stymulacja

(4 wyniki)
  • Czy możecie mi podac kilka szczegółów na ten temat? Skoro można pobudzać rozwój dziecka przez prawidłowe noszenie, kąpiel, masaż, to czy można mu też zaszkodzić nieświadomie wykonując to w nieodpowiedni sposób? Mój synek w następnym tygodniu skończy 3 mies i zastanawiam się, czy nie popełniam błędów w jego codziennej pielęgnacji, bo przestał podnosić główkę z pozycji na brzuszku, a robił to bardzo ładnie przed miesiącem. Teraz gdy go kładę, ślini się i oblizuje łapki. Nie wiem jak...
  • Mam ośmioletniego syna opóźnionego w rozwoju z porażeniem mózgowym. Odkąd siedzi czyli od jakiś sześciu lat, w tej pozycji odgina głowe do tyłu i kołysze nią na boki, ostatnio(nie wiem od jak dawna) zauważyłam, że robi to zamiennie z kręceniem głową(kółka) w jedną (tak myślę) stronę. Co mogę z tym zrobić, bo mimo, że od lat słyszę, że trzeba dostymulować błędnik to nie widzę, zeby ktokolwiek się tym zajmował, a kiedy zapytałam wprost co mam robić usłyszałam, że nic, że to trzeba u...
  • Witam, od jakiegoś czasu nasz maluszek 7-mio miesięczny bardzo płacze przy ćwiczeniach i od razu wkłada rączki do buzi. Na razie rehabilitujemy bobathem bo na Vojte reaguje źle - broni się i ma złe odruchy. Ale teraz z Bobathem też się dzieje źle, pręży się płacze, wkłada rączki do ust i udaje , że zasypia , jak przestajemy ćwiczyć niby budzi się i jest ok, ale jak zaczynam ponownie znowu zaczyna robić nas w konia. Ćwiczymy mimo płaczu i oporów ale czy to nie jest niepokojące, co ...
  • Ćwiczę córkę metodą Vojty. Zdecydowanie jest poprawa. Już na drugi dzień ćwiczeń, które niedawno zleciła mi neurolog córeczka zaczęła się przekręcać na brzuszek. Neurolog zresztą mówiła, że jeśli w odpowiednim wieku zacznie się odwracać to prawdopodobnie, że zrezygnujemy z ćwiczeń. Niestety jeszcze mamy ponad miesiąc do kolejnej wizyty, więc muszę ją jeszcze rehabilitować. Ale ostatnio dzieje się coś co mnie niepokoi. Przykładowo ćwiczenie, które ma działać w ten sposób, że dziec...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się