kult

(5 wyników)
  • Witam, to moj debiut na tym forum, dziekuje za zaproszenie zostawione na moim forum. Interesuje sie szeroko pojeta ezoteryka i czesto sie zastanawiam czy w Polsce przetrwaly jakies przedchrzescijanskie miejsca kultowe. Znacie takie? Czy przetrwaly chrystianizacje plemion slowianskich? Na Swietym Krzyzu - chyba najbardziej znanym takim miejscem w Polsce - stoi dzis klasztor. Czy sa inne zachowane chocby w czesci?
  • Witam wszystkich, chciałabym urządzić sobie wycieczke po Polsce pod hasłem "Sladami Prasłowian". Szczegolnie interesuja mnie miejsca dawnych kultow, sa ponoc w Polsce stare koscioly, gdzie wsrod zdobien zachowaly sie wizerunki dawnych bogow (jako diabłow oczywiscie :). Moze znacie takie miejsca? Na pewno znacie, sadzac po poziomie forum. Podpowiedzcie cos...
  • Sława! www.wprost.pl/ar/?O=112605 Rosjanie będą się uczyć o utalentowanym Stalinie 2007-08-24 12:31 Komentarz: Rachunek za hipokryzję Charakterystyczną cechą systemów totalitarnych jest to, że historię interpretują w miarę aktualnych potrzeb. Rosyjski prezydent Władimir Putin wdrożył właśnie w życie cyniczny plan rehabilitacji Józefa Stalina, jednego z największych zbrodniarzy w historii świata. więcej> * Dzieci powinny poznać dzieje Rosji tak, jak poznają historię rodziny z ...
  • Sława! www.german-foreign-policy.com/pl/news/article/1094162400.php Cześć pomagającym w zbrodni WARSZAWA/NOWY SAD/ZAGRZEB - Mające miejsce w Niemczech przewartościowywanie okresu nazistowskiej dyktatury postępuje także w byłych krajach okupowanych i kolaborujących z reżimem. Na urządzonym przez Związek Niemieckiej Opieki nad Grobami Wojennymi miejscu pochówku w Warszawie uhonorowani zostali niemieccy żołnierze SS i Wehrmachtu; do niedawna wymieniany był pośród nich także kat war...
  • Czytałem właśnie książkę poświęconą mojej okolicy, otóż okazuje się, że w średniowieczu jak i trochę później w wiekach XVI-XVIII, mieszkańcy wioski wykonywali pewien swoisty obrzęd. Otóż, schodzili się oni na górę, która była największym wzniesieniem w okolicy (pośrodku lub nieopodal lasu), mieli ze sobą słomianą kukłę, przed którą wykonywali jakieś obrządki, później zaś ta postać została podpalana.......... W XIX wieku, ówczesny właściciel dworu twierdził, że obrzędy te wywodzą się jeszcze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się