-
Od poniedzialku jestem wkurzona. Prosze o postawienie do pionu ;-).Robie synowi urodziny 13 czerwca ( sobota -rano )..Zaproszenia rozdane,prawie wszyscy potwierdzili. Dzis patrze ..a na polce syna zaproszenie od kolezanki z grupy na urodziny na 12 czerwca ( piatek wieczor) ..Prawie te same zaproszenia, kopert z naklejkami;-) i to.......samo miejsce...Corka tej kobiety bedzie na urodzinach syna ..Juz potwierdzili..Jak wspomnialam dali swoje zaproszenie przedwczoraj...i wlasnie jeszcze na dodat...
-
Przeczytałam jeden z wątków i trochę się zdziwilam. Zdecydowalyscie się na dzieci zakładam,że świadomie i raczej wiedzialyscie,że dzieci chodzą do szkoły na imprezy czy urodziny koleżanek czy kolegów. Ogólnie dzieci kosztują. A teraz szkoda kasy na bal,na sukienkę bo na raz. A z dwóch zaproszeń na urodziny pani każe wybrać dziecku jedno bo szkoda jej kasy,nie pisze,że nie ma tej kasy co oczywiście zmieniło by sytuację tylko,że jej szkoda. Natychmiast nasuwa się pytanie. A gdyby do jej dziecka...
-
Mamy w bloku dziecko autystyczne, lat cos około 5-6.
Dziwi mnie, ze nie wychodzi z domu, jedynie do przedszkola (integr.) i z powrotem.
To normalne?
-
Tak obiecywał Duda. Czy ta obietnica dotyczy wszystkich dzieci (bo tak początkowo było mówione) czy tylko z rodzin najbiedniejszych ( tak było mówione w ostatnich dniach kampanii) ? Wyobrażacie sobie jaki będzie raj ? Ależ się rozmarzyłam....
-
Jak powinno być właściwie liczone, jeśli matka ma dziecko z pierwszego małżeństwa i dzieci z obecnego drugiego małżeństwa. Oboje małżonkowie pracują. Czy żona może korzystać z 2 dni wolnych na starsze dziecko w swojej pracy, a mąż z 2 dni na swoje dzieci w swojej pracy?
-
Co chwile Gina gdzies Dzieci. Czesto dopiero Co rodzic mial je na oku a chwile pozniej dziecka nie bylo. Znam rodzicow ktorzy swiadomie zostawiaja swa ratolosc na chwile Bo nic Sie nie stanie przeciez. Moja znajoma zostawiala spiace niemowle w lozeczku i jechala starsze zawiesc Do przedszkola. Max pol godziny jej nie bylo. Nigdy nic Sie nie stalo, ale moglo Sie stac. Kolega zostawil malutkiego syna w nocy na godzine i jechal Zone odebrac.. Siostra moja nieraz zostawiala maluchy Same gdy spal...
-
Czy rzeczywiście tak dobrze jest byc faworyzowanym dzieckiem w rodzinie?Czy któraś z was jest w takiej sytuacji, badz jej maz jest tym naj synkiem i napisze cos ze swojej perspektywy w tym temacie? Dla mnie bycie ulubiona synowa faworyzowanego synka jest bardziej meczaće niz fajne. Wiąże sie z tym więcej fernentu niz radości,wbrew temu co sie moze wydawać. Moglabym wymieniać wiele,całe dorosłe zycie z tesciowa na plecach, wszystko musi wiedzieć, bardzo interesuje sie naszym życiem, trzeba ...
-
Wczoraj w drodze z majówkowego wyjazdu zatrzymalismy sie na pozny obiad w takim przybytku...
Jedzenie faktycznie okazalo sie fantastyczne, ale siedzac i czekajac na nie 45 minut zastanawialam sie jak ktos z wlasnej woli i wyboru moze chciec w takich warunkach jesc posilek... Bo dla mnie to bylo cos jakbym jadla przy na maksa podkreconym radiu i telewizorze naraz..
Spora czesc sali zajmowal plac zabaw na ktorym buszowaly dzieciaki niczym nie skrepowane, krzyczac, biegajac, poplakujac. Mojeg...
-
Jak to jest dziewczyny w malzenstwach gdzie są dzieci,praca obowiązki a z tego co tutaj czytam jest ich wiele,dni są wypełnione od rana do wieczora z dbaniem o relacje między małżonkami. Chodzi mi o takie dobre relacje,czule z tym codziennym kocham cię. W natłoku tego wszystkiego nie zapomina się o tym? Nie wkrada się w życie rutyna i ten mąż /żona schodzą na drugi plan.
Macie czas na randki,wspólne kolacje,jak na codzień wygląda wzajemne okazywanie sobie uczuć?
Przepraszam za dość intymne ...
-
W klasie syna jest taka właśnie dziewczynka - dzieci jej nie lubią, ma tylko jedną koleżankę, dziewczynki nie zapraszają jej na urodziny, nie bawią się z nią. Sądzę, że powodem jest jej tata, do którego można mieć wiele zastrzeżeń. Jak sądzę pewnie rodzice rozmawiają o tym przy dzieciach i oto dziecko zbiera tego pokłosie. Sprawa została poruszona na zebraniu, gdzie oczywiście wszyscy uznali że trzeba dej dyskryminacji przeciwdziałać, rozmowa rzecz jasna przeniosła się do kuluarów, gdzie jedn...
-
Witam Was serdecznie,
drążę temat, który od kilku dni jest rozpatrywany na e-maglu. Jednak ze względu na małe zainteresowanie na tamtym forum postanowiłam założyć wątek tutaj.
Większość Pań w tamtym wątku pisała, że raczej organizuje imprezę dla najbliższej rodziny, tj dziadków, chrzetnych i rodzeństwa. Jednak jest to przyjęcie krótkie, a zaproszenie tylko na kawę tort i ciasto. Czy faktycznie tutaj większość z Was potwierdzi, że nie podaje w dalszej kolejności zimnej płyty czy jakiejś ch...
-
Po pierwsze w sensie materialnym. Co powinny mieć tzw. zadbane dzieci.
Po drugie, w sensie intelektualno-emocjonalnym.
Czy dziecko, które ma po prostu:
czysty pokój z bezpiecznym umeblowaniem (może być też dzielony z rodzeństwem, ale wtedy metraż pozwalający im obu nie obijać się o siebie) - w mieszkaniu/domu o przeciętnym standardzie, w każdym razie z własną łazienką i ogrzewaniem innym niż piece kaflowe ;), ubrania dostosowane do pory roku,
wszystkie niezbędne przybory szkolne,
z...
-
Czyżby nowy skandal jak ze "skórami"? Co się dzieje z tym zawodem?
-
Plissss, bo ja już nie daję rady. Bestia ma 6 lat i pierwszą dziurę w zębie, wyleczyć trzeba. Byłyśmy już na 7-8 wizytach i bez żadnego efektu, tzn. po pół godzinie panna otwiera łaskawie paszczę, zaczyna się blokada, ryk i koniec. Nie działają prośby, groźby, motywacje, nagrody, zakazy. Nie działają pogadanki i zdjęcia próchnicy. Nie pomagają filmy na youtubie (przebieg leczenia, sedacja). Nie pomaga najbardziej przekonująca cierpliwa dentystka. Maseczkę do podtlenku udało się tylko przymier...
-
Jak spędzacie Sylwestra mając małe dzieci i nikogo w pobliżu, kto mógłby się nimi zaopiekować?
-
Jak rozgrywacie tę kwestię?
Pozwalacie uczestniczyć? Ktoś Was w ogóle pyta o zgodę? Dzieci uczestniczą, ale tłumaczycie wszystko zgodnie z Waszym światopoglądem? Nie pozwalacie brać udziału?
U mnie pierwszy raz ten problem (zerówka). Córka przyszła, radośnie wyrecytowała jakieś bzdurki i poinformowała, że będzie pastuszkiem... Wiem, że kijem Wisły nie zawrócę, niestety, ale czuję się źle potraktowana, bo mnie nikt nawet nie uprzedził o takiej opcji nie mówiąc już o pytaniu o pozwolenie na...
-
Ponoc to bardzo niebezpieczna choroba i sa jskies tam objawy. U mojej corki lekarz kiedys nie zauwazyl ze zaczyna sie zapalenie pluc, mysla ze to zapalenie oskrzeli. Dopiero na kolejnej wizycie sam doszedl do tego ze to jednak zap.pluc..znajoma mi z kolei opowiadala ze jej syn bedac niemowlakiem przechodzil niemal bezobjawowo zapalenie pluc. Tylko troche kaszlal.pojechala na szczepienie a tam po obsluchaniu okazalo sie ze zapalenie pluc. Czy wam sie kiedys zdarzylo cos podobnego? Jakie sa wog...
-
Jakie robicie sobie, jakie dzieciakom?
Ja sobie morfologię z racji przeszłości chorobowej dość często, lipidogram, USG brzucha raz w roku, USG szyi plus hormony tarczycy (mam niedoczynność) i jeszcze gin.
Mąż- USG brzucha, lipidogram i morfologia.
Z dzieckiem (obecnie 9 lat) właściwie tylko morfologia i mocz. I tu zastanawiam się nad profilaktycznym USG.
-
Takie przemyślenia mi się nasunęły po wiadomościach o tym małym dziecku wychłodzonym, że rodzic powierza dziecko własnej matce/ojcu a tu taka skucha.
nie dalej jak wczoraj, przejeżdżałam przez słynny ken, w miejscu gdzie pan krupa rozjechał panią śmiertelnie i jakiś starszy facet potrącił 2 latka. 100 metrów od przejścia pan dziadek przeprowadzał wnusia ze szkoły(wnuś już całkiem spory ;tak na 10 lat wyglądał, więc mógł protestować) - pewnie rodzice go poprosili by w tak niebezpiecznym mi...
-
starszy na wakacjach z dziadkami. My z młodszym. I wiele co? cholernie tęsknię, ale z jednym dzieckiem człowiek na prawdę MA WAKACJE. Tysiąc rzeczy można zrobić - przygotowaliśmy podłoże pod trawę, potem ją posialiśmy, pomalowałam ławkę wiklinową na biało...nigdy nie było na to czasu z dwójką...A teraz? Czasu aż nadto;)
Ktoś też ma podobne wrażenia?