Dodaj do ulubionych

Katowickie kamienice

• A to tez Katowice. Moze nie tak piekne jak ulica 3-Maja, ale tez realnie
        istniejace. A gdzie to zdjecie zrobione ??
        Pozdrawiam
        Wasz Marjanek

• To jes Beatestrasse, ale bild dos downo pstrykniynty.

• Hallo arnold7 !
            tyn bild knipsnol ech nie zajs tak downo. Kajs kole kwiytnia 2003. Piykney jest
            w tym kontekscie napis kery widac na scianie.
            A tak po prowdzie to tyn siwy dom (kejsik fasada z biolych kachli bola biolo),
            je zakwalifikowany do zabytkow, choc wyglondo jak slum (bruchbuda). Moze za
            pora lot rozleci sie som - bo nic sie przi njym niy robi. W tym domu mieszkol
            ech pora dobrych lot.

Pyrsk !
            Wasz Marjanek
        • To ul.Kościuszki.

• Brawo Arnold. Momy sie jeszcze czym pochwolic, nawet po 80-ciu latach
        "swetlanych rzondow" goroli. Miyjmy nadzieja, ze ftorymus z nich zas niy lodbije
        i koze je splaniyrowac!
        • Niy przesadzej s tym 80 lot, od upadku komuny miastym rzondzi samorzond
          wybiyrany przez miyszkancow (ostatnie pora lot pod wodzom Slonzoka Uszoka), a
          okres naprowda destrukcyjny zaczon sie praktycznie dopiyro w 1945 przegranom
          wojnom Hitlera.

Oczywiscie nalezy tysz pamiyntac o takich szczegolach, jak rozebranie wiezy
          Bismarcka itp. zaciyranie sladow historii praktykowane juz za Grazynskigo.

Pora bildow:

• Chopcy, zrobcie przyjemnosc "zabie" i opiszcie mi te kamienice, bo juz nie
                poznaje. Tyle sie pieje achow i ochow nad pieknem praskiej secesji a katowicka
                w niczym jej nie ustepuje.
                • dawno nie bylam w katowicach ale milo popatrzec na piekne odnowione
                  kamieniczki czuje sie jakbym spacerowala bo kiedys to jezdzilam na zakupy ale
                  to bylo bardzo dawno pozdrawiam zorzanka
                  • Kamienica po lewej zawiera istotny slad z historii Katowic - wizerunek
                    Holtzego, ktorego rezydencja stala swego czasu w tamtym miejscu, budynek w
                    srodku to willa chyba jeszcze z czasow Grundmanna i Holtzego, niedawno
                    doprowadzona do obecnego stanu.

• To tam sie ongis miescil "Marcholt"?
                      • Gość portalu: feline napisał(a):

> To tam sie ongis miescil "Marcholt"?

Nie, to nastepna willa jakies 150 metrow w lewo, bardzo czarno szara,
                        niewidoczna na zdjeciu.
                        • Blagam, opisujcie te cacka!

• Dawno już nie mieszkam w Katowicach ale ten"heimat" w sercu ciągle mam i cieszę
        się,że dzięki Wam mogę zobaczyć jak wczoraj wyglądała np.Mickiewicza:))), i mój
        przystanek do domu przy dworcui itp...:))))))

Pozdrawiam i proszę, cykajcie jak najwięcej:)

Astra
    • Te kamienice mimo iz sa odnowione reprezentuja przecienta architekture. Takich
      kamienic sa setki w Wroclawiu, Poznaniu, Szczecinie, Krakowie i w kazdym innym
      wiekszym miescie europejskim.

Rzeczywiscie ciekawym obiektem jest kino Rialto - fajnie odremontowane i Teatr
      Slaski - swietna architektura Moritza. Fantastyczne obiekty stawiano w okresie
      miedzywojennym gdy Katowice byly stolica autonomicznego wojewodztwa.
      • No to co z tego, ze gdzieindziej takich kamienic jest wiele? Dlatego wlasnie ze
        nieliczne katowickie okazy secesji sa jeszcze bardziej cenne
        • secesji jest u nas mnostwo, tyle ze sypiacej sie. a to forum przeciez jest po
          to, by kazdy mogl wkleic sobie fotki, bez wzgledu na wartosc techniczna samego
          zdjecia czy wartosci architektury danego obiektu.
          • Nareszcie cos sie dzieje w "moich" Katowicach:)
            Lata juz tam nie bylam, te odnowione kamienice sa przesliczne.
            Fotografom dziekuje, ze to piekno zauwazyli i nam pokazali.
            Stokrotne Wam za to dzieki:-)

• kilka nowych fotek

• Miasto Coloseum ;)
          • Oj chyba nie wiesz co to znaczy secesja, a wlasciwie Art Nouveau. Niestety, ale
            w Katowicach jest tego stylu niewiele i reprezentuje niska wartosc
            architektoniczna. Kamienice w Katowicach z przelomu XIX/XX w. reprezentuja
            bardzo konserwatywny, filisterski gust dominuje ekelktyzm i style
            neohistoryczne. Eksperymentalna architektura jak byl Art Nouveau u nas sie nie
            przyjela - G. Slask byl zbyt "porzondny" jak na taka ekstrawagancje.
            • Są i tacy którym się podobają katowickie kamienice

miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,3356604.html
            • nalezaloby doprecyzowac co znaczy uzyte przeze mnie okreslenie "mnostwo". o
              oryginalnosci tutejszej secesji swiadczy chociazby funkcjonujace w obiegu
              okreslenie "katowicka secesja". z cala pewnoscia nie wyksztalcilo sie to pojecie
              dzieki "trzem na krzyz" kamienicom. fasad z dekoracjami opartymi o motywy
              roślinne- kwiaty, liście, powyginane łodygi- jest wiele. nie czyni to ich od
              razu secesyjnymi, jednak jest to typowy element dla tego stylu.
            • A gdzie widzisz wyzsza wartosc architektoniczna tej epoki?
    • Robi Pan ładne zdjecia.A może tak zrobiłby Pan zdjecia kamienicy przy
      ul.Matejki 8/Słowackiego53.Szczególnie w srodku.Pozdrawiam.
      • Wlasciciel juz zrobil:

www.kamienica.pl/sejfert.html
        • Arnold to są stare relacje i zdjecia.Teraz mozna zrobic pewnie nowe.Beda
          ciekawsze szczególnie te z menelami w srodku.Troche odwagi.Ładne jest łatwo
          fotografowac!!!
          A moze jestes z obozu Uszoka i dlatego to co zniszyli włodarze katowic jest Ci
          obojętne?
          • Moje zdanie na temat Uszoka znajdziesz w archiwum FK. Dobrze wiemy, ze
            zdewastowanych kamienic i nie tylko nie brakuje w Katowicach,
            ale akurat prywatny interes wlasciciela tej czy innej kamienicy
            ma bardzo maly zwiazek z fotografami-amatorami, bo takim jestem
            na przyklad ja, publikujacymi zdjecia w tej galerii.

• arnold7 napisał:

>To pierwsze zdjecie przypomina mi troche Hannover:-))

• Piekna!! :)
          Gdzie ta kamienica stoi?
          • Na rogu Stawowej i Mickiewicza.
            • Kurcze toz to w samym centrum....ale to tak jest, jak sie czlowiek ciagle
              spieszy i uwaza na swoja torebke..
              A wystarczyloby tylko troche wzniesc glowe...i zpbaczyc jakie pieknosci stoja w
              naszych kochanch Katowicach:))
              Dziekuje Ci Arnold za to, ze chociaz Ty nam (a raczej tylko mnie:) to tutaj
              uswiadamiasz:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka