Forum   nadnercze

nadnercze

(30 wyników)
  • jaka jest zaleznnosc miedzy tarczyca a nadnercza mi?, czy katecholamaniny pobudzaja cialo tak samo jak h.tarczycy? , czy jesli ktos ma niedoczynnosc tarczycy to nadnercza przejmuja stery ze tak sie wyraze i odwrotnie?znacie jakies artykuly na ten temat?
  • Witam forumowiczów Pytanie mam w szczególności do Pań - czy któraś z Was oprócz Hasi ma także problemy z nadnerczami ? I tłumaczę, czemu szukam opinii na forum :) Moja 17 letnia córka od 5 lat leczy się na Hasimoto., od roku leczymy także problemy z męskimi hormonami. Estradiol, progesteron i testosteron u niej były zawsze w normie (co oczywiście opóźniło leczenie, bo to najpopularniejsze w diagnostyce hormony i zaowocowało sporymi wydatkami u dermatologa, który leczył jedynie skutki, ...
  • moze to sie komus przyda - jak sie przyda to na zdrowie. od razu mowie ze jak to z tarczyca i calym shitem z tym zwiazanym - jendemu pomoze, drugiemu troche a trzeciemu wcale lub na krotko. mnie na przyklad sama tyroksyna pomogla moze na dwa lata - potem sie zaczelo cos nie tak robic. slowo kluczowe nadnercza - adrenals (po angielsku) - wogole tez o tym chcialam zeby watek byl - zeby sie ludzie wypowiedzieli co z nadnerczami robili. ja dopiero swoje specyfiki biore od 2-3 t...
  • myśle o tym moim kiepskim spaniu i tak mi to po głowie kołacze - może to te nadnercza? zrobiłam dziś badania hormonów - zobaczymy jak wyjda to wpisze do mojego wątku. Ale wiecie jak sprawdzić zmęczenie nadnerczy? zdrowiehormonalne.blox.pl/2009/03/Lista-objawow-wskazujacych-na-niedoczynnosc.html tu znalazłam jakies objawy - mam częśc z nich ale wiele to też objawy niedoczynności, depresji, nerwicy, niedoborów itp - nie chcę się fiksować, że na coś znowu jestem chora ale dziwi mnie to moje ...
  • Cześć! Nie jestem pewna czy do końca dobrze trafiłam na to forum, bo w chwili obecnej nie mam do końca potwierdzonego Hashi, ale tak czy inaczej chciałam prosić Was o ocenę tego co dzieje się z moim organizmem. Historia jest dosyć długa – z góry przepraszam. W tej chwili mam 30 lat. Jako dziecko miałam opóźniony wiek kostny o kilka lat (zdecydowanie odbiegałam wzrostem od innych) ale w końcu jakoś dobrnęłam do 160cm. Okresu dostałam w wieku lat 14-tu. Jak miałam 16 lat zaczęły się pr...
  • Witam! Po 3,5 roku coraz gorszego samopoczucia, z prawidłowymi wynikami: ekg, holtera, echo serca, morfologia, żelazo, ft3, ft4, przeciwciała tarczycowe, tsh (ostatnio badane w sierpniu), usg jamy brzusznej, rentgen klatki - trafiłam do endo zajmującego się nadnerczami. Zleciła poniższe badania. Wizytę mam dopiero za dwa tygodnie, z wyników nic nie rozumiem, wzajemne relacje rzeczy w normie w stosunku do tych spoza to zagadka. Jeżeli zagląda tu ktoś zorientowany - proszę o pomoc w interpretac...
  • prosze o pomoc , jako ze sie znacie na tarczycy ale to moga byc tez nadnercza lub to i to ,mam nietypowe objawy wiekszosc objawow pochodzi z przewodu pokarmowego, i rzutuje na psychike, bad tarczycy wychodza zawsze w normie, czasem bardzo blisko ft 3 i ft4 niedoczynnosci ale w normie,, w usg troche mala tarczyca, za to adrenalina lekko przekroczona norma do 20 , ja mam 25 mnol/l, za to noeadrenalina az 4 kritnie!! norma do 90 a ja mam 400 prawie!!, inne badania poza lekko po...
  • ewentualnie czy daja podobne objawy do tarczycy?
  • Moja mama ma dzisiaj operacje. Ma guz na nadnerczu ( taki cypelek w ksztalcie lezki) Mam pytanie czy ten guz jezeli bedzie miala wyciety to moze kiedys tam ponownie odrosnac? Wycinaja jej tego guza poniewaz oprocz tego ma kamienie w woreczku zolciowym i za jednym zamachem chca jej to swinstwo usunac. Zaznaczam ze moja mama leczy sie na raka niedrobnokomorkowego pluc. Te nadnercze jest powiazane z tym guzem w plucu. Bardzo prosze o odpowiedx bo bardzo sie denerwuje.
  • Kochani 8 lat temu moja mama miała wyciętego czerniaka ze stopy, IV stopien Clarka. węzeł wartowniczy był czysty. myslelismy ze wygraliśmy z tym cholerstwem, ale niestety.....ponad miesiąc temu wykryto 4 cm guz na prawym nadnerczu, tomograf wskazał równiez cos na lewym....oprócz tego sa jakies zmiany na jelitach ale nie wiadomo czy przerzutowe....mama czeka na operacje w CO w warszawie...czekamy na telefon...strasznie sie boje tej operacji bo ponoc jest bardzo skomplikowana. szu...
  • Dziewczyny!Jestam mamą 9-cio miesięcznego Szymonka, ale zanim sie pojawił na świecie też miałam problemy. Przez rok staralismy sie i nic. Nie miałam owulacji. Juz myślelismy że nic z tego nie bedzie. Mój mąż interesuje się takimi różnymi bajkami jak numerologia, hiromancja, feng-shui i różnego rodzaju wróżby. Jego ulubionym programem kiedyś był taki program nie pamiętam juz na którym programie gdzie przy telefonie dyżurowały jasnowidze, wróżki itd itp, można było do nich dzwonić.....
  • mój mąż miał robione usg jamy brzusznej dzisiaj i ma podejrzenie gruczolaka nadnercza? czy ktoś spotkał się kiedys z tym problemem i jak sie go leczy?
  • Zglosiłam się do lekarza z trądzikiem... lekarz zlecił badania hormonalne, których wyniki są ponizej... potem miałam USG jamy brzusznej wszystko prawidłowe ale Nadnercza: prawe prawidłowej wielkosci ( 29,1 mm X 24 mm ) i kształtu; lewe jednorodne,prawidłowego kształtu, ale POWIĘKSZONE o wymiarach 45,7 X 34,5mm. Biorę Dexametazon pol tabletki na noc, Zolofit, Diane , i Spironol... nie wiem co zrobic bo lekarez nie zabardzo jest rozmowny i nie mowi jakie sa alternatywy tylko powied...
  • i ile kosztuje bo lekarz nie chce zapisac
  • Witam wszystkich, Otóż moja przygoda z tarczycą rozpoczęła się w maju tego roku. Po tym jak miałam od bardzo długiego czasu objawy niedoczynności tarczycy wybrałam się do endokrynologa. Wyniki TSH przy dolnej granicy, FT4 przy dolnej granicy, FT3 poniżej normy. I tyle.. Po tym dostałam LETROX 50. Przez 2 misiące było w porządku. Nastepnie dawka została zwiekszona do 75. Po 1,5 miesiąca zaczęłam czuc się fatalnie,zimno, zmęczenie, senność, bóle w podbrzuszu, stany depresyjne...
  • Mam takie pytanie, może i było już zadawane jak tak to przepraszam ;) czy ktoś z Was dostał orzeczenie ze względu na epi? A jak tak to czy dostaliście pierwszą grupe? Ja oprucz epilepsji mam też astmę oskrzelową, hiperinsulinemie, zespół policystycznych jajników i podejrzenie nadnerczy... i chciałabym się starać o pierwszą grupe aby moja mama mogła zwolnić się z pracy... z góry dziękuję za odpowiedzi :)
  • Czesc kobietki! W piatek mialam wizyte w Novomedice w Myslowicach i wrazenia bardzo pozytywne. Nasienie meza jest super i nadaje sie nawet na bycie dawca, ale u mnie troche problemow. Po pierwsze o wiele za niski progesteron w fazie lutealnej no i problemy z estradiolem. Ale to akurat jest wszystko do wyleczenia. Zastanawiam sie tylko nad kortyzolem i androstendionem, bo lekarz zlecil mi takie badanie. Poczytalam troche na Wikipedii o tych hormonach ale niewiele mi sie przejasn...
  • uzupełniłma badania, neisteyy na przeciwcuiała chwilowo mnie nie stać, ale teraz obraz jest chyba pelniejszy. Co o tym sadzicie? TSH = 2,46 norma do 4,6 ft3 - 5 norma 3.95 - 6.8 ft4 - 12 norma 12-22 usg - prawidłowa echogeniczność, objętość obu płatów 8 ml
  • Tomek miał rok temu wycinanego czerniaka uda lewego (Clark IY) i węzły chłonne pachwinowe.Po operacji wszystko było w porządku, żadnych nacieków, węzły czyste. Co 3 miesiące chodził na kontrole i wszystko było w porządku aż do teraz. Wykryto w nadnerczu jakąś zmianę. Czy to może być przerzut? Za dwa miesiące ma mieć operację. Czy to nie za późno? Niestety nie ma wcześniejszego terminu. Tak bardzo się boję. Niedawno urodziła nam się córeczka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się