Dodaj do ulubionych

FF regiony

05.05.11, 22:29
Mam propozycję dotyczącą FF Miasta i regiony. Działają tam do tej pory fora
miejskie, z większym lub mniejszym powodzeniem. Czasem mam wrażenie, że
brakuje dostatecznej ilości zdjęć z danego miasta, żeby wypełnić forum.
Tymczasem zdjęcia z małych miast, miasteczek i wsi błąkają się to tu, to tam.
Autorzy nie bardzo wiedzą gdzie je umieścić. Sama miałam takie wątpliwości z
moimi zdjęciami z Wejherowa. No bo do "Gdańsk, Gdynia, Sopot"? Wprawdzie
moderatorka chętnie je przyjmie, ale czy ktoś tam będzie szukał zdjęć z
małych, kaszubskich miasteczek?
Dlatego mam propozycję utworzenia - obok istniejących for miejskich, Fotoforów
regionalnych. Na przykład Mazowsze, Śląsk, Kaszuby, Wielkopolska itp.
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • baga napisała:

> Dlatego mam propozycję utworzenia - obok istniejących for miejskich, Fotoforów
      > regionalnych. Na przykład Mazowsze, Śląsk, Kaszuby, Wielkopolska itp.
      > Co Wy na to?

Uważam, że to świetny pomysł. Jest przecież FF Roztocze, ktore ma się dobrze.
      Już kilka lat temu rzucałam takie propozycje, gdy powstawały nowe fora różnych krajów,
      ale jakoś wtedy temat nie chwycił.
      Myślę, że takie fora cieszyłyby się powodzeniem, bo faktycznie często nie wiadomo gdzie
      wrzucić zdjęcia z różnych zakątków Polski.
      • No to spróbujmy jeszcze raz. Wstępnie korespondowałam w tym temacie z hide i
        właśnie ona zaproponowała przedyskutowanie tego na FoF, żby zobaczyć jakie jest
        zainteresowanie. Myślę, że jeśli będzie więcej głosów poparcia, to może się uda?
    • Propozycja na czasie. Zaczyna sie okres wakacyjno-urlopowy
      i przybedzie nowych zdjec. Nie wszystkie zmieszcza sie w ramy naszego FF,
      dlatego regiony rozwiaza ten problem.
      Bedziemy mogli sie wspierac podrzucajac sobie zdjecia danego regionu.itd.
      Regiony spelnia role edukacyjna,krajoznawcza i historyczna.
    • szczerze powiedziawszy można by polikwidować fora poświęcone konkretnym miastom
      i złączyć je właśnie w fora regionalne (oczywiście przenosząc całą zawartość
      pierwotnych for)

znaczna część FF miast kuleje, aktywność zerowa, zdjęć nie przybywa, wątki
      szybko się archiwizują.
      • Może rzeczywiście warto byłoby zrobić taką zmianę. Tylko czy wszyscy się na to
        zgodzą? Jest kilka for miejskich, które działają nieźle. Poza tym jeśli jest
        kilka for z tego samego regionu (np Śląska), to jak wybrać administrację takiego
        forum i jak połączyć tematy, jeśli na każdym forum miejskim jest np temat "Rynek"?
        Rzeczywiście tutaj jakoś nie ma ruchu w dyskusji, może warto byłoby zmobilizować
        do dyskusji na konkretnych forach?
      • naa1 napisała:

> szczerze powiedziawszy można by polikwidować fora poświęcone konkretnym miastom
        > i złączyć je właśnie w fora regionalne (oczywiście przenosząc całą zawartość
        > pierwotnych for)

tia...i utworzyć Związek Radziecki który też się rozpadnie.

Nie jest to dobry pomysł! Dajmy szanse też małym miastom. Niech ich będzie kilka
        w Polsce, ale one bedą! Z czasem będzie ich na FF więcej.
        fotoforum.gazeta.pl/71,1,4010.html
    • Kiepska frekwencja dyskusji. może wrzucić to na wszystkie fora regionalne jako
      CROSS? co na to Szanowna Administracja?
    • A czemu się nie aktualizuje data tego wątku na głównej?
        • jeszcze jedna próba, z innego nicku...
      • to nie błąd, tak jest teraz ustawione
        • hideandsick napisała:

> to nie błąd, tak jest teraz ustawione

Teraz tak, ale przedtem wciąż data ostatniego listu była 05.05.11 choć były już
          listy późniejsze.
          • aaaa nie, sorry, to się zmienia w zależności jakie uporządkowanie się ma w
            ustawieniach, przepraszam, nie zauważyłam.
    • Moim zdaniem zakładanie kolejnych tematycznych fotoforów to mnożenie bytów.
      Nie da się przyporządkować zdjęć forom już istniejącym?
      Poza tym,wątki raz założone muszą być zasilane nowymi zdjęciami,w przeciwnym razie po
      roku się archiwizują.
      • Taka też byłaby propozycja, którą wskazała inaa. Czyli zamiana for miejskich na
        regionalne. Np. zamiast FF Gdańsk-Gdynia-Sopot forum Trójmiasto i Kaszuby. Wtedy
        oprócz zdjęć z samego Trójmiasta pojawiły by się zdjęcia z innych miast, a nawet
        okolicznych wiosek.
        Ale nie wszędzie tak się da. Np które z FF miałoby przejąć temat "Śląsk"? Jest
        ich kilka. Katowice? Gliwice? Zabrze? A każde kuleje. Tego się obawiam.A są
        regiony, które w ogóle nie mają swoich przedstawicieli. Na przykład rejony
        górskie (nie mówicie, że są "góry", bo to zupełnie inna para kaloszy). Albo
        Zagłębie Dąbrowskie, które pod Śląsk się nie podepnie.

Jednym słowem czekam na propozycje jak z tego wybrnąć i jak uporządkować.

Aha, co do podpinania pod to, co już jest. Musiałyby choć troszkę zmienić się
        tytuły. Żeby ktoś z zewnątrz wiedział, że może w FF Gliwice wkleić zdjęcia z
        Tarnowskich Gór (a może pod "Katowice"?, no właśnie w tym sęk, że jeden zrobi to
        tak, a drugi inaczej).
        • zgadzam się z Karen, że mnożenie nowych forów nie ma sensu, przejrzałam teraz
          kilka miast i rzeczywiście na niektórych bieda aż piszczy.
          Tak sobie pomyślałam, że można by zrobić 16 forów, tyle ile jest województw, z
          zaznaczeniem "+ wojew.", np. "Poznań+województwo". Może to by trochę pomogło
          rozwiązać problem np. Śląska czy Warszawy i nie było by kłótni czyja nazwa ma
          pozostać.
          To takie moje przemyślenia.
          • iwonka55h napisała:

> Tak sobie pomyślałam, że można by zrobić 16 forów, tyle ile jest województw, z
            > zaznaczeniem "+ wojew.", np. "Poznań+województwo". Może to by trochę pomogło
            > rozwiązać problem np. Śląska czy Warszawy i nie było by kłótni czyja nazwa ma
            > pozostać

Pomysł województw jest dobry, bo regionalnie to różnie bywa. Częstochowa nie
            będzie chciała ze Śląskiem, a Śląsk z Zagłębiem. A tak podział oczywisty. Tylko
            co z miastami niewojewódzkimi, które mają już swoje fora? I czy fora wszystkich
            miast wojewódzkich będą chciały się zmienić na regionalne? Może niech się
            wypowiedzą?
            • też najbardziej się skłaniam do utworzenia for ,,wojewódzkich".
              • podział na województwa mi odpowiada
            • >Tylko co z miastami niewojewódzkimi, które mają już swoje fora? I czy fora
              wszystkich
              > miast wojewódzkich będą chciały się zmienić na regionalne?

Moim zdaniem miasta wojew. nie staną się regionalne tylko rozszerzą swoje
              terytorium i nie widzę w tym nic gorszącego dla tychże miast.
              Natomiast miasta niewojewódzkie można podpiąć do województw i już. Aktywność na
              niektórych jest tak "wielka", że mogą tego nawet nie zauważyć.

Mnie osobiście nie przeszkadza to, że do forum Poznania dołączy się Wielkopolska
              ( województwo), chciałabym nawet aby takie posunięcie ożywiło nasze ledwo
              zipiące forum. Jest tutaj kilku forumowiczów, którzy wklejają fotki z wycieczek
              po okolicach miasta, może będzie ich więcej.
              Weź też pod uwagę Bago to, że zawsze wszelkiego rodzaju zmiany na tym portalu
              budziły dużo kontrowersji i wszystkim, jak to się mówi, nie dogodzisz, a tak
              masz podział terytorialny i to powinno trochę uspokoić podziały regionalne np.
              na Śląsku i okolicach.
      • karen64 napisała:

> Moim zdaniem zakładanie kolejnych tematycznych fotoforów to mnożenie bytów.
        > Nie da się przyporządkować zdjęć forom już istniejącym?
        > Poza tym,wątki raz założone muszą być zasilane nowymi zdjęciami,w przeciwnym ra
        > zie po roku się archiwizują.

Dokładnie tak! Jestem przeciwna wchłanianiu/zastępowaniu fotoforów
        wielkomiejskich przez ogólnoregionalne. Fotoforów jest jednak całkiem sporo, a
        dla mniejszych miast jest FF Miasta, niestety obecnie prowadzone bez ładu i
        składu, bo zakładane są tam wątki o miastach, które mają swoje fotofora, moim
        zdaniem kompletnie bez sensu.
    • iwonka55h napisała:

> Weź też pod uwagę Bago to, że zawsze wszelkiego rodzaju zmiany na tym portalu
      > budziły dużo kontrowersji i wszystkim, jak to się mówi, nie dogodzisz,

Zgadza się :) Myślę, że ci, których fora działają prężnie, nie chcą sobie
      "zaśmiecać" forum okolicami, natomiast miasta kulejące widzą w tym szanse na
      ożywienie swojego forum.
      Jest jeszcze jeden aspekt: fakt, w FF "Miasta" można wklejać dowolne miasto. A
      wsie? A ciekawe obiekty typu: jeziora, punkty widokowe, rezerwaty przyrody,
      imprezy folklorystyczne,itp. ? Tego po prostu nie ma gdzie pokazać, o czym się
      wielokrotnie przekonałam.

Dlatego, biorąc pod uwagę wcześniejsze wypowiedzi, mam kolejną propozycję:

1. Na forach miast wojewódzkich zapytać czy chcą dołączyć do swojego forum
      zdjęcia z okolicy i zmienić sie na FF miasto+województwo.
      2. Jeśli tak - rozszerzyć, jeśli nie - założyć forum wojewódzkie obok.
      3. Na forach miast niewojewódzkich zapytać czy chcą dołączyć do FF
      wojewódzkiego, czy pozostać osobnym forum. I znów wedle życzenia scalić je z
      województwem albo pozostawić samodzielne.

Dobrze byłoby jeszcze wyłowić z FF "Miasta" odpowiednie wątki do zasilenia
      regionów, ale to już robota dla administracji i nie wiem czy będzie mieć na to
      czas :)

Przy okazji: całą tą zawieruchę sprowokowałam na prośbę i z pomocą
      administracji, po mailowym wspomnieniu o problemach z umieszczaniem niektórych
      zdjęć, więc nie czuję się autorką pomysłu ani jego koordynatorką ;)
      • obawiam się Bago, że Twoje 3 punkty z propozycjami kogo i co pytać wprowadzą
        wielkie zamieszanie. Tu będziesz scalać, gdzie indziej dzielić, namnoży się
        znowu nowych forów, które na dłuższą metę się nie utrzymają i za kilka lat
        znajdziemy się w punkcie wyjścia.

Pamiętam zmiany sprzed kilku lat dot. forów podróżniczych, namnożyły się fora
        dot. poszczególnych krajów, są mało widoczne, mało aktywne, spadła na nich
        oglądalność, osłabiło to większe fora. Wtedy kilku forumowiczów ostrzegało naszą
        Dyrekcję, bezskutecznie, przed takim rozmnożeniem, obawiam się czy aby teraz nie
        będzie podobnie.
        Dlatego zrobiłabym podział wg województw, ludzie pomarudzą i się przyzwyczają
        (zawsze tak było) a zapanowałby większy porządek.

> A wsie? A ciekawe obiekty typu: jeziora, punkty widokowe, rezerwaty przyrody,
        > imprezy folklorystyczne,itp. ? Tego po prostu nie ma gdzie pokazać, o czym się
        > wielokrotnie przekonałam.
        W Poznaniu tego typu miejsca i atrakcje z okolic miasta wklejane są na forum
        Poznania i nikomu to nie przeszkadza. Są jeszcze Różności i Plenery.
      • baga napisała:

> iwonka55h napisała:
        .
        > Jest jeszcze jeden aspekt: fakt, w FF "Miasta" można wklejać dowolne miasto. A
        > wsie? A ciekawe obiekty typu: jeziora, punkty widokowe, rezerwaty przyrody,
        > imprezy folklorystyczne,itp. ? Tego po prostu nie ma gdzie pokazać, o czym się
        > wielokrotnie przekonałam.

Jak to nie ma gdzie pokazać? Prowadzę FF Kluczbork i juz na wstępie jest uwaga
        Zdjęcia Kluczborka i okolic.

Moderuje can_x
        Można, jak piszesz, " jeziora, punkty widokowe, rezerwaty przyrody,
        > imprezy folklorystyczne,itp." WŁASNIE TAM POKAZYWAĆ, tylko trzeba umieć i
        chcieć!
        ...A okolice? Te bliskie -powiat kluczborski. ...I tak może być w całej Polsce!
        Warunek. Muszą być pasjonaci. Nie jest prawdą, że upadają FF małych miast.
        Padają wieksze, np. Zielona Góra, Grudziadz, Gorzów Wielkopolski...
        Tworzenie FF regiony nic tu nie da. Nie posuniemy się do przodu.
        • Na FF Bydgoszcz jest adnotacja,że : publikujemy tu zdjęcia Bydgoszczy i okolic.
          fotoforum.gazeta.pl/71,1,745.html
          Mamy kilka wątków:
          -ciekawe okolice Bydgoszczy
          -region Kujawsko-pomorski
          -koronowo i okolice
          -Chełmno
          -Chojnice i okolice
          -Zaborski Park Krajobrazowy
          -Tuchola i okolice

Czyli jest gdzie pokazać,że nie samą Bydgoszczą człowiek na tym FF żyje :)

Na FF Trójmiasto,gdzie ja moderuję,są wątki:
          -ciekawe okolice Trójmiasta
          -na Kaszubach
          -pomorskie wedrówki
          -mierzeja Helska i okolice

Jak widać,chętnie przyjmę nie tylko sam Gdańsk,Sopot i Gdynię :)

>>Zgadza się :) Myślę, że ci, których fora działają prężnie, nie chcą sobie
          "zaśmiecać" forum okolicami, natomiast miasta kulejące widzą w tym szanse na
          ożywienie swojego forum.

Ja naprawdę chętnie przyjmę wszelkie okolice Trójmiasta,podobnie jak forum
          bydgoskie,tam też nie będzie z tym problemu.
          • >Zgadza się. Myślę, że ci, których fora działają prężnie, nie chcą sobie
            >"zaśmiecać" forum okolicami

nie bardzo rozumiem tego stwierdzenia, przecież to nie są fora prywatne i każdy
            może wklejać zdjęcia, nawet Ci "z okolic", gdzie tu masz zaśmiecanie.
            Jeżeli na takim prężnie działającym forum są admini, którzy nie akceptują zdjęć
            z okolicy to powinni się zastanowić nad dalszym sensem bycia adminem.
          • karen64
            >
            > >>Zgadza się :) Myślę, że ci, których fora działają prężnie, nie chcą s
            > obie
            > "zaśmiecać" forum okolicami, natomiast miasta kulejące widzą w tym szanse na
            > ożywienie swojego forum.
            >
            > Ja naprawdę chętnie przyjmę wszelkie okolice Trójmiasta,podobnie jak forum
            > bydgoskie,tam też nie będzie z tym problemu.

Karen, to się nie zaśmieca forum! To się pokazuje w jakich okolicach żyją
            "straszni mieszczanie" Okolice...parę, czasem kilkanaście kilometrów od
            miejskiego zgiełku, te pola malowane zbożem rozmaitem, ... A wszystko
            przepasane, jakby wstęgą, miedzą ... Śród takich pól przed laty, nad brzegiem
            ruczaju ,- jak pisał nasz wieszcz Adam a ja dodam, jest miasto Dziwnów,
            Bydgoszcz, Zielona Góra, Kluczbork...
            Przedziwna pięknie prowadziła FFDziwnów . Gdy jej zabrakło FF Dziwnów zaczęło
            podupadać i własnie na tym forum rozgorzała dyskusja o likwidacji miejskich for.
            Potrzebny jest człowiek, pasja, pomysł, otwarte oczy, wrażliwość i wtedy nawet w
            malutkim miasteczku nie zabraknie tematu dla obiektywu. Nic tu nie da tworzenie
            FF regionów.
            Pozdrawiam, ukłony także dla Przedziwnej, wracaj na FF!
            • Ja nic o zaśmiecaniu nie pisałam,to nie moją wypowiedź cytujesz,a Bagi:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,999,124921485,125263105.html
              • karen64 napisała:

> Ja nic o zaśmiecaniu nie pisałam,to nie moją wypowiedź cytujesz,a Bagi:
                > fotoforum.gazeta.pl/72,2,999,124921485,125263105.html

Zakładam worek pokutny. Wybacz.
                fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2659014,2,95.html
                • spoko,wszystko już ok :)
          • > Na FF Trójmiasto,gdzie ja moderuję,są wątki:
            > -ciekawe okolice Trójmiasta
            > -na Kaszubach
            > -pomorskie wedrówki
            > -mierzeja Helska i okolice
            >
            > Jak widać,chętnie przyjmę nie tylko sam Gdańsk,Sopot i Gdynię :)
            >
            >
            > Ja naprawdę chętnie przyjmę wszelkie okolice Trójmiasta

Powiedziała właścicielka
            • Nie rozumiem o co ci chodzi.
              Nie jestem żadną właścicielką,opiekuję się trójmiejskim FF (moderuję),ale w żaden sposób
              nigdy nikogo nie ograniczałam,powyżej właśnie zachęcam do dodawania zdjęć właśnie z
              okolic,więc po co te przytyki???
    • Podoba mi się propozycja Bagi.
      Wielokrotnie powstrzymywałem się od zamieszczenia zdjęć, bo nie mogłem znaleźć
      odpowiedniego FF. Ograniczyłem się do zdjęć z Wrocławia, a mam sporo fotek z Dolnego
      Śląska i nie tylko.
      Popieram pomysł stworzenia forów wojewódzkich i przeniesienia do nich istniejących
      wątków. Myślę, że po małym zamieszaniu, każdy odnalazłby się w swoim (swoich) FF.
      Odnaleźliby również miejsce na swoje zdjęcia ci, którzy jeszcze nie zaczęli (każdy mieszka
      w jakimś województwie).
      Oczywiście nie rozwiązuje to całej sprawy, bo o ile wątki górskie można przypisać
      geograficznie województwom, to pozostają ponadregionalne „Pałace i ruiny zamków” czy
      miasta zagraniczne (Wiedeń, Jerozolima).
      • Poza fotoforami miejskimi i regionalnymi mamy także sporo forów tematycznych, w
        tym także FF "Zamki i ruiny". :-)
        A tu wykaz wszystkich fotoforów: fotoforum.gazeta.pl/00,4.html
        Jest ich tyle, że moim zdaniem każde zdjęcie można gdzieś dopasować.
      • moim zdaniem:
        - tak jak wątki górskie można przypisać geograficznie do wojew, tak samo można
        zrobić z pałacami i ruinami, chociaż te akurat mają swoje forum.
        - miasta zagr. można doklejać do wątków podróżniczych, do danego kraju, ewent.
        można zostawić dotychczasowy wątek "miasta" z przeznaczeniem na miasta zagraniczne.
        - przypomnę, że mamy też forum architektura.
    • Moim zdaniem ta propozycja nie ma na celu "ubić" dobrze prosperujących for
      miejskich, jak choćby Kluczbork. Przecież one sobie mogą być "obok", a nawet
      jeśli będzie taka wola i odpowiednio duża grupa zapaleńców, mogą powstawać nowe.
      Ja zrozumiałam, że dotyczy to FF miast wojewódzkich i nie likwidacji ich, tylko
      wzbogaceniu o okolice.
      Dlatego właśnie proponowałam zapytanie uczestników poszczególnych for.
      Wiem, że większość for miejskich chętnie widzi zdjęcia z okolic. Tylko czasem
      trudno określić te okolice. No bo czy w okolicach Kluczborka jest na przykład
      Wieruszów? Może tak, a może nie? Czy leżące pomiędzy Katowicami a Gliwicami
      Tarnowskie Góry mają się pojawić w jednym, czy w drugim forum? Określenie
      wojewódzkie byłoby bardziej jednoznaczne.
      A jeśli już miałoby wszystko zostać po staremu, to może przynajmniej do każdego
      tytułu dodać "i okolice". To, że ktoś napisze to w nagłówku FF, to trochę za
      mało dla nowego, poszukującego usera. A FF "Miasta" albo uporządkować, albo
      całkiem zlikwidować, bo tylko zniechęca do wklejania tam zdjęć.

P.S. Przepraszam za użycie słowa "zaśmiecanie". To była przenośnia, ujęta
      zresztą w cudzysłów ;)
    • Jstem za wojewodztwami.Istniejace juz fora nie mają sie czego obawiac.
      Myślę , ze onkurecyjne fora zmobilizują moderatorów do wiekszego zainteresowania
      Jestem za forami wojewodzkimi. Istniejace juz fora, nie maja sie czego obawiac.
      Konkurencja wyzwala incjatywę. Nie rozumiem obaw,przecież, cały czas idziemy do
      przodu, dlaczego mamy poprzestac na starym... .
      Wszystko zalezy od admina i moderatora, jak pokierują forum..
      Fora wojewodzkie pozwolą blizej poznac region. Obecnie wszystko jest porozrzucane i
      uwazam ,ze nalezey to scalic.
      A, cóż stoi na przeszkodzie wrzucić zdjecia tu i tam ,teraz wiekszosc userów tez to robi
      i wrzuca , gdzie jest to tylko mozliwe.

---
      " Żyjemy nie tak jakbyśmy chcieli
      lecz tak jak możemy."
      Menander-342-281 p.n.e
      poeta grecki
      • ...psssssy nałozyło sie.
        Nie wiem jak to sie stało
        • Warszawa ma wątek mazowiecki a Kielce cały czas podają całe świętokrzyskie. Czy
          to nie jest kwestia założenia nowego wątku w "mieście" z odpowiednim tytułem?
          • Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy dla przejrzystości i czytelności dodać
            do miast wojewódzkich jedno słowo "+ województwo".
            • Kazde forum ma swoje dni lepsze i gorsze, ludzie ktorzy je tworzyli czasem
              zaczynaja sie zajmowac czyms innym, po jakims czasie pojawiaja sie nowi
              entuzjasci i aktywnosc na forum rosnie. Na niektorych FF aktywnosc rosnie
              sezonowo w okresie wakacji.

Zamiana dotychczasowych forow z mala aktywnoscia na watki w forach regionalnych
              po jakims czasie usmierci je zupelnie i bedzie powrotem do poczatkow wiekszosci
              z nich. Np FF Dziwnow bylo poczatkowo watkiem w FF Miasta i doklejane kolejno
              posty stanowily groch z kapusta. Czy wygodnie jest przegladac taki watek mozna
              sprawdzic fotoforum.gazeta.pl/72,2,1005,92585351,92585529.html
              Wlasnie osobne fora malych miast pozwalaja na tworzenie wewnatrz nich
              uporzadkowanych tematycznie watkow dotyczacych zdarzen, miejsc i okolic trzeba
              tylko w rozsadny sposob moderowac forum.
              Zamiast szukac dziury w calym proponuje by administracja FF zajela sie
              przyczynami dla ktorych autorzy dobrych zdjec, ciekawych postow lub dobrzy
              moderatorzy zniechecaja sie do udzielenia sie na FF - ale o tym przeciez juz
              pisano juz tyle razy : bez skutku.
            • Wszyscy mają trochę racji, ale skłaniam się ku propozycji by do nazwy miasta
              wojewódzkiego dodać „+województwo” lub nazwę regionu (to nie to samo).
              I nie chodzi o to, żeby forumowicze z miast nie-wojewódzkich czuli się
              niedowartościowani, bo jak widać są w stanie zdominować FF.
              Dwa argumenty przyszły mi jeszcze na myśl:
              1. Forum regionalne może bardziej integrować i skłaniać do większej liczby wpisów
              forumowiczów z Regionu. Ja bardziej identyfikuję się z moim regionem, niż gdybym miał
              wrzucać zdjęcia na drugim końcu Polski. Oczywiście nie ma ograniczeń i każdy może
              zaistnieć na innym forum, w tym za granicą, ale myślę, że często jest jak napisałem.
              2. Dla kogoś nowego (nieznającego Regionu), np. turysty, który chciałby odwiedzić taki
              region, byłoby dużym ułatwieniem znaleźć w jednym FF wątki z różnych ciekawych miejsc
              Regionu, niż szukać po różnych forach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka