wojbud 04.10.04, 12:21 Mam pytanie czy ktoś wie do kogo bezpośrednio zwrócić się w sprawie zapowietrzonych kaloryferów? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mooj Re: Kaloryfery 04.10.04, 12:26 który etap? nie czekając na odpowiedź ZZ I - telefon do administratora, zarządcy, hydraulika (obojętnie który z nich - sprawnie się komunikują i jest ok) etap B -nie wiem a pytam nie tylko ze względu na osobę z którą sie kontaktowac nalezałoby ale "w A" przerwy w grzaniu wynikają ponoć z termoregulatora ustawionego na 17 stopni nie wiem jaki sens jest to stosowac skoro nie konsumujemy zamówionego ciepła (zapobiegliwość? moze i słuszna)...ale to na marginesie tylko wspominam Odpowiedz Link
wojbud Re: Kaloryfery 04.10.04, 12:35 Etap B. No to jak tak to u mnie jeśli od były odpowietrzone to grzaliby od miesiąca Odpowiedz Link
sc77 Re: Kaloryfery 04.10.04, 14:47 A czy A i B nie mają oddzielnych termostatów ?? Tak mi sie wydaje w zeszłej zimy w A mieliśmy cieplutko a w B marzli. Odpowiedz Link
mooj Re: Kaloryfery 04.10.04, 15:04 mają i oddzielne termostaty i oddzielne umowy itp pytanie czy jest sens żeby termostat w A w ogóle był uzywany przy tych proporcjach opłaty stałej i opłaty zmiennej fizyczne odcinanie źródła ciepła, kóre jest juz zamówione i w bardzo duzej czesci opłacone ma sens tylko jelsi przewidujemy baaardzo mroźną zimę ale tez niekoniecznie bo wtedy (zbliżamy się do granicy ilości zamówionego ciepła) można relatywnie niewielkim kosztem tę granice przesunąć Odpowiedz Link
brenya Re: Kaloryfery 04.10.04, 15:13 Mooju. Moglbys blizej wyjasnic o jakiej oplacie stalej i zmiennej piszesz? Juz zadawalam pytanie dotyczace oplaty stalej na forum, w watku o ogrzewaniu i prawie wszyscy tlumaczyli mi jak blondynce, ze oplata stala nie istnieje, bo system jest tak pomyslany, ze placi tylko ten, kto energie zuzywa, i to za taka ilosc jaka mu wybije na liczniku... Ja w cuda nie wierze. Chodzilo konkretnie o to, ze w etapie B wielu sasiadow chcialoby miec mozliwosc grzania nawet w lecie. Ja bylam temu przeciwna bo wydaje mi sie, ze obciazaloby to (w formie oplaty stalej) takze mieszkancow, ktorzy grzac sie w lecie nie chca - w koncu ta gotowosc do grzania musi po prostu kosztowac i ma sie nijak do tego co kto ma na liczniku. Ale inni forumowicze pisali, ze glupio gadam i sie nie znam. O jakich proporcjach mowisz? Czy rzeczywiscie to co placimy zalezy od zuzycia, czy w wiekszosci sa to oplaty stale? Jak to w koncu jest? Czy my musimy okreslic ilosc zamowionego ciepla, czy po prostu jak ktos wlaczy u siebie kaloryfer to "cieplo z elektrowni zaczyna plynac". W to ostatnie wierzyc mi sie nie chce. Odpowiedz Link
mooj Re: Kaloryfery 04.10.04, 15:20 nie mam pojęcia jak jest w B więc trudno mi odpowiedzieć na te pytania opłata stała i zmienna jest nieco (ale nie w pełni) analogiczna do opłąty abonamentowej w przypadku STOEN-u niestety nie moge odesłać Cię na strony SPEC gdyż ni epublikuja oni taryfy (przynajmniej ja nie znalazłem) generalnie jest tak że podmiot z którym SPEC podpisuje umowę płaci co najmniej 2 składniki: A - opłata za zamówioną ilośc ciepła B - opłata za wykorzystaną ilość przy czym jeśli ilośc wykorzystana jest większa niż zamówiona to cena tej różnicy jest znaaacznie większa wg rozporzadzenia (i tu także ni epodam co gdzi i jak) opat astała ni epowinna przekraczać 30% opłat tyle fakty (nie wszystkie potwierdzone wnioski można wyciagnąć różne ale chyba mamy za mało danych żeby racjonalnie porównac sytuacje tj coś konkretnie wyliczyć pozdrawiam P.S. mamy jesień nie lato Odpowiedz Link
brenya Re: Kaloryfery 04.10.04, 18:39 Dzieki za odpowiedz Bede chyba musiala zapytac zarzadcy jak to jest w etapie B. Wniosek jaki nasuwa mi sie to to, ze jednak oplata stala jako taka wchodzi do obliczen za zuzycie ciepla - wbrew temu co mi chcieli wytlumaczyc niektorzy sasiedzi... Nawet jezeli grzac nie bede w ogole to i tak zaplace. Co do lata. Rzeczywiscie mamy jesien, ale dyskusja jaka toczyla sie miedzy mieszkancami B dotyczyla lata wlasnie. Niektorzy chca sie dogrzewac takze w letnich miesiacach. Mysle, ze kwestia ta powinna byc poruszona na nastepnym spotkaniu wspolnoty (o ile do takowego kiedykolwiek dojdzie...), zarzadca powinien wytlumaczyc jak dokladnie liczy sie cieplo, ile ciepla zostaje zamowionego w ciagu roku itp. itd. Odpowiedz Link
zzrobert Sprawdź swoje rozliczenie wody 04.10.04, 19:14 Ja na swoim mam jasno: zimna woda i kanalizacja 31, ciepła woda 36, ciepła woda cyrkulacja 62,82 (nie wiem czy u Ciebie to będzie), opłata stała za dostawę ciepła na podgrzanie 62,82 (jw.), CO licznik 0,014, opłata stała za dostawę ciepła 62,82 Czyli płacę tyle ile zużyję także opłaty stałej. Podejrzewam że masz na rozliczeniu podobnie. Odpowiedz Link
mooj Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 04.10.04, 19:53 wydaje mi się, ze te 62,82 wynika z X/Y=62.82 gdzie X to opłata stała ponoszona przez wspólnotę a Y =udział w nieruchomosci wspólnej "zuzywasz opłatę stałą" w postaci bycia we wspólnocie która zamawia ilość ciepła natomiast udział opłaty stałej ( a ściślej opłat stałych wszystkich wspólnotowiczów) w opłatach za ciepło ( a ściślej w sumach opłat za ciepło wszytskich wspólnotowiczów) jest jakąś tam wskazówką na podstawie której można próbowac wnioskować czy włączenie ciepła nieco wczęsniej lub wyłączenie nieco póxniej jest opłacalne to tak z grubsza acha w lato ciepło powinno być baardzo tanie - w sumie to odpad przy produkcji prądu... ale chyba wśród naszych sąsiadów jest osoba profesjonalnie się tym zajmująca...więc powie nam jak to jest od kuchni pozdrawiam Odpowiedz Link
brenya Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 04.10.04, 20:05 > wydaje mi się, ze te 62,82 wynika z X/Y=62.82 > gdzie X to opłata stała ponoszona przez wspólnotę > a Y =udział w nieruchomosci wspólnej > > "zuzywasz opłatę stałą" w postaci bycia we wspólnocie która zamawia ilość ciepł > a Otoz to ZZRobercie. Wydaje mi sie, ze dobrze prawi Mooj. Cena 1 GJ energii cieplnej jest wynikowa tego co zuzyla cala wspolnota, a nie kwota podawana, jak w przypadku wody, przez cieplownie. Choc ja bym inaczej to liczyla. X - koszt ciepla poniesiony przez cala wspolnote. Y - indywidualny udzial w zuzyciu. Slowem - oplata proporcjonalnie do zuzycia. Czyli tak naprawde nie wazne ile sie grzeje, bo i tak cena jednostki ustalana jest w oparciu o zuzycie globalne... Jezeli zuzycie we wspolnocie globalnie wzrosnie to i jednostka ciepla wzrosnie - i wyzsza cene zaplaca takze Ci, ktorzy sie nie grzeja prawie w ogole. Moze sie okazac, ze czesc lokatorow zakreci tej zimy kurki, a reszta odkreci - a cena ciepla wyjdzie wyzsza i Ci ktorzy przykrecili, mimo mniejszego zuzycia i tak zaplaca wiecej, a jezeli nawet zaoszczedza to na pewno nie proporcjonalnie do zmniejszonego wykorzystania ciepla. Wniosek jest jeden. Im wiecej chcemy sie grzac tym wiecej ciepla musimy zamowic, tym wiecej placimy solidarnie. Koszty ciepla moga byc wiec windowane przez grupe niedocieplonych mieszkancow... Tak ja to widze, ale moze sie myle. Odpowiedz Link
mooj Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 04.10.04, 20:17 no można i tak ale... 1. izolacja pomiędzy mieszkaniami i pomiędzy mieskzaniami a czesciami wpsolnymi jest z założenia małoefektywna 2. umowę o dostawę ciepła podpisuje wspólnota (jak na razie -w przyszłym roku ma sie zmienić-tzn ma byc praktyczna możliwość "pzrymuszenia " dostawcy do zawarcia umowy) z 1 wynika że grzani byliby takze Ci co nie płacą -w skrajnym wypadku (np mieszkania niezamieszkałe lub niewietrzone) pasożytowaliby na sąsiadach stad pewna część (wynikająca m. in. z pzrewodnictwa cieplnego") opłat jest uniezalezniona od indywidualnego wskazania licznika 2. poniewaz jest to koszt wspólny to powinien być rozliczany wg udziałów (opłata stała nie jest uzalezniona od zużycia wiec nie od indywidualnej decyzji) no i na koniec - stety albo niestety ale jest pewna część kosztów (ni etylko finansowych) którą ponosimy wszyscy za zycie we wspólnocie...tam gdzie nie można fizycznie ani logicznie wyróżnić wyłączenia użytkowania musimy zgodzić się na kompromis. wiec pomimo istnienia ludzi którzy grzać i w marcu się nie chcieliby gdyby mieli taką możliwośc.. smutne jest natomiast ze gdybamy , wnioskujemy z kruchych przesłanek nie mogac oprzeć się na jakimś oficjalnym , łatwodostępnym wspólnotowym źródle pozdrawiam Odpowiedz Link
brenya Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 04.10.04, 21:09 Masz racje. Nie ma co gdybac. Chodzilo mi raczej o to, ze jako wspolnota powinnismy wypracowac jakis kompromis np. uchwala ustalic, ze sezon grzewczy jest od-do, a nie przez caly rok i zamawiamy tyle i tyle ciepla, a co do podzialu kosztow stalych w sezonie grzewczym - oczywiscie, solidarnie przez wszystkich, zgodnie z udzialem, czy jakos inaczej. I to jest OK - natomiast nie godze sie, aby grzanie bylo wlaczane w czerwcu. Bo to sa fanaberie, niestety. Odpowiedz Link
mooj Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 04.10.04, 21:22 to jest bardzo subiektywne jesli jest to kwestia 500 zł miesięcznie (w skali wspolnoty) to uwazam ze fanaberie na poziomie "ładny trawnik" albo "oświetlone osiedle" ew. "ładnie pachnący smietnik" naprawdę nie wartościujmy w ten sposób bo okaże się ze ze względu na cheć cięcia kosztów wpadniemy w spiralę i szybko znajdziemy się w slumsach nie wiemy ile to kosztuje - nie skreślajmy z góry wymagan innych osób, nawet jełsi wydają się nam mocno przesadzone Odpowiedz Link
brenya Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 04.10.04, 22:15 Oczywiscie, ze jezeli fanaberie kosztuja 500 zl miesiecznie w skali wspolnoty, to nie jest to koszt, o ktory nalezaloby toczyc boje. Ale chcialabym, aby ktos mi wskazal, ze rzeczywiscie to jest 500, a nie 5000. A z tego co sie orientuje, koszty ogrzewania do najnizszych nie naleza... Mowisz - nie wartosciujmy. Ale chyba zgodzisz sie, ze wydawanie pieniedzy powinno miec swoje granice. Ladny trawnik nie oznacza ogrodu rozanego przycinanego codzien przez 10-ciu zawodowych ogrodnikow. Oswietlone osiedle to niekoniecznie wszystkie lampy wlaczone przez 24 godziny. Grzanie to niekoniecznie grzanie w lipcu. Tylko tyle. I az tyle. Odpowiedz Link
stewald Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 05.10.04, 00:23 Naprawdę mie ma sensu przykręcanie kurka nawet w lipcu skoro jak napisał mooj mamy pewną nadwyżkę mocy zamówionej a zmniejszać jej żeby być na styk i trochę mniej płacić nie ma sensu. Zresztą zużycie przez mieszkańców tego ciepła w lecie jest minimalna i nie sądzę żeby zasadniczo wpływała na cenę, przecież termostat i tak ogranicza możliowść tego ogrzewania. A co do ceny ciepła to nie sądzę, żeby cena ta była w lecie dużo niższa gdyż w elektrociepłowniach warszawskich to ciepło jest podstawowym produktem a energia elektryczna jest produkowana niejako przy okazji i to ciepło determinuje tu produkcję energii elektrycznej. Zatem w lecie gdy zapotrzebowanie na ciepło jest dużo niższe niż w zimie, elektrociepłownie produkują również dużo mniej energii elektrycznej i spora część bloków po prostu stoi w rezerwie. Odpowiedz Link
yigael Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 05.10.04, 03:06 stewald napisał: >w elektrociepłowniach warszawskich to ciepło jest podstawowym produktem a >energia elektryczna jest produkowana niejako przy okazji ... Mylisz się. Odpowiedz Link
stewald Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 05.10.04, 18:31 Akurat w tym przypadku zapewniam cię, że nie mylę się napewno. W lecie gdy odbiór ciepła jest niewielki energii elektrycznej w elektrociepłowniach również produkuje się dużo mniej. Produkcję determinuje tu właśnie odbiór ciepła. Zatem nie pisz pustych słów "mylisz się" jeżeli się w tej sprawie nie orientujesz. Odpowiedz Link
yigael Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 05.10.04, 19:38 stewald napisał: > Akurat w tym przypadku zapewniam cię, że nie mylę się napewno. W lecie gdy > odbiór ciepła jest niewielki energii elektrycznej w elektrociepłowniach również > > produkuje się dużo mniej. Produkcję determinuje tu właśnie odbiór ciepła. Zatem > > nie pisz pustych słów "mylisz się" jeżeli się w tej sprawie nie orientujesz. Jaki procent energii elektrycznej w poszczególnych zakładach EWSA jest produkowany w skojarzeniu? Jaką moc Cieplną można uruchomić w poszczególnych zakładach /Za wyjątkiem Woli/ BEZ PRODUKCJI energii elektrycznej? Które turbozespoły w EWSA mogą pracować w trybie czysto kondensacyjnym? Czy wskutek pracy w trybie upustowym - z otwartym upustem regulowanym elektryczna moc oddawana turbozespołu rośnie czy spada w porównaniu z trybem kondensacyjnym? Jak kształtuje się procentowe wykorzystanie mocy zainstalowanej cieplnej a jak elektrycznej w poszczególnych miesiącach? Nadal twierdzę że się mylisz. Zamiast zarzucać brak orientacji udowodnij mi, że nie mam racji Sąsiedzie. Odpowiedz Link
mooj Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 05.10.04, 20:03 the winner is.... a tak naprawdę to i tak chcemy się dowiedzieć ile mogłoby nas kosztować udostępnienie ciepła non-stop da sie to jakoś sprawdzić w miare bezbolesnie? Odpowiedz Link
stewald Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 05.10.04, 20:14 Chodzi mi właśnie o to, że stosunek mocy cieplnej do mocy elektrycznej jest w miarę stały (zawiera się w pewnym przedziale) i jeżeli odbiór ciepła maleje to maleje również produkcja energii elektrycznej, innymi słowy jeżeli zmniejsza się produkcja ciepła to musi się również zmniejszyć produkcja energii elektrycznej. Jeżeli orientujesz się w tej produkcji w okresie zima/lato to nie możesz zaprzeczyć, że w okresie kiedy ciepła produkuje się znacznie mniej to energii elektrycznej również proporcjonalnie produkuje się mniej. Po prostu w okresie letnim produkcja energii elektrycznej w elektrociepłowniach jest dużo mniejsza niż w okresie zimowym i o to mi tylko chodziło. I dlatego też sądzę, bo na cenach się nie znam, że cena ciepła w lecie jest podobna do ceny ciepła w zimie, bo w lecie wcale nie ma jej w nadmiarze. Odpowiedz Link
mooj Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 05.10.04, 20:23 no cóz nie wiem jak jest ale kiedyś za względu na w miare stały stosunek ciepł/prąd w lecie przy znacznie większym spadku popytu na ciepło niż na prad ciepło było odpadem - jako niemozliwe do psrzedania było częściowo zrzucane do Wisły a częsviowo odprowadzane górą - do atmosfery wiec moglibyśmy ewentualnie zmniejszyć problem w zamian za niewielką rekompensate (przeznaczoną na koszty transportu) Odpowiedz Link
yigael Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 05.10.04, 21:29 Otóż Mooj jest bliższy prawdy. Jeśli orientujemy się w procesie produkcji w zakładach EWSA to stosunek ciepło\prąd nie musi być wcale stały z przyczyn technologicznych. Elektrociepłownia posiada kotły wyłącznie ciepłownicze, nie mające żadnego udziału w produkcji prądu. Posiada turbozespoły pracujące w trybie kondensacyjnym /ciepło do atmosfery i rzeki/ nie mające udziału w produkcji ciepła. Większość turbozespołów może pracować w trybie mieszanym - kondensacyjno upustowym - z rożnym wydatkiem upustu na cele ciepłownicze. Ergo technologicznie to ciepło /para przepracowana na wyjściu turbozespołu/ jest odpadem produkcji energii elektrycznej a nie na odwrót, zaś stosunek wytwarzanej energii elektrycznej do cieplnej wcale nie jest wartością stałą, ale wacha się w znacznym przedziale, co zresztą łatwo można sprawdzić. Spadek produkcji energii elektrycznej w okresie letnim jest spowodowany tak cyklem remontowym /latem można odstawić blok, energię elektryczną zapewnią inni wytwórcy za pośrednictwem PSE, a zapotrzebowanie na ciepło jest wielokrotnie mniejsze - odstawienie bloku do remontu zimą to kłopoty z wywiązaniem się z dostaw ciepła/ jak i zapotrzebowaniem odbiorców którzy nie wiedzieć czemu /albo wiedzieć - wcześniejszy zmierzch i większe zużycie do oświetlenia, do ogrzewania elektrycznego, w instalacjach odladzających etc./ zużywają więcej prądu w sezonie zimowym. O tym, że hydroelektrownie działają w sezonie zimowym na znacznie mniejszej mocy nie wspomnę. Także korelacja, na którą powołuje się Stewald istotnie występuje, ale związek przyczynowo skutkowy, który wysnuł na jej podstawie, był błędny. Nas interesują ceny SPEC'u - czyli pośrednika posiadającego sieć ciepłowniczą - rury z EC Żerań raczej nie pociągniemy Swoją drogą SPEC dostarcza ciepło przez cały rok w zależności od zapotrzebowania /kupuje je w EWSA/. Ceny jakie obowiązują pomiędzy SPEC'em a producentem /EWSA/ i SPEC'em a odbiorcami nie są rynkowe /ceny energii elektrycznej zresztą też nie/, ale taryfikowane przez URE /Urząd Regulacji Energetyki/. Taryfy te można sprwdzić zgodnie z ustawą o informacji publicznej choćby tu: www.ure.gov.pl/ure0.html Odpowiedz Link
stewald Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 05.10.04, 23:19 Odnosząc się do wypowiedzi yigaela to oczywiście częściowo ma on rację, najwięcej turbozespołów staje do remontu latem, ale co do produkcji energii elektrycznej i związku z nią produkcji ciepła to nie możesz zaprzeczyć, że to również jest jednym z czynników zmniejszonej produkcji energii elektrycznej. Remonty remontami ale jest sporo bloków, które po prostu stoją sobie w rezerwie a nie w żadnym remoncie. Wiem, że elektrociepłownie chętnie by je sobie uruchomiły, ale właśnie ze względu na brak odbioru ciepła nie mogą tego zrobić. Po prostu latem nie da się u nich jechać pełną mocą. Jeszcze co do produkcji energii elektrycznej to akurat to, że latem jest zmniejszone zapotrzebowanie to dla elektrociepłowni nie ma to żadnego znaczenia Odpowiedz Link
yigael Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 05.10.04, 23:58 Kurczę . stewald napisał: >Remonty remontami ale jest sporo bloków, które po prostu stoją sobie w rezerwie >a nie w żadnym remoncie. Wiem, że elektrociepłownie chętnie by je sobie >uruchomiły, ale właśnie ze względu na brak odbioru ciepła nie mogą tego zrobić. No fajnie uruchomiłyby i? Co z wyprodukowaną energią? Gdzie popyt? Jak to nie ma żadnego znaczenia? Kupujesz węgiel produkujesz prąd i co? Puszczasz w ziemię? Nie da się. Rachunek ekonomiczny wbrew temu co myślisz ma dla energetyki znaczenie. Zasadnicze nawet. Jeszcze raz. Powoli. To mniejszy popyt na energię elektryczną latem skutkuje zmniejszeniem produkcji. Można produkować prąd w trybie kondensacyjnym. Podgrzewasz atmosferę. Można jej, dzisiaj, przy obecnej infrastrukturze, produkować znacznie więcej niż można sprzedać. Turbozespoły pracujące w skojarzeniu /ciepło+prąd/ po uruchomieniu upustów ciepłowniczych na pełen gwizdek /zimą/ wytwarzają MNIEJ energii elektrycznej niż latem. Energetycy to nie idioci. Gdyby latem był w Warszawie nieograniczony zbyt na energię elektryczną wytwarzaną na miejscu to na Żeraniu, Siekierkach i Kawęczynie stanęłyby chłodnie kominowe o wydajności większej niż istniejące skraplacze i elektrociepłownie chodziłyby latem na full dając więcej prądu niż zimą. Sprawdź, w którym miesiącu, występuje w naszym kraju szczytowe zapotrzebowanie na energię elektryczną. Przy zmniejszonym zapotrzebowaniu nie opłaca się produkować prądu w Warszawie. Ten z Bełchatowa, Turoszowa czy PAK'u jest tańszy /odpadają koszty transportu nośnika energii/. Taniej jest przesłać prąd niż wozić po kraju węgiel zwłaszcza wobec zbójeckiej polityki cenowej PKP Cargo. ps: Rozwiń proszę myśl o braku znaczenia popytu dla producenta. Odpowiedz Link
yigael Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 06.10.04, 00:06 Jaki zrzut ciepła? Zarzucasz mi brak orientacji a ty o jakimś zrzucie? W trybie kondensacyjnym produkujesz tyle pary ile potrzeba do napędzania turbozespołów, a parę przepracowaną skraplasz. W trybie skojarzonym produkujesz pary więcej a jej część upuszczasz na wymienniki ciepłownicze. Wydajność elektyczna zespołu maleje, a parę, tak z turbozespołu jak z wymienników i tak musisz skroplić. Wyrzut pary do atmosfery występujący czasem przy uruchomieniach mieszkańcy np. Sadyby odbierają jako wybuchy . A podgrzewanie Wisły występuje zimą. Celowo. żeby Kanał Żerański, a tym samym ujęcia wody technologicznej nie zamarzały np. Odpowiedz Link
stewald Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 06.10.04, 22:48 Jeśli chcesz żebym rozwinął myśl to ją rozwinę. Mianowicie popyt na energię elektryczną nie ma znaczenia dla elektrociepłowni a jedynie tylko dla elektrowni centralnie dysponowanych. Żadna elektrociepłownia w Polsce nie jest centralnie dysponowana, gdyż produkcja energii el. w niej zależy od produkcji ciepła. A elektrociepłownie nawet jakby jechały na full to i tak jest to maksymalnie 20 do 30% całej produkcji energii el. Zbyt zawsze będzie. Powiem ci jak to jest jeśli chodzi o energię el. Mianowicie wszystkie elektrociepłownie w Polsce planują z kilkudniowym wyprzedzeniem jaką mocą będą jechać, a Krajowa Dyspozycja Mocy na podstawie tych danych planuje powiedzmy pozostałe 75% mocy jaką trzeba zapewnić dla zapotrzebowania w Polsce. Jak już wcześniej napisałem elektrociepłownie jadą zawsze tyle ile zadeklarują (bo to jest zawsze wynikiem produkcji ciepła), a pozostałą część mocy Krajowa Dyspozycja zamawia w elektrowniach. I to elektrownie muszą się trzymać tego ile zamówiła sobie Krajowa Dyspozycja Mocy. To chyba rozwiązuje już problem dlaczego elektrociepłownie nie postawią sobie chłodni, bo to wykraczałoby już poza produkcję ciepła tzn. produkcja w takich elektrociepłowniach a może już raczej elektrowniach byłaby niezależna od ciepła i byłaby to jednostka centralnie dysponowana. Oczywiście rachunek ekonomiczny ma tu duże znaczenie, PSE kupują energię tam gdzie jest najtaniej czyli głównie w elektrowniach węgla brunatnego(Bełchatów, PAK), ale elektrociepłownie są poza tym, od nich trzeba kupić tą energię bo inaczej nie wywiązaliby się z zamówionej produkcji ciepła. I to cała filozofia, w zależności od zapotrzebowania steruje się dużymi elektrowniami a elektrociepłownie są poza centralnym sterowaniem, tam odstawia się lub uruchamia blok w zależności od zapotrzebowania na ciepło a nie energię elektryczną. Odpowiedz Link
yigael Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 07.10.04, 00:00 Sąsiedzie drogi bo ... Nie wszystkie bloki w EWSA np. pracują w skojarzeniu. Ergo produkują tylko prąd. TYLKO PRĄD. Nic nie mają do produkcji ciepła. NIC. Nie podgrzejesz nimi wody nawet jak się uprzesz. Bo się fizycznie nie da. Produkują tyle enrgii elektrycznej i wtedy kiedy jest zapotrzebowanie. Kropka. O czym Ty mnie chcesz przekonać? Odpowiedz Link
yigael Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 07.10.04, 00:03 A i przypominam od czego się zaczął nasz spór. Od pytania o ceny enrgii. A te są w tym kraju cenami regulowanymi. I o tym trzeba było Mooja poinformować miast snuć teorie o przewadze Świąt Wielkiej nocy nad Świętami Bożego Narodzenia. Odpowiedz Link
mooj Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 07.10.04, 07:25 ja wiem ze taryfy sa zatwierdzane przez "urząd energetyki" czyli ceny są regulowane nie wiem tylko jakie ceny nas obowiązuja sama taryfa niewiele mi powie bez dodatkowych danych - prawda/ gdyby było totakie proste, zeby zajrzeć w tabelkę to raczej podałbym kwotę niż zastanawiał się nad mechanizmami mającymi wpływ na nią pozdrawiam Odpowiedz Link
yigael Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 07.10.04, 12:09 Ja tylko nie widzę sensu dalszej dyskusji offtopicznej. Raz że ceny producenta dla nas nie mają znaczenia, dwa że wyobrażenie cyklu produkcyjnego elektrociepłowni cokolwiek oryginalne. Mooj'u najprościej /taryfikatory SPEC'u proste i jasne są / poprosić zgodnie z UWL zarządcę o przedstawienie: 1. Algorytmu obliczania należności za ciepło i /tak zuzyte w częściach wspólnych jak i indywidualnie/ dla lokatora. 2. Taryfy zgodnie z którą wspólnota płaci tak za ciepło jak i za ową mityczną, tak przez SPEC wielbioną, gotowość. I Masz czarno na białym. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
zzrobert mityczny program Mieszczanin drukuje tą informacj 07.10.04, 12:17 ę na samym dole rozliczenia. Jak słyszałem macie właśnie taki w użytkowaniu przez wspólnotę. Odpowiedz Link
mooj Re: mityczny program Mieszczanin drukuje tą infor 07.10.04, 12:35 ale to informacja statyczna a tu potzrebna malenka symulacja co by było gdybysmny zdecydowali się na: i tu oszacowanie kosztów przyjetych rozwiązań to niedokładnie to samo Odpowiedz Link
mooj Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 07.10.04, 12:19 > 1. Algorytmu obliczania należności za ciepło i /tak zuzyte w częściach > wspólnych jak i indywidualnie/ dla lokatora. > 2. Taryfy zgodnie z którą wspólnota płaci tak za ciepło jak i za ową mityczną, > tak przez SPEC wielbioną, gotowość. tak wiem wiem..ale ja tego na pewnojasno nie przekażę innym niestety brak mi tej zdolności mi się wydaje -tzn z tego co zrozumiałem itp że jest tak jak napisałem - ograniczanie możłiwości pobierania ciepła przez mieskzańców TERAZ jest nieporozumieniem -koszty są minimalne (w zasadzie jedynie wymuszona cyrkulacja) czerwiec, lipiec, nie chciałbym kopii kruszyć ale jakby ktos to czarno na białym przedstawił w sposb zrozumiały to moze szeroka publiczność dowiedziałaby się ze marznie za darmo pozdrawiam Odpowiedz Link
stewald Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 07.10.04, 17:52 yigael napisał: > Sąsiedzie drogi bo ... > Nie wszystkie bloki w EWSA np. pracują w skojarzeniu. Ergo produkują tylko > prąd. TYLKO PRĄD. Nic nie mają do produkcji ciepła. NIC. Nie podgrzejesz nimi > wody nawet jak się uprzesz. Bo się fizycznie nie da. Produkują tyle enrgii > elektrycznej i wtedy kiedy jest zapotrzebowanie. Kropka. O czym Ty mnie chcesz > przekonać? Nie widzę potrzeby by ciebie przekonywać. Chciałeś żebym rozwinął tą myśl to ją rozwinąłem. Opisałem powyżej jak planuje się jazdę elektrowni a jak elektrociepłowni. Pokazałem jak to się technicznie robi, bo to akurat wiem, zatem jak chcesz negować fakty podane przeze mnie to sobie neguj. Ja opisałem tylko to czego jestem pewien. Komentuj sobie jak to chcesz. Ponadto każdy blok w EWSA jest blokiem ciepłowniczym. Odpowiedz Link
yigael Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 07.10.04, 21:38 Prawie każdy. Każdy może nim być. Po inwestycjach. A planowanie to wynik, tylko czego? Rachunku ekonomicznego, a nie technologicznej niemożności. Nieopłaca się - a nie da się to drobna różnica. I raz jeszcze proponuję offtopic na priv albo i piwo u Włocha. Bo zmierzamy donikąd. Ja nie neguję Twojego zdania. Ty negujesz moje . Co do stanu rzeczy się zgadzamy: latem mniej ciepła i prądu. Co do przyczyn tego stanu rzeczy już nie Ty twierdzisz, że to wymóg technologii, ja że ekonomii. I też jestem pewien tego co piszę. W RAZIE POTRZEBY można uruchomić w EW, w trybie kondensacyjnym, całkiem przyzwoitą moc. A że ekonomicznie /i ekologicznie - grzanie atmosfery węglem wożonym przez pół kraju/ to bez sensu - to już insza bajka. Odpowiedz Link
stewald Re: Sprawdź swoje rozliczenie wody 05.10.04, 23:34 Odnosząc się do wypowiedzi yigaela to oczywiście częściowo ma on rację, najwięcej turbozespołów staje do remontu latem, ale co do produkcji energii elektrycznej i związku z nią produkcji ciepła to nie możesz zaprzeczyć, że to również jest jednym z czynników zmniejszonej produkcji energii elektrycznej. Remonty remontami ale jest sporo bloków, które po prostu stoją sobie w rezerwie a nie w żadnym remoncie. Wiem, że elektrociepłownie chętnie by je sobie uruchomiły, ale właśnie ze względu na brak odbioru ciepła nie mogą tego zrobić. Po prostu latem nie da się u nich jechać pełną mocą nawet gdyby byli w pełni dyspozycyjni. Jeszcze co do produkcji energii elektrycznej to akurat to, że latem jest zmniejszone zapotrzebowanie to dla elektrociepłowni nie ma to żadnego znaczenia, gdyż ich podstawowym zadaniem jest właśnie dostarczanie ciepła a ile wyprodukują energii el. to tyle jej zawsze będzie kupione. Udział elektrociepłowni w produkcji energii el. jest w skali kraju niewielki w stosunku do elektrowni i to właśnie elektrowniami się steruje w zależności od zapotrzebowania na moc, a elektrociepłownie jeśli chodzi o energię el. to jadą tyle ile jadą tzn. tyle ile im pozwoli odbiór ciepła. Po prostu przecież zrzut ciepła jest nieopłacalny gdyż powoduje straty i elektrociepłownie wolą sobie blok odstawić do rezerwy niż produkować tylko energię a ciepło zrzucać do Wisły, bo wówczas napewno byliby na minusie. Zdaje mi się, że coś mi się poprzednio niepotrzebnie wcisnęło. Odpowiedz Link
yigael Dalszy ciąg proponuję na priv. Zmierzamy do nikąd. 06.10.04, 00:08 Jak w temacie. Odpowiedz Link
zzrobert ufff :) 06.10.04, 00:36 Bo poszliście w krzaczory strasznie. A Brenya zadała takie "proste pytanie" . Odpowiedz Link
zzrobert już się dowiedziałem 04.10.04, 22:19 62,82 to faktycznie jest "zależne od wielkości mieszkania". a na dole rozliczenia mam że od 07.2003 cena 1GJ 25,18 a po 07.2003 cena 25,85. I rozliczenie mam włącznie do 30.06.2004 czyli nie zmienia się to często. Zresztą co tu kryć za okres od 01.04.2003 do 30.06.2005 za CO zapłaciłem 438zł (zaliczek było aż na 1163zł). Więc miesięcznie wychodzi ok 30zł za to że mam mieć ciepło. Odpowiedz Link
zz_nowy Re: Kaloryfery 05.10.04, 11:36 najlepiej samemu odpowietrzyć kaloryfery - ja tak robię Odpowiedz Link
mooj Re: Kaloryfery 05.10.04, 11:50 no niekoniecznie bo wypadałoby chyba potem nawodnić a samodzielnie tego nie zrobisz... chyba ze; A informujesz o tym ze odpowietrzasz to hydraulik doleje cieczy sam B nie znam się Odpowiedz Link
zzrobert Re: Kaloryfery 05.10.04, 12:03 Dawno temu robiło się to przez odkręcenie zaworu przy kaloryferze (koniecznie z garnkiem pod tym zaworem) i czekało aż przestanie syczeć powietrze a zacznie lecieć woda (hmm no dobra brunatna ciecz). I tyle było całego działania. Najprawdopodobniej teraz robi się to identycznie (ale lepiej dowiedz się w administracji zanim uszkodzisz coś). Odpowiedz Link
wojbud Re: ZABRALI LICZNIK 08.10.04, 10:39 Wezwałem hydraulika do niegrzejących kaloryferów. I okazało się, że mój licznik CO został wymontowany. Nikt mnie o tym nie poinformował. A jak licznika nie ma to ciepło też nie popłynie bo "rurki" nie są połączone. Czy Wam też się tak zdarzyło. Interweniowałem u Zarządcy i też nic nie wiedział. Niedługo dojdzie do tego że wejdą mi do mieszkania bo okaże się, że komplet kluczy sobie dorobili tak na wszelki wypadek. To chyba jakieś żarty... Odpowiedz Link
mooj Re: ZABRALI LICZNIK 08.10.04, 10:45 wojbud napisał: > Wezwałem hydraulika do niegrzejących kaloryferów. I okazało się, że mój licznik CO został wymontowany." no co Ty? Odpowiedz Link
zz_nowy Re: ZABRALI LICZNIK 08.10.04, 11:18 Poooolska mieeeeszkam w Pooooolsce, mieeeeszkam w Poooolsce.... tak sobie śpiewam... paranoja... Odpowiedz Link