Forum   usg tarczycy

usg tarczycy

(55 wyników)
  • Wczoraj robiłem usg tarczycy, oto wynik: Prawy płat tarczycy o wielkości 17.7 x 17,4 x 30,3 mm, bez zmian guzkowatych Lewy płat tarczycy o wielkości 10.1 x 16.3 x 24,5 mm, bez zmian guzkowatych Cieśń tarczycy o grubości 4 mm, śwtało tchawicy prawidłowe TSH 3,630 µIU/ml (0,350 4,940) FT4 71.79% [ wynik 1.26, norma (0.7 - 1.48)] FT3 91.50% [ wynik 3.54, norma (1.71 - 3.71)] od 2 tygodni biore euthyrox 25 we wtorek ide zbadac ponownie tsh i inne hormony mam wiele objawów nie...
  • Witam Postanowilem zrobic sobie usg tarczycy. Opis USG jest dla mnie troche niejasny i bardzo prosze o pomoc bo zaczynam wpadac w depresje i zaczynam myslec ze to napewno rak ogolnie opis brzmi tak: Tarczyca ksztaltna hipoechogenna i bez zmmian ogniskowych Objetosc = ok 4.5 ml Unaczynienie skape z cechami hipoperfuzji w badaniu doplerowskim.Hypothyreosis susp. Jestem mezczyzna 34 l wzrost 170 waga 67 kg Jezeli chodzi o wage to zawsze mialem stala 66-68 dzis zrobilem badania TSH ...
  • Witam wszystkich, mam pytanko do kogos kto miał moze podobny problem i moglby mi poradzic.Miałam wczoraj robione usg tarczycy, wynik jest nastepujący: tarczyca o jednorodnej strukturze echa o gładkich obrysach i wym: 19x15x51 mm. prawy 19x15x48 mm. W płacie lewym ognisko o zmnijszonej echogeniczności o śr. 4 mm. Lekarz robiący badanie powiedział ze mam guzek w lewym płacie i ze konsultować sie mam juz z lekarzem.26 marca mam wizyte u lekarza.Poardzcie mi co robic.Wiadomo ze lekarz...
  • Witam, chcę zadać pytanie, może ktoś mi coś objaśni, bo sama to nie wiem co o tym myśleć. Mam 35 lat. Podczas standardowej wizyty u ginekologa, miałam robione usg, w tym tarczycy i mój gin coś tam zobaczył i skierował mnie go endokrynologa. No i po usg u endokrynologa dostałam taki oto opis: "Tarczyca położona typowo, symetryczna. Płat prawy o wymiarach 19x27x56 mm, płat lewy o wym. 16.6x18.4x48 mm. Echogeniczność miąższu jednorodna. W PP zmiana ogniskowa o obniżonej echogeniczności z ...
  • Ktora por.endokrynol mozecie polecic-Dobrzynska,Borowska czy na Sw.Macieja?(chodzi mi o wykonanie usg-dobry sprzet,fachowosc lekarzy,okres oczekiwania na wizyte).Z gory dziekuje.
  • witam. prawy płat 12x15x38 lewy 13x16x50 cieśń 5mm nie bardzo znam się na tych obliczeniach ale wydaje mi się ze to coś koło 8,8 ml nie wiem czy to w normie czy mało? doradzcie proszę
  • Witam mam prosbe ,moze ktos chcialby napisac co sadzi o moim badaniu usg ,,,,,, jak je ocenia ,,co moze sugerowac ? Usg Tarczyca polozona typowo . Plat prawy Ok.21#15#38ml,,,,,,,,,,, /6 ml Plat lewy OK.21#11#37ml,,,,,,,,,,, /4ml OBYDWA platy w calosci o obnizonym echu . W PP /w srodkowym segmencie ,zewnetrznie guzek o nieco obnizonym echu ok.9#8 mm W PL /dolnym biegunie dwa sasiadujace ze soba guzki slabo odgraniczone o nieco obnizonym echu ok.8#7mm i 7#7mm Bez cech wzmoz...
  • Witam. Właśnie wróciłam z laboratorium. Nie bardzo mogę cos z tego wywnioskowac. Objawy: suche kolana i grzbiety stóp senność zmęczenie i brak jakiejkolwiek chęci na cokolwiek;) utyłam 10 kg w poł roku ( ograniczam jedzenie) uczucie zimna i obnizona temp ciała niskie cisnienie wypadanie włosów problemy z pamięcia i koncentracja śpie po 12 godzin obfite miesiączki ostatnio problemy ze słuchem Dzisiejsze wyniki: FT4 0,92 , norma 0,82- 2,00 FT3 2,01 , norma 2,10 -3,80 TSH 3...
  • Jakiś czas temu zrobiłem badanie usg tarczycy. Oto wynik: OBS thyr - prawy płat o wymiarach 64*21*20 mm (13.8 cm3),lewy płat 55*22*16 mm (10.2 cm3) , wymiar strzałkowy cieśni 6,4 mm. Prawy płat nieznacznie powiększony do około 14 cm3. Płat lewy i cieśń prawidłowej wielkości.. Tarczyca normoechogeniczna i homogenna bez zmian ogniskowych. Okoliczne węzły chłonne, niepowiększone. Dwa tygodnie temu i dzisiaj byłem u onkologa. Sam - może więc dlatego skończyło się na niczym. Onkolog s...
  • ------------------------------------------------------------------------------ -- witajcie ! dzis przy badaniu usg piersi lekarz zasugerował mi konieczność zrobienia usg tarczycy , poniewaz stwierdził jakiś guz . bardzo się wystraszyłam , zwłaszcza , że 6 lat temu robiłam usg tarczycy i lekarz wtedy stwierdził , że leczenie nie jest potrzebne . a opis wówczas był nastepujący : "prawypłat tarczycy powiększony 59x23x16 mmz widocznym ogniskiem hypoechogenicznymwewnątrz , litym o wymi...
  • Mam pytanie, od dluzszego czasu ok chyba 3 lat mam niska temperature ciala zazwyczaj 34,5, 34,8 i 35,6. Ostatnio zle sie czulam, mialam przez 5 dni lekkie zawroty glowy i sprawdzilam temperature i mialam tego dnia 33,9. Kiedy temperatura wrocila do 34,8 i powyzej 35 zawroty ustaly. Przez ten okres tylko kilka razy mialam temperature powyzej 36 stopni. Badania tarczycy sa chyba ok: TSH3 0,596, FT3 3,17, FT4 1,14. Morfologia tez w normie. Co to moze byc, jakie badania mam zrobic?
  • Hej skorzystałam z kalulatora i proszę o pomoc w interpretacji. Z góry dziękuję FT4 -39.78% [ wynik 0.94, norma (1.68 - 3.54)] FT3 172.81% [ wynik 2.68, norma (0.71 - 1.85)]
  • Witam. Podczas rutynowych badań krwi okazało się, że poziom mojego TSH- III wynosi 5.262 uIU/ml podczas gdy norma to: 0.27-4.2. Lekarz rodzinny stwierdził, że może to wskazywać na niedoczynność tarczycy i wysłał mnie do endokrynologa. Ten zlecił kolejne badania, oto wyniki: TSH 3.003 uIU/ml norma: 0.350 - 4.940 oraz FT4 1.15 ng/dl norma: 0.7 - 1.48. Okres czasu między jednym a drugim badaniem wynosił 7 dni. Endokrynolog powiedział mi zdawkowo, że nie widzi podstaw do przyjęcia rozpoznania...
  • witam, czy internista może dac skierowanie na badanie tarczycy za które zapłaci kasa chorych? prywatnie zrobiłam hormony,więc licze na to,że chociaz usg uda sie zrobić w ramach NFZ. Łudzę się?:)
  • byłam kilka dni temu na usg tarczycy, do lekarza ide w przyszłym tyg, ale martwie się wynikiem. Lekarz robiący usg mówił że wygląda to poważnie, ale chyba mało był zorientowany bo nic nie mogłam wyciągnąć od niego. Na wyniku jest napisane m.in: cieśń szersza do 14mm, zajęta przez zmianę o mieszanej echogeniczności wychodzącą z lewego płata wielk.do 23x14mm, ..., obrysy płatów wyraźne, echogeniczność miąższu w przewadze zachowana, przy bardziej ziarnistej echostrukturze, w czesci dolne...
  • Witajcie, na wstepie zaznaczę że piszę w imieniu siostry. Za moja namową siostra zrobiła badania trójcy tarczycowej oraz ferrytynę. TSH 0,992 norma 0,3-3,6 fT3 2,64 norma 2,6-5,4 = 1,43% fT4 1,07 norma 0,8-1,7 = 30% ferrytyna 7,68 norma 15-150 (!) Badania wykonane były ze wzgledu na złe samopoczucie, ogromne wypadanie włosów, nerwy.. Wyniki nie są najlepsze i zastanawiamy się co dalej? wiadomo rejestacja do endo, recepta na żelazo.. Szybka i długoterminowa suplementacja żelaz...
  • Witam wybieram sie pierwszy raz do endokrynologa z powodu niedoczynności tarczycy i wysokiej prolaktyny. Jak wygląda taka wizyta??? Czy taki zwykły endokrynolog bada pochwe??
  • Witam, Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników mojego 5 i pół letniego synka. tsh 3,52 (0,60- 4,84) 69 % ft4 16,3 (12,4- 22,8) 37,5 % ft3 6,70 (3,69- 8,46) 63 % anty-TPO 11,5 (0,00-34,0) anty-TG 16,8 (0,00-115,0) ferytyna 19,5 (20,0-300,0) W sumie wszystko niby w normach ale zastanawiam się czy ft3 nie jest za wysokie do ft4? Czy obniżona ferytyna może mieć coś z tym wspólnego? Czy suplementować żelazo? Badania zrobiłam bo sama mam Hashimoto zdiagnozowane niedawno ale...
  • Witam, Proszę o interpretację moich wyników badań, mam wszelkie objawy niedoczynnośći (moja mama, siostra i mój 7 letni syn ma niedoczynność) Wiem, moje wyniki są w normie ale z tego co wiem, również przy wynikach, które są w normie może sie okazac, że jednak coś jest nie w porządku. TSH 1,97 norma 0,27-4,2 FT3 3,59 norma 2,57-4,43, 54,8 % FT4 1,41 norma 0,9-1,7, 63,7% Dziękuję bardzo o wszelkie informacje i życzę wszystkim forumowiczom zdrowych, wesołych świąt, Ania
  • Witam wszystkich,zrobilam badania na wlasna reke poniewaz ostatnio trace wlosy szczegolnie przy myciu,wczesniej nie mialam tego problemu.Badanie krwi wyszlo w normie,zelazo,magnez itd.Moze ktos moglby doradzic na podstawie moich wynikow czy robic dalsze badania w tym kierunku.Co zauwazylam ostatnio,ze boli mnie caly czas glowa,wlosy zrobily sie suche i cienkie,wypadaja,szybko sie mecze. tsh 3-cia generacja 1.47(norma ...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się