, ale czują się oni Polakami i przeważnie nie znają języka białoruskiego lub znają bardzo słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Spoko. Już Prostowicz z Mikkelsonem 01.11.06, 17:55 ich "uratują". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 18:00 nie opowiadali się po żadnej ze stron bo tak naprawdę to nikt tej narodowości nigdy nie ustali. Oni są po prostu tutejsi i nie muszą narodowości sobie wymyslać w przeciwieństwie do innych przybłęd. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 18:16 Gość portalu: etnograf napisał(a): > nie opowiadali się po żadnej ze stron bo tak naprawdę to nikt tej narodowości > nigdy nie ustali. Oni są po prostu tutejsi i nie muszą narodowości sobie > wymyslać w przeciwieństwie do innych przybłęd. --------------------- Gdyby nie osadnicy z Mazowsza z XV wieku, to byś do dzisiaj chodził sr.. za stodołę i mył się kilka razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 23:47 <<to byś do dzisiaj chodził sr.. za stodołę i mył się kilka razy w roku.>> Jeśli bym nawet chodzł to za swoja stodołę. Ty natomiast nie masz nawet swojego metra kwadratowego i kał zostawiach innym w prezencie. Jak Każdy "bieżeniec". Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 02.11.06, 06:19 bieżaniec??? To wasz pier--lony putinowski ruski carski terror na psy schodzi, skoro Pan Zenon w każdej chwili może sobie przyjechać, wyjechać a jak chciałby, to by sobie kupił dwóch ruskich o tłustych karkach z KGB do ochrony przed innymi bandytami z KGB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 18:00 Wszystkie te dane są prawdziwe, jak i dane o 447 Tatarach w Polsce. A ich rzeczywista liczba to wg szacunków 3-5 tysięcy. Aż strach się robi jak pomyśleć o takiej hordzie. Co powiedzieć o kilkuset tysiacach Rusinów w granicach Polski? Zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 18:20 Tatarzy w przeciwiństwie do Białorusinów zawsze uważali Polskę za swoją ojczyznę i krwi nie szczędzili w jej obronie. Proszę więc nie stawiać znaku równości między Tatarami a rusinami, bo Tatarzy na takie poniżanie sobie nie zasłużyli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 18:39 Oni zawsze zasługiwali sobie na szczodrą zapłatę od kogokolwiek, kto im zapłacił, a jak była to Respublica (Rzeczpospolita), to tylko zbieg okoliczności, bo w niej akurat mieszkali. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 18:44 Nikt nie płacił Tatarom za udział w powstaniach. To oni raczej zapłacili krwią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 19:09 Nikt nie zapłacił, bo powstania upadły, a miały się udać i dać solidne wynagrodzenie. Tylko Car wynagrodził chłopów za wyłapywanie powstańców i uwolnił ich od pańszczyzny, której nie wiadomo kiedy doczekaliby sie od polskich panów. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 22:22 To może jeszcze podasz kwotę tego rzekomego solidnego wynagrodzenia? A teraz poważnie. Ja, katolik z dziada i pradziada chciałbym pozdrowić wszystkich polskich Tatarów i podziękować im za patriotyczną postawę przez wiele stuleci. Chciałybym też przeprosić polskich prawosławnych i normalnych polskich Białorusinów, że na tym forum ścigałem, ścigam i będę ścigał garstkę białoruskich chamów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 22:24 Zenek, ty nie scigaj. Ty uciekaj bo ci tak z dupy smierdzi, ze kazdy jak zaczadzony na nogach sie slania Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 01.11.06, 23:03 Gość portalu: fatso napisał(a): Ty gruba świnio fatso w łóżku i na tym forum używająca również nicka Czarna Mańka, died z liesu, itd, chamie podający się za pana pisz sobie spokojnie i dziękuj że trafiłeś na towarzystwo kulturalnego prawosławnego o nicku Easton a i Prostowicz zaczyna pisać od rzeczy. Nikt wam nie będzie przeszkadzał, tylko pamiętaj prostaku - nie zbłaźnij się przed nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 23:09 zenek, w slipiach ci sie troi. Cpales cos? Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 02.11.06, 06:26 Gość portalu: fatso napisał(a): > zenek, w slipiach ci sie troi. > Cpales cos? ------------- zrozumiesz, jak wytrzeźwiejesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 23:49 <<Tatarzy w przeciwiństwie do Białorusinów zawsze uważali Polskę za swoją ojczyznę>> .........zwłaszcza jak polaków wbijali na pal. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_zenona Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 02.11.06, 04:35 Gość portalu: etnograf napisał(a): > <<Tatarzy w przeciwiństwie do Białorusinów zawsze uważali Polskę za swo > ją > ojczyznę>> > > .........zwłaszcza jak polaków wbijali na pal. -------------- Chyba ci się znowu kierunki pomyliły. Gdzie Rzym, gdzie tatarski Krym a gdzie Kruszyniany! Poza tym na Podlasiu krymscy Tatarzy wbijali podobno tylko "tutejszych" a nie Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 19:43 Muszę powiedzieć, że gry z batiuszką przekraczaliśmy próg kolejnych mieszkań po kolędzie, to w zdecydowanej większości gadaliśmy po swojemu. Nie było tu mowy narodowościach, bo jeden mówił twardom, jak ze Lwowa, inny mówił, miękko jak u mojej babki na wsi. Wszyscy mino to odczuwali bliskość, i pominąwszy skąd to dokładnie pochodzili, spod Bielska czy spod Narewki, wszyscy byli 'swoi'. Byłem zaskoczony szczerze powiedziawszy, żę tylu białostoczan jeszcze tak rozmawia, pozytywny szok, bo na co dzień tego nie widać. W cerki nawet między sobą już tak nie rozmawiają. Czasem sobie myśle, że zacisze własnych ścian wzbudza tą odwagę, a jak słyszę piękno tych różnych dialektów, to sznuje swe miasto, ze względu na ten miks. To jest dobry temat dla socjologów, a propos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 20:06 No i co z Ciebie jak i z tych ruskomownych "Polaków" za Polacy? Czy nie prościej byłoby zwyczajnie "przepisać się" na białoruską albo ukraińską narodowość i nie zwodzić siebie i innych? Nichby tylko rdzennni Polacy dowiedzieli się, jak to ich prawosławni (albo katoliccy) "rodacy" rozmawiają po rusku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 20:14 A co mnie obchodzą polscy katolicy??? Pfffff dobre, sam nie wiem jaki ja jestem, moja babka nie potrafi powiedzieć jaka ona jest! Po co na siłe przypisywać mi Białoruś, skoro nikt nigdy od wieków tak się z moich przodków nie nazywał. Ja w Białymstoku, w swoim domu, swojak i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 20:31 No to dowiedz się i powiedz swojej babci, rodzicom! A skąd Polacy "wiedzą" o swej polskości? Czasy ciemnoty i "prostoty" się skończyły. Język "prosty" u nas to nie polska gwara, ale białoruska albo ukraińska, a nie polska, i nabyta od ruskich przodków, a nie polskich. Wszystko byłoby prościejsze, gdyby byłaby tu Białoruś i kto wie czy kiedyś nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 20:49 ""Wszystko byłoby prościejsze, gdyby byłaby tu Białoruś i kto wie czy kiedyś nie będzie."" panie Prostowicz, w Bialymstoku Bialorus juz byla. calkiem nawet niedawno. Moi rodzice dramatycznie z niej pouciekali, dzieki temu ja dzisiaj zyje. Mozna miec jednak realne marzenia ze Bialorus tu do Bialegostoku wroci. Nie, nie przy pomocy zardzewialych czolgow Lukaszenki. Polska ma dzis sojusznikow a ci sojusznicy takiego fajne bombki. neutronowe. Pozabija taka bomka pulk czolgistow a same czolgi moznaby wtedy przerobic na traktory. Bialorus moze jednak wrocic do Europy ojczyzn, jak mawial wielki Charles de Gaulle. Jest do pomyslenia nowa Rzeczpospolita Obojga Narodow, na rownych prawach. Moze byc tez osobna inkorporacja do Unii Europejskiej dla malej Bialorusi. Coz dla nas, giganta 300 milionowego, te extra 10 mln zdolnych, zdrowych i czystych ludzi? W takiej sytuacji byloby rzecza oczywista ,ze taka np Puszcza Bialowieska musi stanowic jedna jednostke organizacyjna. Koleje na tych samych, europejskich torach. Drogi szybkie bez postojow na granicy i bandytow w mundurach rabujacych turystow z Polski. Wspolne lotnisko miedzynarodowe. Te rzeczy maja juz miejsce, ot chociazby na pograniczu niemiecko-francuskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 20:52 Nie czuję takiej potrzeby by się na siłę identyfikować z jakąkolwiek nacją. Gdyby tu była Białoruś gadalibyśmy po rosyjsku a to robi zasadniczą różnicę. Póki co poslkim się posługuję, białoruski znam ze słyszenia, nie używam bo nie potrfaię, poza tym jest zniekształcony przez nauczanie rosyjskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 21:05 Wlasnie slucham TV Lukaszenki, kolego. Minela godzina, nic po bialorusku. najpierw pomozmy Bialorusom nauczyc sie wlasnego jezyka u siebie w domu, potem mozna sie zastanawiac czy pozwolic im mowic tym jezykiem w bialostockim tramwaju. Co do jednego sie zgodze: za mowienie po kacapsku albo po ukrainsku, bezwzglednie bic w morde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 21:09 Mówienie na Białorusi po białorusku jest oznaka prostactwa i chłopstwa. Powiem ci, że nais Białorusini są rzeczuywiście bardziej białoruscy niż tamci. Oni praktycznie jak Rosjanie. Ale gdyby u mnie w domu mówili po białorsuku od początku dlaczego miałbyś mnie lać 'w mordę' za to, że się tu urodziłem i od wieków moi przodkowie na tej ziemi wzrastali??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 21:18 w morde leje sie wroga a wiec z definicji nie Bialorusa, ktory wrogiem Polski nigdy nie byl. Chociaz wlasnie te kukielki u Lukaszki w TV to plebejska skazka o jakichs zbojnikach co nie lubia polskich panow i polskiego kardynala. pewnie i tak bywalo. Mysle, ze Polacy nieco przesadzaja z tym przekonaniem o bialoruskiej plebejskiej tesknocie do bata na wlasna dupe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 21:09 Odszczekuje! Milosciwie nam panujacy Lukaszka laskawie wlasnie zezwolil na jakies kukielki po bialorusku. Wlasnie sie to zaczyna. Czy ktos inny jeszcze oglada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 21:32 Gość portalu: fatso napisał(a): > Odszczekuje! > Milosciwie nam panujacy Lukaszka laskawie wlasnie zezwolil > na jakies kukielki po bialorusku. Wlasnie sie to zaczyna. > Czy ktos inny jeszcze oglada? Ja hliadżu. Heta użo sionnia druhi film pa białarusku na BTV, ob jakim ja wiedaju. Chaj nam żywie Łukaszenka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 21:36 haj zywe! Wlasnie chlopy z motykami i kiscieniami dobyli jakiegos monastyru w TV, pewnie beda zaraz mniszki gwalcic. Lukaszka to dobry pan. Juz zapowiadalem keidys zeby mi oddal co moje to go zgodze na ekonoma u siebie, przed ta czarna suka z Alabamy obronie. On umie z plebejska bracia rozmawiac. potrafi i piescia z polobrotu i z glana, zdolny czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 21:44 Dobry nasz Baćka i nie będzie potrzebował Twojej panskiej łaski na pstrym koniu, bo dożyje do końca swych dni jako Prezydent Respubliki Biełaruś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 21:48 Alez ja przeciez nic do Backi nie mam. Od dawna widze, ze zdolny, pracowity. Moglby i na wawelu zasiasc, yankesom na zlosc. Byle mi moja Kustownice oddal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 22:06 hey, Prostowicz! napisz o co w tym filmie chodzi bo ja gadanych bukw nie rozbieram. Mniszki nie pogwalcone, za to cala banda napadly na jakiies dziewcze hoze, bily ja i usilowaly utopic. Ale Bialorus co tam gra jakiegos Chrystusa narodow(pomysl ukradziony zza zachodniej granicy) ja wlasnie obronil. teraz tancza dziewoje na polu a potem beda je grzmocic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 22:08 Nic Wam panom nie odda, bo to krawica białoruskiego ludu, wypracowana przez niezliczone pokolenia naszych przodków. Dostali Wasi przodkowie te dobra w użytkowanie od ksiażąt WKL-u, wzbogacili się dzięki pracy "prostego" ludu i skończyło się Wasze panowanie. Teraz białoruska ziemia oddaje swe skarby swemu ludowi. Amin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 22:15 tam dzisiaj nedza i nieuzytek. Nie slyszales pewnie o zagranicznych inwestorach, takich np Holendracxh co przyjezdzaja spowrotem na Zulawy gdanskie i zaprowadzaja nowoczsena gospodarke wsrod swinskich ryjow. Albo o Walijczykach z Wlk Brytanii co kupuja farmy na puszcie wegierskiej, do masowej hodowli bydla maja talent i go tam rozwijaja. Lepiej chyba przygarnac grubego Pana ruskiego i polskiego co nie tylko, ze nie obezre z sala miejscowych, z wodki nie opije bo juz pic wiele nie moze, a daj Boh, moze i co zostawi? Mam 20 srebrnych serwisow + rozne inne dodatki. Okiem wyobrazni juz widze jak miejscowi obdzieraja mego trupa tak jak ta gruba stara francuzke Grecy w filmie Grek Zorba. Po czym szczaja do moich srebrnych czajniczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.06, 22:49 Jaka nedza i nieużytek? Za mało oglądasz BTV! Tak jest w innych krajach byłego ZSRR, ale nie w Białorusi, gdzie włada Łukaszenko. Białoruś powoli przekształca się w prawdziwy raj na ziemi dla ludu pracującego, w porównaniu z innymi krajami. Chaj Łukaszenka jak najchuczej zajmieć nas i wyzwoli od kapitalistycznego, egoistycznego wyzysku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 23:01 skoro u was taki raj to zapodaj to Polakom jak najszerzej. Swinskie ryje ,zamiast nas tutaj najezdzac nad tamiza setkami tysiecy, powinni sie przekradac jak Meksykanie przez Rio Grande do raju twojego Lukaszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 02.11.06, 00:04 Nie masz sie z czego cieszyć. Cały czas zarządzają toba "jewreje". Ale jeżeli jestes obrzezany to sorry. Nie chciałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.06, 21:11 Sorka, nie wyczaiłem. Po kacapsku w sensie rosyjsku? Z resztą jest sporo miejscowych Uraińców, nie wiem o co ci chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fatso Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.server.ntli.net 01.11.06, 21:22 oczywiscie kolego, o to mi wlasnie chodzilo. Jesli jest z podlaskich "poskich" bialorusow do potrzasniecia za kudly to raczej inteligencja. Te sokraty Janowicze i inni. Oni sobie pasozytuja na roznych daninach a powinni sie dzisiaj dwoic i troic, przemawiac ponad kordonem na obie strony, aby ten jezyk bialoruski obudzic. Czesi tak zrobili i wygrali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 01.11.06, 23:54 oj prostowicz, prostowicz. niby polak a łachudra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neto.pl 02.11.06, 00:00 <<A skąd Polacy "wiedzą" o swej polskości?>> no własnie chyba od innych. Zaraz będzie to trzeci naród po cyganach i zydach, który plącze sie po swiecie. Dobrze, że jeszcze ostatni nie zgasili światła to jest adres pochodzenia. Z czego tu byc dumnym? Stąd widac taką nienawiś w stosunku do innych zwłaszcza na ziemi białostockiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 21:11 Prostowicz a powiedz tak szczerze: białorus ty, czy ukrainiec? I w jakim rejonie podlasia się urodziłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostowicz Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 21:33 my z mikkelsonem jestemy naprawde zydami, pracujemy dla mossadu i miedzynarodowego zydostwa w wiadomym celu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 02.11.06, 08:18 Palenkė (Podlaše) byla okupowana przez pszekow w 1569 roku dzięki największemu zdrajce w Litewskiej historji Žygimantas Augustas. Byl to lakomy kąsek, bo ta Litewska prowincja byla na pograniczu i najprędzej wzbogacala się. Byla gęsto zasielona Litwinami i Rusinami. Przyblędnych Mazurow tam byl znikomy ulamek. Tak jest i do dzisiaj: katolicy - to Litwini (i maly ulamek Mazurow i przyblędnych drugich Lachow), prawoslawni - to Rusini (Bialorusini i Ukraincy). Tak to jest, i tak to będzie. Ta Baltska i Litewska ziemia raniej czy pozniej wroci do Macierzy Litwy. Dla Rusinow będzie w tym terenie wydzielona bardzo szeroka autonomija. Odpowiedz Link Zgłoś
adamus.b Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 02.11.06, 10:10 Hmm. Moja rodzina od wieków żyje na Podlasiu. Jak przybłędnych Mazurów jest znikomy ułamek to może sprawdzimy ile mieszkańców mają zachodnie powiaty woj. podlaskiego (jak najbardziej historyczne Podlasie) a tu sami katolicy i potomkowie mazurskiej drobnej szlachty. A może nawet inaczej nie przybłędnych, bo ziemie te były jednocześnie kolonizowane przez wszystkie nacje. No chyba, że określimy sobie granice Podlasia tak jak nam pasuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 02.11.06, 10:32 O jakich "ziemiach zachodnich" mowisz? O Lomže? Dla nas Palenkė (Podlaše) - to dawne wojewodstwo Litewskie Palenkė, oderwane od Litwy w 1569 roku. Zostaw Lomžę poki co dla siebie - ale to terz ziemia Baltow - czas przyjdzie i na nią. Odpowiedz Link Zgłoś
adamus.b Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 02.11.06, 10:59 Dla mnie Łomża to też nie Podlasie, przynajmniej historycznie. Taki oblatany niby jesteś to porównaj mapę województwa podlaskiego z 1569 z zasięgiem osadnictwa mazurskiego do tego okresu. Ciekawe co wyjdzie. Akurat to w przypadku części województwa podlaskiego można mówić o okupacji litewskiej:) Z resztą moje miasto (wtedy osada) została zniszczona przez któryś tam najazd Litwinów w XIV wieku. Także zawsze to były terene wielekulturowe jak prawie każde pogranicze (taki średniowieczny Dziki Zachód). A ziemie to w pierwszej kolejności były Bałtów. Ale jakoś sobie nie przypominam, żeby Litwini byli spadkobierami Jaćwingów:), chyba ich wspólnymi siłami razem wykończylismy:) Na koniec. Dobrze, że znam Litwinów, jakbym powiedział normalnych. Bo jak czytam to co Ty piszesz to można mieć wątpliwości Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 05.11.06, 10:26 Miki to nie Litwin, zapewne jakiś Rosjanin i to z tych nienormalnych, co to za ZSRR-u na Litwę przybył i go z powodu choroby psychicznej w Federacji Rosyjskiej z powrotem nie chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemlanka Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.chello.pl 02.11.06, 15:01 jagiellonowie nie byli zdrajcami sprawy litewskie,jak sadza malorolni litwini,tak naprawde to wlaczyli do swojego wielkiego imperium niewielka polske,wciagneli ja w swoje dynastyczne burdy z moskwa,planowali,jak ich rodzina ruska,zagarniecie balkanow/warna/slowianskimi silami,a moze i oswobodzenie konstantynopola i jerozolimy-cele takie mieli pozniej carowi ,stalin i putin/aktywna polityka rosyjsko-sowiecka na bliskim wschodzie/.co do litewskiej ludnosci ruskojezycznej,tzw.bialorusnow,ktorych wonczas nie bylo-a jacys wiatcze,krywicze itp.to nie umieli sie rzadzic ,tak,jak i kijanie i moskwianie-musieli do siebie prosic"na kniazenie"nornasko-germanskich i litewskich/lubartas-dymitr/ awanturnikow,a od piotraI caly rzad oddac liwonskim niemcom,w tym nierzadnicy jelizawiecieI.W dzisiejszej komandzie putina mnozestwo niemieckich nazwisk,a sam glowny batiuszka tez baron liflandskij-rudiger-ech strana livonija maja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 15:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easton Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 15:38 Tak napisałeś, że nic z tego wyczytać nie można... W polskim są takie dziwne znaki jak wielkie litery, przecinki, nie używa się zawiele nawiasów, bo to rzeszkadza w czytaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikkelson Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: 81.7.64.* 02.11.06, 16:56 Livonia to nie Litwa. A z tego calego "jovalas", co tu nakręciles, powiedziales jedną rzecz sęsowną - že Litwini - Gediminaičiai - rządzili ogromnymi teritorjami: viduramziu.lietuvos.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 21:23 Mikelson, a odwal się ze swoimi wielkolitewskimi, często chamskimi odzywkami.Siedź tam na swojej Litwie, żaden Polak nie przyjedzie odbierać tam swoich posiadłości, chyba, że pojedzie odwiedzić cmentarze. I bądź wdzięczny Polakom, że pomogli wam zrzucić rusko-komunistyczny ucisk. Dla mnie jesteś typem fanatyka, coś a la zaślepiony fanatyk muzułmański. I pieprzysz głupoty o odebraniu Polakom Łomży, właściwie to szkoda z Tobą polemizować. Bardzo nienawidzisz Polski, może w Ogrodnikach przed likwidacją granicy celnej zabrali Ci za dużo wódki czy papierosów i stąd ten żal. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 05.11.06, 10:28 Wniosek jest taki, że Litwini to podli okupanci byli i mają jeszcze wiele krzywd do naprawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 20:05 Mikelson, ty superpatrioto litewski, a czemu to co drugie słowo piszesz po rusku? Czy ty czasem nie ruskij szpion? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świętowit Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 17:17 ą ę dupa przez rz mądrale powiedzcie mi co było przed chrztem Polski i kto zamieszkiwał tereny obecnej IV RP i jakie były wtedy wyznania,wstydzicie się swoich przodków a może wasi przodkowie przybyli w X wieku z Izraela wymordowali tubylców i ???? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww.polonia Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 19:42 to z sasiedniego wątku ale jak najbarzdiej pasuje: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=50921693&a=51418594 Odpowiedz Link Zgłoś
jakk Re: Ile ruskiej ludności żyje na Podlasiu? 03.11.06, 00:09 Przeczytałem to wszystko, czas niestety straciłem. Jutro wstanę niewyspany. Jeżeli już miałbym podsumować, to stare prawdy sie potwierdzają: im mniejszy kraj, tym większe kompleksy, ksenofobia i kreatywność historyczna. Gdyby wszystkie kompleksy historyczne mogły znależć swój ciąg dalszy, to nasz nieszczęsny glob musiałby co najmniej kilkakrotnie spuchnąć. Z nauk ścisłych płynie ważna nauka: nie ważny jest umowny początek pomiaru, lecz zmiana, która zeń płynie. I nie wiem, po co czy w poszukiwaniu "nibykorzeni" powinieniem sięgać do XVII czy XV wieku. Bo dlaczego nie do X, czy może V. Wkrótce genetyka da szanse każdemu na poznanie swojej przeszłości. Tylko czy to zmieni moje życie? Moi dziadowie mieszkająć całe życie w jednej wsi, żyli w 7 państwach. Ja naprawdę cieszę się swą "tutejszą" tożsamością. I powiem krótko: nacjonaliści wszelkiej maści - precz! Odpowiedz Link Zgłoś
milicjant5 Sicz Poleska wyłazi nie wierzch 04.11.06, 21:15 znowu rezuny zaczęły robić spis do przyszłej armii narodowej, job wasza mat !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etnograf Re: Sicz Poleska wyłazi nie wierzch IP: *.neto.pl 06.11.06, 20:57 <<Szanuj prostaku Polaków z Podlasia, przedmurza Europy, bo tu właśnie Polacy zawsze przelewali najwięcej krwi za Ojczyznę>> Tak wyłączając tych tchórzy, którzy spie..li za wodę i nieustannie myją dupy jewrejom popisując się z dala gdy ich Pan dopusci na chwilę do internetu. Odpowiedz Link Zgłoś