-
Bardzo dobre ciasteczka! polecam!!
-
Chciałabym zrobić właśnie takie ciasteczka jak są sklepowe pieguski, tylko że
w domu- może ktoś mi podać dokładny przepis.
-
jakoś sie zagapiłam i mam z dwa kilogramy. czasami miksuję dojrzałe banany z
mlekiem i odrobina cukru, wanilii, ew. szczypta cynamonu-pycha! ale teraz ze
względu na małego ssaka musze ograniczyc nabiał:-( może macie jakieś
propozycje? z góry dziękuję!
-
przepis jest taki
30 dkg maki,
1 szklanka maku
30dkg cukru
4 jajka
kasia
1 szklanka mleka
proszek do pieczenia
aromat do ciasta
kasie utrzeć z żółtkami i cukrem
dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do piecznia
dodać oczyszczony mak i ucierać dalej
wlać mleko, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek
delikatnie wymieszać i przelać do posmarowanej margaryną formy
piec ok 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180-200 st.C
i pytania mam dwa
co to znaczy oczyszczony mak? p...
-
czy ktoś się orientuje, dlaczego w sklepach nie można dostać ciastek
przekłądanych kremem śmietankowym. Są wszelkie rodzaje mazideł: orzechowe,
kakaowe, truskawkowo-jogurtowe, karmelowe, ale dlaczego u licha nie można
znaleźć po prostu śmietankowych? Kiedyś Wedel takie robił...niebo w
gębie...jedynie znalazłam Hity z nadzieniem waniliowym, ale to nie jest to samo...