Dodaj do ulubionych

Boję się stosunku

07.12.03, 16:46
Po pierwszym strasznym badaniu ginekologicznym boję się pierwszego stosunku.
Spotykam sie z chłopakiem już 4 lata wiemy że chcemy być razem i dlatego
chcemy zacząć współżycie, ale teraz mam jakieś opory. Podczas zbliżenia
spinam się i boję a to przeszkadza . Co ja mam zrobić
Obserwuj wątek
    • peelk Re: Boję się stosunku 10.12.03, 22:55
      Czas temu pewien moja owczesna dziewczyna miała podobny problem, którego
      źródła nigdy nie poznałem. I który, niestety , własnymi siłami naszego związku
      nigdy nie zostal do końca wyeliminowany. Tego rodzaju problemy muszą zostać
      rozwiązane zanim zdecydujecie się na finalne "tak". Z mojego doświadczenia
      wynika, że wizyta u seksuologa JEST KONIECZNA. Mojej dziewczyny nigdy na to
      nie zdolałem namówić. I oboje ponieśliśmy tego przykre konsekwencje. Bez
      udanego życia erotycznego nie da się zbudować naprawde trwałego związku.
      Pozdrawiam i Odwagi
    • tribald Re: Boję się stosunku 11.12.03, 10:24
      naprawde, nie ma sie czego bać.Pierwszemu razowi zawsze towarzyszy stres, nie
      zawsze jest on taki " wymarzony". Ale z biegiem czasu poznajesz potrzeby swoje
      i partenra, odkrywsz co jemu i tobie sprawia największą przyjemność. Sama na
      początku miałam takie obawy jak ty.Jedyne czego żałuje, to to ze nie zrobiłam
      tego wczesniej, sex to super sprawa.
    • andrzej.depko Re: Boję się stosunku 14.12.03, 22:03
      Skoncentruj się na swoich doznaniach płynących z wzajemnych pieszczot i bycia
      razem ze sobą, odrzuć imperatyw odbycia stosunku seksualnego. Niech Twoja
      psychika i ciało nauczą się, że pieszczoty związane są z doznawaniem
      przyjemnych doznań. Naucz się je akceptować, zaangażuj się w nie psychicznie.
      Takie nastawienie psychiczne ułatwi jej pełniejszy odbiór wrażeń i bodźców.
      Stopniowo zakres odbieranych bodźców będzie się poszerzał. Skala wrażeń i
      przeżyć się powiększy. Staniesz się bardziej aktywna we współżyciu.
      Sama dobierać będzie najbardziej optymalne dla siebie pieszczoty i ułożenia
      ciała. Własna aktywność we współżyciu uświadomi Ci, że sama też możesz
      zwiększać u siebie zakres doznań. Zaangażowanie w pieszczoty, współaktywność,
      zainteresowanie i odkrywanie swoich możliwości w poszerzaniu doznań i wrażeń
      pogłębi u Ciebie psychiczne nastawienie do odbycia stosunku seksualnego. Bez
      lęku , niepokoju i obaw, że seks i penetracja musi się kojarzyć z dyskomfortem
      i bólem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka