odbytu

(103 wyniki)
  • Hej. Mam taki wstydliwy nieco problem... Jakiś czas temu wyczułam małego guzka w pobliżu ujścia odbytu. Dziś pojawił się kolejny i boli- może dlatego ze mam okres i jestem cała "tam" spięta. Co powinnam zrobić? Zastosować jakąś maść lub czopki? I jaki lekarz właściwie się tym zajmuje? Pomóżcie..
  • odbyt(4)

Jestem po badaniu kału na pasożyty - ujemny wynik. Od X czasu swędzi i piecze mnie odbyt, podejrzewam hemoroidy. Byłam u lekarza, przepisał czopki i maść na nie. Od dzisiaj zaczynam leczenie. Ale czy przyczyna swędzenia, mzoe być grzybica?
  • Miałam niedawno operację usuwania torbieli, zostałam przedtem zbadana przez ginekologa. Najpierw załozono mi na chwilę wziernik, potem lekarz zrobił badanie przez pochwę ale bardzo mnie to bolało, przepraszał mnie ale mówił że musi to zrobić. Na koniec postanowił zbadać mnie jeszcze przez odbyt, co również było bolesne. Czy jest jakieś wytłumaczenie dlaczego zostałam zbadana przez odbyt, wątpię że lekarz w ten sposób mógł lepiej wyczuć tą zmianę.
  • Witam, od jakiegoś czasu męczy mnie rozpieranie w odbytnicy, przy nasileniu pojawia się też ból jakby kości ogonowej, w każdym razie to nie jest na końcówce, tylko trochę wyżej (bliżej kości guzicznej?), czuję się spuchnięta w miednicy, czasami mam wrażenie, jakby mnie miało rozsadzić od tyłu. Na tym odcinku, gdzie jest rozpieranie mam wrażenie zaklinowania, ale to raczej nie powinno być nic ze stolcem, bo wypróżniam się codziennie, typowego zaparcia nie ma, ale czasami jest problem z wypróżn...
  • Witam, Mam problem i prosze o pomoc, jeśli ktoś spotkał się z czymś takim zanim pójde do lekarza (nawet nie wiem do którego). Otóż rano zuważyłam żółtą, obfitą i cuchnącą wydzielnę z odbytu. Najpierw sądziłam, że to coś z dróg rodnych, ale na 100% wykluczyłam. Nic mnie nie boli, nie mam biegunki, choć stolec jest lekko rozrzadzony. Bardzo prosze o jakąś podpowiedz, jeśli któś spotkał się z czymś takim. Z góry dziękuję
  • Temat 'pupowy'. Niestety, zaniedbane w czasie ciąży objawiły się po kilku latach u mnie hemoroidy. Wybieram się oczywiście do lekarza, chociaż z wstępnych poszukiwań wynika, że w moim mieście to sobie poczekam w kolejce. Czy w międzyczasie stosować jakieś preparaty z apteki? Poradzić się lekarza rodzinnego? I co mogło spowodować nawrót po ponad 3 latach od porodu? Ostatnio zaczęłam depilować okolice intymne kremem do depilacji - możliwe że od tego? Albo od antybiotyków? Bo jestem już 20 dn...
  • dziewczyny,mam pytanie. od jakiegos juz czasu mam problemy po wyproznieniu sie. chodzi o to ze bardzo mnie "tam" swedzi,piecze i boli po zalatwieniu sie.tylko natychmiastowy prysznic ratuje sytuacje,choc nie za kazdym razem,nie zawsze tez moge wziasc prysznic zaraz po. dbam o swoja higiene,wiec nie wiem o co chodzi.wstydze sie tez o tym z kims porozmawiac.czy moze to byc cos z hemoroidami? bardzo to uciazliwe. dziekuje za jakiekolwiek rady. pozdro!
  • czytalam, ze jezeli kobieta jeszcze nie wspolzyla, to ginekolog powinien ja badac przez odbyt a nie za pomoca wziernika, bo moze przerwac blone. czy to prawda, bo wybieram sie po raz pierwszy do gina i chce wiedziec co moze, a czego nie powinien.dzieki, aha i powinnam jeszcze o czyms waznuym wiedziec, na co zwracac uwage i o czym musz epowiedziec przed rozpoczeciem badan?
  • opryszczka zaatakowala wlasnie ten narzad. od dwoch dni nie moge oddac stolca. biore Heviran, i nie ma jeszcze poprawy. jak moge zalagodzic ten stan. boje sie, ze stolec zostanie wchloniety w jelicie i bedzie grozilo mi jakies zatrucie. przy parciu czuje ogromny bol i wnetrze odbytu jest opuchniete...
  • przy wyproznianiu czuje pieczenie przy odbycie. przyjrzalam sie temu w lusterku, mam ranke miedzy odbytem a pochwa (taka pionowa kreska). jakby skora w tym miejscu nie wytrzymywala i pekala przy wyproznianiu. co to moze byc?
  • Mam 17 lat, jestem dziewicą. Chciałam pójść do ginekologa tak kontrolnie (nic mi nie dolega, no może poza nieco nieregularnymi miesiączkami), ale przeraża mnie myśl o badaniu przez odbyt. Nie chcę tego. Mogę zaznaczyć, że nie chcę być badana przez odbyt? I czy lekarz ma obowiązek uszanować moje zdanie? Nie przekonujcie mnie, że to nic strasznego, bo ja po prostu wiem, że się nie przełamię... A poza tym jaki ma sens badanie przez odbyt, co lekarz widzi przez odbyt, nie rozumiem...
  • Zauwazylam w soim odbycie dziwne żyły i to duze i niedaleko ciemny guzek. Czy to mozliwe, że mam zylaki odbytu? Mam 18 lat i nie mam nadwagi prowadze aktywny tryb zycia. Troche sie tym niepokoje. Do jakiego lekarza powinnam sie udac?
  • Czy lekarze kiedykolwiek wspominli Wam cos o wplywie HPV na odbyt? Czy tez powinno sie przebadac w tym kierunku? Czy istnieje cos takiego, jak cytologia odbytu? Boje sie, ze moge miec zainfekowany HPV odbyt (bol i swedzenie po wyproznaianiu) i nie wiem, jakie badanie powinnam zrobic oraz jakie jest ryzyko (czy rak odbytu)? Czy mozecie cos doradzic?
  • Mam problem z układem pokarmowym i po ciężej strawnych pokarmach mam straszny świąd w odbycie,czy ktoś miał coś takiego?Od czego to może byc?
  • Wybieram sie w piatek do lekarza ale zanim tam pojde chcialabym sie spytac kogos kto moze mial podobny problem jak ja. Boli mnie od paru dni kosc ogonowa (tak bardo nisko) lub odbyt, niezidentyfikowany bol dokladnie ale taki troche denerwujacy. Tak "neci" bardziej w pozycji siedzacej jak stojacej. Nie mam pojecia o co chodzi? czy bol kregoslupa moze promieniowac az tak nisko? Bede wdzieczna za kazda pomoc, dziekuje
  • Wiem, że problem może wydać się zabawny... Z higieną osobistą nie mam klopotów, więc wszelkie rady typu "Trzeba się umyć i po krzyku..." na pewno mi nie pomogą. Swędzenie w okolicy odbytu, a w zasadzie w samym odbycie czuję od 3 dni. Prawdopodobnie ma to związek z biegunką, która z kolei jest skutkiem brania antybiotyku. Myślę, że to jest przyczyną podrażnienia i zaczerwienienia. Czy to początek hemoroidów? Objawów w postaci krwi i wyczuwalnych zgrubień nie mam. Owsiki raczej też ...
  • Witajcie! Kilka dni temu wyczułam w okolicy idbytu nieduży guzek, wielkości mniej więcej zarenka grochu. Znalazłam go zupełnie przypadkiem, jakiś tydzień wcześniej podczas kąpieli zadrapałam się swoim przydługim paznokciem (nie w miejscu gdzie ów guzek się znajduje). Sprawdzając jak zadrapanie sie goi, przy napięciu mięśni wyczułam niewielkie zgrubienie w tylnej części odbytu, minimalnie po prawej stronie. Po dokładniejszym przyjrzeniu się stwierdziłam że jest to małe uwypuklenie, sina...
  • Jakby to wyjaśnić. Zauważyłam, ze mam nabrzmiałe wejście odbytu. Dodatkowo jest tam jakaś " wypustka" ( nie wiem jak mam to inaczej nazwać) w stronę pochwy, koloru różowo- czerwonego, wypukła. Co to może być?
  • Dziś zauwazyłam guzek w odbycie, pierwsza mysł to hemoroidy, poszukałam w necie, ale wszedzi episze,że objawem jest krwawienie.a u mnie nie .co to może być?
  • zostala mi postawiona taka diagnoza.....chcialabym znalezc osoby z podobnym schorzeniem.... jaka diete stosujecie? co mozna czego nie? przyznam, ze jestem troche przerazona.........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się