Dodaj do ulubionych

nowe mieszkanie

07.12.03, 13:33
Witam wszystkich, mam zamiar zakupić mieszkanko w etapie C, na 5p od strony
kanałku - widok na dachy jakiś domków - co tam jeszcze widać i czy nie
wygląda to jakoś obskurnie ? może lepiej od podwórka - pewnie jest ładniej a
i trochę słońa wpadnie, tylko widać bloki sad i mieszkania sąsiadów
mieszkania IMHO mają nie za ciekawy rozkład - podoba mi się to 3 pokojowe
tylko że jest na parterze - może ktoś przerabiał mieszkanko 54 (to wzorcowe)
na 3 pokoje i jest zadowolony z efektu
czy teraz dla mieszk. A są może obniżone ceny za garaże - bo szczerze mówiac
na garaż już nie starczy kasy, ew miejsce postojowe - ala na razie się
wstrzymam z decyzją
w jakim banku braliście kredyt ? po wstępnej analizie wychodzi mi że
najlepsze są pbk lub miellenium(musiałbym tylko dokupić parking żeby kredyt
> 200000 - mniejsze%) - myślę głównie o CHF
Obserwuj wątek
    • zz_beatka Re: nowe mieszkanie 08.12.03, 08:34
      polecam od kanałku, piękny widok na drzewa i faunę (dzięcioły, szpaki, wróble,
      sroki i dudki) wśród nich.
      rano kaczki kwaczące budzą, a szum drzew usypia do snu,
      popołudnia w upały są cudowne na balkonie z widokiem na ciemnozielone drzewa
      spomiędzy których promienie słońca delikatnie się przedzierają ...
      • lordil Re: nowe mieszkanie 08.12.03, 16:46
        hmm jakie promienie słońca - przecież okna są na wschód
        właśnie dzisiaj się dowiedziałem że mieszkanko na 5 i 4p są już zajęte
        - te na rogu od strony B sad((
        • zz_beatka Re: nowe mieszkanie 08.12.03, 16:57
          poranna kawa na balkonie w porannym słoneczku, a jeśli 4 czy 5 to i w południe
          troszeczkę, ja mam okna na północ a wieczorem od 16 mam trochę słońca na
          balkonie.
          • netaip Re: nowe mieszkanie 09.12.03, 11:55
            Ja bym brala od strony podworka. Jest sloneczniej i jesli mieszkanie jest po
            srodku bloku to raczej nie zagladasz nikomu w okna (gorzej na "bokach" bloku).
            Od strony kanalku moze byc ciemno a taka bliskosc drzew tez nie zawsze jest ok,
            moze byc zbyt zacienione a w zwiazku z tym ryzyko grzyba itp
            mamy mieszkanie wzorcowe ale mam 2 pokoje. Mozna przerobic na trzy (wtedy w
            kuchni jest pokoj a w "duzym" pokoju robisz aneks) ale wg mnie tam troche za
            malo miejsca na salon z aneksem. Chyba ze urzadzisz tam taka typowa jadalnie
            bez kanap, jakiegos regaliku itp. Rzecz gustu. Nam zalezalo na duzej kuchni ze
            stolem i zwyklym "duzym" pokoju z regalikiem, kanapa, stolem itp.
            Co do kredytu sie nie wypowiadam bo nam udalo sie bezsmile
            Powodzenia
            • zz_beatka Re: nowe mieszkanie 09.12.03, 15:15
              mam mieszkanie z tej strony i wcale nie jest ciemne
            • lordil Re: nowe mieszkanie 10.12.03, 23:01
              Ha, więc dowiedziałem się że jest też interesujące mnie mieszkanko od zach-płd
              (widok mniej więcej na gminę), tylko niestety od strony ul. Wicentego, w sumie
              ok 12tys taniej. No i sam nie wiem. Teraz mieszkam nawet na Bródnie, okna na
              wsch - słońce tylko rano, popołudniami często chętnie bym zapalił światło (nie
              mówię teraz o zimie) no i brak trochę takiego "życia" w pokoju. Z tego co z
              tam okolic widziałem dość sympatycznie zachodzące słoneczko wygląda (tylko te
              dymy z EC). Znowu widok na kanał i zacisze mi odpowiada ze względu na ciszę i
              spokój. IMHO to coś jest nie tak że człowiek ma wydać > 200tys de facto w
              ciemno, nie widząć nawet co będzie za oknem. No i jestem w kropce

BTW nie ma miejsc postojowych w sprzedaży, musiałem wziąć wieć garaż choć jest
              to mi mocno nie na rękę

• zzdorka Re: nowe mieszkanie 15.12.03, 00:05
      > w jakim banku braliście kredyt ? po wstępnej analizie wychodzi mi że
      > najlepsze są pbk lub miellenium(musiałbym tylko dokupić parking żeby kredyt
      > > 200000 - mniejsze%) - myślę głównie o CHF

Witam. Poczytaj forum o bankach. Przeanalizuje jeszcze raz oferty w CHF i w
      millennium? Baaaardzo dokladnie. Moim skromnym zdaniem, to najgorsze oferty
      jakie tylko sa na rynku.

pozdrowka.
      • siggy Re: nowe mieszkanie 15.12.03, 07:02
        Zgadzam się z Dorką.
        Ja brałem kredyt w BZ WBK. Bank ten monitoruje od początku tę budowę i dlatego
        koszty manipulacyjne są prawie żadne. Napisałem "prawie", bo jak zwykle bywa w
        takich sytuacjach, bank i tak naliczy sobie co chce, a Ty musisz się na to
        zgodzić, bo inaczej nie dostaniesz kredytu.

I jeszcze jedna uwaga! Proponuję kredyt w złotówkach. Według wielu ekonomistów
        (o czym można przeczytać między innymi na wp.pl) ponosi się najmniejsze koszty
        w przypadku pobrania kredytu w walucie w której pobiera się uposażenie. Ja
        wziąłem kredyt w złotówkach i jak na razie odpowiada mi to.
        Zupełnie nie polecam w euro i w dolarach!
        Pozdrawiam!
        • sc77 Re: nowe mieszkanie 16.12.03, 13:30
          A moim zdaniem koszty w Millenium nie sa wcale wysokie. Nie wiem dokladnie ile
          teraz wynosi prowizja, ale jak ja balem kredyt to zaplacilem tylko 0,5%
          prowizji co bylo jedna z nizszych na rynku, ponadto oprocentowanie w CHF jest
          bardzo konkurencyjne w porownaniu do innych bankow.

Jesli chodzi o sam kredyt w CHF to uwazam, ze zdecydowanie lepiej brac kredyt w
          CHF niz w zlotowkach. Roznica w ratach miesiecznych jest dosc duza, a nie ma
          mozliwosci aby CHF podrozal az tyle. W moim przypadku musialby kosztowac wiecej
          niz Euro aby rata w CHF zrownala sie z rata w zlotowkach...
          • mooj Re: nowe mieszkanie 16.12.03, 13:36
            a franki na wypłatę kredytu i spłatę rozliczają po srednim NBP czy wg swojej
            tabeli z 3% spreadem?
            • sc77 Re: nowe mieszkanie 16.12.03, 15:56
              Po srednim NBP a co miesiac przysylaja wyciag po jakim kursie pobrali.
              Dodatkowo jesli obizylo sie oprocentowanie to bez zadnych zabiegow z mojej
              strony obnizaja je przy kolejnej racie.
              Do niektorych bankow trzeba pisac podanie o obnizenie.
              • mooj Re: nowe mieszkanie 16.12.03, 16:02
                to miłe z ich strony że tak jest (ktoby się po bigu takich rzeczy spodziewałsmile
                ale mimo wszystko raczej skłaniam sie ku opinii: jełsi uważasz że jesteś w
                stanie grac na walutach - graj na forexie , kredyt bierz w wlaucie w kórej masz
                przychodysmile
                ale to zawsze sprawa indywidualnej decyzji
                pozdrawiam
                • sc77 Re: nowe mieszkanie 16.12.03, 16:30
                  U mnie to byla kalkulacja i porownanie raty miesiecznej w CHF i PLN. Z wyliczen
                  wyszlo mi, ze CHF musialby niewyobrazalnie podrozec aby przestalo mi sie
                  oplacac, wiec wybralem walute.
                  Kazdy jednak wybiera to co uwaza za lepsze dla niego.

Pozdrawiam mooja
                  • zzdorka Re: nowe mieszkanie 17.12.03, 21:05
                    Mnie nauczyla akcja z euro kilka lat temu. Boje sie roznic kursowych.

A w millennium mam konto od 5 lat. Kilka prywatnych, firmowe, walutowe i co sie
                    tylko da. Wspolpraca z nimi mnie zabila. Obsluga jest przerazajaca. A wiedza
                    pracownikow poza standardowym klikaniem wyplaty pieniedzy z banku wykracza poza
                    ich mozliwosci. Dlatego nie polecam.

A jesli chodzi o oplaty i prowizje to duzo wiecej wytargowalam w PKO BP (choc
                    mijam sam bank szerokim lukiem). Ale obsluga kredytu byla w pelni profesjonalna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka