1943

(15 wyników)
  • kiedy więcej? a może jakiś inny dzień w historii Polski?
  • 4 lipca 1943 w Giblartarze ginie w niewyjaśnionych okolicznościach gen. Sikorski w katastrofie samolotu, którym wracał do Londynu ze swej inspekcji wojskowej II Korpusu Polskiego na Bliskim Wschodzie (przeżył chyba tylko czeski pilota kpt. Prchal). O spowodowanie katastrofy obwiniano Niemców, Sowietów i samych Brytyjczyków. Teorii jest z pewnością jeszcze więcej. Co ciekawe, Brytole w 1993 przesunęli z 50 na 75 lat odtajnienie brytyjskich protokołów pokontrolnych z katastrofy. A...
  • Czy może ktoś wie więcej na ten temat
  • On December 2, 1943 about fifty ships lay waiting to unload in Bari, Italy. Suddenly the German Luftwaffe thundered out of the sky. In twenty minutes, the raid became the worst bombing of Allied troops since Pearl Harbor. Seventeen Allied ships were destroyed and thousands were killed. A Liberty ship carrying mustard gas exploded, raining death into the air and waters of Bari. Yet, to this day, few know of the disaster. This is the complete story. Ok, czy ktos cos o tym slysza...
  • Czytajac artykul o wspolczenych konfliktach znalazlem notatke, ze w archiwach ameryanskich znajduja sie dokumenty wskazujace, iz Japonia od 1943 roku starala sie zakonczyc wojne z USA. W maju 1945 roku gotowa byla na zawarcie pokoju nawet "jesli warunki narzuceone beda wyjatkowo niekorzystne". Czy cos Kolegom wiadomo na ten temat? Pozdrawiam
  • Witam, Mam pytanie do forumowiczow o liczbe oficerow WP ,ktorzy zdecydowali sie na pozostanie w ZSRR po wyjściu armii Andersa. Oczywiscie oprocz Berlinga. Jak potoczyly sie ich losy? Pozdr
  • Witam i uklony dla wszystkich. Jestem tu nowy(czytalem przez czas jakis Wasze posty i paru kumatych ludzi udalo mi sie znalezc) wiec jesli cos nie tak chlapne prosze o poblazliwosc. Pisze, bo ostatnio czytam sobie do poduszki rosyjska "trylogie wojenna"- "Zywi i Martwi", "Nikt Nie Rodzi sie Zolnierzem" i "Ostatnie Lato". Wiem beletrystyka to tylko, ale ciekawe spojrzenie" od srodka" i studium niejakie mentalnosci owszesnej. Do rzeczy, w srodkowym tomie, autor daje do zrozumienia, ...
  • Witam! Mam pytanie odnosnie jencow polskich LWP , ktorzy podczas walk trafili w rece niemieckiej armii. Czy byli oni kierowani do stalagow jenieckich , czy tez do obozow koncentracyjnych. Z posiadanych informacji wiem , ze byli traktowani tak jak jency rosyjscy. Czy na jencach LWP dochodzilo do zbrodni wojennych? Niestety nie spotkalem na rynku ksiegarskim zadnych wspomnien osob , ktore trafily do niewoli. Jak widac temat byl/jest wstydliwy. Arek
  • Orientujecie sie w jakich armiach sprzet o wartosci muzealnej lub tez szrotowej znajduje sie nadal w linii(czy to aktywnie czy tez w magazynach)? Wiadomo ze w czasie wojny domowej wyciagnieto z magazynow T-34,wczesiej te same czolgi jesli sie nie myle w wojenkach afrykanskich do lat 70-ych braly udzial,radzac sobie niezle i byly podobno trudnym celem nawet dla nowoczesnych wtedy LAWow. Wszyscy pamietamy irackiego shermana(a raczej jego wersje) wyciagnietego z magazynu.Taka Namibia ma np. do ...
  • która to? Za miarę uważam ilość ludzi, nie np. ilość dywizji, ilość czołgów czy cokolwiek innego). Coś mi się zdaje, że to 6. Armia Paulusa z października 1942. Zdaje się, że jej liczebność szacuje się na jakieś 300.000 (łącznie z Hiwis), samych Niemców było pewnie mocno ponad 200.000. Czyli w sumie liczba, która odpowiada raczej Armeegruppe, albo nawet Heeresgruppe. Ktoś ma inne propozycje? PS. Powtarzam, najliczniejsza, nie najsilniejsza. Jeśli chodzi o najsilniejszą to...
  • Ogolna wysokosc ameryaksnkich wydatkow w ramach ustawy Land lease do kwietnia 1944 roku: 30 mld dolarow, z czego: * 20 mld $ na dostawy dla Imperium Brytyjskiego * 4 mld $ dostawy dla Rosji Sowieckiej * > 2 mld $ dla Ameryki Łacinskiej - głównie Brazylii * 0,5 mld $ dla Chin Ponad 50% tej sumy wydano poczawszy od polowy 1943 roku, gdy produkcja amerykanska rozrosla sie juz do rozmiarow zdolnych zaspokoic zarowno potrzeby wlasne jak i sojuszników. Do polowy 1943 rzeczywisty koszt...
  • wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=11051 forum.o2.pl/temat.php?id_p=5482555&start=0
  • 8 grudnia 1941 roku Polska oficjalnie wypowiedziala wojne Japonii ,czy w czasie II WS doszlo do jakiegos starcia miedzy nami a Japonczykami?
  • azyata: „[Niemcy] analizowali doświadczenia z walk w Polsce, na Zachodzie i w kampanii sowieckiej i doszli do przekonania, że nie mogąc sprostać ilościowo produkcji alianckiej muszą postawić na jakość. Nawet to jednak nie mogło przynieść oczekiwanego efektu”. grogreg: „W jakosc powiadasz? W czym ta jakosc sie miala przejawiac? W wyszukanych, technicznie doskonalych wiecznie psujacych sie czolgach, ktorych produkcja pochlaniala lwia czesc zasobow? Miast rozwija...
  • Czytajac ksiazeczke o luftwaffe byla wzmianka o tym jakoby von mainstein probowal nawiazac osobny pokoj z krajem rad...podobno spotkanie(a?) byly za linia frontu z molotowem 1943.....i jeszcze cos takiego bylo w ksiazce o panzerwaffe kurowskiego.....czy znacie cos o tym? sa jakies udowodnienia tego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się