Dodaj do ulubionych

wentylacja - ekspertyza

19.03.06, 17:52

Po spotakniu wspolnoty C chyba nikt juz nie moze miec watpliwosci ze TP z
wlasnej woli nie kiwnie palcem w sprawie wentylacji. W zwiazku z tym
postanowilem zamowic ekspertyze na wlasna reke - rozmawialem z rzeczoznawca z
Centralnego Ośrodka Rzeczoznawstwa i Inżynierii Procesów Budowlanych koszt
takiej ekpertyzy to około 1000 zł czyli sporo. Dlatego mama pytanie: czy
zakladajac, ze ekspertyza taka potwierdzi nieprawidlowe dzialanie wentylacji
mozna zadac zwrtotu poniesionych kosztow od deveopera ?
Obserwuj wątek
    • jott7 Re: wentylacja - ekspertyza 19.03.06, 18:31
      Jeżeli ekspertyza potwierdzi nieprawidłowe działanie wentylacji to będziesz mógł
      wystapic do TP o usunięcie stwierdzonej wady.Jak znam zycie będziesz długo
      czekał na odpowiedz. A jak juz ja wyrwiesz bedzie zawierała zapis że projekt
      budynku został wykonany przez profesjonalistów i tacy sami odbierali ten budynek
      Czyli spadaj mówiąc językiem potocznym.Wtedy Ty wsciekły zaczniesz pisac skargi
      do róznych instytucji. Odpowiedzi jakie stamtąd otrzymasz wprowadz Cie w stan
      sporej irytacji.Jak się nie poddasz to wygrasz. Ale niewielu rycerzy dotarło do
      zamku...
    • zz_tola Re: wentylacja - ekspertyza 19.03.06, 21:52
      Kontaktowalam sie w tej kwestii z prawnikiem i sprawa nie musi sie ciagnac, jak
      to przewiduje inna osoba w tym watku. Jezeli ekspertyza wskazuje na
      nieprawidlowosci wykonania, to nie ma mozliwosci, zeby developer nie
      zareagowal. Poza obowiazkiem usuniecia wad, developer moze zostac obciazony
      kosztami odszkodowania (ekspertyza, koszty prawnika, ew. koszty procesu,
      rekompensata).
      Ja takze bede robic ekspertyze, nie tylko w zakresie wentylacji.

Bede wdzieczna, jezeli podasz mi namiar do konkretnej osoby z Ośrodka
      Rzeczoznawstwa, z ktora omawiales zagadnienie. Ja mam kontakt do niezaleznych
      ekspertow i bieglych sadowych. Chce porownac warunki i sposob podejscia do
      problemu. Moje wstepnie oszacowane koszty to 1000 + VAT + oczywiscie prawnik.

Pozdrawiam
      • zzola Re: wentylacja - ekspertyza 19.03.06, 22:34
        Kiedys komus wyjasniałam co robic.Najpierw pismo do dewelop o nieprawidłowym
        działaniu wentylacji z prosba o usunięcie wady. Wyzmaczyc 2 tyg termin.Potem
        ponowne pismo wzywające do zajecia stanowiska.. Wysłane poleconym z zachowaniem
        dowodu nadania. Dopiero pózniej ekspertyza. Tu trzeba uważac by była wykonana
        profesjonalnie tzn opis stwierdzonej wady, podanie przyczyny,wskazanie podstawy
        prawnej do usunięcia wady itp Zachecam zainteresowac sprawa UKKiK.Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka