Forum Zdrowie Tarczyca dorosłych i dzieci
ZMIEŃ
      usg tarczycy

usg tarczycy

(23 wyniki)
    • Witam wszystkich, mam pytanko do kogos kto miał moze podobny problem i moglby mi poradzic.Miałam wczoraj robione usg tarczycy, wynik jest nastepujący: tarczyca o jednorodnej strukturze echa o gładkich obrysach i wym: 19x15x51 mm. prawy 19x15x48 mm. W płacie lewym ognisko o zmnijszonej echogeniczności o śr. 4 mm. Lekarz robiący badanie powiedział ze mam guzek w lewym płacie i ze konsultować sie mam juz z lekarzem.26 marca mam wizyte u lekarza.Poardzcie mi co robic.Wiadomo ze lekarz...
    • Witam, chcę zadać pytanie, może ktoś mi coś objaśni, bo sama to nie wiem co o tym myśleć. Mam 35 lat. Podczas standardowej wizyty u ginekologa, miałam robione usg, w tym tarczycy i mój gin coś tam zobaczył i skierował mnie go endokrynologa. No i po usg u endokrynologa dostałam taki oto opis: "Tarczyca położona typowo, symetryczna. Płat prawy o wymiarach 19x27x56 mm, płat lewy o wym. 16.6x18.4x48 mm. Echogeniczność miąższu jednorodna. W PP zmiana ogniskowa o obniżonej echogeniczności z ...
    • Ktora por.endokrynol mozecie polecic-Dobrzynska,Borowska czy na Sw.Macieja?(chodzi mi o wykonanie usg-dobry sprzet,fachowosc lekarzy,okres oczekiwania na wizyte).Z gory dziekuje.
    • witam, czy internista może dac skierowanie na badanie tarczycy za które zapłaci kasa chorych? prywatnie zrobiłam hormony,więc licze na to,że chociaz usg uda sie zrobić w ramach NFZ. Łudzę się?:)
    • Witam. Właśnie wróciłam z laboratorium. Nie bardzo mogę cos z tego wywnioskowac. Objawy: suche kolana i grzbiety stóp senność zmęczenie i brak jakiejkolwiek chęci na cokolwiek;) utyłam 10 kg w poł roku ( ograniczam jedzenie) uczucie zimna i obnizona temp ciała niskie cisnienie wypadanie włosów problemy z pamięcia i koncentracja śpie po 12 godzin obfite miesiączki ostatnio problemy ze słuchem Dzisiejsze wyniki: FT4 0,92 , norma 0,82- 2,00 FT3 2,01 , norma 2,10 -3,80 TSH 3...
    • Witam, Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników mojego 5 i pół letniego synka. tsh 3,52 (0,60- 4,84) 69 % ft4 16,3 (12,4- 22,8) 37,5 % ft3 6,70 (3,69- 8,46) 63 % anty-TPO 11,5 (0,00-34,0) anty-TG 16,8 (0,00-115,0) ferytyna 19,5 (20,0-300,0) W sumie wszystko niby w normach ale zastanawiam się czy ft3 nie jest za wysokie do ft4? Czy obniżona ferytyna może mieć coś z tym wspólnego? Czy suplementować żelazo? Badania zrobiłam bo sama mam Hashimoto zdiagnozowane niedawno ale...
    • Witam, Proszę o interpretację moich wyników badań, mam wszelkie objawy niedoczynnośći (moja mama, siostra i mój 7 letni syn ma niedoczynność) Wiem, moje wyniki są w normie ale z tego co wiem, również przy wynikach, które są w normie może sie okazac, że jednak coś jest nie w porządku. TSH 1,97 norma 0,27-4,2 FT3 3,59 norma 2,57-4,43, 54,8 % FT4 1,41 norma 0,9-1,7, 63,7% Dziękuję bardzo o wszelkie informacje i życzę wszystkim forumowiczom zdrowych, wesołych świąt, Ania
    • Witam, prosiłabym o informacje ... Robiłam usg na którym wyszedł 4mm guzek, 3 dni później robilam następne usg na którym również wyszedł guzek ale 2,6mm (ponoć to kwestia sprzętu). Tarczyca nie powiększona, wszystko inne w porządku poza tym guzkiem. Tydzień później poszłam do endokryloga, który po zbadaniu (naciskaniu) mojej tarczycy stwierdził, że są tam 3 guzki i jest to wole guzowate. Czy to jest możliwe żeby na usg nie wyszły guzki, któe wyczuł lekarz? Lekarz stwierdził...
    • Witam wszystkich,zrobilam badania na wlasna reke poniewaz ostatnio trace wlosy szczegolnie przy myciu,wczesniej nie mialam tego problemu.Badanie krwi wyszlo w normie,zelazo,magnez itd.Moze ktos moglby doradzic na podstawie moich wynikow czy robic dalsze badania w tym kierunku.Co zauwazylam ostatnio,ze boli mnie caly czas glowa,wlosy zrobily sie suche i cienkie,wypadaja,szybko sie mecze. tsh 3-cia generacja 1.47(norma ...
    • Witam wszystkich:)6 miesięcy temu urodziłam synka Kajtusia i ok 3 tygodnie temu pojawiły sie u mnie uderzenia gorąca , bóle głowy ,ciągłe poddenerwowanie i zalewanie się potami:(wrzuciłam objawy w wyszukiwarke i "doktor"google podpowiedział mi problemy z tarczycą.Parę dni temu zrobiłam badania i oto co mi wyszło: TSH<0,004ulU/mol norma 0,35-5,50 FT3>20,00pg/ml norma 2,30-4,20 FT4 4,97ng/dl norma 0,89-1,76 procentowo sprawa wyglada nastepujaco: FT4=468,9% FT3=931,58% domyś...
    • wyników. mam 33 lata, za sobą trzy lata bezskutecznych starań o dziecko plus ładnych kilkanaście kg, które wzięły się właściwie niewiadomo skąd :( złe samopoczucie, wahania nastrojów.. byłam u lekarza rodzinnego, który stwierdził, że na choroby jestem za młoda (?) i kazał jeść ryż i jogurt :/ na własną rękę zrobiłam więc wczoraj badania: TSH 1.63 UIU/ML norma 0.4 - 4.0 FT3 3.35 PG/Ml norma 1.5 - 4.1 FT4 1.33 NG/DL norma 0.8 - 1.9 p.ciała anty-Tpo < 1...
    • Witam! We wrześniu 2009r. trafiłam do ginekologa w celu przygotowania się do ciąży:) p. doktor wysłała mnie na badania krwi różne m.in. tsh = 4,06 , ft4 12,51, prolaktyna 69,91. P. doktor zapisała mi bromocorn i biorę go tak aż do dziś. Od tamtego czasu co 2 m-ce robię wyniki kontrolne i na dzień dzisiejszy tj. wyniki z zeszłego tygodnia PROLAKTYNA 15,85, TSH 2,70 , FT4 11,57. Niby pospadały, ale ja przypuszczam, że tutaj nie chodzi o prolaktynę, tylko o tarczycę, bo czuję się ...
    • witam 2 tygodnie temu robiłam tylko Tsh wynik był 0.391 norma(o.4-4) wczoraj zrobiłam prywatnie ponownie tsh i ft3, ft4 wyniki sa następ TSH-O,393 norma(04-4) FT3-5,0 norma (2,3-6.3) FT4 -18.2norma (10.3-24.4).Bardzo prosze mi odpowiedzieć czy to są bardzo złe wyniki .W piątek mam usg tarczycy a następnie do endo już z wynikami .prosze jeszcze jak to jest z tymi % o których tu piszecie ,bo ja jestem w tym zielona ,bo nigdy nie leczyłam sie w kierunku tarczycy .dziękuj...
    • Czy ktoś może mi powiedzieć czy wyniki się poprawiły, czy powinno się leczyć tyroksyną? W grudniu moje wyniki wyglądały tak: FT4 7,8 pmol/l (norma 7,5-21) TSH 1,29 IU/mL (norma 0,34-5,6) Anty TPO 0,5 IU/ml (norma 0,0-35) Miałam robione również usg tarczycy, które wykazało, że: prawy płat =7,2ml a lewy 7,1ml Dzisiaj powtórzyłam i po 2 miesiącach brania leku jodid 100 są następujące: FT4 9,7 pmol/l (norma 7,5-21) TSH 1,49 IU/mL (norma 0,34-5,6) Obliczyłam sobie to % i FT4 wz...
    • od ok 2 tygodni cierpię z powodu bardzo szybkiego bicia serca -ok100 na min,robiono mi juz wszystkie badania,morfologie,ekg,TSH=1,600,przy tym odczuwam jakby uciks w szyi i klatce piersiowej,dzis bylam w szpitalu przy Banacha z porodu pulsu ponad 110,zmonitorowano mi serce,podano leki i wypuszczono do domu Z zaleceniem brania tabletek o nazwie Atenolol,mineło zaledwie 1,5 godziny i puls znow skoczyl do gory,na pytanie o tarczyce lekarz swteirdził ze to nie tarczyca bo tsh jest ide...
    • Witam! Od kilku lat lecze się na hiperprolaktynemie i zawsze mialam TSH w normie. Kilka miesięcy wyszlo mi TSH 2.95 i brałam Euthyrox 25 i po 6 tygodniach zrobilam badania i wyszło mi jeszcze więcej TSH (3.47) Czy wam tez tak sie zdarzało? Właściwie z tego forum sie dowiedziałam o objawach niedoczynności tarczycy i miałam niektóre z nich, z tym, ze nigdy nie wiązałam ich z homonami, więc endykronolog tez chyba przez większość czasow nic nie podejrzewał. Nie mam pojęcia o chorobach...
    • czy to dobry wynik?
    • czy jesli tsh jest w porządku to znaczy, ze FT4 i FT3 również? Moze to oczywiste pytanie , ale proszę oodpowiedz bo jestem laikiem zupełnym.. Tsh mam w porządku, moim problemem jest straszne tycie w ciągu miesiąca pomimo normalnego jedzenia, przytylam ostatni 7 kilo(w 2miesiące) Jem ok 1300-15oo kcal, w ięc nie powinnam tyc..Jestem ospała opuchnięta, i bez życia. tsh mam w normię, więc endo wstrzymała się ze skierowaniami dalej. ktoś ma pomysł?
    • TSH od wiosny mi sie waha i troche juz głupieję co do tej tarczycy, bo TSH raz wychodzi poniżej normy innym razem jest w normie, ale blisko dolnej granicy. Teraz jak robiłam te badania to TSH wyszło 0,55 przy normie 0,4-4,0 a ft4 - 21,94 przy górnej granicy 22 - zatem wychodzi, że ok, chociaz te ft4 dosyć wysokie. Poprzednio TSH było 0,22 (ft4 wówczas nie robiłam), ale innym razem TSH miałam 0,33 a FT4 16 (sam środek normy), do tego nie mam az takich typowych objwów nadczynności...
    • TSH TSH 1,464 µIU/ml 0,350 4,940 FT3 FT3 3,51 pg/ml 1,71 3,71 FT4 FT4 1,56 ng/dl 0,70 1,48 anty-TPO anty-TPO <1,0 IU/ml To sa moje wyniki, martwi mnie górna granica ft3 i lekko przekroczone ft4, jestem w 6 tc, o która bardzo długo sie staraliśmy. Czy takie wyniki zagrazaja maleństwu? Jakies 10 lat temu przeszłam zapalenie tarczycy, moja mam jest po nowotworze tarczycy. Moze znacie dobrego endokrynologa w Krakowie? :)))))))))))))))))))))))
    Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się