Dodaj do ulubionych

Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania

26.05.03, 10:00
Witam. Mam rezerwacje w B, na 3-pokoje w łączeniu. 1.Chciałabym wiedzieć,
jak się mieszka w takich mieszkaniach, czy nie przeszkadzają Wam cofnięte
balkony i okna sąsiadów naokoło. I czy w takim nienajciekawszym rozkładzie
da sie żyć.
2. Czy jest tam w okolicy jakieś kino?
3. I do pań korzystających w okolicy np. z solarium albo gabinetów
kosmetycznych: czy jest ok.?
4. Ile czasu zajmuje dojazd komunikacją miejską do centrum?
Na razie chyba tyle, niecierpliwie oczekuję na odpowiedzi. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 26.05.03, 15:46
      atyde napisała:

> Witam. Mam rezerwacje w B, na 3-pokoje w łączeniu. 1.Chciałabym wiedzieć,
      > jak się mieszka w takich mieszkaniach, czy nie przeszkadzają Wam cofnięte
      > balkony i okna sąsiadów naokoło. I czy w takim nienajciekawszym rozkładzie
      > da sie żyć.
      > 2. Czy jest tam w okolicy jakieś kino?
      > 3. I do pań korzystających w okolicy np. z solarium albo gabinetów
      > kosmetycznych: czy jest ok.?
      > 4. Ile czasu zajmuje dojazd komunikacją miejską do centrum?
      > Na razie chyba tyle, niecierpliwie oczekuję na odpowiedzi. Pozdrawiam.

1. właśnie takie chciałem mieć.
      2. kino osiedlowe jest bardzo zabytkowe, ale za to trendy - zwie się Świt.
      3. solarium masz po drugiej stronie ulicy
      4. do Rotundy 25 min.
      • atyde Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 27.05.03, 11:13
        Dzieki sloggi za choc taki odzew. 1. Chciales i masz czy chciales ale nie
        masz? Jak masz to znaczy ze wszystko ok.?
        2. Czy potwierdzone sa plotki, ze maja otworzyc cos nowoczesniejszego w
        Centrum Targowek?
        4.25 min bez niespodzianek po drodze?
        Dalej mocno sie zastanawiam, bo to jednak daleko od mojego ulubionego
        Mokotowa... A przy okazji, czy w tych wczesniejszych umowach tez byl zapis
        o "jedynie" zlozeniu wniosku o wykreslenie hipoteki z calej nieruchomosci,
        gdyby ja nalozono w czasie trwania inwestycji (to troche slabe
        zabezpieczenie)? POza tym druga sprawa, czy przy podpisywaniu aktu
        notarialnego płaciliście oddzielny podatek od czynności cywilnoprawnych od
        udziału we własności gruntu (od tego nie powinno być VAT-u)?
        LIcze na wiekszy odzew mieszkancow...
        • mooj Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 27.05.03, 11:29
          odzew mały bo:
          1. temat dojazdu do centrum jest w poście niżej
          2. solaria i inne -nie mam pojęciasmile ale i tak chyba należałoby się przejść po
          okolicy
          3. kina - nie ma - najwczęsniej i najbliżej to może może Głębocka późną jesienią
          4. W etapie B nikt nie mieszka wiec mało komu przeszkadzają okna sąsiadów, ja
          osobiście uważam że ..no rolety założyłem
          5. Rozkład zalezy od Ciebie (prawie wszystko możesz poprzestawiać)
          6. 2% podatek jest podatkiem powszechnym i nie dotyczy jedynie właścicieli ZZ -
          jedyną różnica jaka bywa to VAT od garaży (sa deweloperzy którzy opierając się
          na wyroku Sądu pobierają 7% -tu jest "standartowo" 22% nikt nie chce ryzykowacsad

także hmmm...niewiel chyba pomogłem (w większości jednak sa to subiektywne
          odczucia)
          aa. jedyne co może ważne -poproś w biurze sprzedaży o projekt umów (mogą ci
          przesłac na maila) - niektóre punkty można negocjowaćsmile
          pozdrawiam "daleki Mokotów"

• zzmetro Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 27.05.03, 11:48
          Droga Atyde ,

1. Rozmawiałem ostatnio z dyrekcją CH Targowek - wyglada na to , że multikino
          będzie już jesienią .

2. Solarium [jeszcze] nie sprawdzałem - za to jest świetna manikiurzystka [
          choć to pewnie męski szowinizm ] .

3. Działka , na której stoi budynek B jest naturalnie nie obciążona [ wyjąwszy
          naturalnie 'wpisy roszczeń ' tych naszych Klientów , którzy zawierali umowy
          przedwstępne przed notariuszem , zaciągali kredyty lub realizowali książeczki
          mieszkaniowe .
          Ponieważ inwestycja jest już zakończona , trwają odbiory a w najbliższych
          tygodniach budynek będzie zasiedlany - Inwestor [ nawet gdyby chciał - a nie
          chce ] nie zdążyłby z jej obciążeniem .
          Po zawiązaniu sie zaś Wspolnoty taka decyzja wymaga naturalnie jej zgody - co
          jest oczywiście całkowicie bezprzedmiotową dywagacją .

Jeśli nasze skromne biuro sprzedaży potrafi jeszcze jakoś pomóc - zapraszam.

SB
          • atyde Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 27.05.03, 14:15
            O, witam szanownego p.Dyrektora. CZepiam sie tej hipoteki, nie wątpiąc
            oczywiście w Waszą uczciwość względem nas, bo jednak będąc uczulona przez
            prawników wiem, że taki wniosek to może być skuteczny albo i nie. A jak to w
            koncu jest: jest "mój" udział w gruncie w cenie brutto mieszkania czy nie?
            I jakby Pan mógł wziąć do rączki umowę zobowiązującą, to gdzieś mi zaginął
            zapis §9 ust.5 i czy odesłanie z §10 ust.1 pkt b) do §9 ust.4 jest na pewno w
            porządku? Odsetki od ceny za opóźnienie w zawarciu umowy przemiennie z
            niewydaniem dokumentów do zameldowania? Ciekawe... Wiem, czepiam się, ale to
            są skutki prawniczego otoczenia. POzdrawiam
            • zzmetro Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 27.05.03, 15:51
              Droga Atyde ,

1. Oczywiście tak. Cena brutto obejmuje udział w gruncie i wyczerpuje
              całkowicie apetyt inwestora na jakiekolwiek dalsze świadczenia finansowe
              - wyjąwszy naturalnie kwestie ewentualnych kar bądź odsetek .

2. Paragraf 9 ma 5 a nie 6 ustępów - przepraszam za brak we wzorcu właśnie
              piątego .

3. Właściwym odniesieniem zapisów w par.10.ust.b jest oczywiście par. 9. ust 3.
              Zapis ten służy zabezpieczeniu interesów Inwestora wobec Klienta nie
              wywiązującego się z zobowiązań finansowych .

4. Wydanie dokumentów do meldunku jest bezwarunkowym zobowiązaniem Inwestora
              opisanym w par. 9.4.

Pozdrawiam [ Panią i Jej Otoczenie ]
              SB

• atyde Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 27.05.03, 16:12
                Dzieki za informacje, moi koledzy są bardzo usatysfakcjonowani.Ale co do tego
                apetytu inwestora, to nie chciałabym sie czepiać, ale muszę. Cos mi wychodzi,
                że już przesadził, bo od udziału w gruncie to sie VAT nie płaci. Na 100%.NIby
                mam z tego licencję... Dobra, tak czy inaczej rozważam zakup do niedzieli.
                A mogę zapłacić ostatnią ratę tak żeby się wprowadzić dopiero po wakacjach?
                Aha, ciekawi mnie jak to jest z samochodami gości. Mogą wjeżdzać na teren i to
                na kilka dni?
                Pozdrawiam.
                • mooj goscie na kilka dni? 27.05.03, 16:18
                  tak - po wykupieniu dla nich miejsca- mogą wtedy cały boży rok tam stać
                  ale poważnie miejsc gościnnych jest kilkanaście a mieszkań ze 250 więc jakoś
                  tak nie halo z tym parkowaniem nawet całodziennym nie mowiąc o paru dniach - w
                  sumie co mnie to obchodzi? wspólnota etapu B może sobie wszystko uchwalić...
                  tak tylko pisze żeby innym nie wpadło urządzać bezplatnego strzeżonego parkingu
                  kosztem innych współwłaścicieli
                  pozdrawiam
                  • atyde Re: goscie na kilka dni? 27.05.03, 16:24
                    No tatus i mamusia z Polski B. Przeciez nie wpadna na kilka godzin i tylko
                    chcą z córcią troche pobyć nie? Ale ważne że są takie miejsca.
                    • mooj Re: goscie na kilka dni? 27.05.03, 17:41
                      gdyby na przykład rodzice przyjechali a miejsca gościnne były zajęte przez
                      kuzynostwo sąsiadów z Polski A,B,C czy też Ć i nie mogli zaparkowac to
                      1. Jest parking niestrzeżony po drugiej stronie św. Wincentego
                      2. Jest parking strzeżony na terenie PGR\
                      pozdrawiam
                      oczywiście wszytko wyjdzie wpraniu -mam nadzieję że wspólnota nie zdecyduje
                      się np na pobieranie opłat od Lokatorów do których przeyjeżdząją Goście -choć
                      pewnie na tym się skończysad (gorzej jeżeli to gośc będzi emusiał wyskrobać coś
                      z kieszeni na bramcesad
                      pozdrawiam
                • zzmetro Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 27.05.03, 19:20
                  Droga Atyde ,

Po inwentaryzacji budynku podobnie jak w Etapie A określony zostanie
                  [ oczywiście w oparciu o Ustawę o Własności Lokali z 24.06.94 r. udział
                  w gruncie dla każdego lokalu i jego wartość , która naturalnie pomniejszy
                  podstawę opodatkowania VAT smile ... i ostateczny wymiar kary .

Utrzymanie miejsc postojowych dla Gości finansują w s z y s c y członkowie
                  Wspólnoty [ w Etapie A jest to kwota PLN 1,53 / m-c ] i jakkolwiek symblicznie
                  ale określa to konieczność podporządkowania się regułom obowiązującym całą
                  społeczność .

SB

- nikt z naszych lokatorów Etapu A nie uskarżał się
                  • mooj Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 28.05.03, 23:56
                    no co się nie uskarżał?
                    na zajęte miejsca gościnne? to chyba nic dziwnego uwzględniając że
                    A) pomimo zakazów parkowania n aplacyku i wzdłuż budynku stało tam przecietnie
                    okoloo 15 samochodów
                    B) ochrona nie wydawała "sama z siebie" kluczy
                    C) nie wszystkie lokale były i są wykupione
                    D) nie wszystkie wykupione są wykończone/zasiedlone
                    A) już przestał działać
                    B) już prawie przestał działać
                    C) ? smile
                    D) też powoli traci moc
                    no chyba że ni eo tym uskarżaniu mowimy
                    a propos uskarżania: kiedy poprawki balkonów albo chociazby informacja
                    (oficjalna) o terminie rozpoczęcia i zakończenia prac?
        • sloggi Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 27.05.03, 13:25
          atyde napisała:

> Dzieki sloggi za choc taki odzew.
          1. Chciales i masz czy chciales ale nie masz? Jak masz to znaczy ze wszystko
          ok.?

Chciałem i mam.

> 2. Czy potwierdzone sa plotki, ze maja otworzyc cos nowoczesniejszego w
          > Centrum Targowek?

Rozmowy trwają.

> 4.25 min bez niespodzianek po drodze?

Centrum to pojęcie oględne - 25 min. do Ratusza lub Rotundy.

> Dalej mocno sie zastanawiam, bo to jednak daleko od mojego ulubionego
          > Mokotowa...

Wszyscy z tym Mokotowem - mania jakaś czy co?

A przy okazji, czy w tych wczesniejszych umowach tez byl zapis
          > o "jedynie" zlozeniu wniosku o wykreslenie hipoteki z calej nieruchomosci,
          > gdyby ja nalozono w czasie trwania inwestycji (to troche slabe
          > zabezpieczenie)? POza tym druga sprawa, czy przy podpisywaniu aktu
          > notarialnego płaciliście oddzielny podatek od czynności cywilnoprawnych od
          > udziału we własności gruntu (od tego nie powinno być VAT-u)?
          > LIcze na wiekszy odzew mieszkancow...
          • zzdorka Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 28.05.03, 13:53
            Przepraszam, ja ze wsi. O co chodzi z tym Mokotowem?
            • sloggi Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 28.05.03, 22:08
              zzdorka napisał:

> Przepraszam, ja ze wsi. O co chodzi z tym Mokotowem?

Wiele osób myśli, że to dzielnica "ekskluzywna" - brak podstaw.
              • atyde Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 29.05.03, 09:44
                No nie, chyba przesadziles. Wcale nie uwazam jej za ekskluzywna, chociaz
                niewatpliwie developerom tak sie wydaje.U mnie jest tak, ze od kiedy jestem w
                W-wie, czyli ponad 4 lata, po prostu mieszkam na Starym Mokotowie i jestem tam
                calkowicie zadomowiona. Dlatego nie chcialabym bardzo opuszczac tej dzielnicy,
                ale ceny mieszkan sa tam dosc zaporowe. Dzis jednak szef dal mi iskierke
                nadziei, wiec znowu zaczynam miec rozterki. Ech. Zacisze tez jest fajne,no ale
                ma ta podstawowa wade... A ja nie lubie zmian. POki co pozdrawiam.
                • zzdorka Re: Zrobiłam rezerwację, mam do Was pytania 29.05.03, 10:00
                  A ja uwielbiam zmiany. I choc mieszkalam juz w 9 roznych rejonach W-wy to jakos
                  Mokotow mnie niczym nie powalil. I wyprowadzam sie stad bez zadnego uczucia
                  zalu.

Mi osobiscie najbardziej przypadlo do gustu Bemowo. To nowe, z szeregowcami.
                  Eh...
    • mooj ad2 28.05.03, 13:52
      <"target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=5697501&a=5697501&v=2&strona=0>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka