Dodaj do ulubionych

badania po

06.12.06, 12:38
dzisiaj ide do lekarza i mam zupełną pustkę w głowie
niby sobie popisałam co i jak ale...
zupełnie nie wiem o co go spytać...
jakie badania powinien mi zrobić...
co dalej......
tak bardzo chciałabym już teraz zaczynać na nowo
a wiem, ze jeszcze muszę tyle czekać
.....
co robić???
o co sie pytać????
doradźcie
Obserwuj wątek
    • jutka_25 Re: badania po 06.12.06, 12:57
      Witaj!
      Ja tez dzisiaj idę do mojej gin. ponoć mamy ustalić jakie badania będziemy
      robic w najbliższym czasie czyli po nowym roku. Prędzej starań nie zacznę
      dopóki nie porobie badań... Jakie badania? Nie mam pojęcia, mam nadzieję że
      dziś się dowiem czegoś konkretnego. daj znać jak będziesz po wizycie, co tobie
      lekarz powiedział i jakie zalecił badania. Trzymaj się , pozdrawiam
      • megisa1 napiszcie coś bliżej :) 06.12.06, 13:03
        chociażby jakie badania robiłyście przed wink))
    • malgosia.80 Re: badania po 06.12.06, 13:04
      Dziś mija dokładnie tydzien od zabiegu. Nie chce pamietać o tym i najchętniej
      wyrzuciałabym ten przeklęty dzień z mojego życia. Cofneła czas. Ale tak sie nie
      da. Wczoraj byłam u lekarza.Tez sobie zapisałam o co pytać, ale i tak byłam
      taka zdenerwowana ze o połowie zapomniałam. Jeszcze pół roku. Tyle musze
      czekać.Tak powiedział lekarz sad Moze to głupie ze juz o tym mysle,ze juz bym
      chciała od nowa,choć z drugiej strony boje sie bardzo ze znowu bedzie tak samo.
      Zapisalismy sie z męzem do poradni genetycznej,ale gin powiedział ze nie ma
      takiej potrzeby. Jeszcze nie teraz. Moze to ja troche przesadzam. I nie kazał
      robic zadnych badań. Dał tylko leki bo mam pokarm i na stan zapalny po
      antybiotykach( jak zwykle)No i nic. To wszystko. Myslałam ze dostane liste
      badan.Powiedział ze mam przyjsc za miesiąc to wtedy zleci badania, bo teraz to
      musi sie wszystko zagoic. Nie wiem co mam o tym mysleć. Ciekawe jak bedzie u
      Ciebie. Pozdrawiam i ściskam mocno.
      • bk110 Re: badania po 06.12.06, 13:35
        Małgosiu
        Wcale nie jest głupie, ze już byś chciała
        Ja też bym już chciała próbować
        jestem dwa tygodnie po sad
        jak tylko będę po napiszę co mi powiedział
        • malgosia.80 Re: badania po 06.12.06, 13:45
          napisz koniecznie, ja 20 gr. ide do Poradni Genetycznej. Ciekawe co tam
          powiedzą. Jestem załamana, bo staralismy sie 2 lata. Prolaktyna za wysoka i
          cykle bez owu. Byłam cały czas na lekach i nagle sie udało.Bardzo sie boje ze
          znowu bedzie ten sam problem sad(((
          • bk110 Re: badania po 06.12.06, 13:48
            Małgosiu
            napiszę na pewno
            u nas udało się bez leków
            i tak się cieszyliśmy.....
            a teraz...aż się tego boję
    • jutka_25 Re: badania po 06.12.06, 18:41
      Witam!
      Właśnie wróciłam od mojej gin. Jestem po 2 poronieniach i zaczynam badania.
      Najpierw mam zrobić badanie na przeciwciała kardio-fosfolipidowe oraz dostałam
      też skierowanie na badanie HSC (najpóźniej do 10 dnia po miesiączce). Tylko
      ciekawe kiedy dostanę tą @ teraz jestem 2,5 tyg po poronieniu. Możecie mi
      napisać coś o tym HSC... A co potem to zobaczymy... Pozdrawiam
      • agulka1001 Re: badania po 06.12.06, 20:33
        ja po pierwszym por zrobilam toxoplazmoze,rozyczke,wymazy z kanalu szyjki i
        pochwy, cytologie! mialam III gr (chociaz do tej nikt nie znalazl wyniku,info
        telefonicznie), ureaplazme w kanale szyjki,ale podobno ona nie ma wplywu na
        ciaze w pierwsyzm trymestrze!do tej pory nie wiem,dlaczego doszlo do drugiego
        poronienia!Nie robilam badan pod kątem zespolu antyfosfolipid.,bo powinno sie
        robic do 6tyg po zabiegu,nie zdązylam...i dalej nie znam przyczyny...a
        niby,zdaniem lekarki,za 3m-ce moge probowac od nowa (bedzie to 4m-ce od
        ostatniego zabiegu,i 7 m-cy od poronienia)!
        dajcie znac,co Wam doradzili lekarze!pozdrawiam!
        • bk110 Re: badania po 07.12.06, 08:52
          byłam...i nadal nie wiem nic
          mój lekarz powiedział, że jakiekolwiek badania zrobi mi za dwa miesiące
          że to sie zdarza
          że to normalne ...
          blablabla...
          jestem cała w nerwach
          bo cały czas nic nie wiem
          i boję się jeszcze bardziej.....

no i za dwa miesiące dał nam zielone światło
          nie wiem czy go słuchać
          chyba pójdę do innego
          • megisa1 Re: badania po 07.12.06, 09:11
            doczytałam że od zabiegu minęło 2 tyg.
            więc to co ci mogę poradzić bo potem bedzie za późno...
            do 6 tyg możesz zrobić badania z krwi na przeciwciała antykardiolipidowe,(żeby
            wykluczyc zespół antyfosfolipinowy)
            im krócej od zabiegu/poronienia tym lepiej bo wynik pewniejszy,
            badania kosztuje ok 70zł i czeka się na winik ok.20 dni roboczych
            o zasadach pobierania krwi do tego badania juz było na forum

przed pierwszą @ mozna zrobic jeszcze badania na przeciwciała przeciwplemnikowe
            (ok. 70zł) i standardowe badania chlamydia, toxo, cytomeg, opryszczka

reszta badań hormony, tarczyca czy inne najwcześniej po @ lepiej po 2 @

no i oczywiście wysłać faceta na badania (o tym tez juz było)

Trafić na lekarz, który się przejmie pierwszym poronieniem
            to chyba jak wygrać w lotka wink))czesto i drugim niewielu się przejmuje...
            • bk110 Re: badania po 08.12.06, 12:21
              megisa
              czyli mówisz aby zrobić takie badanie....
              chyba zrobię
              a co mi tam smile
          • malgosia.80 Re: badania po 07.12.06, 09:34
            Widze, że twoj lekarz podobnie jak moj tez nic Ci nie powiedział. Zastanawiam
            sie na co oni czekają??? Zazdroszcze tylko ze dał Ci 2 miesiące. Mój kazał
            czekać 6 sad(( Ja bym na Twoim miejscu zrobiła badania, tak jak pisze Megisa bo
            potem bedzie za pozno. A jak juz zrobisz badania to moze poszukaj innego
            lekarza.
            • megisa1 Re: badania po 07.12.06, 13:16
              jedna z lekarek u której byłam powiedziała że jesli nie wychodzi nic na
              badaniach - 3m, a jak cos wyjdzie albo lekarz widzi że psychicznie nie za
              bardzo- doradza się wtedy 6m...na kolejnych wizytach albo u innego lekarza
              możesz usłyszec co innego

za granicą- lekarze proponują odczekać do @ i sie starać
              jesli kobieta jest po 30-ce- (tez w polsce) czytałam że lekarze tez nie
              zalecają wtedy długiego czekania... jedna, dwie @...bo nie ma go dużo wink))

tak wiec głowa do góry,
              trzeba się przebadać i tak na prawdę to dużo może wyjaśnić

a na własne ryzyko...zaciazyć mozna od razu po zabiegu i ciąża moze sie dobrze
              rozwijać...nie ma zasady
      • megisa1 hsc 07.12.06, 09:18
        HSG, HSC - badania te pozwalają stwierdzić czy mamy drożne jajowody i w jakim
        stanie jest nasza macica - ogólnie diagnostyka narzadów rodnych
        • megisa1 Re: hsc 07.12.06, 09:22
          i jeszcze to znalazłam:

Histeroskopia
          Histeroskopia jest badaniem polegającym na ocenie wizualnej wnętrza macicy.
          Wykonywana histeroskopem operacyjnym pozwala jednoczasowo obejrzeć macicę i
          usunąć zrosty, polipy, mięśniaki i pobrać zmiany rozrostowe do oceny
          mikroskopowej. Badanie to pozwala na bardzo dokładną, znacznie dokładniejszą
          ocenę zmian w macicy niż inne badania obrazowe takie jak np. USG.

Aby badanie histeroskopowe było bezpieczne dla pacjentki leczonej z powodu
          niepłodności jego wykonanie musi być poprzedzone badaniem bakteriologicznym z
          kanału szyjki macicy. Posiew i antybiogram z kanału szyjki macicy wykonuje się
          w celu stwierdzenia a następnie wyeliminowania - wyleczenia infekcji tej
          okolicy przebiegającej bezobjawowo. U kobiet z prawidłowym wynikiem badania
          bakteriologicznego histeroskopię wykonuję do 20 dnia cyklu. Zasada ta jest
          przestrzegana jedynie, gdy badanie to wykonywane jest u kobiet leczonych z
          powodu niepłodności .

W dniu badania sześć godzin przed jego wykonaniem pacjentka jest na czczo, bez
          picia i jedzenia. Sześciogodzinna głodówka jest niezbędna aby można było
          przeprowadzić badanie w znieczuleniu ogólnym.
          Po badaniu pacjentki wracają do domu w towarzystwie osoby towarzyszącej.
          • megisa1 Re: hsc 07.12.06, 09:28
            i jeszcze to:
            Badanie Histeroskopowe jest rutynową procedurą endoskopową w ocenie budowy
            wnętrza macicy, umożliwiającą wzrokową diagnostykę budowy szyjki macicy, jamy
            macicy, ujść macicznych jajowodów.

Aparatura wyposażona jest w tor wizyjny, możliwość wykonywania dokumentacji
            medycznej zarówno w postaci fotograficznej, jak i cyfrowej, ułatwiając badanie
            i pozwalając na lepszą ocenę i archiwizację danych.

Badanie jest wykonywane na zlecenie lekarza w warunkach szpitalnych

WSKAZANIA MEDYCZNE BADANIA OBEJMUJĄ:

-ocenę budowy kanału szyjki - cerwikoskopia.

-ocenę kształtu i objętości jamy macicy, obecności ewentualnych wad rozwojowych

-ocenę budowy i funkcjonowania ujść macicznych jajowodów.

-diagnostykę i potwierdzenie zmian wewnątrzmacicznych sugerowanych innymi
            badaniami

(USG, HSG) takich jak polipy, zrosty wewnątrzmaciczne,

przegrody, mięśniaki podśluzówkowe, ciała obce, zmian rozrostowych i inne.

-ocenę nieprawidłowych krwawień z macicy.

-wykonanie celowanej biopsji endometrium do oceny histopatologicznej

-diagnostykę niepłodności i niemożności donoszenia ciąży

INFORMACJE DLA PACJENTKI

TEORETYCZNE I TECHNICZNE PODSTAWY BADANIA

Badanie polega na oglądaniu wnętrza macicy w powiększeniu przy pomocy
            specjalnego

przyrządu optycznego nazywanego histeroskopem,

który wprowadzony jest przez pochwę do szyjki macicy, a następnie do jamy
            macicy.
            Przy pomocy dodatkowych instrumentów wprowadzonych przez histeroskop do jamy
            macicy

można pobierać wycinki śluzówki do badania histopatologicznego

oraz wykonywać niektóre zabiegi lecznicze.

CZEMU SŁUŻY BADANIE?

Histeroskopia umożliwia ocenę zmian patologicznych błony śluzowej macicy i
            ustalenie

zakresu tych zmian. Badanie można połączyć z jednoczesnym wykonaniem

zabiegu terapeutycznego - np. z usunięciem zrostów wewnątrzmacicznych lub
            polipów.

PRZECIWWSKAZANIA DO WYKONANIA BADANIA

aktualnie toczący się stan zapalny narządów miednicy mniejszej

obfite krwawienia z macicy

ciąża

BADANIA POPRZEDZAJĄCE

Badania poprzedzające są dobierane indywidualnie w zależności od wskazań do HSC

Pacjentka powinna zgłosić się do badania z aktualnym wynikiem
            morfologii , „OB”, oraz wymazu z pochwy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO BADANIA

Oprócz wykonania niezbędnych badań konieczna jest trzydniowa kuracja lekiem
            odkażającym środowisko pochwy jako profilaktyka ewentualnych powikłań.

BETADINE –w globulkach dopochwowych (0,2g) 1 raz dziennie 3 dni /na noc

lub

POLSEPTOL –w globulkach dopochwowych (0,02g) 1raz dziennie 3 dni /na noc

OPIS BADANIA

Pacjentka kładzie się na fotelu ginekologicznym jak do badania
            ginekologicznego.

Badanie wykonywane jest po znieczuleniu miejscowym szyjki macicy.

Po odkażeniu pola zabiegowego badający wprowadza do kanału szyjki histeroskop,
            wypełnia płynem lub gazem (CO2) jamę macicy i ogląda śluzówkę. Jeśli istnieje
            potrzeba, badający przy pomocy specjalnych narzędzi wprowadzonych przez
            histeroskop może też pobrać wycinki śluzówki do badania histopatologicznego.

Dzięki zastosowaniu minihisteroskopów badanie nie należy do bolesnych, a może
            powodować jedynie dolegliwości porównywalne z bólem menstuacyjnym.

CZAS BADANIA

Badanie trwa zwykle kilka minut.

INFORMACJE, KTÓRE NALEŻY ZGŁOSIĆ WYKONUJĄCEMU BADANIE

- Informacje wynikają ze specyfiki wywiadu ginekologicznego.

- Skłonność do krwawień (skaza krwotoczna).

JAK NALEŻY ZACHOWYWAĆ SIĘ PO BADANIU?

Pacjentka powinna pozostać pod obserwacją lekarską tak długo,

jak tego wymaga zakres wykonanego badania. Po rutynowym badaniu diagnostycznym
            pacjentka jest sprawna i nie wymaga hospitalizacji.

MOŻLIWE POWIKŁANIA PO BADANIU

Badanie należy do grupy badań inwazyjnych, ale powikłania należą do rzadkości.
            Należy do nich zaliczyć:

-Uszkodzenie ciągłości ścian jamy macicy- najczęściej podczas wprowadzania

endoskopu przez kanał szyjki macicy

-Krwawienia- zwykle skąpe i ustępują po 2 - 3 dniach i nie wymagają leczenia.

-Zakażenia- to konsekwencja uaktywnienia się utajonego źródła infekcji.

-Zator płucny- bardzo rzadkie powikłanie związane z możliwością przedostania
            się

CO2 do naczyń krwionośnych.

Histerosalpingografia HSG

Badanie radiologiczne tj. z wykorzystaniem promieni rentgenowskich do oceny
            wielkości, kształtu jamy macicy oraz drożności jajowodów.
            Polega ona na podaniu pod ciśnieniem przez kanał szyjki macicy kontrastu
            (środka cieniującego) do macicy i jajowodów z jednoczesnym wykonywaniem zdjęć
            rentgenowskich w poszczególnych etapach badania. Wykonuje się je po zakończeniu
            krwawienia miesiączkowego, przed owulacją.
            Jest to bezpieczna metoda diagnostyczna pozwalająca na ocenę budowy macicy i
            wykrycie wad wrodzonych, zrostów wewnątrzmacicznych, polipów czy mięśniaków
            podśluzówkowych, jak również ocenę drożności jajowodów oraz istnienia zrostów
            okołojajowodowych i okołojajnikowych.

• jutka_25 megisa1 07.12.06, 11:07
              Dziękuję za dokladne informacje na temat badania, mam nadzieję że u mnie to cos
              wykarze. Nie wiem kiedy dokładnie zrobie to badanie bo nie mam pojęcia kiedy
              dostanę @. Nie ukrywam że boję się jak diabli. A to badanie z krwi wykonam w
              najbliższym czasie, jestem od zabiegu prawie 3 tyg. jeszcze raz serdeczne
              dzięki, pozdrawiam
              • megisa1 antykardio... w skrócie pobranie 07.12.06, 13:06
                tak w skrócie o pobraniu na antykardiolipidowe

szeroka igła najlepiej bez opaski uciskowej albo jaknajsłabiej

(nacisk aktywuje płytki - wtedy winik zawsze ujemny)

nie trzeba być na czczo ani przy jednym ani przy drugim

u mnie przyszła z zaskoczenia dokładnie miesiąc po zabiegu wcześniej cykle 26-27

trzymam kciuki
            • agulka1001 Re: hsc 07.12.06, 18:39
              jesli hsc to histeroskopia,to mialam!wchodzą kamerą do macicy!
              • jutka_25 Re: hsc 07.12.06, 19:53
                widze że to badanie HSC jest malo przyjemne... To wogóle cos da? Boję się jak
                diabli, ale wszystko przede mną. Nie wiem kiedy dostanę pierwszą @ po
                poronieniu więc nie mam co jeszcze planować tego badania. dzięki za wszelkie
                udzielone informację, Miałam już badanie na toxoplazmoze, cytomegalie, na
                różyczkę byłam szczepiona więc jest ok zobaczymy co dalej... Pozdrawiam
    • zytka08 Re: badania po 08.01.07, 22:23
      ja jutro idę do lekarza, i też nie wiem o co zapytać.Pewnie się słowem nie
      odezwę, tylko będę płakać. Boję się tego co powie i boję się tego czego nie
      powie. Że zostanę z pustką i niewiedzą jak po szpitalu. Chciałabym mieć siłę,
      nie reagować łzami na widok każdego dziecka. Co będzie dalej?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka