Forum Regionalne Wielkopolskie Ostrów Wlkp.
ZMIEŃ
      nowe skalmierzyce

nowe skalmierzyce

(3 wyniki)
    • W Borzykowie (koło Pyzdr) odtworzono dawne prusko-rosyjskie przejście graniczne. Na parkingu przy drodze nr 442 w 2004 roku ustawiono dwie budki strażnicze, z których wyglądają rzeźbione umundurowane postacie o groźnych minach. Umieszczone obok tablice opisują historię tego miejsca i propagują walory okolicy. Byłem tam kilka dni temu i zrobiło to na mnie całkiem dobre wrażenie. Jaka jest Wasza opinia, aby podobne przejście zrekonstruować w Nowych Skalmierzycach? Dawne budynki ...
    • Witam, Czemu Kalisz jest poszkodowany jeśli chodzi o zakres powiatu tegoż miasta? Chodzi mi o to, że od strony zachodnio - południowej Powiat Ostrowski sięga aż do granic Kalisza. Tak samo Powiat Pleszewski sięga do granic miasta od strony Kościelnej Wsi. Jest to chyba ewenement na skalę kraju, by powiat średniej wielkości miasta kończył się wraz z jego granicą administracyjną. Poza jednym powodem, historycznym, czyli postanowieniami z roku 1815 nie znam innych, dla jakich taki podział ...
    • Byłbym wdzięczny za informację o w miarę aktualnej liczbie mieszkańców naszego miasta , gdyż w większości "publikacji" dane są sprzed dwóch lat lub starsze . Nawet na stronie urzędu miasta nie aktualizują danych statystycznych ...
    Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się