Forum Zdrowie Zdrowie kobiety Zdrowie kobiety
ZMIEŃ
      rak szyjki macicy

rak szyjki macicy

(20 wyników)
    • wiadomo, ze najpowszechniejszym sposobem zakazenia sa stosunki seksualne...ale czy tylko? Czy dziewica moze byc o to spokojna? Tym bardziej ze dziewicom, nawet po 20 roku zycia, lekarze niezbyt chca wykonac cytologie.. :/
    • Czy ktos wie? I ile razy kobieta musi się zaszczepić, w jakich odstepach czasu? Dziekuję!
    • wiadomosci.onet.pl/1337491,16,item.html Rewolucja w leczeniu raka szyjki macicy Amerykańska Agencja do spraw Żywności i Leków (FDA) zarejestrowała GARDASIL, pierwszą na świecie szczepionkę, zapobiegającą rakowi szyjki macicy oraz stanom przedrakowym szyjki macicy, pochwy i sromu powodowanym zakażeniem wirusami HPV (typ 16, 18). Podanie szczepionki zapobiega również powstawaniu brodawek płciowych oraz neoplazji szyjki macicy niskiego stopnia (CIN1) powodowanym zakażeniem HPV 6, 1...
    • Wiem, że tu nie krzyczymy, ale czy to nie jest powod to radości?! Wczoraj oglądałam na TV4 wieczorem wiadomości i powiedzieli ze w stanach wynalezioni sczepionkę na HPV oraz ze mozna sie zaszczepić na i nie zachorowac na raka szyjki macicy. Szczepionka ma byc dostepna w przyszłym roku, tylko cena... 1 000 zł... troche duzo. Drogie dziewczyny, wielokrotnie czytałam to o nękającym was HPV i kłykcinach. Mam nadzieje ze ta wiadomość troche podniesie was na duchu. Pozdrawiam Kinga
    • ostatnio były tu dość łatwe tematy poruszane, to teraz trochę na poważnie... Właśnie dzisiaj rozpoczął się tydzień walki z tą chorobą... Tak na codzień nie myśle o poważnych choroabch, ale jakoś tak mnie zaintrygowało... Badacie się regularnie, znaczy robicie badania cytologiczne? ja staram się, aby było to w miarę regularne ( choć przyznam się że niektórzy lekarze nie widzą potrzebu aż tak często pobierać próbki na cytologie..??????!!!!!) A co sądzicie o szczepionce na tą chorobę?? ...
    • Pierwsza ciąża bezproblemowa . W drugiej kilka razy plamienia W II i III trymestrze i dość nieprzyjemne bóle brzucha . Kilka razy wylądowałam na IP . Podczas badania zawsze było wszystko w porządku . Szyjka zamknięta , łożysko ok . Usg wykonywane kilka razy - 2 razy dopochwowo . Porod siłami natury . Teraz jest 4 m-ce po porodzie a ja się ciągle zastanawiam co mogło być powodemy tych plamien . I do tego te bóle . W tv słyszałam ze plamienia w poznej ciąży mogą oznaczać raka szyj...
    • dziś podczas badania ginekologicznego lekarka wykryła u mnie b.dużą,krwawiącą nadrzerke i jeszcze coś... pobrała cytologie wyniki za tydzień ale rzekła że wygląda to b.nieciekawie, poza tym w trakcie badania b.mocno krwawiłam. Dostałam czopki i mam czekać... może ktoś mnie prztulić/pocieszyć że nie będzie.... jestem maa 2 małych dzieci i naprawde mam pietra. Chodze regularnie do gina,badam się a tu.....w mojej rodzinie zarówno mama jak i babcia jak i siostra miały raka, mama i b...
    • witam Serdecznie Mam problem, 22 pazdziernika ide na kolposkopie, mialam robiona cytologie jednak mimo to nie wiem ktora mam grupe, mieszkam za granica i tutaj widocznie troche inaczej to wyglada, dostalam tylko list ze komorki sa zmienione i skierowanie na kolposkopie, boje sie i rozne mysli chodza mi po glowie.Chciala bym wiedziec jakie sa objawy przy raku szyjki macicy, czy ktoras z was przez to przechodzila? u siebie zauwazylam uplawy, mam je od dluzszego czasu, czesto bol ...
    • mam pytanie jak to jest z tym obciążeniem genetycznym ?? moja mama w wieku 45 lat miała raka szyjki macicy niestety nie uratowano jej zmarła w miesiąc po diagnozie nikt inny nie miał w rodzinie raka co rok robię cytologie narazie jest 2 grupa a ja się trochę martwię mam dwójkę dzieciaczków i 26 lat co jeszcze robić jak się bronić przed rakiem czy faktycznie jest duże prawdopodobieństwo że i ja będę chorowała na raka ??
    • Mam 30 lat, jednego partnera od zawsze. Zastanawiam się - czy warto mi się szczepić przeciwko HPV: - kosztuje kupę kasy - jak rozumiem - należę do grupy mniejszego ryzyka z racji posiadania jednego partnera - jak czytałam - jest duza szansa na to, że już jestem nim zakażona (?) i może być za późno. Co sądzicie o tym szczepieniu? Jeżeli ktoś się już szczepił - ile dokładnie wynosi koszt szczepionki? Słyszałam że łącznie 1500 zł w ciagu pół roku - ale w jakich odstępach czasu się szcz...
    • Co sądzicie na ten temat? Zaproponowano mi wykonanie tej szczepionki po trochę lepszejn cenie, gdyż normalnie kosztuje ona ok. 1500 zł. Jednak sama nie wiem... Rodzice każą mi samej podjąć decyzję i w razie czego są gotowi zapłacić, jednak ostatnio pojawiają się informacje na temat złego oblicza szczepionek - ogólnie wszystkich. Można o tym przeczytać w kwietniowej "Wróżce". Z jedej strony lepiej byłoby się zabezpieczyć, ale z drugiej tak na prawdę to nie wiadomo nic jeszcze o sku...
    • Witam, Nie wiem czy nie bylo wczesniej takiego pytania,ale interesuje mnie koszt takiej szczepionki. Czy kazda kobieta powinna sie zaszczepic??
    • Dziewczyny odkad pamietam zawsze miałam nieregularne miesiaczki nawet cykle 50-60 dniowe, kazdy lekarz do tej pory "leczył" mnie tabletkami, ale po ich odstawieniu problem powracał. Nie chce do konca zycia łykac tabletek, tym bardziej ze mam onkogenne hpv a z tego co wiem tabletki powoduja raka szyjki macicy przynajmniej tak słyszałam. Co powinnam zrobic? Myslałam ze po ciazy cykl sie unormuje ale nic z tego:( Jakie moge zrobic badania sama,( bo lekarz znowu zlecil mi tabletki)?? Dodam ...
    • Ostatnio moj Ojciec pod wplywem jakies programu w telewizji oswiadczyl mi, ze wylozy 1 500zl na szczepienie mnie przeciwko rakowi szyjki macicy. Wczoraj byl u Onkologa by sie poradzic, ten oznajmil mu, ze ta glosna kampania przeciwko temu tez rakowi jest rozgloszona przez firmy farmaceutyczne, a nie przez lekarzy. Mam 19 lat i dany onkolog nie widzi potrzeby zaszczepiania mnie, chyba, ze mam duza ilosc partnerow. Dodal, ze jak najbardziej badania powinnam robic, tak jak i z reszta badac cala ...
    • Co to za wirus HPV, i co oznaczja te grupy I, II, III? Robilam osttanio cytologie i we wtorek mam isc po wyniki. Moj ginekolog jets beznadziejny i nie wytlumaczyl mi nic z tych rzeczy :( Wstyd, mam 21 lat i 8 miesiecznego synka nie znam sie :( Powinnam zmienic lekarza ;/
    • zeby zobaczyc jak wyglada rak szyjki macicy. wyczytalam to w Shape (jest w tym numerze plyta DVD z cwiczeniami brzucha, ja z tego powodu kupilam i nie zaluje, to takie info na marginesie:-). Podobno w Szwecji kobiety robią regularnie cytologie i raka szyjki tam wlasciwie nie ma. Dlatego studenci przyjezdzają do nas. Ja rozumiem, ze polska opieka zdrowotna nie zacheca do wizyt, ale chyba lepiej raz w roku cytologie, niz później wedrowac po oddziałach onkologicznych! Czemu Polki tak n...
    • Czy rak szyjki macicy może być dziedziczny? Chciałabym się dowiedzieć jakie jest prawdopodobieństwo zachorowania jeśli moja babacia na to chorowała ??
    • Witam serdecznie, Pani doktor, co to za wirus? Bede wdzieczny za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam
    • Czy wie ktoś może gdzie w Krakowie można wykonać bezpłatne badanie cytologiczne? Chodzę do ginekologa prywatnie i lekarka poradziła mi żebym zrobiła cytologie za darmo (są takie akcje w ramach programu przeciwdziałania rakowi szyjki macicy). Wiecie może gdzie to można zrobić, jak to się odbywa (czy jest konieczna wcześniej wizyta u lekarza, skierowanie)? Będę wdzięczna za informacje.
    • na ręku i członku. Tą na ręku smarował brodacidem, a z członka sama odpadła. Zaraziłam sie od niego i także wyskoczyło mi na ręku (między palcami), ale wycięłam ją i nie odrosła. Czy brodawki mogły także umiejscowić sie w mojej pochwie, czy niekoniecznie??
    Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się