Dodaj do ulubionych

pomoc specjalisty przy odbiorze

01.09.05, 14:46
Witam.
Już niedługo odbieram mieszkanie w C, a ponieważ nie jestam budowlańcem przydała by mi się fachowa pomoc.
W kilku postach przeczytałem że część z Was korzystała z pomocy "specjalisty" przy odbiorze. Mam pytanie : gdzie znaleźć takiego specjalistę?
Czy korzystaliście np. z usług "Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa", czy znaleźliście taką osobę w inny sposób?
Dzięki za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • michal_zz Re: pomoc specjalisty przy odbiorze 01.09.05, 15:13
      arki_zz napisał:

> Czy korzystaliście np. z usług "Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budown
      > ictwa", czy znaleźliście taką osobę w inny sposób?

Od nich zacząłem ale panowie rzeczoznawcy życzą sobie 500 PLN za dobiór (i
      bardzo się krzywią, jak chce sie, żeby dokonali pomiarów np. działania
      wentylacji czy wilgotości wylewki). Ze mną nie chcieli negocjować ceny więc nie
      skorzystałem z ich usług.
      • przemek.c Re: pomoc specjalisty przy odbiorze 01.09.05, 15:35
        michal_zz napisał:

> Od nich zacząłem ale panowie rzeczoznawcy życzą sobie 500 PLN za dobiór (i
        > bardzo się krzywią, jak chce sie, żeby dokonali pomiarów np. działania
        > wentylacji czy wilgotości wylewki). Ze mną nie chcieli negocjować ceny więc
        nie
        > skorzystałem z ich usług.

Też nie mam szczególnie dobrych wspomnień. Pani "szpecjalistka" wprawdzie
        policzyła sobie w miarę niedrogo, ale do głowy jej nawet nie przyszło, by
        zrobić jakieś pomiary. W efekcie dopiero przy montażu szafy okazało się, że
        wylewka samopoziomująca nie jest taka znowu do końca pozioma. No i dupa - mam
        krzywą podłogę.
        • arki_zz Re: pomoc specjalisty przy odbiorze 01.09.05, 16:24
          > Też nie mam szczególnie dobrych wspomnień. Pani "szpecjalistka" wprawdzie
          > policzyła sobie w miarę niedrogo, ale do głowy jej nawet nie przyszło, by
          > zrobić jakieś pomiary. W efekcie dopiero przy montażu szafy okazało się, że
          > wylewka samopoziomująca nie jest taka znowu do końca pozioma. No i dupa - mam
          > krzywą podłogę.

No właśnie tego się obawiałem, że specjalista "specjaliście" nie równy.
          Gdzie szukać i o co pytać takieg specjalistę (jak sprawdzić faktycznie że wie o co chodzi)?
          Jakie pomiary powinny być wykonane, abym miał pewność wink że mieszkanie jest dobrze wykonane?
          • pibrokmarys Re: pomoc specjalisty przy odbiorze 01.09.05, 16:31
            Polecam link

dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2092020.html
            Pozdrawiam,
            Marysia
      • zzola Re: pomoc specjalisty przy odbiorze 01.09.05, 22:30
        Pomier wilgotności wylewki kosztuje ok 300 zł. Pomiar wentylacji kosztuje
        prawie tyle samo. A Ty chciałes to wszystko za 500 zł ? Zresztą nie da się badać
        wentylacji grawitacyjnej tzn jej skuteczności jezeli temp powietrza jest wyższa
        niz 12 lub 13 stopni / dokładnie nie pamietam /. Tak mi objasnili ludzie biegli
        w tych sprawach. Wystarczy wziąć jakiegokolwiek budowlańca z uprawnieniami i
        praktyką w mieszkaniówce.
        • michal_zz Re: pomoc specjalisty przy odbiorze 02.09.05, 08:19
          zzola napisała:

> Pomier wilgotności wylewki kosztuje ok 300 zł. Pomiar wentylacji kosztuje
          > prawie tyle samo. A Ty chciałes to wszystko za 500 zł ?

Gdyby rzeczoznawca, z którym rozmawiałem użył takich argumentów być może bym się
          zgodził (po zweryfikowaniu tych cen). Ale jedynym jego argumentem odnośnie
          stawki było "my się cenimy". A ile jest warte takie cenienie się możesz
          przeczytać kilka postów wyżej. sad

Ja miałem szczęście odbierać mieszkanie w towarzystwie osoby "z branży", przy
          której przedstawiciele TP i Budimexu grzecznie i bez żadnych protestów wpisywali
          do protokołu każdą uwagę odnośnie znalezionych usterek.
        • michal_zz Re: pomoc specjalisty przy odbiorze 16.09.05, 13:29
          zzola napisała:

> Pomier wilgotności wylewki kosztuje ok 300 zł. <ciach>
          > A Ty chciałes to wszystko za 500 zł ?

Bzdura - pomiar wilgotności kosztuje 20-25 PLN brutto. Pozwoliłem sobie na
          rozeznanie rynku.
          • zzola Re: pomoc specjalisty przy odbiorze 16.09.05, 17:20
            Michale_zz pomyśl rozsadnie. Za 25 zł przyjedzie do Ciebie facet ze
            specjalistycznym sprzętem i sporzadzi Ci pisemna ekspertyzę ? Widziałes
            kiedyś takie badanie? Wiesz w ilu punktach to nalezy robić? Taksówka do
            śródmieścia tyle kosztuje.A po co Ci taki pomiar?
            • michal_zz Re: pomoc specjalisty przy odbiorze 17.09.05, 14:58
              Nie potrzebuje pisemnej ekspertyzy - wystarczy, że gość pokaże mi wyniki
              pomiaru. To naprawdę nie jest badanie laboratoryjno-analityczne. Nie ma co
              demonizować. I przepłacać smile

--
              Pzdr
              Michał
              • michal_74 Polecam 19.09.05, 15:16
                p. Marek
                0-600 80 70 95
                Ma uprawnienia i zna się na rzeczy. Korzystając z jego pomocy zaoszczędziłem
                trochę kaski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka