Dodaj do ulubionych

Trawa na tarasach zielonych

28.05.03, 09:27
Mam pytanie do Pana SB:

Czy trawa, ktora przetrwala na tarasach zielonych bedzie skoszona i podlana?
Jesli nie to ostatki ladnej trawy uschna.
Moze warto ja uratowac???
Obserwuj wątek
    • sc77 Re: Trawa na tarasach zielonych 12.06.03, 17:27
      Trawa zostala skoszona i podlana.
      Nie widze jednak aby codziennie ktos ja podlewal.
      Spotkalem kogos tylko 2 razy od momentu skoszenia.

U mnie wyglada ona jeszcze calkiem niezle i tylko podlewanie utrzyma ja przy
      zyciu.
      • zzslawek Re: Trawa na tarasach zielonych 13.06.03, 13:29
        To zdaje się jest kłopotliwy temat wnioskując z braku odzewu ze strony TP /MA
        i Administracji. Mieszkam na parterze i codziennie oglądam ogródek między I
        klatką a II,III. - nie należy to do przyjemności, przypomina to złej jakości
        nieodkurzaną wykładzinę z minionej epoki. O ile np. trawniki przy wejściu do
        klatki I są jako tako utrzymywane, to w/w ogródek został chyba zapomniany. A
        może problem polega na tym, że trzeba przystawić drabinę i wejśc do góry? Po
        kilku rozmowach z Administratorem jakiś czas temu zostały uprzątnięte co
        grubsze śmieci i ze dwa razy został on podlany - i na tym koniec.

Czy Zielone Zacisze będzie nim tylko z nazwy, folderów i elewacji na budynku
        B?!?

Sławek
        • robur2 Re: Zieleń na ZZ 13.06.03, 14:36
          Ogólnie rzecz biorąc trawa na całym osiedlu jest marna.

Została źle zasiana, słaby gatunek trawy, zły projekt zieleni (o ile w ogóle
          był) a poza tym bez profesjonalnego podejścia do sprawy.

Problem "zielonego" osiedla powrócił w momencie posadzenia tuj przed klatkami.
          Zauważcie że połowa już usycha. Tuje przed ogrodzeniem też marnieją.

Grunt to ładnie opisać akcję sadzenia drzewek w gazecie - reklama dla biura
          sprzedaży.

Goście z Polluxa leją na robotę a już na pewno nie leją wody regularnie
          drzewkom i trawie.

A Pan Boliński leje wodę nam, jak zawsze zresztą.

Jak już gość podlewa to robi to w pełnym słońcu i po prostu pali rośliny.
          Gratuluję.

Zobaczcie jak zasiali trawę na środku osiedla, skandal, same chwasty.

To jest całe podejscie profesjonalne ekipy MA i Turreta.

Skończy się na tym, że kiedyś MA nie będzie już zarządzał naszym osiedlem, ale
          wspólnota zostanie z problemem fatalnego stanu zieleni.

Zapłacimy za to z naszych porfeli.

Ps.
          Ostatnio przechodziłem obok osiedla na przeciwko naszego, zobaczcie jak
          zadbaną trawę tam mają (nieba a ziemia Panie Boliński!!!)
          • mooj Re: Zieleń na ZZ 13.06.03, 14:46
            wiesz ale tuje to chyba nie z niepodlewania -wyglądało to na jakies choróbskosad
          • zzmetro Re: Zieleń na ZZ 13.06.03, 15:45
            Drogi Roburze ,

Nie bardzo rozumiem Pańską napastliwość .

1. Projekt zieleni wykonała firma profesjonalna i takowa go wykonała - co
            odzwierciedla zarówno dokumentacja jak i odbiór .

2. Akcja sadzenia drzewek wypadła chyba nie najgorzej - czerwone buki rosną jak
            złoto . Oczywiście , ze mamy problem z tujami i problem ten zna również
            dostawca roślinek - Fa. Marciniak z Wielkopolski , która obiecała nam ów
            problem jesienią [ najlepszy okres dla nowych nasadzeń ] zrekompensować .

3. Problem aktywności POLLUX zostanie w najbliższych dniach definitywnie
            rozwiązany .
            Inną rzeczą , jest że ich pracownik obecnie c o d z i e n n i e
            w godzinach 7 - 9 i 18 - 20 podlewa zieleń .
            Przykro mi ale przenoszenie incydentalnego roszenia trawy w południe na całą
            aktywność p. Darka z Pollux'u jest chyba nieco złośliwe.

4. Za wysianie trawy na środku osiedla odpowiada jeden z podwykonawców etapu B
            i naturalnie w takim stanie nikt "trawnika" nie odbierze .

5. Trawa , szczególnie eksponowana od stron południowych wysycha
            w s z ę d z i e i administracja Zielonego Zacisza również nie wymyśli prochu.

Wniosek bardziej ogólny :
            Ze względu na ogromną powierzchnię terenów zielonych widzimy absolutną
            konieczność wprowadzenia systemu autoamtycznych nawodnień na terenie
            nieruchomości .
            Najprawdowpodobniej niedługo fragmencik takiego systemu pojawi się pilotażowo
            w najbardziej newralgicznym punkcie , zaś później będziemy się zastanawiać nad
            pozyskaniem finansowania tego zlecenia .

Pozdrawiam
            SB
            • zzwojtek Re: Zieleń na ZZ 14.06.03, 12:44
              zzmetro napisał:

> Wniosek bardziej ogólny :
              > Ze względu na ogromną powierzchnię terenów zielonych widzimy absolutną
              > konieczność wprowadzenia systemu autoamtycznych nawodnień na terenie
              > nieruchomości .
              > Najprawdowpodobniej niedługo fragmencik takiego systemu pojawi się pilotażowo
              > w najbardziej newralgicznym punkcie , zaś później będziemy się zastanawiać
              nad
              > pozyskaniem finansowania tego zlecenia .
              >

Sądzę, że potrzebne jest kompleksowe podejście, do nawadniania, trawy i
              nasadzeń drzewek.
              Jeśli mamy rozmawiać o dawno już wspominanym funduszu zieleni (NB: teraz to już
              zapewne objąłby etap A i B -> lepsze rozłożenie kosztów) i TP/MA chce
              potraktować sprawę poważnie, to przed ponownym wystąpienien z wnioskiem do
              wspólnoty o finansowane należy przedstawić w jaki sposób ów fundusz zostanie
              wykorzystany (przynajmniej w najbliższym roku) - jakie instalacje i gdzie,
              jakie roślinki i gdzie etc. Do tego należy zrobić to szybko - minie lato, minie
              jesień i nici z rewitalizacji zieleni, zdąży "zdechnąć" przez ten sezon.
              Wolę wydać kilka złotych niż mieszkać na przywiędłej pustyni.

Poza tym mam pytanie do TP/MA - czy chwastowisko na środku osiedla pozostanie w
              tym roku (dłużej?) jedynie chwastowiskiem lub łączką, czy może pojawią się tam
              np. jakieś solidne drzewka, ławeczki?
              Sądzę też, że będzie trzeba jakoś zapobiec parkowaniu samochodów w tym rejonie -
              poletko może wyglądać zachęcająco dla wkrótce pojawiających się ekip w etapie
              B, a ochrona może okazać się nieco niewydolna (co z tego, że poproszą o
              przeparkowanie, jak już trawnik zostanie rozjechany). Może takie drewniane
              palisadki jak na rogach trawników przy etapie A ?
              A co z pawilonem usługowym ?

Pozdrawiam,

• sc77 Re: Zieleń na ZZ 04.07.03, 15:01
                Porusze raz jeszcze temat podlewania.
                Ja jeszcze nigdy nie widzialem aby pracownik Polluxa podlewal trawe po godzinie
                18:00. Na gorze go nigdy nie bylo.

Druga sprawa Panie Slawomirze.
                Czy pracownicy odnawiajacy balustrady posprzataja rowniez resztki starej farby
                i rozlana nowa farbe na tarasach zielonych i na balkonach na samym dole??
                • zzmetro Re: Zieleń na ZZ 04.07.03, 19:14
                  1. Od dziś działa nasz własny osiedlowy serwis sprzątający i podlewa [ jest g.
                  19.10 ].
                  Jutro podlewał będzie [ o ile nie będzie padać od g. 5.30 rano ]
                  - aż do skutku .

Posprzątanie po pracach malarskich jest dla mnie bezdyskusyjne .

Pozdrawiam
                  SB
              • zzmetro Re: Zieleń na ZZ 04.07.03, 19:25
                zzwojtek napisał:

> zzmetro napisał:
                >
                > > Wniosek bardziej ogólny :
                > > Ze względu na ogromną powierzchnię terenów zielonych widzimy absolutną
                > > konieczność wprowadzenia systemu autoamtycznych nawodnień na terenie
                > > nieruchomości .
                > > Najprawdowpodobniej niedługo fragmencik takiego systemu pojawi się pilotaż
                > owo
                > > w najbardziej newralgicznym punkcie , zaś później będziemy się zastanawiać
                >
                > nad
                > > pozyskaniem finansowania tego zlecenia .
                > >
                >
                > Sądzę, że potrzebne jest kompleksowe podejście, do nawadniania, trawy i
                > nasadzeń drzewek.
                > Jeśli mamy rozmawiać o dawno już wspominanym funduszu zieleni (NB: teraz to
                już
                >
                > zapewne objąłby etap A i B -> lepsze rozłożenie kosztów) i TP/MA chce
                > potraktować sprawę poważnie, to przed ponownym wystąpienien z wnioskiem do
                > wspólnoty o finansowane należy przedstawić w jaki sposób ów fundusz zostanie
                > wykorzystany (przynajmniej w najbliższym roku) - jakie instalacje i gdzie,
                > jakie roślinki i gdzie etc. Do tego należy zrobić to szybko - minie lato,
                minie
                >
                > jesień i nici z rewitalizacji zieleni, zdąży "zdechnąć" przez ten sezon.
                > Wolę wydać kilka złotych niż mieszkać na przywiędłej pustyni.
                >
                > Poza tym mam pytanie do TP/MA - czy chwastowisko na środku osiedla pozostanie
                w
                >
                > tym roku (dłużej?) jedynie chwastowiskiem lub łączką, czy może pojawią się
                tam
                > np. jakieś solidne drzewka, ławeczki?
                > Sądzę też, że będzie trzeba jakoś zapobiec parkowaniu samochodów w tym
                rejonie
                > -
                > poletko może wyglądać zachęcająco dla wkrótce pojawiających się ekip w
                etapie
                > B, a ochrona może okazać się nieco niewydolna (co z tego, że poproszą o
                > przeparkowanie, jak już trawnik zostanie rozjechany). Może takie drewniane
                > palisadki jak na rogach trawników przy etapie A ?
                > A co z pawilonem usługowym ?
                >
                > Pozdrawiam,
                >
                1. Fundusz zieleni - od poniedziałku / wtorku admin zbierał będzie głosy pod
                uchwałą w sprawie rzeczonego funduszu [ PLN 5,- lokal / miesiąc ] .
                Oczywiście chcielibysmy by decyzje w kwestii rozdysponowania funduszu podjęło
                szersze gremium [ Komisja Rewizyjna + ci Lokatorzy , którzy dysponują większą
                wiedzą ogrodniczą ].
                Tak czy inaczej koncepcję przedstawi fachowiec i wspólnota będzie ją
                zatwierdzać .

2. "Chwastowisko" jak widać cywilizuje się i niedługo powinno wyglądać całkiem
                nieźle . Naturalnie , że planujemy ożywienie go małą architekturą itp .
                Bardziej trwałą roślinnością - raczej nie gdyż w przyszłym roku na to miejsce
                przenosic będziemy boisko i plac zabaw .

3. Ochrona jak na razie się sprawdza . Premia za niewłaściwe parkowanie w
                postaci odbioru auta z Wołomina wydaje się być wystarczająco motywująca .

4. Jak na razie nie pojawił się żaden sensowny partner , z którym chcielibyśmy
                [ bez obawy fundowania sobie i Wspólnocie konia/osła trojańskiego ] budowac
                pawilon .

SB
                • mooj Re: Zieleń na ZZ 04.07.03, 19:50
                  to bardzo miłe wiadomości na koniec tygodnia!
                  szczegolnie podoba mi się brak pawilonu przez dłuższy czassmile
                  • zzslawek Re: Zieleń na ZZ 04.07.03, 20:37
                    Mam tylko nadzieję, że ten nowy serwis nie będzie zapominał o ogródku nad
                    wjazdem do garażu za I klatką! Nie pamiętam kiedy ostatni raz był podlewany i
                    sprzątany. Jesli mam płacić dodatkowe pieniądze, to za dobrą usługę, a nie za
                    fikcję, jak to miejsce obecnie w przypadku tego właśnie trawnika.
                    Sam zresztą rozmawiałem dziś z tym nowym panem i poinformowałem go o istnieniu
                    tego zapomnianego kawałka darniny. Pan ma skonsultować się w tej sprawie z
                    Administratorem - oby skutecznie.

Sławek
                    • zzslawek Re: Zieleń na ZZ kolejny raz to samo 25.07.03, 15:55
                      zzslawek napisał:

> Mam tylko nadzieję, że ten nowy serwis nie będzie zapominał o ogródku nad
                      > wjazdem do garażu za I klatką! Nie pamiętam kiedy ostatni raz był podlewany
                      i
                      > sprzątany. Jesli mam płacić dodatkowe pieniądze, to za dobrą usługę, a nie
                      za
                      > fikcję, jak to miejsce obecnie w przypadku tego właśnie trawnika.
                      > Sam zresztą rozmawiałem dziś z tym nowym panem i poinformowałem go o
                      istnieniu
                      > tego zapomnianego kawałka darniny. Pan ma skonsultować się w tej sprawie z
                      > Administratorem - oby skutecznie.
                      >
                      > Sławek

No właśnie - napisałem to jakiś czas temu i nic się nie zmieniło w kwestii
                      wspomnianego ogródka. Przebywam duzo czasu na ZZ i ani razu nie widziałem, aby
                      ktokolwiek wchodził i podlał ten kawałek "nawierzchni". To samo dotyczy jego
                      sprzątania - jest brudno, a brud ten leci do mieszkań ludzi na parterze. Mnie
                      to przeszkadza.

Wydaje się, że sytuację uzdrowiłoby zaproszenie przy następnej wizycie gości z
                      Ameryki z MA/TP, żeby zobaczyli jaki mam widok z okna na zielonym osiedlu.

I może ktoś poinformuje pana od nawadniania o tym ogródku i poda mu drabinę.

Sławek
    • batman100 Re: Trawa na tarasach zielonych 26.07.03, 09:11
      Nawiązując do dyskusję na temat trawników zastanawiam się dlaczego tak trudno
      podlewać trawnik nad garażami pomiędzy pierwszą i drugą klatką. Codziennie
      straszy mnie widok brunatnej powierzchni pod moim balkonem. Poza wyschnietą
      trawą na "poletku zielenie - ha ha ha" znajdują się śmieci, które jakimś cudem
      powypadały z balkonów lokatorów. Tak na prawdę wystarczyłoby by służba
      sprzątająca przystawiła sobie drabinę i przynajmniej pozbierała śmieci bo już
      dawno przestałem liczyć że ktokolwiek podleje ten pseudo trwanik. Panie
      Boliński spotykam Pana często rano na osiedlu - prosiłbym o zwrócenie uwagi
      sprzątającym na zajęcie się tym zapomnianyn skrawkiem nad garażami. Niestety
      interwencje w administracji z tym związane nie przynoszą żadnego skutku. Jak na
      razie pozostaje mi tylko nie patrzeć w dół stojąc na balkonie
      • zzslawek Re: Trawa na tarasach zielonych 26.07.03, 13:03
        Batman!

Piszemy o tym samym tarasie/"trawniku" - widzę, że nie tylko ja
        jestem "przeczulony" na ten widok... wink
        Tylko, że ja muszę go oglądać, bo mieszkam na parterze.

Sławek
    • marcin_robert Re: Trawa na tarasach zielonych 04.08.03, 09:26
      Przed tarasem mam początkujące klepisko - czy w etapie B tą trawę ktoś podlewa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka