Dodaj do ulubionych

Biokominek - czy to obciach?

09.04.15, 00:37
Remontuję mieszkanie z lat 60 w bloku, na styl nowoczesny z nutą skandynawskiej prostoty. Mam kąt w mieszkaniu na który nie mam pomysłu - zacząłem zastanawiać się nad akwarium na na stałe zbudowanym cokole, potem przyszła myśl na zabudowanie w ścianie biokominka.
Koszt takiego biokominka to jakieś 400 zł plus koszt ekipy kolejne parę stów.
Pytanie - czy to jest coś pretensjonalnego, bezużytecznego?
Partnerka mówi nie akwarium, bo trzeba co tydzień nosić wodę do wymiany, trzymać robale w lodówce - więc na ten syf mówi nie.
Na pomysł o biokominku zareagowała mniej więcej tak: nie mieszkamy w domu i nie mamy komina, a to będzie głupie, małostkowe i pretensjonalne.
Czy tak faktycznie jest?
Mnie bardziej na "nie" przekonuje, że używać to to by się używało tylko w zimie (a widać cały czas), nie wiem czy faktycznie daje to poczcie ciepła, jak przy prawdziwym palenisku. Ale przede wszystkim dziwią mnie przepisy - takie biopaliwo ulega spalaniu i faktycznie salon musi być wietrzony by nie truć się spalinami, a prawo, dla użytkowników na szczęście, nie wymaga kratki wentylacyjnej w takim pomieszczeniu. Ale na 20 metrach budzi to moje pytania także o zdrowie.
Mam na myśli oczywiście jakiś malutki, płytki biokominek nowocześnie wbudowany w pogrubioną ścianę, wlewa się tam ciecz która się pali podobno przez 1-2 godziny a butelka cieczy kosztuje grosze w markecie budowlanym (tak słyszałem).
Obserwuj wątek
    • collagedesign Re: Biokominek - czy to obciach? 11.04.15, 16:01
      Ja uważam, że biokominek nie jest pretensjonalny, oczywiście jeśli dobrze dobierzesz design. Jeśli będzie to prosty minimalistyczny design, to jak najbardziej może sprawić, że wnętrze będzie ciekawiej wyglądało i doda ciepłej, przytulnej atmosfery do wnętrza.

pl.pinterest.com/pin/170292429636644880/
      pl.pinterest.com/pin/346073552587020467/
      pl.pinterest.com/pin/219902394281617921/
      Tylko trzeba uważać, bo łatwo w tym temacie o kicz i myślę, że tego Twoja żona może się obawiać! Jeśli chodzi o akwarium to zdecydowanie odradzam. Wygląda pięknie, to fakt, ale tylko w profesjonalnych sklepach akwarystycznych i na wystawach. Utrzymanie akwarium w dobrym stanie to olbrzymi wydatek pieniędzy i pracy. Trzeba być na prawdę specjalistą inaczej akwarium zarośnie glonami, a ryby będą chorować i zdychać.
      • fat-sja Re: Biokominek - czy to obciach? 20.04.15, 00:05
        Nie znam się na biokominkach, ale nieprawda, że akwarystyka to ogrom pieniędzy i pracy. Nie przesadzajmy. Owszem, trzeba się przy akwarium trochę napracować, a przede wszystkim poczytać, podowiadywać się co i jak, żeby nie zaszkodzić rybom, roślinom i ostatecznie sobie, ale od razu olbrzymie wydatki? No chyba, że na akwarium 1000 litrów.
      • janka00t Re: Biokominek - czy to obciach? 04.09.15, 13:17
        Biokominek jak najbardziej :) Namiastka prawdziwego kominka. Moim zdaniem w ogóle nie jest pretensjonalny. Jest to ozdoba jak każda inna. Komuś może się podobać, a komuś nie.
    • korpkos09 Re: Biokominek - czy to obciach? 20.04.15, 13:21
      Może nie jest do końca użyteczny, bo masz już zapewne ogrzewanie w mieszkaniu ale na pewno nada Twojemu wnętrzu lepszej formy niż pozostawienie pustej ściany. Dodatkowo myslę, że każdy bedzie Ci go zazdrościł :) Z akwarium jest kupla zachodu, mi osobiście by sie nie chciało.
    • lin74 Re: Biokominek - czy to obciach? 01.07.15, 21:30
      Akwarium będzie lepsze, przy odpowiednich filtrach wodę wymienia się raz na jakiś czas i nie wiem skąd pomysł z robalami w lodówce;D biokominki mi osobiście się nie podobają, jak kominek to prawdziwy;)
    • karolina.kromka Re: Biokominek - czy to obciach? 06.07.15, 15:22
      Cóż wietrzyć to i normalne mieszkanie trzeba. Generalnie takie bio kominki to chyba tymczasowa moda.
    • asia.k21 Re: Biokominek - czy to obciach? 21.07.15, 17:10
      Ja tam jestem za tradycyjnymi kominkami, ale wiadomo, nie wszędzie można taki zrobić;)
    • kryspina007 Re: Biokominek - czy to obciach? 27.08.15, 02:03
      obciach może nie, ale wiadomo, taki normalny lepiej wygląda;)
    • krasna6 Re: Biokominek - czy to obciach? 03.09.15, 16:10
      Bio-kominek to super sprawa! My mamy w sypialni i nie czuć żadnych spalin :) do tego w okresie letnim wyjmujemy z niego paliwko i służy jako półka :) Żaden obciach!
      • tomko00789 Re: Biokominek - czy to obciach? 08.09.15, 18:58
        Ja też uważam, że ładny designerski kominek może dodać tylko wnętrzu uroku. Zławszcza jak robicie coś minimalistycznego-skandynawskiego to będzie pasowało!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka