-
Barwałd Średni- wieś w województwie małopolskim, w powiecie wadowickim, w gminie Kalwaria Zebrzydowska. W latach 1975-1998 miejscowość położona była w województwie bielskim.
Wieś rozciąga się na wzgórzu Kamionka przy drodze krajowej 52 Głogoczów-Bielsko-Biała. Jest jedną z trzech wsi o tej samej nazwie różniącej się przymiotnikiem. Według TERYT integralnymi częściami Barwałdu Średniego są: Chlewna, Chojówka, Dalachowice, Dzikowizna, Fabrówka, Filkówka, Kamionka, Krupinówka, Kurowskie, Moskał...
-
*10.04. 1845 - Ponad 1 000 budynków spłonęło w Pittsburghu (Pensylwania)
*10.04. 1912 - Co prawda do katastrofy doszło kilka dni później ale właśnie w tym dniu Tutanic wypłynął w rejs
*10.04.1963 - Na Atlantyku zatonął atomowy okręt podwodny USS Thresher. [b]Zginęło 129 [/b]członków załogi.
*10.04.1965 -[b] 54 osoby zginęły[/b] w katastrofie jordańskiego samolotu pasażerskiego w Syrii.
*10.04.1973 – [b]108 osób zginęło[/b] w Szwajcarii w katastrofie samolotu pasażerskiego Vickers V...
-
Katastrofa promu na Brahmaputrze: co najmniej 35 osób zginęło, zaginęło 165
mar, PAP 30.04.2012
Prom przewożący ok. 350 osób przewrócił się przy złej pogodzie na Brahmaputrze w Indiach; zginęło co najmniej 35 osób, 165 jest uznawanych za zaginione.
Szef policji stanu Asam w północno-wschodnich Indiach J.N. Choudhury powiedział, że prom, który przewoził ok. 350 osób, rozpadł się na dwie części i że ok. 150 osób, które znajdowały się na górnym pokładzie, zdołano uratować lub same dopłyn...
-
Co najmniej 43 osoby zginęły, a dwie zostały ciężko ranne w katastrofie samolotu pasażerskiego Jak-42 nieopodal Jarosławia, 300 km na północny wschód od Moskwy - poinformowało rosyjskie Ministerstwo ds. Sytuacji Nadzwyczajnych.
Samolotem lecieli zawodnicy Lokomotiwu Jarosław, jednego z najlepszych klubów hokejowych Rosji. Wśród ofiar śmiertelnych jest pięciu zagranicznych hokeistów. Jedną z dwóch osób, które przeżyły katastrofę, jest hokeista Aleksandr Galimow.
Do wypadku doszło o 16.05 cza...
-
Ok. 60 osób zostało rannych w zderzeniu dwóch pociągów w Szczekocinach koło Zawiercia - poinformował dyspozytor pogotowia ratunkowego w Zawierciu. Na miejsce lecą dwa śmigłowce Lotniczego Pogotowia Ratunkowego: z Warszawy i Wrocławia. - Prawdopodobnie są także zabici - poinformował Andrzej Świeboda z Komendy Powiatowej Policji w Zawierciu.
fakty.interia.pl/polska/news/katastrofa-kolejowa-zderzyly-sie-dwa-pociagi-okolo-60-osob,1767574,3
-
Przecieki z raportu nt. katastrofy samolotu Air France: "Cholera, rozbijemy się! To się nie dzieje naprawdę..."
Do tej pory wierzono, że winni katastrofy samolotu Air France w 2009 roku byli piloci. Tymczasem, jak podaje "Telegraph", raport ze śledztwa ujawni, że do tragedii przyczyniły się też błędy w konstrukcji airbusa. Na podstawie czarnych skrzynek dziennik odtwarza ostatnie chwile z kokpitu, w którym stopniowo narastały uczucia paniki i dezorientacji.
To była jedna z największych kat...
-
- 31 osób zginęło, a 12 zostało rannych w poniedziałek w katastrofie samolotu pasażerskiego ATR-72 w pobliżu Tiumenia, na Syberii Zachodniej. Maszyna należała do linii lotniczych UTair Aviation, jednego z największych przewoźników lotniczych w Rosji.
Stan 10 rannych lekarze określają jako bardzo ciężki, a dwóch - jako skrajnie ciężki. Osiem osób poddano operacjom. Wśród zabitych i rannych nie ma cudzoziemców.
Wypadek wydarzył się o godz. 5.35 czasu moskiewskiego (3.35 czasu polskiego). A...
-
Moi rodzice często oglądają filmy z serii "Podniebny horror" lub inne katastroficzne reportaże. Wchodzi moja mama i komentuje mi to co widziała w telewizji. Wierzcie mi, że ja byłam przekonana że opowiada mi kolejny reportaż albo film...Dopiero za chwilę dotarło do mnie, że to jest relacja na żywo z Okęcia.
-
W przyszłości zdarzy się jakiś wypadek, katastrofa która dotknie cały rząd jakiegoś państwa. Ludzie długo nie będą mogli dojść do porozumienia a wzajemne oskarżenia i spory spowodują jeszcze większe, nie kończące się problemy.
[i]Egdar Caise - Śpiący Prorok[/i]
-
[u][b]10 kwietnia katastrofa polskiego TU -154 - tematy, których niestety nie da się uniknąć[/b][/u]
Nie jestem jasnowidzem, z moim mózgiem też wszystko w porządku - tak mi się przynajmniej zdaje. Wyobraźcie sobie taką sytuację 10 kwietnia 2010 roku akurat jechaliśmy całą grupą wycieczką do Żywca, jako że po drodze zaliczaliśmy też Pszczynę nasza droga prowadziła przez Giszowiec i nagle w lasku zobaczyłam na drzewie odbicie twarzy. Było gdzieś pomiędzy 8:30 a 9:00 rano. Byłam zmęczona, nie...
-
W stulecie dziewiczego, zakończonego tragedią rejsu "Titanica", z Southampton w Anglii wyruszył tą samą trasą statek "Balmoral"
-
Nie chcę tutaj wieszczyć ale bodajże Edwad Caise inaczej zwany Śpiącym
Prorokiem przepowiedział, że jakiś naród dotknie klęska, która dotknie cały
rząd (samolot)i zginie wielu ludzi. A później zacznie się więcej nieszczęść.
Powtórzę tutaj, że w pierwszej chwili myślałam że chodzi o taką klęskę jaka
nas teraz dotyka. Na pewno nie łączyłam tej przepowiedni z Polską.
-
Wczoraj od początku informacji słuchałam
no i ...kilku rzeczy nie zrozumiałam
Nawet nie mogę się zasłonić blond włosami
Co dla mnie nie pojęte? Pomyślcie sami!!!