Dodaj do ulubionych

ujemna próba trakcji

13.07.18, 15:20
Witam jestem mamą 5,5 miesięcznego chłopca. Na ostatniej wizycie pediatra zrobiła mu próbę trakcji, nasz maluszek w ogóle nie ciągnął główki w górę, powiedziała że to nie dobrze i trzeba pójść do rehabilitanta. Wcześniej tej próby nie robiła a ja nie wiedziałam że powinna ;( Poza tym nasz synek nie przewraca się na brzuszek, od wizyty u pediatry zaczęłam go często kłaść na brzuszku i robić obroty to udało mu się może ze trzy razy ale raczej przypadkowo. Wcześniej był kładziony na brzuszku raz lub dwa razy dziennie bo ulewal, a ja nie wiedziałam, że powinien częściej i to zaniedbalam.
Umowilam się już do dwóch rehabilitantow i neurologa ale nawet prywatnie trzeba czekać 2-3 tyg a ja umieram z niepokoju.
O czym może świadczyć ujemna próba trakcji???
Na brzuszku już dawno trzyma głowę, wyciąga rączki do zabawki, stuka w nie, ładnie przewraca się na boczki. Nie wiem czy to istotne ale nasz synek jest duży, 70 cm i 8.5 kg. Urodził się przez cc, 10 pkt. Miał ok 2 miesięcy zolttaczke ale poziom bilurbiny stopniowo spadał, nie był na naświetlaniach.
Bardzo proszę o podpowiedź z czego to może wynikać i czy to jakieś duże zaburzenie?
Obserwuj wątek
    • nzenios Re: ujemna próba trakcji 13.07.18, 21:44
      zadne zaburzenia. kazde dziecko sie rozwija indywidualnie w pewnych granicach. To ze wszystko robi ale nie ten test trakcji to wcale mnie to nie pokoj. Pracuje z dziecmi i wczesniaki. Prawda jest ze trzeba nad tym troche popracowac w roznych pozycjach , na duzej pilce medycznej, na kolanach, na brzuszku , na plecach, na boku jednym i drugim, ale to przesada jak na razie sie nie pokoic az tak.
      • free.hugs Re: ujemna próba trakcji 13.07.18, 22:08
        Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Byłam mamą, która nie patrzyła w tabelki rozwojowe i po tym jak mnie pediatra nastraszyla, boję się że późno rozpoczniemy rehabilitację z mojej winy. Mam nadzieję, że po obejrzeniu naszego synka rehabilitant i neurolog również mnie uspokoją.
        Waham się też czy dalej szczepić dziecko, czy wstrzymać się na jakiś czas? Koleżance neurolog radził na razie nie szczepić, jest po pierwszej wizycie-problemy z chwytaniem i trzymaniem główki na brzuszku w wieku 4,5 mies.
        Może ktoś z Was poleci mi jakąś książkę nt. wspierania rozwoju maluszka, bo tak naprawdę nie wiem do końca jak mogę się bawić z synkiem żeby pomagać mu się rozwijać.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka