-
Właśnie zaczynam gotowac kapuśniak(jak wy tą zupkę robicie?) ale nie wiem co zrobic na drugie co wy byście miłe kobietki zrobiły do tego?
-
Nie gotuje czesto, bo nie lubie, ale ugotowalam ten kapusniak i jest pyszny. Od siebie dodalam jedynie odrobine przecieru pomidorowego. Polecam.
-
nie wiem dlaczego, może trzeba mna pokierować bardziej szczegółowo??
przyprawić do smaku- dla mnie to magia :( przyprawić? czym?
proszę o przepis, razy, linki. i dziękuuuuję :)
-
Mam około litr, może półtora rosołu plus wszystko to, z czego się go gotuje, i do tego niecały kilogram kapusty kwaszonej. Podajcie mi krok po kroku przepis, jak te rosołowe resztki przerobić na kapuśniak? Tylko, tak naprawdę łopatologicznie - z takich codziennych rzeczy, to umiem tylko kanapki i zagotować wodę na herbatę :)
PS: uprzedzając komentarze o wyszukiwarce - przeszukuję stare wątki, ale zanim znajdę, i wogóle o ile znajdę, to wolałam napisać tutaj... Może ktoś z Was zechce się pod...
-
gotowałam na żeberkach wędzonych. w książkach mam- doprawić do smaku-
ale czym doprawić?
już czuć, że to niby ta zupa, ale dużo jej do doskonałości i wydaje
mi sie za mało kwaśna....
dawałam sól, pieprz, chili suczone- ciut ciut. nie chcę zmieniać
smaku vegetą
-
Ja zrobić dobry kapuśniak z młodej, słodkiej kapuchy?
-
Właściwie to ciągle nie wiem,czy kapuśniak i kwaśnica to jest to samo?Nie
ważne,powiedzcie mi ,jak się gotuje kapuśniak ,bo ślinka mi leci od
tygodnia!!!
-
Bo z tego co mam - czyli zebrko nie wędzone, a surowe zagotowałam z listkiem
i zielem, potem wrzuciłam kiszoną kapustę i teraz to się pyrkocze, a ja myślę
co jeszcze dać - majeranek? pieprz ziołowy? czarny ? jakieś inne przyprawy -
troche mam różnych na składzie. Ma być wersja hardcore, więc na koniec
dorzucę pokrojone mięsko z tego żeberka, ale czy dawać jeszcze zasmażkę na
wytopionej słoninie? Mam jeszcze parę boczniaków, mogę je też przesmażyć i
dorzucić? A może to już za dużo ...
-
polane masłem, posypane cukrem i cynamonem. A u Was ?
-
mam właśnie takie pytanie jakie mięso do jakiej zupy?
na czym ugotować żurek?
na czym pomidorową?
jakie mięso do ogórkowej?
o rosół z kury nie zapytam ;)
w tym momencie najbardziej interesuje mnie na czym kapuśniak, prosiłabym o
szybką reakcję jeśli to możliwe
chcę zrezygnować z kostek rosołowych więc pomóżcie :)
mala
-
Tylko nie piszcie proszę, że jak chcę to mogę dodać, bo to wiem :) Tylko czy
zwyczajowo się podaje? Właśnie zrobiłam dzisaj i nie wiem czy wkroić tę
natkę, czy nie ...
-
Porcja rosołowa
żeberka wędzone
kapusta kwaszona
boczek/kiełbasa/podgardle wędzone (do wyboru)
cebula
marchew
liście laurowe
sól, pieprz, papryka tarta, nać pietruszki, cukier
ziemniaki
Na wstępie ponownie zaznaczę, że ilość poszczególnych składników zależy od Was!!
Z porcji rosołowej ugotować wywar. Następnie umyć żeberka i dodać do wywaru. Gotować ok. 15 minut.
Sprawdzić kwaśność kapusty. Jeżeli jest zbyt kwaśna to około połowy przepłukać wodą. Dodać do gotowanego mięsa. Gdy...
-
Jest coraz zimniej i przyszła pora na ''rozgrzewające zupy''.
Podajcie proszę przepis na prawdziwy, polski kapusniak.