Dodaj do ulubionych

usługi twarde

IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.11, 21:12
www.ostrowiecka.pl/gospodarka/rynek-pracy/4026-wnioski-niekompletne
Drugi raz czytam o "tzw. (sic!) usługach twardych". Ki diabeł?!

Przeszukałem google, słownik języka polskiego, wikipedię, stronę pup-u bez sukcesów.
Zaznaczam, że nie jestem zainteresowany dotacją ale wk.rwia mnie nowomowa urzędników.
Obserwuj wątek
    • kszo.pany Re: usługi twarde 23.03.11, 12:14
      Usługi twarde, dają rezultaty twarde, czyli jasno zdefiniowane, policzalne korzyści, które osiągnął beneficjent konkretnego projektu. Chodzi tu np. o przeszkolenie konkretnej ilości osób, znalezienie konkretnej ilości miejsc pracy, założerie własnej działalności gospodarczej przez daną liczbę osób, zdobycie oświadczenia zawodowego (konkretnego" itp. Dla odróżnienie rezultaty miękkie to, cytując za pewnym projektem, np.:
      "Nabycie nowych umiejętności pracowniczych w postaci sprawnego korzystania z technologii informacyjnych i komunikacyjnych.
      Wzrost motywacji i aspiracji zawodowych wskutek zwiększenia zaufania we własne siły i umiejętności.
      Nabycie nowych umiejętności praktycznych (m.in.: obsługa zaawansowanych funkcji pakietu MS Office umożliwiająca sprawne wykonywanie prac biurowych, nabycie bądź aktualizacja wiedzy dotyczącej funkcjonowania systemu zarządzania jakością, wzrost umiejętności posługiwania się językami obcymi).
      Wzrost konkurencyjności i poprawa atrakcyjności firm/instytucji, których pracownicy będą uczestniczyć w realizacji projektu." itd

Jest to nowomowa, choć jakiś sens posiada.
      • pathos_phobos Re: usługi twarde 23.03.11, 14:22
        A jak nazwać usługę twardą realizowaną przez beton partyjny?
        • temponick Re: usługi twarde 23.03.11, 15:44
          Prostytucja?
      • Gość: c_k Re: usługi twarde IP: *.adsl.inetia.pl 23.03.11, 18:38
        Jak się ma niezakwalifikowanie pracy sprzątaczki jako "usług twardych" do policzalności m2 umytej podłogi czy pracy pracownika gospodarczego do m2 grabionych z trawnika liści czy odśnieżonych chodników?
        Czy stanowisko sprzątaczki w firmie sprzątającej to usługa twarda? A w biurowcu miękka?
        Słowo, nie kumam ni w ząb.

Znalazłem cnt.wsfiz.edu.pl/Strona_Szkolenia_Elk2006/15Rezultaty.htm
        Rezultaty twarde to wg mnie nie to samo co usługi twarde.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka