Dodaj do ulubionych

System dostępu

08.09.04, 09:25
zaczyna nawalać (po raz kolejny). Już nie pierwszy raz, gdy wyjeżdżam
samochodem, karta mi się buntuje - najpierw dłuższy czas czytnik buczy, a
dopiero potem "zaskakuje". Tak samo, albo i gorzej jest z garażem - dzisiej
nie mogłem wejść. Co ciekawe, inna karta, niezaprogramowana na funkcje
samochodowe działa bez zartzutu. Czy też macie takie przygody?
Obserwuj wątek
    • przemek.c Re: System dostępu 08.09.04, 09:44
      aktywista13 napisał:

> zaczyna nawalać (po raz kolejny). Już nie pierwszy raz, gdy wyjeżdżam
      > samochodem, karta mi się buntuje - najpierw dłuższy czas czytnik buczy, a
      > dopiero potem "zaskakuje". Tak samo, albo i gorzej jest z garażem - dzisiej
      > nie mogłem wejść. Co ciekawe, inna karta, niezaprogramowana na funkcje
      > samochodowe działa bez zartzutu. Czy też macie takie przygody?

Te i inne... Wprawdzie moja karta nie buntuje się przy wjeździe do garażu, ale
      przy bramce o ile do tej pory od razu otwierała szlaban, to teraz musi to
      poprzedzić relatywnie długim "buczeniem". Jak widzę, szlaban stale jest albo
      uszkodzony, albo ma jakieś usterki, albo... słupek, na którym umieszczony jest
      czytnik, leży na glebie, bo ktoś postanowił na nim zaparkować...

A propos szlabanu... Drzwi garażowe mają zabezpieczenie, coby nie zamykać się,
      gdy fotokomórka odnotuje, że "w świetle drzwi" stoi samochód. Czy takie
      zabezpieczenie posiada również szlaban? Byłem święcie przekonany, że tak, tym
      bardziej, że na mechanizmie unoszenia szlabanu znajduje się coś, co wygląda jak
      fotokomórka. Jakież było moje zdziwienie, gdy utknąwszy w osiedlowym korku
      akuratnie pod podniesionym szlabanem... dostałem cios w dach samochodu
      ramieniem tegoż ustrojstwa... Jak to zatem jest?
      • grzegorz_zz Re: System dostępu 08.09.04, 10:25
        Miales pecha. Juz wiele razy przyjezdzalem przez szlaban "zamykajacy sie" i
        fotokomorka mnie wylapala, a szlaban zaczal sie podnosic.
        Mimo wszystko trzeba bezwzglednie zglosic problemy ze szlabanem do TP lub
        administracji A lub B.
        • przemek.c Re: System dostępu 08.09.04, 10:33
          grzegorz_zz napisał:

> Miales pecha. Juz wiele razy przyjezdzalem przez szlaban "zamykajacy sie" i
          > fotokomorka mnie wylapala, a szlaban zaczal sie podnosic.
          > Mimo wszystko trzeba bezwzglednie zglosic problemy ze szlabanem do TP lub
          > administracji A lub B.

Cholera, widać niemałego, bo bardziej centralnie stać się nie dało. Mój
          samochód "oberwał" na wysokości słupka centralnego. Tu nie ma mowy, że
          fotokomórka "nie załapała" - zwyczajnie dała plamy po całości.

A z ciekawości - kto w tej sytuacji odpowiadałby za ew. uszkodzenia samochodu?
          • mooj Re: System dostępu 08.09.04, 10:36
            Ty -
            wciskałeś się za kims kto otworzył swoją kartą

szlaban ma temu zapobiec - zadziałał zgodnie z przeznaczeniem -do tego celu
            został skonstruowany i po to został założony

chyba ze się mylę, ale nie wydaje mi się, zebyś nie zdażył przejchac po
            samodzielnym otwarciu szlabanu (czyli w czasie nie mniej niż 30 sekund pokonać
            nie wiecej niż 6 metrów)
            pozdrawiam
            • przemek.c Re: System dostępu 08.09.04, 10:47
              mooj napisał:

> Ty -
              > wciskałeś się za kims kto otworzył swoją kartą
              >
              > szlaban ma temu zapobiec - zadziałał zgodnie z przeznaczeniem -do tego celu
              > został skonstruowany i po to został założony
              >
              > chyba ze się mylę, ale nie wydaje mi się, zebyś nie zdażył przejchac po
              > samodzielnym otwarciu szlabanu (czyli w czasie nie mniej niż 30 sekund
              pokonać
              > nie wiecej niż 6 metrów)
              > pozdrawiam

Odwrotnie. Chciałem WYJECHAĆ z osiedla, ale - jak to bywa - ruch wstrzymał
              samochód czekający na włączenie się do ruchu na Św. Wincentego. Za nim stał
              kolejny, a za tym kolejnym ja - niestety, niezbyt szczęśliwym zbiegiem
              okoliczności akuratnie pod szlabanem. Nawet jeśli bym sam otworzył szlaban, po
              czym utknął pod nim wstrzymany przez poprzedzające pojazdy, nie wydaje mi się,
              by było to wystarczającym usprawiedliwieniem, by z dachu mojego samochodu robić
              bęben. wink
              • przemek.c Poza tym... 08.09.04, 10:50
                ...karty i bramy do garaży również mają zapobiec "wciskaniu się", a jednak tam
                mechanizm zapobiegający zamykaniu bramy - gdy w jej świetle stoi samochód -
                działa prawidłowo. Masz na to, drogi Mooju, jakieś błyskotliwe wyjaśnienie? wink
                Czemu działa TU, a nie działa TAM, chociaż założenia i cele w istocie te same?
                Pozdrawiam!
                • mooj Re: Poza tym... 08.09.04, 10:55
                  nie ma to znaczenia dl aodpowiedzialności
                  jeśli na jednym strzezonym przejeździe przez tory zapory mają czujnik nie
                  oznacza to że na wszystkich są
                  z przypadku zabezpieczenia instalacji zabezpieczającej nie można wywodzić że
                  wszędzie powinny być (lub są) zainstalowane

założenia dotyczace nasilenia ruchu są inne
                  co do meritum to uwazam (na podstawie postulatów ochrony) ze lepsze byłyby
                  lekkie szybkie szlabany od istniejących ciężkich powolnych
                  można to rozwazyć -szczególnie przy projekcie modyfikacji wjazdu
                  • przemek.c Re: Poza tym... 08.09.04, 10:59
                    mooj napisał:

> nie ma to znaczenia dl aodpowiedzialności
                    > jeśli na jednym strzezonym przejeździe przez tory zapory mają czujnik nie
                    > oznacza to że na wszystkich są
                    > z przypadku zabezpieczenia instalacji zabezpieczającej nie można wywodzić że
                    > wszędzie powinny być (lub są) zainstalowane

Zgadza się, ale obaj wiemy, że zainstalowane są i tu i tam. Problemem jest to,
                    że "tu" działają, a "tam" nie. Moje pytanie brzmii - po co było instalować coś,
                    co nie działa? Wszak wszyscy za to zapłaciliśmy.

>
                    > założenia dotyczace nasilenia ruchu są inne
                    > co do meritum to uwazam (na podstawie postulatów ochrony) ze lepsze byłyby
                    > lekkie szybkie szlabany od istniejących ciężkich powolnych
                    > można to rozwazyć -szczególnie przy projekcie modyfikacji wjazdu

Zgadzam się w 100%.
                    • mooj Re: Poza tym... 08.09.04, 11:03
                      z powodu wad i braku dokumentacji system dostepowy nie został odebrany przez ZZ
                      I. do czasu uzupełnienia braków właścicielem pozostaje TP
                      nie wiem jak jest w B
                      • przemek.c Re: Poza tym... 08.09.04, 11:08
                        mooj napisał:

> z powodu wad i braku dokumentacji system dostepowy nie został odebrany przez
                        ZZ
                        >
                        > I. do czasu uzupełnienia braków właścicielem pozostaje TP
                        > nie wiem jak jest w B

Klawo smile Zegar cyka, pieniążki płyną, ziemia się kręci... i nic z tego nie
                        wynika smile
              • mooj Re: System dostępu 08.09.04, 10:50
                jest usprawiedliwieniem
                wjechałes bez możliwosci przejazdu
                analogicznie do zapór na przejeździe kolejowym i skrzyzowań

nawet zakładając że sam otworzyłeś to Twój błąd i Twoja odpowiedzialność
                jełsi nie sam a skorzystałes z otwarcia pzrez innego użytkownika -już pisałem

co nie znaczy że sam tak nie robię czasami...
                pozdrawiam
                • zzrobert a w opisie systemu j estże MUSISZ zdążyć przejech 09.09.04, 09:45
                  ać w 30s? Może jeszcze są podane modele samochodów które się nie wyrabiają i
                  nie zostały dopuszczone do ruchu na ZZ?
          • grzegorz_zz Re: System dostępu 08.09.04, 10:36
            Wlasciciel szlabanu.
      • zz138b Re: System dostępu 08.09.04, 12:56
        Jakież było moje zdziwienie, gdy utknąwszy w osiedlowym korku
        > akuratnie pod podniesionym szlabanem... dostałem cios w dach samochodu
        > ramieniem tegoż ustrojstwa... Jak to zatem jest?

Miałem to samo i podejrzewam ze to najnowszy sposób ochrony na egzekwowanie
        okazywania karty przy wjeździe

• zz_beatka Re: System dostępu 08.09.04, 13:02
          zz138b napisał:

> Jakież było moje zdziwienie, gdy utknąwszy w osiedlowym korku
          > > akuratnie pod podniesionym szlabanem... dostałem cios w dach samochodu
          > > ramieniem tegoż ustrojstwa... Jak to zatem jest?
          >
          > Miałem to samo i podejrzewam ze to najnowszy sposób ochrony na egzekwowanie
          > okazywania karty przy wjeździe
          >

Żartujesz? Masz uszkodzony dach?

>
        • woyownick Re: System dostępu 08.09.04, 13:03
          zz138b napisał:

> Miałem to samo i podejrzewam ze to najnowszy sposób ochrony na egzekwowanie
          > okazywania karty przy wjeździe

Przy WYJEŹDZIE, gwoli ścisłości, ale to szczegół wink
      • zzrobert hmmm cios? a jak ze śladami? kto opłaci prostowani 09.09.04, 09:40
        e dachu?
        I ciesz się że nie jechałeś kabrioletem bo byś w głowę dostał wink
        • przemek.c Re: hmmm cios? a jak ze śladami? kto opłaci prost 09.09.04, 10:01
          zzrobert napisał:

> e dachu?
          > I ciesz się że nie jechałeś kabrioletem bo byś w głowę dostał wink

Nie stać mnie na kabrio wink. A cios nie był mocny, nie było śladów, o wgnieceniu
          nie wspominając. Niemniej jednak do takich sytuacji dochodzić nie powinno -
          ewidentnie zawiodła technika.
      • arturos777 Re: System dostępu 09.09.04, 09:52
        Bad boy!
        Chciałeś nielegalnie opuścić osiedle bez zameldowania się u zarządcy i ochrony.
        Następnym razem zostaniesz ostrzelany z dział.
        Nu nu nu!!!
    • antimatter Re: System dostępu >> PYTANIE TECHNICZNE 09.09.04, 07:59
      aktywista13 napisał:

> zaczyna nawalać (po raz kolejny). Już nie pierwszy raz, gdy wyjeżdżam
      > samochodem, karta mi się buntuje...

zgadza sie. mam to samo.
      chcialbym zapytac, byc moze ktos z Was wie cosik w temacie...
      mam okazje pojawiac sie na paru nowych osiedlach, na ktorych dziala podobny
      system karta magnetyczna-szlaban. na wiekszosci z nich:
      1. szlaban zamyka sie NATYCHMIAST po przejechaniu auta, ktorego wlasciciel
      otworzyl go swoja karta. tym samym nie ma problemu braku kontroli nad
      wjezdzajacymi na jedna karte kilku aut...
      2. czytnik przy szlabanie/bramie dziala ze znacznie wiekszej odleglosci, niz u
      nas, np poprzez zamknieta szybe auta (co jest fajne chocby w okresie jesienno-
      zimowym, ulewy, sniezyce - te sprawywink. zaczynam zastanawiac sie, czy u nas
      takze nie daloby sie spowodowac, aby nie bylo koniecznosci kazdorazowego
      otwierania szyby w w/w celu.

powoli otwierajac nowy dzien, pozdrawiam wszystkich smile
      A
      • arturos777 Re: System dostępu >> PYTANIE TECHNICZNE 09.09.04, 08:48
        Wątek nt naszego zważonego systemu dostępowego przewija się dość długo.
        - czytniki sa do dupy - praktycznie trzeba trzymać kartę przy czytniku, aby otworzyć coś (drzwi, szlaban). Słupek przy szlabanie został już kilka razy przestawiony. Gdyby zasięg czytnika był większy (powiedzmy do półmetra/metra) byłoby dla niego lepiej (dla słupka smile).
        Będziemy mieszkać tu jeszcze długo - jeżeli system się sypie po 2 latach (?), to co będzie za 5?

- szlabany rzeczywiście mogłyby się zamykać szybciej - mnie udaje się wcisnąć nawet na trzeciego. Ochrona mnie kojarzy, ale zimą będzie ciemno i sito się zwiększy.

Wydaliśmy dużo kasy na nasze mieszkanie na pseudo-amerykanskim osiedlu. Ale te karty to poroniony pomysł.
        Skoro będzie przebudowa wjazdu - poddajmy pod głosowanie zmianę tych czytników przy bramie na inny patent.
        Jestem gotów mieć nawet kartę do furtki i np. pilota do bramy - to chyba nikomu nie będzie przeszkadzać.

A teraz niech się posypią konstruktywne pomysły....

PS.
        Mój kolega mieszka na podobnym osiedlu - piloty zasięg 20m, ochrona przy wejściu i .... 6 wspólnot smile).
        Kompletnie nie mogą się dogadać ze sobą.
        I dlatego mają jeszcze większe problemy z zielenią niż my smile)))
        • aktywista13 Co na to Turret i zarządcy? 09.09.04, 09:29
          Bo system należy do Turreta i on w to więcej nie będzie chciał inwestować
          swoich pieniędzy - chyba że zainwestuje kasę z etapu c. A system będzie się
          jeszcze bardziej sypał (rozsypie się), gdy dojdzie kilkaset kart z 3 budynku.
          • zzrobert jak to co? 09.09.04, 09:50
            Oczywiście są bardzo zainteresowani zmianą istniejącego systemu i zbierają
            propozycje od mieszkańców by zaoferować w ramach gwarancji właściwy system bo
            ten nie wzbudził Waszego entuzjazmu a jako Wasi pracownicy zależy im na
            zadowoleniu wspólnot wink

Potem jeszcze buzi dostaniecie.

Czekają na koniec gwarancji. A co mogą robić?
            • arturos777 Re: jak to co? 09.09.04, 09:58
              Kiedy został oddany Etap A?
              Czy okres gwarancji na system dostępowy w bramie zależy wyłącznie od oddania etapu A?
              Kiedy dokładnie kończy się gwarancja?
              • zzrobert Nie denerwuj się zarządca wie i czuwa 09.09.04, 10:00
                W Twoim imieniu o wszystko zadba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka