Dodaj do ulubionych

WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY.

13.07.06, 20:35
Składam serdeczne wyrazy współczucia dla ochrony.Grzebanie w śmietnikach jest
zajęciem upodlającym ale niektórym pozwala przeżyć.Praca na ZZ jest o wiele
gorsza.Tu "arystokracja" zielonozaciszańska szkoli, poucza,wyzywa,obraża
ochronę ,jednocześnie w żaden sposób nie stosując się do regulaminu oraz
uchwał podjętych przez Wspólnotę.
Żałuję że tu zamieszkałem i coraz częściej myślę o emigracji,ale tylko z tego
ZZ "Zacisza Zagryziaków"
Obserwuj wątek
    • czekolada24 Re: WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY. 14.07.06, 08:32
      mysle ze atena jest lepsza od juwentusa bo troche reaguje a juwentus olewał
      wszystko a obserwatorze jakakolwiek bedzie ochrona na poczatku bedzie ok a
      pozniej sie rozbestwia a to dzieki zarządcy
      • obserwator_b Re: WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY. 14.07.06, 10:35
        czekolada24 napisała:

> mysle ze atena jest lepsza od juwentusa bo troche reaguje a juwentus olewał
        > wszystko a obserwatorze jakakolwiek bedzie ochrona na poczatku bedzie ok a
        > pozniej sie rozbestwia a to dzieki zarządcy

Myślę że niestety źle zrozumiałaś moją wypowiedź,intencją moją było zwrócenie
        uwagi na rozbestwienie mieszkańców/oczywiście nie wszystkich/co w znacznym
        stopniu utrudnia i tak ciężką pracę ochrony.Może pseudo "arystokracja"
        zielonozaciszańska spuści z tonu i zacznie stosować się do regulaminu i
        przepisów obowiązująch co znacznie poprawi stosunki międzysąsiedzkie jak
        również na styku mieszkaniec-ochrona.
        Wg mnie żaden z mieszkanców nie ma prawa pouczać,obrażać,szkolić
        ochrony.Wszelkie uwagi na temat pracy ATENY powinny być kierowane na ręce
        Zarządcy i tylko On powinien być rozliczany z wszelkich działań,lub ich
        braku.Zastrzeżenia do ochrony są wynikiem niewiedzy P.Kazińskiego co tak
        naprawdę dzieje się na naszym już nie zielonym zaciszu.
        Pozdrawiam
        • mooj Re: WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY. 14.07.06, 10:42
          gdyby wszyscy mieszkańcy ZZ przestrzegali regulaminu, zdrowego rozsądku , zasad
          bezpieczenstwa to ochrona byłaby niepotzrebna
          owszem lepiej byłoby gdybyśmy jako zbiorowśc zachowywali się kulturalniej
          ale praca ochrony polega także (a może nawet pzrede wszystkim) na ..hmm
          delikatnie mówiac dyscyplinowaniu niekótrych mieszkańców
          zdejmowanie z nich tego obowiązku moim zdaniem nie jest własciwe
          cóż taka praca
          także nie zazdroszczę, uwazam ją za trudna, niewdzięczna, źle wynagradzaną,
          niedocenianą ale potrzebną
          • obserwator_b Re: WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY. 14.07.06, 10:53
            Jak wg Ciebie należy dyscyplinować towarzystwo "altankowe".Dzisiejszej nocy
            kolejny raz w krótkim czasie "piwkowanie" odbywało się na środku osiedla/czy to
            bezdomni?/pod otwartymi oknami ludzi którzy muszą się wyspać aby wydajnie od
            rana pracować.Piwkowanie zawsze związane jest i wydzieraniem r... jak już ktoś
            napisał.Ochrona interweniowała dwukrotnie i co i nic! Ja uważam że zamiast
            ochrony należy z powodu niektórych mieszkańców zatrudnić/tylko na noce czyli od
            22-6/patrol policji i to nie słabeuszy tylko rosłych chłopów którzy zgodnie z
            prawem i obowiązującymi na ZZ przepisami wymusili by spokój, o ciszy nawet nie
            marzę.
            • zzrobert Re: WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY. 14.07.06, 11:03
              Przecież ochrona może a nawet powinna: najpierw sama się tym zajać, potem mogą
              albo wezwać patrol interwencyjny albo od razu policję. I oczywiście mają do
              tego prawo pomimo że to osiedle zamknięte. Tylko trzeba chcieć.
            • mooj Re: WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY. 14.07.06, 11:11
              "Jak wg Ciebie należy dyscyplinować towarzystwo "altankowe"
              skuteczniesmile
              • janka1231 Re: WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY. 14.07.06, 12:13
                Ja tez uważam że "skutecznie" wystarczyłoby.
                Bo interwencja ochrony w stosunku do alatnkowego towarzystwa czy innego - jest
                taka na odwal.Mam okna na powdórko i naprawdę słysze nie tylko gadanie
                imprezowiczów ale i w jaki sposób ochrona "zwraca uwagę". Często to
                tylko "proszę państwa sąsiedzi się skarżą (i tu podaje nawet nr lokalu)" na co
                rozbawieni imprezowicze "ale my nie hałasujemy, cicho siedzimy..."lub
                poprostu "spadaj pan". i pan spada. Potem mówi do przez radio do "budki" -"nic
                się nie dzieje, oni mówią że są cicho a sąsiedzi się chyba czepiają".

Ja to się im nawet dziwię że ochronie chce się tak łazić i "tyłki" zawracać
                imprezowiczom, bo jakby nie było brak skuteczności powoduje kolejne
                interwnecje - zamiast poprostu rozgonić towarzystwo - a na wyzwiska lub
                grożenia zareagować: wezwać patrol lub policję. To przecież "napaść" taka sam
                jak inna, a dodatkowo łamanie przepisów/porządku w ich obecności i nie ma co
                się cackać. Mają takie prawo i narzędzia do tego aby "wyrobić" sobie autorytet
                i nie pozwalać się obrażać.Mają - ale nie używają.Dlatego mnie ich nie jest
                szkoda.Szkoda mi moej rodziny, kiedy obudzeni hałasem i rykami nie możemy
                zasnąć,szkoda mi mojego dziecka które wystraszone wrzaskami płacze a ja nie
                moge się nim zająć bo "muszę aktywnie" zareagować - kto, gdzie i podać namiary
                dla ochrony. Potem najczęściej muszę "zrozumieć" ochronę że towarzystwo
                ich "olało" lub "nie słucha się" i sama dzwonię na policję po ratunek. I tak
                spędzamy w nerwach jakieś 1,5 do 2 godzin zanim sobie skutecznie poradzę z
                imprezą (chociaż czasami ze względu na długie oczekiwanie na policję sprawa
                kończy sie dopiero jak imprezowicze padną z umęczenia lub z upicia...). Dlatego
                ochrony mi nie szkoda.
              • obserwator_b Re: WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY. 14.07.06, 12:13
                > "Jak wg Ciebie należy dyscyplinować towarzystwo "altankowe"
                > skuteczniesmile

Sam nie mam bladego pojęcia."Piwosze" są niereformowalni.Ale może spróbować
                wprowadzić jak zwykle uchwałą zakaz korzystania z altanki i kortu po godz.22 w
                końcu piłkarze też dają do wiwatu ludźom chcącym spać.Jeśli na osiedlu
                obowiązuje cisza nocna w określonych godzinach to dlaczego altanka i kort są z
                tego wyłączone?
                Jeśli nie będą respektować to już tylko policja aż się przyzwyczają.
                Ale do takich działań potrzebny jest skuteczny zarządca,Pan Kaziński napewno do
                nich nie należy.
                • zzrobert Re: WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY. 14.07.06, 12:19
                  Nie trzeba nawet żadnej uchwały.
                  Jest przecież kodeks wykroczeń.
                • mooj Re: WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY. 14.07.06, 12:34
                  do tego nie tzreba uchwały -nie wykracza poza zarząd zwykły
                  ogłoszenie było kwestia egzekwowania
                  rozliczenia ochrony ze skuteczności
                  a jeśli interwencja/zgłoszenie na policję/straz miejską bezpośrednio przez
                  mieszkańca to np pofatygowania sie na dół i doplnowania skuteczności
                  interwencji - właczając nawet póxniejsze działania (świdczenie wsprawie etc)
                  nie teoretyzujęsmile
                  • zzola Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy ? 15.07.06, 12:41
                    Skutecznosć pracy tzw ochrony / lepiej dozoru / w znacznej mierze zalezna jest
                    od starań Zarządcy. A dokładniej od warunków jakie on stworzył i tworzy dla
                    pracy tejze ochrony.Warunek pierwszy: do pracy na osiedlu powinni byc kierowani
                    przez Atenę nieco inni ludzie niz do ochrony czy też dozoru placu budowy czy
                    składu desek. Takie uzgodnienia powinien nasz zarządca niemal stalepotwierdzać.
                    Warunek drugi: jesli oczekujemy rozwiązania problemu np parkujacych aut nalezy
                    wreszcie uruchomic system blokady mechanicznej kół lub system pilotów. Brak tego
                    system czyni pracę ochroniarzy mało efektywną, niekonsekwentna,Warunek trzeci:
                    Zarządca, wspólnie z ochroną, powinien dokonywac oceny najważniejszych zdaniem
                    osiedlowych -min po to, aby zidentyfikowane starac się rozwiązac.Niestety tak
                    się nie dzieje. Prosty przykład. Jesli powtarzają się skargi na głośne
                    korzystanie po 22 z boiska, nalezy spowodowac jego zamykanieo godz 22. Klucz u
                    ochrony.Nie ma na co czekać. Koszt całej operacji to naprawa bramki in zakup
                    kłódki. Jeżeli powtarzają się skargi na towarzystwo altankowe nalezy takze
                    wprowadzic jej zamykanie na noc.Także koszt wykonania zamknięcia.Itd. itd.
                    Zdecydowana większość podnoszonych tu uciążliwosci może być niskim kosztem
                    zlikwidowana . Może,pod warunkiem że ktos / tu ukłon w kierunku Zarządcy ale i
                    KR / nad tym wszystkim trochę pomysli.Ważnym narzędziemw staraniach o lepszyład
                    i porzadek na osiedlu powinien być rzetelnie opracowany i uwzględniający
                    rzeczywiste problemy tego osiedla, regulamin. To co u nas obowiązuje jest
                    niczym innym jak zestawem bzdur bezmyslnie przepisanych z innego regulaminu.
                    Myslę że Pan Zarządca mógłby wykazać się inicjatywa w celue urealnienia i
                    modyfikacji tego dokumentu. Może Panowie z KR w tym pomogą? Może o pewnych
                    zapisach przyszłego regulaminu podyskutujemy na tym forum tak, aby nie
                    pozostawiac ich samych z tym problemem ?Może.....
                    • yigael Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 15.07.06, 15:33
                      Tak Olu. Napisz tylko, proszę, ile byłabyś skłonna płacić za ochronę i za
                      jakimi opłatami opowiedzieliby się twoim zdaniem wszyscy sąsiedzi?

Fajnie się pisze o ochroniarzu ze składu desek, problem w tym, że pracownik
                      ochrony może zarabiać 4, 14, 24, albo 104 zł za godzinę pracy i stawka ta jest
                      odbiciem jego kwalifikacji, reprezentacyjności, zaangażowania uprawnień i
                      wyposażenia.

4 zł razy 4 ochroniarzy razy 24 godziny razy 30 dni równa się 11520 zł
                      14 zł razy 4 ochroniarzy razy 24 godziny razy 30 dni równa się 40320 zł
                      24 zł razy 4 ochroniarzy razy 24 godziny razy 30 dni równa się 69120 zł
                      104 zł razy 4 ochroniarzy razy 24 godziny razy 30 dni równa się 299520 zł

To czyni od 12,8 zł miesięcznie na lokal do 332,8 zł miesięcznie na lokal.
                      To same pensje. Pozdrawiam.

ps. Wiesz ile płacisz za ochronę?
                      • zzrobert Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 15.07.06, 17:37
                        To jedna strona medalu ale jest i druga: firma ochroniarska ZAOFEROWAŁA
                        wspólnotom usługę O NAZWIE XXX Z PARAMETRAMI YYY i niezależnie od tego ile
                        wynagrodzenia za to sobie zażyczyła to POWINNA wykonać tą usługę zgodnie z
                        ofertą. Warunki kar powinny znajdować się w umowie a nawet gdyby ich nie było
                        obowiązuje KC.
                        Bo inaczej to zawsze "ktoś" nam powie że źle wykonał bo chciałby otrzymywać
                        więcej kasy.

I znowu wychodzi punkt z zarządcą: JEŚLI umowa była od razu nierealna to
                        DLACZEGO zarządca ją zaakceptował i udaje greka. Komu służy? Profesjonalizm to
                        to czego się oczekuje od zarządcy - to przecież jego JEDYNA ZALETA. Inaczej
                        nikt nie chciałby zarządcy tylko sam by zadbał o puszczenie kilku przelewów w
                        miesiącu i opierdolenie na chybił trafił paru dostawców usług.

• zzola Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 15.07.06, 18:51
                        odpowiadam yigael. Absolutne nieporozumienie.Ta sama firma ochroniarska do
                        realizacji takich samych zadań / dozór / może wysłać osobnika z przeszłościa i
                        trudnym charakterem lub też osobe komunikatywną, kulturalna, budzacą
                        zaufanie.Chodzi o to ze jedna i druga osoba mogą byc przydatne w pracy firmy
                        ochroniarskiej a niekoniecznie obydwie przydatne jednakowo do dla pracy na
                        osiedlu mieszkaniowym. Zwróciłam na to uwage poniewaz rózni pracownicy firmy
                        ochroniarskiej mieli u nas dyzury.A więc wywód Twój o stawkach nie ma tu
                        zastosowania.Po prostu Kaziński z ekipa do ochrony powinien osobiście się
                        spotkac, zorientować się kogo nam proponuja i ewentualnie poprosic o zmianę.
                        Tak robia min szefowie duzych placówek handlowych.Po drugie. Dopóki nie poznamy
                        zakresu pracy tej tzw ochrony, będziemy gdybać. Moim zdaniem jest to dozór
                        mienia.Po trzecie: jako osoba niezmotoryzowana z usług ochrony nie korzystam.
                        Jesli yigaelu jezdzisz autkiem płacisz za otwarcie szlabanu i pilnowanie tego
                        autka. Dlaczego ja się do tego dokładam - nie wiem. To a propos tych opłat.
                        Mój post dotyczył warunków jakie wspólnota powinna zapewnić tej tzw ochronie
                        min po to aby od niej wymagać skuteczności. Dałam proste przykłady co i jak
                        mozna zrobić. Zaproponowałam, aby zajał się tym zarządca może przy pomocy KR.
                        Jesli problem okaże się wielkim możemy podyskutowac w szerszym gronie. Ale
                        zarządca powinien wykazać tu większa inicjatywę o co wnioskowałam do KR także w
                        innych sprawach. I na koniec; jeżeli mozesz podaj gdzie osiedlowy tzw ochroniarz
                        bierze 104 zł za godzinę.
                        • yigael Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 15.07.06, 22:37
                          Kto napisał, że osiedlowy ochroniarz? Jedna ze spółek zależnych mojej firmy
                          świadczy usługi ochrony osób i mienia. Zatrudnia ludzi za 4,50 zł za godzinę,
                          za 10 zł za godzinę i za 5000 dziennie. Wszystko zależy od potrzeb, wymagań i
                          mozliwości płatniczych konkretnego klienta - niektóre instytucje wymagają
                          oprócz międzynarodowych licencji ochroniarskich i pozwolenia na broń ostrą
                          znajomości dwóch języków obcych, obsługi skomputeryzowanych systemów kontroli
                          dostepu i rejestracji obrazów, dobrych manier i markowego garnituru ze
                          stosownie dobranym krawatem w charakterze odzieży roboczej.

Ponawiam pytanie: /Robert - do Ciebie też wink / Ile płacimy za ochronę
                          miesięcznie? Przemnóżcie to przez lokale, podzielcie przez liczbę godzin przcy
                          ochroniarzy na naszym osiedlu, odejmijcie narzut Ateny i otrzymacie stawkę
                          godzinową, która każe miast wybrzydzać - cieszyć się, że znalazł się ktoś
                          chętny wykonywać taką pracę i wysłuchiwać "uwag" niektórych mieszkańców. Nie
                          oszukujmy się nasi ochroniarze zarabiają na poziomie tych z supermarketów i
                          taki też jest ich "obraz ogólny". Osobiście jestem za poprawą ochrony osiedla,
                          jestem też skłonny więcej za tą poprawioną ochronę płacić - mam niestety
                          świadomość, że nie wszyscy mój pogląd podzielają, a wspólnota rządzi się
                          demokratycznie.
                          • zzola Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 15.07.06, 22:58
                            Dyskutujemy tu on tzw ochroniarzach / to złe okreslenie / osiedlowych. Nie o
                            innych. Dlatego dyskusja o ochroniarzu za 5 tys dziennie nie ma sensu.Takich
                            stawek nie ma nawet w Iraku przy ochronie przepompowni czy platform
                            wiertniczych.Tak więc nie zbaczajmy z tematu.
                            Raz jeszcze powtarzam: nalezy stworzyć optymalne warunki pracy oraz przyjąc
                            możliwie obiektywne kryteria oceny. I jednego i drugiego w sposób zadowalający
                            nie dopracowano sie na ZZ. Uważam że nie ma sensu szukac drozszych firm
                            zajmujących sie dozorem. Byc może warto pomyslec o zainwestowaniu w system
                            ochrony osiedla. Ale to powinno byc ewentualnie dyskutowane po wypracowaniu
                            zasad o których wczesniej pisałam.
                            • yigael Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 16.07.06, 11:18
                              Takie stawki są tu w Polsce. Z cała pewnością nie za ochronę osiedli.

Tylko, że żeby nie zbaczać z tematu trzeba przeprowadzić rachunek, o którym
                              piszę.
                              Jeśli pracownik ochrony na naszym osiedlu zarabia tyle ile zarabia za godzinę -
                              to to właśnie określa grupę osób, które będą tu pracować. Kropka. Wyżej nie
                              podskoczymy. Jak pisałem wiem że przejaskrawiam, stawek z półki zarezerwowanej
                              dla byłych oficerów GROM'u czy FORMOZ'y żadne osiedle nie zapłaci - ale za tyle
                              ile płacimy przychodzą ci, ktorzy pracują. Zrozum, że stwki są zróżnicowane
                              także w obrębie jednej firmy nawet jesli trafi się nam super ochroniarz z
                              wyższym wykształceniem i zapałem do pracy, to po okresie próbnym przeniesie się
                              na inny - czytaj lepiej płatny obiekt /gdzie i wymagania sa większe/.
                              Atena nie jest organizacją charytatywną, za usługi ochroniarskie ZZ płaci jej
                              określona sumę, której pewna część idzie na pensje ochroniarzy z ZZ. I to kto
                              będzie na ZZ pracował jest odbiciem tej sumy.
                              Lepsi ochroniarze, plus lepszy ich dozór = inna stawka.
                              • zzola Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 16.07.06, 12:54
                                Yigael człowieku zrozum, że rozmawiamy o konkretnym osiedlu , konkretnej firmie
                                oraz o konkretnej usłudze czyli dozorowaniu. A sens tej rozmowy sprowadza sie
                                do kwestii: czy w obecnych warunkach, przy obecnych kosztach mozna znaczaco
                                poprawic skutecznosc i efektywnośc tzw ochrony czy tez nic się zrobic nie da?
                                Nie dyskutujemy o rachunkach , stawkach ani innych bzdetach. Teza, którą
                                głosisz: lepsi ochroniarze, plus lepszy ich dozór = inna stawka- jest tezą
                                tylez nieprawdziwa co niewartą tu dyskutowania.Ale do rzeczy.Według mnie
                                poprawa skutecznosci pracy Ateny na osiedlu Zielone Zacisze w Warszawie / te
                                szczegóły dla yigaela, coby znowu nie zboczył z tematu / jest możliwa!!!.
                                Podałam na przykłady co w tym celu zrobic,wskazałam przykładowe sposoby jak to
                                zrobic oraz okresliłam osoby które powinny sie tym zajać.Zaznaczyłam , iz gdyby
                                wymienione osoby z jakichs powodów nie mogły sprawy skutecznie pociągnac,
                                możemy w tym pomóc / ja napewno, inni zapewne /.
                                • yigael Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 16.07.06, 13:29
                                  I znowu natura wychodzi z ciebie Olu mimo płaszczyka elokwencji.
                                  Sformułowanie człowieku zrozum to szczyt elegancji tak?

Chcesz merytorycznie to proszę:

Czytałaś ofertę firmy atena? Ja tak.
                                  Czytałaś podpisaną umowę? Ja tak.
                                  Znasz zakres odpowiedzialnosci Ateny? Ja tak.
                                  Znasz przebieg negocjacji? Ja tak.
                                  Znasz stawkę? Ja tak.
                                  Znasz stawki/umowy/zakresy odpowiedzialności występujące na rynku warszawskim?
                                  Ja tak.
                                  Zweryfikowałaś w jakiś sposób swoje poglądy? Rozmawiałaś z zarządca? Z
                                  koordynatorem? Ja tak.
                                  Czy szukałaś na rynku innej /lepszej/ oferty na takie usługi? Poprosiłaś służby
                                  własnej firmy o sporządzenie takiej oferty? Ja tak.

Więc nie pisz mi Olu /kobieto ciśnie się pod palce/ dyrdymałów o konkretnej
                                  ochronie na konkretnym osiedlu, bo nie masz o niej pojęcia. Od konkretnej
                                  ochrony na konkretnym osiedlu zgodnie z konkretną umową otrzymujemy konkretnie
                                  to za co płacimy.
                                  Tu jest meritum. To ty roisz sobie o doborze ochroniarzy na ZZ i do składu
                                  desek. Uwielbiasz toczyć pianę i tonem wyniosłej wszechwiedzy uciszać
                                  maluczkich. Z twojej pisaniny nic nie wynika prócz tego, ze o ochronie naszego
                                  osiedla masz pojęcie równie mgliste co o kulturze dyskusji - rudymentarnym
                                  elemencie kindersztuby.
                                  • zzola Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 16.07.06, 16:06
                                    Ponawiam pytanie: czy w obecnych warunkach możemy oczekiwać efektywniejszej
                                    pracy firmy ochroniarskiej ? Jesli tak, co nalezy w tym kierunku zrobic?
                                    Kto powinien to zrobić ? To sa moje tematy. O stawkach, zakresie umowy,
                                    przebiegu negocjacji i innych nie zamierzam rozmawiac.Zamierzam porozmawiać
                                    o obecnych warunkach realizacji umowy. Czy bto jasne ? Jesli nie, odpuśc sobie,
                                    nie napręzaj się.
                                    • zzrobert Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 16.07.06, 19:14
                                      Może inaczej:
                                      - Czy ochrona wywiązuje się z warunków dotychczasowej umowy?
                                      - Jeśli tak to jakie są warunki brzegowe tej umowy?
                                      - Podobno (tak twierdził zarządca) nie dało się wymóc na Juventusie należytego
                                      działania. To jak jest z tym obecnym, ustalanym od początku zakładam że zgodnie
                                      z oczekiwaniami wspólnoty? (zdaję sobię sprawę że oczekiwania pojedyńczych
                                      właścicieli nie są zbieżne z oczekiwaniami wspólnoty).

Kwestii stawki godzinowej nie poruszam bo zarządca i firma ochroniarska
                                      doskonale znała oczekiwania wspólnoty i zaproponowała taką stawkę by to mogło
                                      być realizowane. Podnoszeie stawki w przypadku nienależytego (o ile takie tu
                                      występuje) wykonywania umowy byłoby skrajną nieodpowiedzialnością.
                                    • yigael Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 16.07.06, 19:21
                                      Napisałaś
                                      "Skutecznosć pracy tzw ochrony / lepiej dozoru / w znacznej mierze zalezna jest
                                      od starań Zarządcy. A dokładniej od warunków jakie on stworzył i tworzy dla
                                      pracy tejze ochrony.Warunek pierwszy: do pracy na osiedlu powinni byc kierowani
                                      przez Atenę nieco inni ludzie niz do ochrony czy też dozoru placu budowy czy
                                      składu desek. Takie uzgodnienia powinien nasz zarządca niemal stalepotwierdzać."
                                      I o tym do tej pory rozmawialiśmy.

Ponadto co wiesz o obowiązującej umowie, że chcesz dykutować o "warunkach jej
                                      realizacji"?

I w końcu przestań z łaski swojej używać sformułowań typu "zrozum człowieku"
                                      czy też "czy to jasne?", autorytetu ci to nie przysporzy, co najwyżej drażni i
                                      czyni cię śmieszną.

Chyba sobie odpuszczę, ty wiesz lepiej, w sumie jak widać wiesz niedużo, ale na
                                      pewno lepiej.
                                      • zzola Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 16.07.06, 21:17
                                        yigael masz cos do powiedzenia w sprawie o której pisze, czy nie. Jesli masz
                                        chęc pogadac o wszystkim i o niczym bardzo prosze. Ale nie ze mna.Jeszcze raz
                                        / z trudem mi to przychodzi / ;zy mozna poprawić skutecznośc w obecnych
                                        warunkach ? Jak to zrobić / kto powinien to robic ? Prosze nie opowiadaj o
                                        Gromach i Formozach ani o tresci umowy z Atena - bo to nie ten temat !!!!!!!!!!
                                        • yigael Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 17.07.06, 00:45
                                          Dziecko, Atena wywiązuje się z umowy. Jeśli by się nie wywiązywała to
                                          pozbawiłaby się zgodnie z tą umową części wynagrodzenia. Znaczącą poprawę można
                                          osiągnąć jedynie zmieniając zakres obowiązków Ateny - co wiąże się ze zmianą
                                          umowy. I piszę ci jak najbardziej na temat, ty zaś toniesz w pomysłach typu
                                          kłódka, pytanie za sto punktów: czyje jest boisko? Czyja jest bramka? Bo to
                                          takie proste kupić kłódkę.
                                          Większość pomysłów, skądinąd słusznych, na poprawienie ochrony, ma to do
                                          siebie, że dokłada Atenie pracy i odpowiedzialności, Atena zaś starannie
                                          sprzeciwi się każdej próbie egzekwowania od jej pracowników czegokolwiek nie
                                          zapisanego precyzyjnie w umowie. I tu wracamy do meritum: za obecną stawkę nie
                                          uzyskasz znacząco lepszej ochrony, co więcej nie uzyskasz ochrony jako takiej,
                                          tu masz słuszność pisząc "dozór", nasze poczucie "chronienia" to w
                                          rzeczywistości złudna fikcja. Taka sama jak na większości "chronionych" osiedli
                                          na warszawskim rynku. Na osiedlu gdzie mieszkałem wcześniej ochrona radziła
                                          sobie z imprezowiczami i sępami parkingowymi, ale płaciliśmy za nią 8 razy tyle
                                          co na ZZ.
                                          Odpowiadam na twoje pytanie: Nie znam sposobu realnego, mierzalnego poprawienia
                                          skuteczności ochrony w ramach obecnej umowy/stawki. Co więcej uważam, że twoje
                                          pomysły też są w obecnym stanie rzeczy nierealistyczne. Masz prawo się ze mną
                                          nie zgadzać - wprowadź swoje ideee w czyn, z zadowoleniem powitam twój sukces
                                          dowodzący, że się myliłem. Ja ze swojej stony oczekuję od zarządcy
                                          przedstawienia rozszerzonego programu ochrony wraz z kalkulacją kosztów na
                                          zebraniu wspólnoty, o co wystąpiłem do niego osobiście.
                                          • renata_zz Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 17.07.06, 08:15
                                            To i ja wtrącę swoje pięć groszy.Kiedy miało dość do zmiany ochrony z Juventusa
                                            na inną firmę Pan Kaziński został zobowiązany do wyboru takiej,która wśród
                                            innych zadań miała by zatrudniać swoich ludzi tylko i wyłącznie w 12
                                            godz.systemie pracy.Wydawało mnie się to oczywiste że tak jest.Jakie jest moje
                                            rozczarowanie gdy po rozmowie z Panami z ochrony uzyskałam informacje że
                                            pracują po 24 a nawet 48 godz.Dla mnie horror,ponadto nikt im /w te upały/nie
                                            zapewnia wody do picia lub choćby dostępu do wody aby się umyć.Oczywiście o
                                            umowie o pracę mogą tylko pomarzyć.Będę w tej sprawie rozmawiać z Panem
                                            Kazińskim dziś/chyba że jest na urlopie/.To nasz zarządca powinien pilnować w
                                            jakich warunkach pracują ludzie ATENY przecież pracują na naszych obiektach i
                                            dla nas.Wiadomo że właściciel prawie każdej firmy ochroniarskiej to
                                            krwiopijca,który wykorzystując sytuację na rynku pracy do niczego się nie
                                            poczuwa.Ja uważam że należy nie tylko od pracownika wymagać ale również
                                            stworzyć mu w miarę możliwości godne warunki pracy.
                                            • grzegorz_zz A może by coś zmienić.. 17.07.06, 08:42
                                              No to się chyba coś wymkneło zarządcy spod kontroli.
                                              A tak przy okazji, czy nie można tych umów zeskanować i ubublicznić. Jest pewien
                                              problem gdzie te treści umieścić, ale może spróbowac wykorzystać e-kartotekę:
                                              e-kartoteka.mieszczanin.com.pl/
                                              wszak, każdy z nas ma indywidualny login i haslo do konta (przy założeniu, że
                                              zarządca z poszanowaniem zasad bezpieczeństwa, chroni te dane).
                                              Jestam tablica ogłoszeń, dokumenty itp.
                                              Oczywiście za te funkcjonalności trzeba płacić.
                                              Co wy na to?
                                              • yigael Re: A może by coś zmienić.. 17.07.06, 09:17
                                                Jak najbardziej należy udostępnić członkowm wspólnot umowy. Każdy powinien
                                                wiedzieć czego konkretnie ma prawo oczekiwać od ochrony. Oszczędziłoby to wielu
                                                nieporozumień.
                                          • zzola Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 17.07.06, 12:10
                                            Sama podziwiam swoją cierpliwosc odpowiadania na bzdurne tezy bczy takiez same
                                            opinie.

1. Czy Atena wywiazuje się i w jakim stopniu z umowy? Tego nie wiem. Nie mam
                                            dostępu do tej umowy ani tez obiektywnych narzedzi i sposobów oceny pracy Ateny.
                                            Wiem natomiast że w róznym stopniu przykładaja siędo tej pracy poszczególni
                                            pracownicy Ateny.

2.Poprawę efektywności pracy Ateny można uzyskiwac nie tylko poprzez zmianę
                                            zakresów obowiązków.W jaki sposób ja uzyskiwać, podawałam przykłady i
                                            zachęcałam do dyskusji nad innymi pomysłami

3.Nie jest prawdą, że ,, większość pomysłów skadinąd słusznych, na poprawienie
                                            ochrony ma to do siebie , że dokłada Atenie pracy i odpowiedzialnosci.

4.Nie jest prawdą, że za obecną stawkę nie uzyskamy znaczaco lepszej ochrony.
                                            Otóz mozemy uzyskać pod warunkiem pewnego wysiłku intelektualnego z naszej
                                            / zarządcy / strony, pewnych zmian organizacyjnych, zmiany regulaminu osiedla,
                                            poprawie niektórych warunków pracy Ateny.

5.Jeżeli nie znasz sposobu realnego i mierzalnego poprawienia skuteczności
                                            pracy ochrony w warunkach obecnej umowy - to nie zabieraj głosu. Tu mamy
                                            dyskutowac o takich sposobach a nie o ich braku.

6. Jeżeli chcesz poznać niektóre z takich sposobów pogadaj trochę z
                                            pracownikami Ateny. Jak zechca może ci cos podpowiedza.Problem w tym że jak
                                            dotychczas nikt powaznie z nimi na ten temat nie rozmawiał

7Ochronie należy zapewnić maksymalne, jak na nasze warunki, mozliwosci
                                            wykonywania swojej pracy. I dopiero po ich zapewnieniu wymagać realizacji
                                            umowy. Nie odwrotnie! Należą do nich z jednej strony czytelne i obiektywne
                                            kryteria oceny tej pracy z drugiej warunki techniczno -
                                            organizacyjne.Techniczne tzn wyposażenie ich min w odpowiedni sprzęt /jak np
                                            blokady kół / a organizacyje to min odpowiednie urealnienie i dopracowanie
                                            poszczególnych zapisów regulaminu osiedla.Nie chodzi tu o kolejne głupawe i
                                            nieegzekwowalne punkty tego regulaminu lecz o lecz o sposoby ich egzekwowania.
                                            Tu właśnie widzę rolę zarządcy, administratora czy wreszcie KR.
                                            • yigael Olu To weź się i zrób!!! 17.07.06, 12:24
                                              Zamiast podziwiać własną cierpliwość i resztę osobowości zrób coś!
                                              Przestań "podawać rozwiązania", "wskazywać wyjścia", "przedstwiać sposoby" i
                                              ustalać kto, z kim i o czym będzie dyskutował na tym forum.
                                              Z zacięciem odkrywcy kamienia filozoficznego prawisz komunały i wypowiadasz się
                                              na tematy, o których nie masz pojęcia, a tylko ci się wydaje. Widzieć rolę
                                              komisji rewizyjnej możesz gdzie ci się żywnie podoba - wiążącą jednak pozostaje
                                              wizja prezentowana w UWL. Przestań pisać o przełomowych zmianach regulaminu
                                              osiedla - on nie obowiązuje Ateny, dotrze to wreszcie do ciebie? Nie
                                              przedstawiłaś żednego sposobu rozwiązania czegokolwiek a tylko bredzisz jak
                                              zwykle wszystko wiedząc najlepiej.
                                              Jeszcze raz skoro wiesz jak nam pomóc to to zrób a nie machaj nam tu kagankiem
                                              oświaty.
                                            • zzrobert Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 17.07.06, 12:40
                                              1. Wymaga to dotarcia do administracji i przeczytania umowy.
                                              4. bez poznania jej wysokości?
                                              5. bez poznania jej zakresu?
                                              6. do tego - zarządzanie jest jednak szczególnie predystynowany zarządca a nie
                                              KR.
                                              7. najpierw zgodnie z umową, potem ew. egzekwowanie zaniedbań i bezsensów lub
                                              propozycji zmian umowy.
                                              • yigael Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 17.07.06, 12:48
                                                Robert toż ja jej to od dwóch dni klaruję, żeby najpierw umowę przeczytała, ona
                                                wie lepiej i już i nie będzie z bzdurnymi tezami dyskutować. Ja umowę znam, ona
                                                nie i generalnie ma małe pojęcie o naszej ochronie /pomijając to co
                                                ci "ochroniarze ze składu desek" jej podpowiedzieli.
                                                • zzrobert Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 17.07.06, 13:04
                                                  Niestety zakładam że jednym z powodów tego typu wątpliwości lub pretensji jest
                                                  brak jasnej informacji jakie zadania miała spełniać ochrona.
                                                  Na forum było przez zarządcę podane że musi zmienić firmę bo poprzednia nie
                                                  spełnia wymagać ale nie określił (lub ja przeoczyłem to) co musi wykonywać.
                                                  Przez bardzo krótki czas po zmianie było odrobinę ciszej na temat ochrony a
                                                  potem wszystko wróciło do normy wink

Zdaję sobię sprawę że jak ktoś nie chce wiedzieć to nawet w odpowiedzi na post
                                                  z zakresem warunków umowy odpowie że go nie zna smile ale tak czy owak np
                                                  ekartoteka wydaje mi się właściwym miejscem na upublicznienie tego typu
                                                  informacji.
                                                  A GDYBY zarządca choć raz w miesiącu odpowiadał na dowolnym forum na pytania
                                                  nawet tak że KR z listy wszystkich zadawanych przez mieszkańców wybiera część
                                                  to sądzę że wyjaśniłoby by to większość wątpliwości.
                                                  Stworzenie jawnego zakresu zadań i planów także mogłoby pomóc. A informajca na
                                                  temat ich realizacji wykazuje jasno właścicielom czym zajmuje się zarządca i w
                                                  jakich ramach czasowych planuje to wykonać a jak idzie to w realu.
                                                  • renata_zz Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 17.07.06, 14:21
                                                    Witam ponownie.
                                                    Właśnie jestem po rozmowie z koordynatorem firmy ATENA.

1.Pytanie - po ile godzin pracują ludzie z ochrony.Odpowiedź po 24,miało być po
                                                    12, milczenie.
                                                    2.Czy w czasie upałów zapewniono ludziom wodę pitną.Odpowiedź - nie
                                                    zaniedbaliśmy tę sprawę.
                                                    3.Czy ludzie mają dostęp do łazienki gdzie mogliby się odświeżyć - milczenie.

Więcej pytań nie zadałam.Dziś P.Kaziński jest na dyżurze od 18-tej zamierzam go
                                                    odwiedzić.
                                                    Przepraszam za chaotyczne pisanie ale b.się spieszę,
                          • zzrobert Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 15.07.06, 23:48
                            No cóż i znowu wracamy do tematu zarządca i jego praca.
                            JEŚLI oczekiwane efekty są niewspółmierne do wynagrodzenia to i tak znowu
                            wykazuje brak profesjonalizmu/wiedzy/zainteresowania osiedlem zarządcy.
                            Normalny zarządca czyli taki który dba o swojego pracodawcę podpisałby i
                            egzekwował realną umowę a jeśli coś jest nierealne NIEZWŁOCZNIE poinformowałby
                            go o tym jednocześnie proponując realne rozwiązanie/a.

Zaczynam podejrzewać że niestety nie ma na rynku normalnych zarządców. Ale
                            jeśli to prawda i wszędzie są w stylu MŁ to jednak wolę sam zarządzać swoim
                            majątkiem. Efekty będą nie gorsze a przynajmniej będzie wszystko oczywiste i
                            pewnie per saldo wyjdzie dużo taniej. A zewnętrzne firmy będą rozliczane z
                            konkretnych zadań.

Sami przekręciarze i kombinatorzy?
                            Sami zarobieni tak żenie mają kiedy taczki załadować?
                            Sami nieśmiali i krygujący się by nie podać swoich osiągnięć są na rynku?
                            • yigael Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 16.07.06, 11:22
                              A to już faktycznie brzmi sensownie, jeśli zarządca prezentuje jakość
                              porównywalną z nieporadną grupką społeczników, a pobiera za to całkiem spore
                              pieniądze, a nie tylko zwrot kosztów materiałów biurowych, to grupka
                              społeczników - zarząd mieszkańców zaczyna miec pewien nieodparty urok - może
                              nie będą lepsi - tańsi na pewno.
                              • zzrobert Re: Czy stworzono ochronie właściwe warunki pracy 16.07.06, 11:29
                                Nawet jeśli jak piszesz nieporadni to chociaż widać ich zaangażowanie i
                                widoczne jest nabieranie wiedzy. I co by nie mówić mają jakiś plan i widzą sens
                                działań.
                                A tak już najprościej to widać że praca zarządcy jest powtarzalna i jeśli na
                                jednym osiedlu coś zrozumie i wdroży to z automatu może robić tak samo na
                                innych. I ni eoszukujmy się nie wymaga jakiś koszmarnych kompetencji za to
                                wymaga skrupulatności i serca do tego.
        • igazz Re: WYRAZY WSPÓŁCZUCIA DLA OCHRONY. 15.07.06, 13:44
          Zaczynamy traktować jako normalność fakt, że ktoś nie wie, co dzieje się z
          mieniem za które odpowiada wink Czy to jakaś nowoczesna forma zarządzania? Ale
          skoro nie jest się za to rozliczanym, to po co zawracać sobie głowę? Wykazanie
          się wiedzą, mogłoby wymuszać podjęcie działań lub dysonans, a tak można
          spokojnie wyjść za ogrodzenie i udawać, że wszystko zostało zrobione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka