Dodaj do ulubionych

akty notarialne C

06.03.06, 11:49
Czy ktoś juz podpisał akt notarialny w C , no co należy zwrócić uwagę , czy
są jakies problemy
Obserwuj wątek
    • piotr3211 Re: akty notarialne C 06.03.06, 12:28
      ja mam akt 14.03 - chetnie się dowiem na co trzeba zwracać uwagę
      • klejmanm Re: akty notarialne C 06.03.06, 12:49
        Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie,
        ale sam przebioeg podpisania aktu jest raczej malo przyjemny.
        Przedstawiiel TP nie 'owijajac w bawelne'uswiadamia ze to oni
        dyktuja warunki, i ze nie ma sie wiele do powiedzenia.
        Jak nie pasuje tobie akt - to nie - do widzenia.
        Mimo wszystko od biedy daje sie cos wynegocjowac.
        Ja uparlem sie z wykresleniem z aktu pewnych zapisow o Albercie
        (miedzy innymi o smietniku Alberta i dostawach do Alberta).
        Nie upieralem sie przy stwierdzeniu ze Albert jest, i ze sprzedaje alkohol, bo
        o tym wiedzialem od poczatku, kiedy kupowalem mieszkanie.
        Generalnie moim zdaniem wpisywanie jakichs informacji o sklepach, smietnikach,
        dostawach - do aktu notarialnego jest jakims nieporozumieniem, bo powinien on
        dotyczyc
        konkretnego mieszkania, a nie przyjmowania przez nas do wiadomosci jakichs
        faktow ktore TP sobie wymysli, aby sie zabezpieczyc przed ewentualnymi pozwami.

• yigael Re: akty notarialne C 06.03.06, 13:36
          klejmanm napisał:

> Przedstawiiel TP nie 'owijajac w bawelne'uswiadamia ze to oni
          > dyktuja warunki, i ze nie ma sie wiele do powiedzenia.
          > Jak nie pasuje tobie akt - to nie - do widzenia.

Przedstawiciel TP jest bardziej spolegliwy kiedy odmówiwszy podpisania aktu w
          zaproponowanym kształcie odpowiesz mu "do widzenia" i wyjdziesz. Oblizuje się
          i grzecznie umawia na inny, wygodny dla Ciebie, termin. Sprawdzone empirycznie.

Ps. Jaki procent wpłaciłeś przed podpisaniem aktu?
        • zz_zitom Re: akty notarialne C 08.03.06, 16:40
          klejmanm napisał:

> Mimo wszystko od biedy daje sie cos wynegocjowac.
          > Ja uparlem sie z wykresleniem z aktu pewnych zapisow o Albercie
          > (miedzy innymi o smietniku Alberta i dostawach do Alberta).

co dokładnie ci sie udało wykreslic? Jak możesz zacytuj w calosci par.8 mowiacy
          wlasnie o Albercie... 14.03 podpisuje akt (ja i Mitaka z 318) i dobrze by bylo
          sie przygotowac na takie niespodzianki...

> Nie upieralem sie przy stwierdzeniu ze Albert jest, i ze sprzedaje alkohol, bo
          > o tym wiedzialem od poczatku, kiedy kupowalem mieszkanie.

jasne... tyle ze o smietniku i punkcie dostaw juz nam zapomnieli powiedziec...

A tak przy okazji napisze, ze ja juz dostalem odpowiedz TP na temat
          smietnika... Nie musze chyba pisac jaki miala charakter i co z niej wynikalo.
          Zreszta chetnie udostepnie zainteresowanym. A tobie Marcinie - cos
          odpowiedzieli w tej sprawie? Mysle ,ze warto bylo by sie spotkac (daleko do
          siebie nie mamy wink.

pozdro
          zitom
    • nextira Re: akty notarialne C 06.03.06, 14:19
      Tak, jak przeczytasz sobie wątek na temat odliczenia odsetek : czy w akcie
      notarialnym została wpisana wartość udziału w gruncie w zł. A nie tylko w
      części całej nieruchomości wspólnej. Przydaje się to potem do odliczenia
      odsetek od kredytu. Ja trochę zawaliłem z tym wpisem o Albercie, ale teraz już
      po ptakach... Pozdrawiam.
      • slasze Re: akty notarialne C 08.03.06, 17:56
        Jestem z etapuC i w mojej propozycji aktu notarialnego nie ma rozbicia na cenę
        mieszkania i gruntu.
        Mam pytanie do nextira:
        Czy w twoim akcie notarialnym była podana wartośc za grunt.
        A jeżeli jest podana tylko cena łączna za mieszkanie i udział w gruncie (bez
        rozbicia), to czy można skorzystać z ulgi odsetkowej?

pozdrawiam
        Sławek
        • agneta123 Re: akty notarialne C 08.03.06, 18:16
          Ja tez jestem z etapu C, ale aktu jeszcze nie dostalam. Niestety nie mozna
          skorzystac z ulgi odsetkowej jesli jest podana cena laczna, bo odliczenia
          odsetek mozna dokonac tylko od lokalu mieszkalnego bez udzialu w gruncie.
          • slasze Re: akty notarialne C 08.03.06, 22:11
            Dla mniue to hiobowa wieść.
            Mam pytanko, czy ta wykładnia przepisów jest Twoją interpretacją, czy znalazłaś
            np. jakąś interpretację US.
            podrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
            Sławek
            • agneta123 Re: akty notarialne C 09.03.06, 10:21
              to nie jest moja interpretacja przepisow, w przepisach podatkowych jest
              powiedziane, ze odliczeniu podlegaja odsetki od nowo wybudowanego budynku
              mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego. Wyjasnialam to w MF.
              Pozdrawiam
        • nextira Re: akty notarialne C 09.03.06, 10:12
          niestety nie ma u mnie rozbicia cen... przeczytaj sobie wątek: odsetki od
          kredytu - odliczenia od podatku... Pozdrawiam.
    • piotr1223 Re: akty notarialne C 07.03.06, 09:55
      dostałem własnie wzór aktu i jest tam zapis ze kupujący zrzeka się roszczeń do
      miejsc parkingowych i ogródków znajdujących się na nieruchomości wspólnej , co
      o tym sądzicie oznaczac to moze ze za jakis czas TP stwierdzi ze likwiduje plac
      zabaw i stawia tam budynek
      • nextira Re: akty notarialne C 09.03.06, 10:19
        jeśli chodzi o te ogródki, to tak na 99% one zostaną przeznaczone na inne cele.
        Nie dostaliśmy wpisu w akcie notarialnym na ich temat, więc Turret chętnie je
        sprzeda pod cele budowlane. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.
    • michal_zz A co z garażami? 09.03.06, 10:22
      Umówiłem się na podpisanie aktu na 16 marca. Ale ... podobno garaż w C nie ma
      jeszcze założonej księgi wieczystej i teraz mogę podpisać akt na samo
      mieszkanie. A jak będzie założona księga na garaż to wtedy drugi akt na miejsca
      garażowe. "Trochę" to niepoważne (Turret złożył wniosek o założenie księgi
      wieczystej na garaż dopiero w grudniu 2005).
      • przemek.c Re: A co z garażami? 17.03.06, 09:58
        Ma to swoje "zady i walety"... Jeśli TP wymusił na Was sposób głosowania
        udziałami, jak to zrobił w etapie B, to w praktyce wyłączył z głosowania
        udziały garażu. Tym samym bardzo trudno będzie Wam przegłosować jakąkolwiek
        uchwałę. TP sprytnie się zabezpiecza, by mieszkańcy nie wykazywali się zbytnią
        aktywnością, więc osobna księga wieczysta dla garaży + sposób głosowania
        udziałami potrafi bardzo skutecznie zahamować wszelkie inicjatywy mieszkańców.
        TP zatem wie, co robi, by możliwie skutecznie zadbać o swoje (i tylko swoje,
        rzecz jasna) interesy.

Z drugiej strony, osobna księga wieczysta dla garażu oznacza, że miejscem
        garażowym można handlować, bez konieczności wprowadzania modyfikacji do KW
        lokalu. To akurat duża wygoda dla kogoś, kto chciałby sprzedać/kupić miejsce
        garażowe.
    • piotr3211 Re: akty notarialne C 14.03.06, 12:03
      Moim zdaniem projekt aktu zwiera kilka zapisów które NIESTETY są atrakcyjne
      TYLKO dla TP. Po konsultacjach z sąsiadami wiem że są różne wersje projektów
      aktów. Być może ktoś chce wystawić na próbę czujność kupujących – a może to
      akurat przejdzie. Jeśli ktoś ma kredyt na mieszkanie (warunek ulgi odsetkowej)
      to powinien mieć zapis w sprawie udziału w gruncie – a tego niestety nie można
      się doprosić.

• aktia Re: akty notarialne C 16.03.06, 16:42
        jezeli nie zrzekne sie ogrodków to co TP zrobi?
        • piotr3211 Re: akty notarialne C 16.03.06, 16:55
          no jeszcze miejsca postojowe to rozumiem ale te ogródki. Kto wie co i jak?
          • zz_zitom Re: akty notarialne C 17.03.06, 08:49
            piotr3211 napisał:

> no jeszcze miejsca postojowe to rozumiem ale te ogródki. Kto wie co i jak?

Mam nadzieje ze sie myle, ale znajac zapędy TP do zarabiania kasy na wszystkim
            co popadnie - nie liczac sie przy tym z interesem mieszkancow - podejrzewam, ze
            jak juz wszyscy podpisza akty postanowia sprzedac ogrodki wlascicielom mieszkan
            na parterze. Juz widze co bedzie sie dzialo w "sezonie"...Niech zyja imprezy
            ogrodkowe i grill! uncertain
            Ciekawe w tym wszystkim tylko to, ze w aktach podpisanych do konca roku nie ma
            sladu o ogrodkach...

pozdro
            zitom
            • klejmanm Re: akty notarialne C 17.03.06, 15:30
              ..i chyba dlatego TP nie będzie nic mogło zrobić z tymi ogródkami jednak.
              W końcu część osób nie zrzekła się w akcie roszczeń do tych ogródków, a więc
              TP nie może ich chyba sprzedać? Musieliby się chyba wszyscy zrzec?
              Nie wiem o co chodzi z tymi ogródkami. A jak nie wiadomo o co chodzi - to
              wiadomo - o kasę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka