Dodaj do ulubionych

Dopłaty do OPLA

15.10.09, 12:37
www.kapitalizm.org/?action=show_article&art_id=6087
Nie znam się na tym, ale logiczne mi się wdaje, jak ktoś napisał, że lepiej
zlikwidować fabrykę w Gliwicach i te 450 mln euro dać zwolnionym pracownikom.
Obserwuj wątek
    • temponick Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 13:21
      Ty się nie znasz, ja sie nie znam, ale możemy podyskutować...(chociaż zaraz mi zarzucą że znam się na wszystkim i pretenduję do roli wszystko wiedzącego)

-Moim skromnym zdaniem jest okazja, żeby się pokusić o zmianę (za tę ewentualną lub inną pomoc, wcale nie tak małą prawie 2mld PLN) polityki Opla na naszym rynku.

Może by tak zmiana polityki cenowej firmy, możliwość taniego kredytowania, inna oferta prodykcyjna -Realia a oczekiwania milionowego jakby nie było rynku. Jakie mogłyby być efekty zmiany ekonomiczne oczywiście pod publiczkę, czyli Ciebie i mnie, dla gospodarki, dla środowiska, w efekcie końcowym dla akcjonariuszy firmy?

Można to zestawic z ilością używanych aut sprowadzanych oraz faktycznym zapotrzebowaniem obywateli na nowe samochody. Czego rzeczywiście potrzebuja i jaka jest maksymalna możliwość ich portfeli. Gdyby ktokolwiek zadał sobie ten trud, fabryka Opla na kryzysie zrobiłaby interes i zamiast zwalniać przyjmowałaby robotników do pracy
      • unhollyseth Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 13:38
        Marzenia...
        Z tego co mi się wydaje polscy politycy nie potrafią negocjować. Oni potrafią
        "Pokazywać się". Tu damy, tam damy, tam poślemy wojska, tam coś kupimy, aby
        tylko się pokazać. Nikt nie myśli o konsekwencjach ani o profitach. Chociaż
        profitem będzie "Ja Tusk dałem kasę, żeby się pokazać i podlizać, ale na nic nie
        liczę".
        Tak jest ze wszystkim. Nawiążę tutaj do tarczy, operacji "pokojowych" w Iraku i
        Afganistanie. Wchodzimy w tyłki, tak dla zasady, a korzyści jak nie było tak nie ma.

Co do samego Opla...szczerze mówiąc nie kupiłbym tego samochodu...
        • unhollyseth Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 13:42
          A czy za tą kasę 450 mln € nie można byłoby zainwestować bądź doinwestować może
          w jakiś rodzimy projekt motoryzacyjny bądź nie tylko. Ale i tak lepiej było by
          oddać tą kasę 5 tysięcznej załodze z Gliwic, i niech tylko 1/3 z nich
          zainwestuje tą kasę we własny biznes, albo obligację lub papiery wartościowe. Ja
          tutaj bym widział zysk. A nie w "Damy Wam dużo kasy, tylko proszę nie zamykajcie
          fabryki"..."Dobrze nie zamkniemy jej...w tym roku :P ".
          • temponick Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 13:52
            Masz rację, brak siły przebicia w negocjacjach jest ewidentny w podanych przypadkach -Sprawa źle wynegosjowanego i skorumpowanego prawdopodobnie przez ekipę SLD offsetu na F-16. Przykłady można by mnożyć

W przypadku Opla, nonsensem jest 'rozdanie' pieniędzy załodze. Im nie potrzeba pieniędzy, od ładnych kilku nieprzerwanie zarabiają najwięcej w kraju (lub prawie). Jedyną sensowną alternatywą w takim układzie może być zainwestowanie w jakiś rodzimy projekt motoryzacyjny, mający na celu zmniejszenie importu używanych aut i ratunek środowiska oraz poprawy bezpieczeństwa na drogach

A jakie mogłyby być te idealne 4 kółka, o których ciagle marzy połowa obywateli?
            • temponick Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 14:11
              Zacznę od mocy czyli magiczne 100KM, powiedzmy 1.5 do 1.9 litra diesel w technologii Common-Rail Injection, pozwoliłby na bardzo ekonomiczną jazdę do 4litrów ropy na 100km -Gabarytowo średniak, lub nieco więcej niż średniak ale nie fura, bo wtedy i cena pójdzie w górę. Optowałbym za starą Vectrą B- bardzo przestronne auto
              • unhollyseth Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 14:18
                A siedziałeś kiedyś w Citroenie Xantii? To jest dopiero przestronne auto, żeby
                tylko mniej palił i nie miał takich problemów z hydrauliką.
                Przestronne, które mało pali, mało awaryjne...japończyk (Carisma, Primiera,
                Almera, Civic).
                Na pewno nie żadne VW i Audi, gdzie płaci się tylko za przedni znaczek....
                • temponick Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 14:30
                  Tymi nigdy nie jeździłem -Tylko Opel i BMW (320i) ale to ostatnie
                  oczywiście nigdy nie stanie się bryczką dla mas. Nawet bodajże z serii
                  1, najtańsze 116d oscyluje w granicach 20tys E. Ale podejrzewam, że
                  specyfikacja 'idealnej' bryczki nie byłaby taka trudna...
                  • temponick Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 14:44
                    Skłonny byłbym uznać poniższą specyfikację za wzorcową

Leistung: 85 kW / 116 PS Kraftstoffart: Diesel
                    Kraftstoffverbr. kombiniert: ca. 4,4 l/100km
                    Kraftstoffverbr. innerorts: ca. 5,3 l/100km
                    Kraftstoffverbr. außerorts: ca. 3,9 l/100km
                    CO2-Emissionen kombiniert: ca. 118 g/km
                    • temponick Opel Astra 4 generacji -pierwsza jazda 18.10.09, 20:36
                      moto.pl/MotoPL/1,99272,7154044.html
                      "Cena podstawowego modelu pięciodrzwiowego (na razie jedyna wersja nadwoziowa) to 58 500 zł. Przyznajemy, niemało. Cena została jednak tak ustalona by bezpośrednio uderzyć w Golfa, który jest minimalnie tańszy, ale oferuje dużo słabszy silnik"

Gratuluję dobrego humoru menadżerom z Opla i życzę dobrej passy konkurencji z VW
            • unhollyseth Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 14:12
              Przy takich cenach paliwa żaden nie jest idealny :)
              Dobra przemyślałem to rozdanie załodze kasiory. Faktycznie złe rozwiązanie.
              Kurde ja bym zainwestował w zbrojeniówkę, bojowe wozy piechoty, haubice. Polskie
              uzbrojenie sprzedaje się jak świeże bułeczki. Zmodernizowany T-72, bojowe wozy
              piechoty, kutry torpedowe. Angola, Indie, Malezja, Izrael - tam się sprzedaje
              polską broń. Niemcy mają swoją haubice samobieżną, Izraelczycy własną
              Merkavę...czemu Polacy nie zainwestują w modernizację "Twardego"?
              • temponick Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 14:20
                Hehehe 450mln Euro, prawie 2 mld PLN to niezła sumka. Coś takiego może
                postawić na nogi "wyjąca z bólu i wycieńczenia zbrojeniówkę" a w
                efekcie dać pewną pracę tysiącom a Skarbowi Państwa kurę znoszącą złote
                jaja -Ale do tego trzeba ludzi z wizją i manadżerów, którzy by pomogli
                zarobić te potencjalne miliardy
                • unhollyseth Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 14:36
                  Jaki problem, żeby na polibudzie którejś skonstruowali rakietę powietrze-ziemia
                  lub ziemia-ziemia, którą można byłoby wykorzystać w śmigłowcach bądź czołgach
                  jako zestaw TOW. Lub zrobić coś super na bazie MI-24. Ale tak jak mówisz, trzeba
                  ludzi z jajami i pomysłami.
                  • temponick Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 14:59
                    Te projekty w większości, unholly, są gotowe, leżą gdzieś na półkach albo pochowane w szufladach. Ale najwygodniej (dla rządzących) jest kupować broń za granicą

-Brak charyzmatycznych liderów kochających ludzi, wszyscy uwikłani w politykę oraz niejasne afery na pograniczu partyjno-mafijno-biznesowym. Więc dramat Polski i Polaków trwa -Piękne pomysły i patenty uciekają z kraju razem z ich pomysłodawcami, zostają karierowicze na stołkach bo nigdzie indziej na świecie nie mogliby funcjonować.
                    • unhollyseth Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 17:14
                      True...
                      • unhollyseth Re: Dopłaty do OPLA 15.10.09, 17:16
                        Wystarczy zobaczyć ilu noblistów z dziedzin nauk ścisłych ma "polskie
                        nazwisko"...i na tym się kończy ich związek z naszym krajem. W Polsce nie mogli,
                        wyjechali i pracują na szczęście innego kraju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka