Forum Zdrowie Zdrowie kobiety Zdrowie kobiety
ZMIEŃ
      profilaktyka

profilaktyka

(15 wyników)
    • Witam! Jaki środek można zastosować jako profilaktykę zakrzepów przy braniu tabletek antykoncepcyjnych? Czy lepsze są stosowane miejscowo żele (np. Lioton 1000) i czy nie obniżają one skuteczności tabletek? Pozdrawiam!
    • Wybrałam się wczoraj na cytologię. Mam HPV, co stwierdziło 3 lekarzy, wprawdzie dopiero po tym, jak pokazałam kłykciny palcem, ale jednak wszyscy zgodzili się co do tego, że są to kłykciny, czyli wniosek prosty - muszę też mieć HPV. Najpierw przeprawa w rejestracji - że przyszłam za wcześnie na tę cytologie, bo ostatnio byłam w maju i powinnam znowu w maju, jeśli chcę wziąć udział w profilaktycznym, darmowym programie finansowanym przez MZ. Ok, zapłaciłam za tę cytologię, bo chcia...
    • Jak mogę dbać o własne serce? Spacer, rower, jedzenie - jakie? Czy wystarczy? Kiedy pierwsze badanie serca trzeba zrobić? poradźcie proszę
    • Jestem kobietą, która ma nieszczęsne skłonności do łapania wszelakich infekcji, z zapaleniem pęcherza i grzybicą na czele :( Jesli już nastanie ten rzadki moment, ze akurat nic mnie nie męczy (a to się zdaża naprawdę rzadko...- nie wiem, jak mój facet to wytrzymuje...albo ile jeszcze wytrzyma :/ ), to jaką profilaktykę powinnam przedsięwziąć po (a może przed?) stosunku, żeby trochę dłużej nacieszyć się tym czasem bez grzybka i bakterii? Bo zauważyłam, niestety,że sex sprzyja pojaw...
    • czy citrosept zapobiega nawrotom? stosowala ktoras z Was?
    • W ktoryms z watkow monika.antepowicz napisał(a): > Jak najbardziej- cześc lekarzy rodzinnych zaleca przyyjmowanie Fluconazolu wraz > > z antybiotykiem, można też zastosować dopochwowo nystatynę lub Clotrimazol- > pzry kolejnej okazji proszę poprosić swego lekarza o przepisanie dla obojga > Państwa wspomnianych preparatów Zawsze kiedy zaczynala sie u mnie grzybica lub tylko ja podejrzewalam (za namowa mojego lekarza) od razu stosowalam globulke 500 mg Clotr...
    • Wiadomo, że przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych sprzyja infekcjom grzybiczym i chciałam zapytać o profilaktykę. Nie chodzi mi tu o higienę, tylko konkretnie jakieś sposoby, środki, które utrzymywałyby nasze intymne wnętrze w jak najlepszej kondycji do walki z grzybkami.
    • witam wszystkich, jakies 2 miesiace temu przytrafila mi sie grzybica pochwy, ktora szybko wyleczylam (po wizycie u ginekologa). W zeszlym tygodniu mialam grype i bralam antybiotyki, pieczenie i swedzenie pochwy zaczynalo wracac... wiec szybko kupilam clotrimazol w kremie, tabletki lacibios femina i cale szczescie zadzialalo, grzybica sie nie rozwinela. Teraz boje sie odstawic ten krem i tabletki. Clotrimazol kosztuje 2zl, to zaden problem, ale lacibios femina to drogi lek, w doda...
    • Pani Doktor! Ktoś w okolicy moje rodziny ma HPV - zmiany dysplastyczne na szyjce macicy itp. Wyczytałam gdzieś w internecie opinię lekarza, że wskazane sąśrodki otrożnosći w kontakcie z taką osobą - dotyczy to kontaktów ze śluzówkami, otarciami, krwią. Mam małe dziecko - czy wskazan byłaby jakaś prewencja - nie wiem - szczególna dezynfekcja toalet? Czym to grozi? Jesli to choroba przenoszona drogą płciową - to czy pojawią się zmiany w miejscu np. skaleczenia - i kontaktu - np. na...
    • Po ostatniej wizycie na basenie dostałam lekkiego zakażenia grzybiczego. Dzieki radom znalezionym w archiwum forum udało mi się je samodzielnie wyleczyć. Mam jednak w związku z tym pytanie: Czy jedynym sposobem na zapobieżenie nawrotom grzybicy musi być zrezygnowanie z pływania? Czy są może jakieś środki którymi można się smarować, przemywać itp. przed lub po basenie? Dodam że do tej pory tylko raz (ok. rok temu) miałam taką większą grzybicę z którą poszłam do lekarza. Zwykle jak ...
    • Mam możliwość sprawdzić [ za dwa dni mam dac odpowiedz!!!]czy mam uszkodzony gen BRCA1 a raczej jego uszkodzona kopię, która jest odpowiedzialna za powstanie raka piersi i raka jajnika...Moja mama zwycięzyła raka piersi i stąd mam pierszeństwo, żeby zrobić to badanie w ramach jakiejś tam akcji Klubu Amazonek....Moja babcia umarła na raka jajnika. I teraz mam dylemat...bo przeciez swiadoma zagrożenia bez badań genetycznych muszę szczególny nacisk kłaśc na badania typu cytologia, u...
    • Pani Moniko, bardzo proszę o poradę czy branie immunoglobuliny jest konieczne w 28 tygodniu ciąży w przypadku pierwszej ciąży przy konflikcie serologicznym? Właśnie jestem w 28 tyg., według aktualnych badań przeciwciał nie mam. Wiem, że dostanę tą szczepionkę po porodzie, lecz lekarz prowadzący poinformował mnie iż warto zaaplikować ją teraz choć ryzyko w I ciąży jest znikome. Jestem sceptycznie nastawiona do wszelkich leków,a w przeczytanej ulotce według mojego odczucia było spor...
    • Dzisiaj moja mama dowiedziała się ,że ma mikrozwapnienia w piersi! Czy to od razu może oznaczać tylko jedno-rak!Proszę napiszcie mi ,czy słyszałyście żeby jakas kobieta miała takie mikrozwapnienia i czy było to bardzo groźne.Na chwile obecną moja mama dostała skierowanie na USG.Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
    • Od ostatniej cytologii mineły już 2 lata, ale gin powiedzia,że bezpłatnie to mi zrobi jeśli miną trzy lata. Podobno zmieniły się przepisy. Szkoda, że kosztem mojego zdrowia. Dodam,że mieszkam w Szczecinie i korzystam z NFZ. Czy też się z tym spotkałyście u siebie?
    • Moze jestem inna, ale od poczatku. Niedlugo wyjde za maz i logiczne jest ze bede wspolzyc. (rozpoczne wspolzcie-taka staroswieckosc, niewazne). Ale mam sklonnosci do lapania grzybicy. I jak sobie z tym poradzic? Zarazac co chwile chlopa? Planujemy szybko dziecko? Co z tymi infekcjami w czasie ciazy? Czy z tym sie da normalnie zyc i jak sie kochac? raza na miesiac?! tylko...Poradzcie doswiadczone

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się