Dodaj do ulubionych

"Symetria" w TVP 2

14.05.06, 00:49
Mocny i w sumie udany film z dobrą obsadą.
Obserwuj wątek
    • poboczny Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 01:37
      Ten film pokazał mi, jak głęboką strukturę wewnętrzną ma życie. To jest taki "
      smak życia ", który odkrywamy na nowo, a jednocześnie pokazuje, jak ciągle
      błądzimy. Film dał mi niezłego " kopa " do myślenia.
      • dr.verte Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 02:23
        poboczny napisał:

> Ten film pokazał mi, jak głęboką strukturę wewnętrzną ma życie. To jest taki "
        > smak życia ", który odkrywamy na nowo, a jednocześnie pokazuje, jak ciągle
        > błądzimy. Film dał mi niezłego " kopa " do myślenia.

Film pokazał jedynie wydumane wyobrażenia reżysera o tzw."pierdlu".Nic więcej.
        • colour-ize Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 10:18
          dr.verte napisał:

> Film pokazał jedynie wydumane wyobrażenia reżysera o tzw."pierdlu".Nic więcej.

Dokładnie i właśnie tak.
          • markus.kembi Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 10:50
            Ooo, widzę że na forum znaleźli się grypsujący eksperci. Bo zastanawiałem się
            kto mógłby zweryfikować wizję przedstawioną w filmie Niewolskiego, ale nikogo
            takiego nie znam. A tu niespodzianka - na forum jest ktoś znający pierdel -
            czyżby z autopsji?
            • colour-ize Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 13:33
              markus.kembi napisał:

> A tu niespodzianka - na forum jest ktoś znający pierdel -
              > czyżby z autopsji?

Owszem, z autopsji. Taka praca.
        • jedrzejs Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 10:47
          Reżyser siedział z grypsującymi pół roku (za posiadanie broni). Rozumiem, że
          Twój osąd wynika z większego doświadczenia w tej materii?
          • piotr7777 Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 11:22
            Akurat faktycznie trochę filmowi można zarzucić pod względem merytorycznym, nie
            artystycznym.
            Akcja dzieje się w 2003-2004 roku (pada data urodzenia bohatera - 1977,
            skończył on studia trzy lata wcześniej). Jednak powinna dziać się jakieś 10 lat
            wcześniej. Bo tak - rozbój to był art. 210 w starym kodeksie karnym, obecnie
            jest to art. 280. O areszcie decyduje sąd, nie prokurator, wiec Łukasz powinien
            być dowożony do sądu, tymczasem on jak można zakładać cały czas siedzi on w
            celi a proces toczy się poza jego sferą świadomości.
            Może zastanawiać obecność w jednej celi z grypsujacymi niealimenciarza Romana i
            inteligenta Dawida, zwłąszcza że ten ostatni sam zgłosił się na policję, więc
            raczej pasuje do kategorii frajerów (choć może "nobilituje" go czyn, którego
            dokonał). O pedofilu to nawet nie ma co mówić, zwłąszcza że obecnie osoby te są
            pod swego rodzaju ochroną i strażnik, który ułatwiałby osadzonym znęcanie się
            nad współwięźniem wyleciałby z pracy.
            Natomiast subkulturę więzienną moim zdaniem pokazano dobrze choć trochę dziwi
            bierność "klawiszy" - ale może właśnie tak jest.
            • poboczny Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 12:32
              Tak Piotrze 7777, zgadzam sie z Tobą, że pod względem merytorycznym film może
              być skrytykowany przez wiele osób ( co zresztą pokazuje niniejsze forum ) życie
              więzienne można porównać do fali występującej kiedyś w wojsku. Każda jednostka
              wojskowa czy zakład karny ma swoje " niepisane obyczaje " w zakresie tzw "
              tradycji ". Ja służyłem w armii jeszcze za czasów PRL-u ( lata 88 - 90 ) i na
              temat fali z tamtych lat mogę wiele napisać, ale nie to jest tematem Naszej
              polemiki.
              Sądzę, że reżyser świadomie miesza obyczajowość i specyfikę życia więziennego,
              dla ukazania dramatu różnych ludzi stykających się ze sobą w jednej celi, walka
              o przetrwanie wyzwala w człowieku niespotykane w " cywilu " instynkty,
              przebudowuje jego osobowość. Bohater filmu tzw frajer pod wpływem rozmów z
              inteligetem ( chyba najważniejsza scena w filmie ) radykalizuje swoje poglądy i
              postanawia dążyć do poświęcenia swej wolności w imię innych wartości, prawd i
              reguł życia ( współudział w zabójstwie pedofila ) nawet kosztem najbliższej
              rodziny ! Wydaje mi się , że proces "przekształcenia" nastąpił u niego po próbie
              samobójczej w celi. Nie wiem , co o tym sądzicie ? Zamysł artystyczny i
              realizacja filmu - udane.
            • colour-ize Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 13:41
              piotr7777 napisał:

> Akurat faktycznie trochę filmowi można zarzucić pod względem merytorycznym, nie
              >
              > artystycznym.

Film można pochwalić za niezłe aktorstwo, dobrą oprawę muzyczną, sam fakt
              podjęcia tematu... nic więcej. Ale to też sporo.
            • pendragon_pl Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 18:23
              No to piotr777 coś Ci opowiem.0

Napisałeś:
              "O areszcie decyduje sąd, nie prokurator, wiec Łukasz powinien
              >
              > być dowożony do sądu, tymczasem on jak można zakładać cały czas siedzi on w
              > celi a proces toczy się poza jego sferą świadomości.

Otóż mój znajomy mniej więcej rok temu został podobnie posadzony na trzy
              miesiące. Nic chłopak nie zrobił, posadzili go za to, że był podobny (na
              zdjęciach z kamery przemysłowej) do jednego z włamywaczy.
              Mimo to, żę akurat w tym czasie przebywał po drugiej stronie Polski i parenaście
              osób to potwierdziło, prokurator zdecydował go posadzić na trzy miesiące biorac
              jako dowód to nagranie z kamery przemysłowej.
              Wyszedł po niecałych 3 miesiącach ponieważ nie potrafili postawić mu zarzutów.
              (No bo jak, skoro to nie był on).
              Nie pisz więc, że o posadzeniu kogoś decyduje sąd. Decyzję taką może podjąć
              prokurator.
              • karmelek4 O areszcie decyduje Sąd na wniosek prokuratora. 14.05.06, 18:38
                ..koniec kropka.

Film...dobry.
              • morswin114b Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 20:46
                Cytat z Kodeksu postepowania karnego

Art. 250. § 1. Tymczasowe aresztowanie może nastąpić tylko na mocy
                postanowienia sądu.
                § 2. Tymczasowe aresztowanie stosuje w postępowaniu przygotowawczym na wniosek
                prokuratora sąd rejonowy, w którego okręgu prowadzi się postępowanie, a w
                wypadkach nie cierpiących zwłoki także inny sąd rejonowy. Po wniesieniu aktu
                oskarżenia tymczasowe aresztowanie stosuje sąd, przed którym sprawa się toczy.

> Wyszedł po niecałych 3 miesiącach ponieważ nie potrafili postawić mu zarzutów.

Skoro siedział to znaczy, ze przedstawili mu zarzuty, albowiem tymczasowo
                aresdztować można tylko podejrzanego.
                ------------------
                A błędów w filmie jest więcej. Posadzenie w jednej celi tymczasowo
                aresztowanych i skazanych jest w zasadzie niedopuszczlane (choć czasem się
                zdarza). Mało prawdopodobne jest także osadzenie razem recydywy i PZ'ta z
                alim,enciarzem - chocby dlatego, że ten osoatni siedziałby raczej w zakładzie
                półotwartym.

• kontrabasista Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 14:08
      Na tyle na ile ja się znam to w takim filmie naprawdę nie chodzi o to, żeby w
      sposób dokumentalny ukazywać realia kryminału. Jeżeli na każdy film patrzycie
      pod kątem czy faktycznie w "takjest w rzeczywistości" to współczuję... Bo to
      bardzo wam musi przeszkadzac w życiu
      • poboczny Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 14:19
        wywiad z głównym bohaterem filmu :
        film.onet.pl/F,9511,1158995,1,596,artykul.html
        • ostra69 Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 14:56
          a w jakim wiezieniu krecono "symetrię"???

pzdr
          • poboczny Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 15:41
            film kręcono w zakładzie karnym w Warszawie - Białołęce, za zgodą ministra spraw
            wewnętrznych.
            • romana_polka Re: "Symetria" w TVP 2 14.05.06, 18:07
              film ma swoje braki,ale na tle tego badziewia,jakim w większości jest ostatnimi laty polskie kino, wypada całkiem dobrze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka