piotr7777 14.05.06, 00:49 Mocny i w sumie udany film z dobrą obsadą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poboczny Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 01:37 Ten film pokazał mi, jak głęboką strukturę wewnętrzną ma życie. To jest taki " smak życia ", który odkrywamy na nowo, a jednocześnie pokazuje, jak ciągle błądzimy. Film dał mi niezłego " kopa " do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.verte Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 02:23 poboczny napisał: > Ten film pokazał mi, jak głęboką strukturę wewnętrzną ma życie. To jest taki " > smak życia ", który odkrywamy na nowo, a jednocześnie pokazuje, jak ciągle > błądzimy. Film dał mi niezłego " kopa " do myślenia. Film pokazał jedynie wydumane wyobrażenia reżysera o tzw."pierdlu".Nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
colour-ize Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 10:18 dr.verte napisał: > Film pokazał jedynie wydumane wyobrażenia reżysera o tzw."pierdlu".Nic więcej. Dokładnie i właśnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
markus.kembi Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 10:50 Ooo, widzę że na forum znaleźli się grypsujący eksperci. Bo zastanawiałem się kto mógłby zweryfikować wizję przedstawioną w filmie Niewolskiego, ale nikogo takiego nie znam. A tu niespodzianka - na forum jest ktoś znający pierdel - czyżby z autopsji? Odpowiedz Link Zgłoś
colour-ize Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 13:33 markus.kembi napisał: > A tu niespodzianka - na forum jest ktoś znający pierdel - > czyżby z autopsji? Owszem, z autopsji. Taka praca. Odpowiedz Link Zgłoś
jedrzejs Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 10:47 Reżyser siedział z grypsującymi pół roku (za posiadanie broni). Rozumiem, że Twój osąd wynika z większego doświadczenia w tej materii? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 11:22 Akurat faktycznie trochę filmowi można zarzucić pod względem merytorycznym, nie artystycznym. Akcja dzieje się w 2003-2004 roku (pada data urodzenia bohatera - 1977, skończył on studia trzy lata wcześniej). Jednak powinna dziać się jakieś 10 lat wcześniej. Bo tak - rozbój to był art. 210 w starym kodeksie karnym, obecnie jest to art. 280. O areszcie decyduje sąd, nie prokurator, wiec Łukasz powinien być dowożony do sądu, tymczasem on jak można zakładać cały czas siedzi on w celi a proces toczy się poza jego sferą świadomości. Może zastanawiać obecność w jednej celi z grypsujacymi niealimenciarza Romana i inteligenta Dawida, zwłąszcza że ten ostatni sam zgłosił się na policję, więc raczej pasuje do kategorii frajerów (choć może "nobilituje" go czyn, którego dokonał). O pedofilu to nawet nie ma co mówić, zwłąszcza że obecnie osoby te są pod swego rodzaju ochroną i strażnik, który ułatwiałby osadzonym znęcanie się nad współwięźniem wyleciałby z pracy. Natomiast subkulturę więzienną moim zdaniem pokazano dobrze choć trochę dziwi bierność "klawiszy" - ale może właśnie tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
poboczny Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 12:32 Tak Piotrze 7777, zgadzam sie z Tobą, że pod względem merytorycznym film może być skrytykowany przez wiele osób ( co zresztą pokazuje niniejsze forum ) życie więzienne można porównać do fali występującej kiedyś w wojsku. Każda jednostka wojskowa czy zakład karny ma swoje " niepisane obyczaje " w zakresie tzw " tradycji ". Ja służyłem w armii jeszcze za czasów PRL-u ( lata 88 - 90 ) i na temat fali z tamtych lat mogę wiele napisać, ale nie to jest tematem Naszej polemiki. Sądzę, że reżyser świadomie miesza obyczajowość i specyfikę życia więziennego, dla ukazania dramatu różnych ludzi stykających się ze sobą w jednej celi, walka o przetrwanie wyzwala w człowieku niespotykane w " cywilu " instynkty, przebudowuje jego osobowość. Bohater filmu tzw frajer pod wpływem rozmów z inteligetem ( chyba najważniejsza scena w filmie ) radykalizuje swoje poglądy i postanawia dążyć do poświęcenia swej wolności w imię innych wartości, prawd i reguł życia ( współudział w zabójstwie pedofila ) nawet kosztem najbliższej rodziny ! Wydaje mi się , że proces "przekształcenia" nastąpił u niego po próbie samobójczej w celi. Nie wiem , co o tym sądzicie ? Zamysł artystyczny i realizacja filmu - udane. Odpowiedz Link Zgłoś
colour-ize Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 13:41 piotr7777 napisał: > Akurat faktycznie trochę filmowi można zarzucić pod względem merytorycznym, nie > > artystycznym. Film można pochwalić za niezłe aktorstwo, dobrą oprawę muzyczną, sam fakt podjęcia tematu... nic więcej. Ale to też sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
pendragon_pl Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 18:23 No to piotr777 coś Ci opowiem.0 Napisałeś: "O areszcie decyduje sąd, nie prokurator, wiec Łukasz powinien > > być dowożony do sądu, tymczasem on jak można zakładać cały czas siedzi on w > celi a proces toczy się poza jego sferą świadomości. Otóż mój znajomy mniej więcej rok temu został podobnie posadzony na trzy miesiące. Nic chłopak nie zrobił, posadzili go za to, że był podobny (na zdjęciach z kamery przemysłowej) do jednego z włamywaczy. Mimo to, żę akurat w tym czasie przebywał po drugiej stronie Polski i parenaście osób to potwierdziło, prokurator zdecydował go posadzić na trzy miesiące biorac jako dowód to nagranie z kamery przemysłowej. Wyszedł po niecałych 3 miesiącach ponieważ nie potrafili postawić mu zarzutów. (No bo jak, skoro to nie był on). Nie pisz więc, że o posadzeniu kogoś decyduje sąd. Decyzję taką może podjąć prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
karmelek4 O areszcie decyduje Sąd na wniosek prokuratora. 14.05.06, 18:38 ..koniec kropka. Film...dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
morswin114b Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 20:46 Cytat z Kodeksu postepowania karnego Art. 250. § 1. Tymczasowe aresztowanie może nastąpić tylko na mocy postanowienia sądu. § 2. Tymczasowe aresztowanie stosuje w postępowaniu przygotowawczym na wniosek prokuratora sąd rejonowy, w którego okręgu prowadzi się postępowanie, a w wypadkach nie cierpiących zwłoki także inny sąd rejonowy. Po wniesieniu aktu oskarżenia tymczasowe aresztowanie stosuje sąd, przed którym sprawa się toczy. > Wyszedł po niecałych 3 miesiącach ponieważ nie potrafili postawić mu zarzutów. Skoro siedział to znaczy, ze przedstawili mu zarzuty, albowiem tymczasowo aresdztować można tylko podejrzanego. ------------------ A błędów w filmie jest więcej. Posadzenie w jednej celi tymczasowo aresztowanych i skazanych jest w zasadzie niedopuszczlane (choć czasem się zdarza). Mało prawdopodobne jest także osadzenie razem recydywy i PZ'ta z alim,enciarzem - chocby dlatego, że ten osoatni siedziałby raczej w zakładzie półotwartym. Odpowiedz Link Zgłoś
kontrabasista Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 14:08 Na tyle na ile ja się znam to w takim filmie naprawdę nie chodzi o to, żeby w sposób dokumentalny ukazywać realia kryminału. Jeżeli na każdy film patrzycie pod kątem czy faktycznie w "takjest w rzeczywistości" to współczuję... Bo to bardzo wam musi przeszkadzac w życiu Odpowiedz Link Zgłoś
poboczny Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 14:19 wywiad z głównym bohaterem filmu : film.onet.pl/F,9511,1158995,1,596,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
ostra69 Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 14:56 a w jakim wiezieniu krecono "symetrię"??? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
poboczny Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 15:41 film kręcono w zakładzie karnym w Warszawie - Białołęce, za zgodą ministra spraw wewnętrznych. Odpowiedz Link Zgłoś
romana_polka Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 18:07 film ma swoje braki,ale na tle tego badziewia,jakim w większości jest ostatnimi laty polskie kino, wypada całkiem dobrze Odpowiedz Link Zgłoś