Dodaj do ulubionych

Małe miasteczko w centrum Polski

01.10.03, 18:39
Ostatni film o Żychlinie był rodem z gatunku" Polska Arizona"......miasto
smutku....brudu....starych kobiet...niezawodnej Ochotniczej Straży
Pożarnej....i słownego erudyty , który kopie groby na cmentarzu....

Co zmieniło się od tamtego czasu?????.
Obserwuj wątek
    • gwiazda20 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 03.10.03, 13:44
      Masz rację. Film pokazał miasto z nienajlepszej strony. Ja kilka razy byłem w
      Żychlinie, zresztą urodziłem się w tamtych rejonach i uważam miasteczko za
      bardzo interesujące. Niestety nie znam jego obecnych problemów.
      • wgfc Re: Małe miasteczko w centrum Polski 14.01.04, 16:07
        gwiazda20 napisał:

> zresztą urodziłem się w tamtych rejonach

A można z ciekawości spytać gdzie dokładnie?
        • gwiazda20 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 03.02.04, 15:46
          Jest taka malutka miejscowość Sanniki. Nie wiem czy to coś komuś mówi.
          • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 03.09.04, 18:56
            Sanniki jest znane z organizowanych koncertów pianistycznych Chopina.
    • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 01.02.04, 16:38
      " Małe jest piękne " lub " biedny ale uczciwy ". O Żychlinie pięknie pisze w
      polonijnym KURIERZE POLSKIM pani redaktor Halina Jensen. Pięknie pisze bo taki
      Żychlin zapamiętała. Jeżeli chcesz to szukaj w internecie !
      • sonsiadka Re: Małe miasteczko w centrum Polski 04.02.04, 20:06
        ibir1 napisał:
        Jeżeli chcesz to szukaj w internecie !

hehe...czy osobie nieco leniwej ;) podasz jakiś namiar na ten artykuł? Będę
        naprawdę wdzięczna...... pozdrawiam...... :)
    • abranight Re: Małe miasteczko w centrum Polski 18.06.04, 12:56
      Nic się prawie (!) nie zmieniło. Obawiam się, że gdyby nakręcona tego typu film
      dziś - byłby aż nadto przypominający ten nieszczęsny egzemplarz sprzed lat.
    • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 10.03.05, 09:37
      O tym małym miasteczku można wiele poczytać na stronach internetowych
      żychlińskich szkół. Polecam, naprawdę warto. Szczególnie na stronie Szkoły
      Podstawowej Nr 2 tzw. "tysiąclatki".
      • solomniaregit Re: Małe miasteczko w centrum Polski 10.03.05, 14:10
        Dzieje się w tym miasteczku więcej niz myślicie.
        Na witrynie Urzędu Miasta w dziale ciekawostki jest info o działalności
        Stowarzyszenia, którego siedziba jest w Żychlinie, a swoją działalnością
        obejmuje wszystkie kontynenty.
      • keracz1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 10.03.05, 20:27
        ...można też w telewizji zobaczyć program o zamykaniu szkół w Żychlinie....
        • acid33 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 10.03.05, 21:43
          i tak dalej i tak dalej. Żychlin cudzik - mówię wam i dziewczyny cudne, że ho
          ho! No i dają. Da się żyć. Czasem!
          • solomniaregit Re: Małe miasteczko w centrum Polski 11.03.05, 07:12
            Najlepiej jest narzekać lub krytykować innych.
            O co WY zrobiliście na rzecz tego miasteczka, aby się w nim lepiej działo ???
            • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 11.03.05, 08:20
              Słusznie Solomniaregit ! Tak trzeba ! Myślę, że w nim mieszkasz a nie
              przebywasz jak to się ma z niektórymi. Bo co innego jest być mieszkańcem
              Żychlina, autentycznie mieszkać i bronić tego co jest w nim piękne i dobre, a
              co innego "w nim przebywać na pewien czas" - od piątku do niedzieli - i
              krytykować ile się da i co tylko możliwe. Ale trudno się dziwić. Takich jest
              wielu a może i bardzo dużo i z nimi trzeba rozmawiać i przekonywać że nie mają
              racji. Przecież Żychlin jest naszą małą ojczyzną i w naszym interesie jest aby
              w nim żyło się jak najlepiej. Kto jest za niech na tym forum rozmawia i
              przekonuje do słusznych racji.
              • solomniaregit Re: Małe miasteczko w centrum Polski 11.03.05, 10:16
                Dzięki ibir1 za wsparcie. Watro, by zasczepić zwłaszcza w młodym pokoleniu
                pojęcie patryjotyzm lokalny. Ludzie często się wstydzą, że są z małych
                miasteczek. A pytam: CZEMU ??? Czy jesteśmy mniej wykształceni, inteligentni
                itp. Małe miasteczka mają swój niepowtarzalny klimat, ludzie się znają z imion
                i nazwisk, a nie z twarzy i numerów na domofonach.
                • keracz1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 11.03.05, 13:09
                  ...no dobra, chwalimy się - to co moi przedmówcy zrobili dobrego dla miasta...
                  ...słucham ! ( Reprezentować władze to nie znaczy robić dobrze dla miasta, nie
                  mylmy ) I nie wstydzimy się Naszego miasta, tylko czynów i decyzji ludzi.
                  • keracz1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 13.03.05, 11:15
                    ... hmm.... cisza... może dlatego, że sobota i niedziela.... hmmm...czyżby
                    internet w czasie pracy... ??? po godzinach wpisów wygląda, że tak.... pięknie,
                    pięknie, a mówi się o innych co zrobili dla miasta...
                    • anulka1272 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 14.04.05, 15:52
                      wiecie co jest najgorsze w tym wszystkim?? ludzie chca zmian - ciągle slychać ja
                      to bym tak zrobil, a ja to bym to zmienil.. tylko ,że "żychliniacy to polacy"
                      więc ja nie ale może ktos inny??? i tak oto mamy 'wspanialego' burmistrza i
                      wiele innych ciekawych postaci.
                      • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 15.04.05, 10:57
                        "żychliniacy to polacy" . No chyba, że polacy. Ale żychliniacy to również
                        społeczność lokalna, która zamieszkuje określoną przestrzeń w Gminie Żychlin,
                        realizuje różne formy działalności, tworząc warunki własnego życia,
                        zaspokajając materialne i duchowe potrzeby. Kto należy do tej społeczności ? I
                        tu można dyskutować. Ja jako pierwszą wymienię młodzież. Czy szkoły znajdujące
                        się w Żychlinie zaspokajają wiedzę, na którą tak oczekujecie ? Czy kościół
                        realizuje wasze potrzeby duchowe ? Pytania można mnożyć. Ale na koniec zapytam.
                        Co robią młodzi aby te potrzeby były dla nich jak najbardziej
                        satysfakcjonujące ? Tylko proszę nie narzekać a otwarcie i szczerze pisać.
                        • keracz1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 16.04.05, 00:11
                          ... "tylko nie narzekać"... zabrzmiało jak groźba... hmmm, groźba kogoś, kto
                          przyzwyczajony do takiego traktowania innych...
                          • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 18.04.05, 10:19
                            Nikt nikogo nie straszy ani mu grozi. I tyle. I aż tyle. Bo w nas żychliniakach
                            zakorzeniona jest taka cecha jak narzekanie. Dobrze by było to zmienić. Ale
                            jak ? Oto jest pytanie, na które możemy na tym forum coś powiedzieć. Tylu
                            młodych, mądrych i wykształconych ludzi jest w Żychlinie, że nie będzie nam
                            chyba długo czekać na coś lepszego niż "narzekanie i biadolenie". Tu mam
                            nadzieję. Bo dziś najważniejsi są ludzie, młodzi ludzie i chęć do działania.
                            Moja propozycja jest taka aby takie dyskusje przeniosły się do żychlińskich
                            szkół i były kultywowane jako coś co może zrodzić mądre rządy w tym mieście. Bo
                            inaczej czeka nas czarny scenariusz. Kto może, chce i potrafi niech coś w tym
                            temacie działa. Bo my dinozaury po pięćdziesiątce możemy tylko słuchać i coś
                            mądrego podpowiedzieć. Jeszcze raz powiem, nie narzekajcie bo to szkodzi na
                            zdrowiu.
                            • keracz1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 18.04.05, 23:06
                              ... mam smutną wiadomość - bez pieniędzy oświata skazana jest na upadek.
                              Doadam, że moim zdaniem jest na ostatnim odcinku równi pochyłej. Ale są tacy,
                              którzy mają inne zdanie... i dalej poniżają ten szanowany kiedyś zawód...
                              efekty już widać. Gdzie ? Chyba nie ma sensu nawet ukazywać....
                              • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 19.04.05, 09:36
                                Kto jak nie pracownicy oświaty posiadają w sobie to co inni powinni im
                                zazdrościć. Mam na myśli liczne grona nauczycielskie - i nie tylko,
                                inteligentne, wykształcone, kulturalne. Dziś prawie każdy nauczyciel to młody
                                wykształcony człowiek czyli okropna siła intelektualna. Który wspólnie z innymi
                                może zrobić to, na co my żychliniacy oczekujemy. Czy oświata nie może
                                wylansować na następną kadencję swojego kandydata na burmistrza Żychlina, który
                                jak nikt inny bedzie znał problemy oświaty. Tylko musi to być ktoś kto jest
                                wśród żychliniaków autorytetem a nie politykiem czy policjantem. Więcej odwagi
                                kochani pracownicy oświaty !!!!
                                • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 17.05.05, 10:41
                                  No i co ? Cisza !
                • szefuu Re: Małe miasteczko w centrum Polski 12.07.05, 21:18
                  solomniaregit napisał:

> Dzięki ibir1 za wsparcie. Watro, by zasczepić zwłaszcza w młodym pokoleniu
                  > pojęcie patryjotyzm lokalny.

obawaiam sie ze tylko taka forma patriotyzmu jest najbardziej rozpowszechniona

>Ludzie często się wstydzą, że są z małych
                  > miasteczek.

niekoniecznie ;)

> A pytam: CZEMU ??? Czy jesteśmy mniej wykształceni, inteligentni
                  > itp. Małe miasteczka mają swój niepowtarzalny klimat, ludzie się znają z imion
                  > i nazwisk, a nie z twarzy i numerów na domofonach.

hmm.. mieszkam w zychlinie, a znam garstke ludzi /sasiadow i pare twarzy jeszcze ze szkoly podst;)/

a ten 'niepowtarzalny klimat' niestety dla mnie nie jest atutem.
      • stipp Re: Małe miasteczko w centrum Polski 18.03.06, 16:02
        Strona internetowa "tysiaclatki" jest rzeczywiscie dobra.
        • garstka2 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 18.03.06, 16:16
          kocham żychlin!!!
          • stipp Re: Małe miasteczko w centrum Polski 18.03.06, 17:00
            I to sie chwali garstka2
    • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 31.05.05, 17:46
      A może by tak ktoś pokusił się i umieścił na naszym forum galerię zdjęć o
      naszym Żychlinie.
      • biniu55 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 12.07.05, 19:00
        Pozdrawiam żychlinianki i żychliniaków. I tych siwych i tych łysych i tych
        młodych i tych wiekowych. A przede wszystkim piękne dziewczyny jakich nie
        spotkasz nigdzie na świecie.
        • mordor81 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 13.07.05, 08:01
          to prawda:) piekniejszych nie ma:) a ja sie przeprowadzam do Bydgoszczy:((((((

pozdr
          • szefuu Re: Małe miasteczko w centrum Polski 13.07.05, 23:38
            mordor81 napisał:

> to prawda:) piekniejszych nie ma:)

ciekawe ? chyba musisz miec 'cos' konkretnego na mysli ;)

>a ja sie przeprowadzam do Bydgoszczy:((((((

rzut beretem dla pilota ;)

> pozdr
            • mordor81 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 14.07.05, 11:00
              może i tak..ale wozem to jak strzelił koło 200km:(( ale na forum będę zaglądał
              regularnie. Szefuu mam nadzieję że aktywnie mnie zastąpisz w chwilach mojej
              nieobecności:)

-------------------------------------
              www.paraairsport.cba.pl
              • szefuu Re: Małe miasteczko w centrum Polski 14.07.05, 15:09
                mordor81 napisał:

> może i tak..ale wozem to jak strzelił koło 200km:(( ale na forum będę zaglądał
                > regularnie. Szefuu mam nadzieję że aktywnie mnie zastąpisz w chwilach mojej
                > nieobecności:)

niebardzo poniewaz intensywnie relaxuje sie jedynie do konca lipca.
    • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 19.07.05, 20:35
      Do 2013 roku ma być oddany do użytku odcinek autostrady A-1 niedaleko Żychlina
      a dokładnie między Mnichem a Komadzynem z węzłem w Kotliskach. W związku z tym,
      czy są jakieś szanse dla naszej Gminy Żychlin. Myślę o porządnym połączeniu
      drogowym z Żychlina przez Oporów do Kutna. O szansie w dziedzinie turystycznej
      dla miasta. Przecież odległość do autostrady będzie wynosić niewiele więcej niż
      10 km. Co sądzicie na ten temat ?
      • art724 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 19.07.05, 22:51
        Budowa autostrady A-1 to niewątpliwie wyzwanie dla miasta i gminy.Budowa tzw.
        łącznika miasta z autostradą to priorytetowa inwestycja w infrastrukturę
        drogową.Trzeba zdawać sobie z tego sprawę,że budowa łącznika to inwestycja
        wymagająca pokażnych nakładów finansowych.Sama gmina nie podoła tak wielkiemu
        ciężarowi finansowemu.Trzeba starać się o finansowanie inwestycji z innych
        żródeł.Jeśli chodzi o turystykę w Żychlinie to raczej nie ten kierunek
        rozwoju.Żychlin nie posiada bazy hotelowo-gastronomicznej,nie ma atrakcji
        historycznych,baza sportowo rekraacyjna zniszczona,kompleksy leśne dość
        daleko,jeziora też nie będziemy kopać.Jednym słowem region pod względem
        turystyki i wypoczynku prezentuje się miernie.Nie wspomnę o centrach handlowo-
        usługowych.Ale to wszystko nie oznacza wyłącznie czarnej rozpaczy.Wręcz
        przeciwnie połozenie w bliskiej odległosci od autostrady A-1 ale także A-2 jest
        szansą na rozwój obszarów przemysłowych,bliskość głównej magistrali kolejowej
        wschód-zachód,rozbudowa portu lotniczego w Łodzi,budowa lotniska w
        Modlinie,bliskość Warszawy to atuty Żychlina.Tylko nie ma tego jednego bez
        czego nic nie ruszy w kierunku rozwoju.Jest to mianowicie PLAN ZAGOSPODAROWANIA
        PRZESTRZENNEGO MIASTA ŻYCHLINA. Pozdrawiam art724.Wszystko będzie OK!
        • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 20.07.05, 09:51
          Chciałem wywołać temat. Ja wiem, że obecnie wygląda to nie najlepiej a wręcz
          tragicznie, ale ......... Ale zachęcam do rzeczowej dyskusji, która tak sobie
          myślę, niektórym samorządowcom i przyszłym, rozjaśni mózgownice na ten temat.
          Bo każda okazja, jaka się pojawia dla Żychlina i całej Gminy powinna być brana
          pod uwagę bardzo poważnie. Może należałoby rozpocząć rozmowy z władzami z
          sąsiednich gmin powiatu kutnowskiego. Razem łatwiej.
          • biniu55 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 22.07.05, 19:34
            Mały jest Piątek. Właśnie On jest w centrum Polski. Z Żychlina PKS-em jeździłem
            do Piątku przez 3 lata do szkoły i wiem, że tam stoi znak o tym mówiący .
            • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 24.08.05, 09:03
              Czy zauważyliście ostatnio coś ciekawego w Żychlinie co spowodowało Waszą
              radość.
              • edmurphy Re: Małe miasteczko w centrum Polski 25.08.05, 00:38
                Owszem - dwie sprawy.
                pierwsza, która sprawiła mi wiele radości to był widok bocianów krążących nad
                miastem, gdzieś ok. 14 -15-tej 23.08. Bocianów było siedem.
                druga to fakt, że sporo młodych ludzi znalazło pracę na stażach. Nie jest to
                powód do radości może, bo wiąże się ze sprawą żychlińskiego bezrobocia, ale to
                świetnie, że mają pracę, choć to tylko staż.
                • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 25.08.05, 08:59
                  Bocianów nie widziałem. Taki widok musiał być wspaniały i radosny. Ale ta
                  radość już za kilka tygodni przerodzi się w smutek. I to jest ta obawa. Bo jest
                  to oznaka zbliżającego się końca lata. Jeżeli chodzi o stażystów to trudno mi w
                  tej sprawie coś powiedzieć. Czy ta radość nie przerodzi się w smutek jak z tymi
                  bocianami ?
                  • edmurphy Re: Małe miasteczko w centrum Polski 25.08.05, 21:21
                    No fakt - widok byl wspaniały i radosny, będę mia ł go "w oczach" długo, tym
                    bardziej, że coś takiego udało mi się obserwować po raz pierwszy w życiu.
                    Pewnie, że trochę smuteczku się z tym wiąże, bo jest to znak, że lato odchodzi.
                    Oby tylko jesień była długa i ciepła.

Stażyści to już jest smuteczek, bo te dzieciaki powinny mieć szansę na normalną
                    pracę, a nie niepewną przyszłość przed sobą. Ale kilkudziesięciu młodych ludzi
                    będzie miało przez ponad rok zajęcie i pieniądze na najpilniejsze potrzeby, no
                    a poza tym nabiorą trochę doświadczenia w różnych zawodach i będą mieli nowy
                    wpis w cv, co też ważne. Poza tym jest szansa, że część z nich może dostac
                    prace na stałe. Ja będę trzymał kciuki, żeby udało się to jak największej ich
                    liczbie.
                    • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 26.08.05, 12:17
                      Ja też jestem zadowolony jeżeli ktoś młody zaczyna pracować i w perspektywie ma
                      szansę być zatrudnionym na stałe. Dlaczego ? Bo jest nadzieja, że zostanie w
                      Żychlinie, może założy rodzinę i z tą rodziną będzie w Żychlinie mieszkał. I to
                      jest to co moze radować ! Jest nadzieja, że Żychlin będzie miastem. Natomiast
                      smutne a nawet okropne jest to, że są w Żychlinie osoby, które nabyli prawa
                      emerytalne, z tego "przywileju" nie korzystają i dalej pracują. Ktoś powie, bo
                      ten ktoś będzie miał niewystarczającą ilość pieniędzy czyli mało jak często się
                      słyszy. Nie rozumiem słowo "mało" jezeli może mieć ponad 1000 zł. A ten kto nie
                      pracuje, jest młody i pobiera zasiłek to ma dużo ? Czy zostanie w Żychlinie,
                      czy założy rodzinę ? Ale czy tych "niezastąpionych i zachłannych emerytów" to
                      boli ? Nie boli ! Liczy się tylko pieniądz i nic poza tym !!!!! A to że młodzi,
                      zdolni, wykształceni ludzie wyjeżdżają z Żychlina to serdecznie mają gdzieś
                      głęboko w d .......
                      • edmurphy Re: Małe miasteczko w centrum Polski 26.08.05, 21:47
                        To chyba nie tak Ibir.
                        Nie możemy odmawiać prawa do aktywności zawodowej emerytom. Niezależnie od
                        pobudek czyli: czy robią to dla pieniędzy wyłącznie, bo 1000 to za mało, czy
                        aby nie zgnuśnieć.
                        Jasne, że żal patrzeć na perspektywy, jakie ma młodzież i bulwersuje fakt, że
                        wyjeżdżają z Żychlina, bo tu nie ma dla nich przyszłości i warunków na
                        budowanie godnego życia.
                        Miejsce powinno się znaleźć i dla jednych i dla drugich.
                        Chodzi o to, że coś nam zazgrzytało, zacięło się i stanęło w latach
                        transformacji (tzw.) ustrojowej.
                        Siedzę teraz przy komputerze, w radio słychać wspaniałego J.M.Jarre,a. Jego
                        koncert dla wielkiej Solidarności. Solidarności ludzi przeciw złu.
                        A gdzież ona teraz, gdy zło panoszy się na każdym kroku? Wystarczy popatrzeć
                        właśnie na młodzież czy też na emerytów głodujących za 500 czy 600 zł
                        miesięcznie, na tych na pomostówkach i na tych z prawem i bez prawa do zasiłku.
                        Ludzie niczyi, nieważni dla wielkich tego świata na codzień za to bardzo ważni
                        w charakterze kiełbasy wyborczej.

Eh życie, gdybyś ty pupę miało...
                        • dinozaur.57 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 27.08.05, 22:56
                          Ja natomiast przyznaję rację Ibirowi. Prawo powinno chronić bezrobotnych, a
                          przede wszystkim młodych. Bo według mnie nie powinno być tak, żeby emeryt był i
                          pracownikiem i emerytem. Skoro ten biedak ma niską emeryturę i jest w stanie
                          pracować niech pracuje ale pod warunkiem, że powinien zawiesić emeryturę i
                          tylko wtedy, gdy w danym rejonie, gminie, mieście brak jest osób do
                          zatrudnienia w danym zawodzie. A skandaliczne jest aby chory i spracowany z
                          wielkim brzuchem biedak, mundurowy-emeryt brał kasę z ZUS-u i jednocześnie
                          pracował w jakiejś tam agencji ochrony. A młody, zdrowy. wykształcony,
                          wysportowany chłopak był na zasiłku. Czy według Ciebie jest to w porządku ? I
                          jeszcze dodam. Tak na dobre to przeważnie pracują emeryci, którzy biora niezłą
                          kasę !!!!
                          • edmurphy Re: Małe miasteczko w centrum Polski 28.08.05, 01:14
                            Nie zazdrość nikomu kasy, to takie małostkowe!!!
                            Nie, nie jest w porządku, że młodzi ludzie nie mają pracy. Ale nie zrzucajcie
                            za to winy na emerytów, którzy mają szansę zarobić kasę. Pytanie właściwe to
                            pytanie kto takie warunki stworzył? Warunki, w ktorych młody wykształcony
                            człowiek nie ma pracy, kiedy kobieta z 30-letnim stażem pracy jest zmuszona do
                            pracy do 60 roku życia, bo nie może jeszcze przejść na emeryturę, że zatrudnia
                            się emerytów zamiast ludzi młodych, że emerytury są tak marne, że nie da się za
                            nie żyć, że ..., że ...,
                            Przed nami wybory.....
                            • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 28.08.05, 16:40
                              " nie zazdrość ....."
                              " nie, nie jest w porządku ...."
                              " Ale nie zrzucajcie za to winy na emerytów ...".
                              A na kogo mamy zrzucić winę ? Przecież to pazerni emeryci zajmują etaty młodym
                              ludziom. Jeżeli dzieje się źle wokół to właśnie ten dojrzały, rozumny i
                              wierzący emeryt powinien wiedzieć, że należy się dzielić ! Dzielić się właśnie
                              tym co innym brakuje. Tego wymaga wiara. A ten biedak - emeryt w niedzielę we
                              futrze z norek lub jakieś tam kozy paraduje się w drogim aucie do kościoła aby
                              udawać prawdziwego chrześcijanina i ...........
                              • edmurphy Re: Małe miasteczko w centrum Polski 28.08.05, 20:46
                                Ibir, daj spokój. Przecież doskonale wiesz, że nie tędy droga.
                                Jeżeli emeryt ma okazję zarobić to zarabia. Tak samo postępuje każdy nieemeryt.
                                I co mamy dlatego strzelać do emerytów?
                                Dajemy się chyba nieco zwariować.
                                Skierujcie swoją złość we właściwą stronę. W stronę systemu który takie warunki
                                tworzy; warunki prawie 30% bezrobocia, tu jest problem, a nie w dorabianiu
                                emerytów. Gdyby rynek pracy funkcjonował zdrowo, normalnie, to emeryci nie
                                znaleźli by zatrudnienia, a godziwe emerytury i tak pozwoliłyby im chodzić w
                                futrach do kościoła - czego z całego serca życzę teraźniejszym i przyszłym
                                emerytom
                                Pamiętaj, Ty też będziesz emerytem!
                                • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 29.08.05, 18:40
                                  Daję spokój i kieruję złość w stronę systemu, który tworzą....... Kto tworzy ?
                                  • dinozaur.57 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 30.08.05, 20:11
                                    Ten system tworzą ludzie mieszkający w tym kraju. Jaki stworzyli taki mamy.
                                    Jeżeli jest zły należało by go zmienić na lepszy. Ale jaki ?
                                    • edmurphy Re: Małe miasteczko w centrum Polski 31.08.05, 01:21
                                      Macie rację. To my sobie zafundowaliśmy pracujących emerytów i bezrobotnych
                                      absolwentów. Jak to zmienić? Oto jest pytanie. Nieco szansy stwarzają
                                      nadchodzące wybory.
                                      Która z partii waszym zdaniem daje jakąś nadzieję na zmniejszenie bezrobocia,
                                      czyli co proponują programowo, bo nazwiska, przynajmniej niektóre już znamy.
                                      Konkretnie i krótko mówi o bezrobociu SdPl, jak dobrze w tej chwili pamiętam,
                                      bo w obietnice SDL już nie wierzę, PO troche mnie niepokoi, a PiS przeraża.
                                      • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 31.08.05, 17:16
                                        Tylko ludowcy dają nadzieję aby o nas nie zapominano. PSL to partia, która
                                        promuje gminy. A gminą jest właśnie Żychlin. Czy zapomniano już o naszym byłym
                                        premierze Panu Waldemarze Pawlaku, który był częstym gościem w naszej gminie ?
                                        • edmurphy Re: Małe miasteczko w centrum Polski 01.09.05, 00:45
                                          No właśnie, piszesz, że był częstym gościem w naszej gminie. To prawda,
                                          gościliśmy go również w roli premiera.
                                          Nasuwa się więc pytanie: dlaczego od jakiegoś czasu do nas nie zagląda?
                                          Pytaniem tym obejmuję również innych posłów i senatorów z naszego terenu, i
                                          tych z prawej strony, a zwłaszcza tych z lewej. Może po prostu nie są
                                          zapraszani, a więc i nie wykorzystywani dla naszego miasta?
                                          • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 01.09.05, 08:42
                                            Na pytanie nasunęła Ci się trafna odpowiedź. Tak właśnie jest. Była niedwno
                                            pani poseł Anita Błochowiak. I co z tej wizyty wyniknęło ? Ludzie zaczęli mówić
                                            co ich boli, po prostu krzyczeli ! Wszystkie okrzyki były skierowane przeciwko
                                            władzy lokalnej, a przede wszystkim przeciw burmistrzowi. I tu kryje się to o
                                            co pytasz. Po co zapraszać i robić sobie kłopot. Czy źle jest jak się nic nie
                                            dzieje. Spokój, cisza, kasa do kieszeni................
                                            • edmurphy Re: Małe miasteczko w centrum Polski 02.09.05, 01:18
                                              Czytasz w moich myślach!!!! :-)
                                              • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 08.09.05, 22:00
                                                Miasteczko nasze zaczyna być oklejane podobiznami takich panów jak pan poseł
                                                Michał Kaczmarek i inni. Czy nie należało by pomyśleć aby na tym trochę
                                                zarobić. Moja propozycja jest nastepująca ! Każdy kto klei na gminnym "słupie"
                                                do ogłoszeń, wpłaca do kasy urzędu odpowiednią ilość pieniędzy. Przecież gmina
                                                jest biedna i musi zarabiać !!!!! A jest z kogo sciągać kasiorę i
                                                zarabiać !!!!!!
                                                • edmurphy Re: Małe miasteczko w centrum Polski 08.09.05, 23:33
                                                  To postuluję postawić jeszcze kilka słupów i ciągnąć kasę. Masz rację na
                                                  niewielu rzeczach można zarobić tak jak na wyborach. A widać, że niektórzy
                                                  kandydaci faktycznie muszą dysponować niezłą kasą.
                                                  • dinozaur.57 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 09.09.05, 09:26
                                                    Nie należy organizować więcej miejsc do umieszczania ogłoszeń. Te które są
                                                    wystarczą. Tylko te należy objąć należytą opieką / urząd / tzn. identyfikować
                                                    umieszczających ogłoszenia i ściągać z nich złotówy.
                                                  • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 16.09.05, 09:21
                                                    Ostatnio przez te kilka dni, dość często odwiedzają nas panowie i panie,
                                                    odświętnie ubrani, z ul. Wiejskiej i ci, którzy mają zamiar na
                                                    niej "przebywać" . Jezeli nie osobiście to spoglądają na nas z plakatów takim
                                                    miłym spojrzeniem. Ciekawe dlaczego teraz, na tym zadupiu, gdzie jak mówią
                                                    niektórzy, psy szczekają d..... ? Dlaczego teraz gdy zbliżają się wybory do
                                                    Sejmu i Senatu ?
    • ko88 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 16.09.05, 10:15
      Cześć ! co się zmieniło ? wyjechło 50 % a druga połowa zamierza zgasić światło
      • edmurphy Re: Małe miasteczko w centrum Polski 27.10.05, 01:05
        To niestety prawda. Miasto pustoszeje i co gorsza biednieje. Nie wiem czy
        wyjechało już 50%, ale wygląda to tragicznie.

A nasze forum zapada chyba w zimową drzemkę. Gnuśniejemy.
        • ibir1 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 27.10.05, 08:15
          Czyżby ogólne przygnębienie ? Głowy do góry. Wtedy znów wróci radość i nadzieja
          na lepsze. Może już następnej jesieni, ale to w większości zależy od nas
          samych.

" Największym przyjacielem jest ten,
          kto nie pytając o powód twego smutku,
          potrafi sprawić,
          że znów wraca radość ".
          Jan Bosco
          • ibir1 Małe może być piękne .... 21.12.05, 08:03
            .............
            • edmurphy Re: Małe może być piękne .... 21.12.05, 23:55
              Może...
              • melisa-bb Re: Małe może być piękne .... 21.02.06, 19:46
                Z Żychlinem wiążą sie moje wspomnienia z młodych lat. Jeżdziłam tam kiedyś na
                wakacje , na ul.ks. Blizińskiego.Było dużo fajnej młodzieży , chodziliśmy na
                zabawy do parku,spacerowaliśmy po ulicach, chodziliśmy na
                cmentarzyk "choleryczny", jeżdziliśmy do Dobrzelina, Sannik na rowerach,
                chodziliśmy do tzw. Wojtka Lasu na grzyby. To były fajne czasy, miasteczko
                tętniło życiem zwłaszcza jak był dzień targowy.Uczestniczyłam tez wielokrotnie
                w pielgrzymkach do Suserza 15 sierpnia.Szkoda tych czsów juz nigdy tak nie
                będzie.Pozdrawiam wszystkich serdecznie..
                • mordor81 Re: Małe może być piękne .... 21.02.06, 22:14
                  czemu nie...?
                • dinozaur.57 Re: Małe może być piękne .... 28.02.06, 09:04
                  melisa-bb napisała:

> Z Żychlinem wiążą sie moje wspomnienia z młodych lat. Jeżdziłam tam kiedyś na
                  > wakacje , na ul.ks. Blizińskiego.Było dużo fajnej młodzieży , chodziliśmy na
                  > zabawy do parku,spacerowaliśmy po ulicach, chodziliśmy na
                  > cmentarzyk "choleryczny", jeżdziliśmy do Dobrzelina, Sannik na rowerach,
                  > chodziliśmy do tzw. Wojtka Lasu na grzyby. To były fajne czasy, miasteczko
                  > tętniło życiem zwłaszcza jak był dzień targowy.Uczestniczyłam tez wielokrotnie
                  > w pielgrzymkach do Suserza 15 sierpnia.Szkoda tych czsów juz nigdy tak nie
                  > będzie.Pozdrawiam wszystkich serdecznie..

A dlaczego nigdy? Te czasy są w twojej pamięci a więc możesz je odświerzyć
                  przyjeżdżając choćby 15 sierpnia na pielgrzymkę do Suszerza lub na grzyby do
                  pobliskiego lasu. Na targ do Żychlina też możesz się wybrać.
                  • melisa-bb Re: Małe może być piękne .... 28.02.06, 17:22
                    Za daleko mieszkam. Moze latem kiedys wpadnę,żeby poodwiedzać te miłe
                    miejsca.Nie mam niestety juz rodzinki w Zychlinie.Pozdrawiam.
                    • dinozaur.57 Re: Małe może być piękne .... 18.03.06, 23:58
                      melisa-bb napisała:

> Za daleko mieszkam. Moze latem kiedys wpadnę,żeby poodwiedzać te miłe
                      > miejsca.Nie mam niestety juz rodzinki w Zychlinie.Pozdrawiam.

Sądzę, że znajomych masz a więc i nocleg będziesz miała.
    • dinozaurka Re: Małe miasteczko w centrum Polski 04.04.06, 00:23
      www.republika.pl/mtbiker1/rajd_majowy_2003.html
      Ktoś tu ciepło wspomina swój kilkugodzinny pobyt w Żychlinie..... (3-ci dzień
      podróży)
      • edmurphy Re: Małe miasteczko w centrum Polski 06.04.06, 23:06
        To miłe, że nas ktoś odwiedza. Choć oprócz wspomnienia o siatkówce i życzliwości
        tubylców niewiele innych wrażeń. Nie wiem, jak Wy, ale ja będąc w nowym miejscu
        staram się cokolwiek zobaczyć i dowiedzieć. W kazdej nawet najmniejszej
        miejscowości można odkryc coś ciekawego.
        • dinozaur.57 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 21.04.06, 09:15
          No i co z tego ! Nasz zamiar to przekształcić je w piękne, cudne miasteczko do
          którego będą tęsknić żychlińscy emigranci. Tylko brakuje nam jeszcze trochę
          zapału i kasy. Ale po wyborach dopiero się będzie działo ! Jest jeden warunek.
          Wybrać musimy władzę uczciwą, mądrą, a przede wszystkim pracowitą !
          • kiwaczek11 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 21.04.06, 10:22
            nie ma takiej władzy i nigdy nie bedzie. A już na pewno nie w Żychlinie. Ale
            jakoś mi się zdaje, ze pewnie bedziesz kandydować...?
            • dinozaur.57 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 21.04.06, 14:36
              kiwaczek11 napisał:

> nie ma takiej władzy i nigdy nie bedzie. A już na pewno nie w Żychlinie. Ale
              > jakoś mi się zdaje, ze pewnie bedziesz kandydować...?

"Trza" coś robić bo inaczej to ..........
              Bo ten, kto nic nie robi, nic nie rozumie,
              A ten, kto nic nie rozumie, jest nic nie wart.

• ukash1983 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 21.04.06, 16:14
                Oklaski!!!!
              • kiwaczek11 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 21.04.06, 18:34
                a co takiego chcesz robić ? I jak? Może zdradzisz tajemnicę...
                • dinozaur.57 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 21.04.06, 18:42
                  A choćby dopingować młodych do organizowania przed zbliżającymi się wyborami.
                  Przecież w Was nadzieja i mądrość !!!! Dość głupoli, komuchów, ciemniaków,
                  cwaniaków rządzących Żychlinem !!!!
                  • kiwaczek11 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 21.04.06, 19:18
                    do tego trzeba ludzi profesjonalnie przygotowanych, a do tego społeczników.
                    Potrafisz wskazać choć jedną taką osobę?
                    • dinozaur.57 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 02.07.06, 19:47
                      Są tacy. Już niedługo pokażą swoje oblicze i umiejętności.
                      • dinozaur2007 Re: Małe miasteczko w centrum Polski 15.02.07, 10:06
                        Byli tacy i są. Pozdrawiam p. Grzegorza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka