Dodaj do ulubionych

Fab Lab House - ekologiczny robal

• Gość: peter zumthor Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.chello.pl 10.08.10, 12:42
      o nie, znowu krągłości. to wszystko przez zahe hadid, nie dość ze nie umie kada to jeszcze zainfekowała swoim sposobem myslenia mlodych ludzi! tragedia! neo-modernizm to jedyny sluszny styl po roku 2000-cznym! czy tylko ja to widzę?!
    • Gość: ana Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.nandu.com.pl 10.08.10, 13:06
      peter zumthor- ZGADZAM SIĘ!!!!!!
    • Gość: Małgorzata Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: 89.167.22.* 10.08.10, 13:06
      Najwyraźniej im więcej naukowców z 20 krajów projektuje dom "jako wypadkową nakładających się komputerowo analiz" tym większe g... wychodzi.
      Jako rzeźba; forma byłaby ciekawa , jako dom to szkaradzieństwo.Zwłaszcza ta elewacja z szeregiem okien.
    • Gość: ola.lat5 Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.chello.pl 10.08.10, 14:38
      Małgorzato nie chce sie znowu wdawać w pyskówki z Tobą, chcialem tylko wyjasnic ze "blobowata" form nie została narzucona arbitralnie, tylko jest zbiorem pewnych wiarygodnych danych. Tyle, a jak ktoś patrzy tylko na elewacje to rzeczywiście może wydać sie radykalna, choć mówię sama forma jest kwestią drugorzędną.
    • Gość: watcher Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.10, 16:17
      ten dom nie trafi do katalogu chyba, ale kilka takich rozrzuconych po plazach swiatab to swietna sprawa...i do tego cakiem znosny wewnatrz jak na takie bryloweekstrawagancje
    • Gość: dddd Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.rev.pro-internet.pl 10.08.10, 17:56
      gó...
    • Gość: Małgorzata Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: 89.167.22.* 11.08.10, 13:04
      Droga Olu . Jakim cudem w architekturze forma może być drugorzędna ?
    • Gość: ola.lat5 Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.chello.pl 11.08.10, 14:28
      Kwestią nadrzędną w tym wypadku była łatwość wykonania przy uzyciu maszyn cnc, maksymalna efektywność energetyczna oraz nie ma co ukrywać względy ekonomiczne. Skrypt po wprowadzeniu danych wejściowych generował kolejne zoptymalizowane formy, których głównym kryterium niestety Małgorzato nie była "ładność".
    • Gość: Małgorzata Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: 89.167.22.* 12.08.10, 14:37
      1. Każda maszyna również sterowana numerycznie łatwiej wykona element prostoliniowy składający się na konstrukcję domu, niż element krzywoliniowy.

2.Względy ekonomiczne również przemawiają za stosowaniem elementów prostoliniowych , bo jest mniej odpadów.

3.Co do efektywności energetycznej się , być może najbardziej efektywny energetycznie byłby dom w formie kuli, ale ze względu na prostoliniowość mebli były trudny do wyposażenia, więc gdyby zacząć budować domy kuliste, każdy z nich wymagałby indywidualnych mebli, co byłoby drogie.

Tak więc omawiany dom o "zoptymalizowanej formie" jest trudny i drogi w wykonaniu, drogi w wyposażeniu, nie jest maksymalnie efektywny energetycznie ( w porównaniu do domu kulistego) i w dodatku jest BRZYDKI.

Po co więc go projektować i budować?

Żeby naukowcy z 20 krajów mieli co robić?
    • Gość: ola.lat5 Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.chello.pl 12.08.10, 15:33
      A to ciekawostkę mi podsunęłaś, ze maszynie jest łatwiej wykonywać elementy prostoliniowe niż krzywoliniowe.

Jak juz cos chce sie krytykowac to warto poznac swojego wroga, Małgorzato.

• Gość: Kuba Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.chello.pl 12.08.10, 18:10
      Dziecko FabLab-u to projekt badawczy, nikt przeciez nie chce budować całych miast w ten sposób...spokojnie

Panno Małgosiu wszyscy pamiętamy jak pisała Pani o zdobywcach tegorocznego Pritzkera ze to gó..., a teraz podważa Pani prace kilkudziesięciu bardzo uzdolnionych osób spłycając ją do określenia "brzydki" - wiec pytam, gdzie tu miejsce na rzeczową dyskusję?

Wie Pani, my projektanci nie przywykliśmy projektować domów pod kątem ustawności mebli.

Pyta Pani, po co to wogóle projektować - na stronie iaac jest e-mail do nich, proszę ich spytać i najlepiej samemu wyprowadzić z błędu.

Pomijając malkontenctwo, szkoda, że na naszym podwórku tak mało jest tego typu eksperymentów. Fajnie czasem się oderwać od naszego polskiego piekiełka
    • Gość: Małgorzata Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: 89.167.22.* 13.08.10, 13:30
      Szanowna Olu, być może maszynie jest wszystko jedno jaki element wykonuje, ale podejrzewam,że zaprogramować maszynę ,żeby wykonywała element krzywoliniowy jest trudniej od programowania produkcji prostoliniowych elementów. Czy może też się mylę, Alfo i Omego?

Szanowny p.Kubo
      1.Mam prawo nie lubić twórczości pewnych architektów np. Zumthora, lub uważać za przeciętną (niegodną Pritzkera)twórczość innych architektów, choćbym była JEDNA przeciwko wszystkim.

2. Efektem pracy "kilkudziesięciu uzdolnionych ludzi" jest KNOT, co ,dla mnie, podważa sens ich działań.
      Ich działanie miałoby sens ,gdyby wynikiem pracy był piękny budynek, niemożliwy do wymyślenia przez sam umysł człowieka. A tak ,to jest to tylko zabawa dużych chłopców swoimi komputerkami.

3. Panie projektancie, myli się pan, domy, (zwłaszcza mieszkania), ich wnętrza dobry architekt projektuje pod względem ustawności mebli. Co komu po pokoju, w którym powierzchnia, układ okien i drzwi jest taki,że uniemożliwia sensowne ustawienie mebli?
    • Gość: ola.lat5 Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.chello.pl 13.08.10, 14:02
      Uszanowanie, Pani Małgorzato właśnie na tym polega przewrót, o którym w swoim manifeście pisze Patrick S., że dla maszyny wyprodukowanie tysiąca identycznych elementów już niedługo bedzie kosztowało tyle co wyprodukowanie tysiąca identycznych. Te ceny juz sie bardzo zbliżyły w ciągu ostatnich kilku lat i na to chciałem Panią naprowadzić - dla maszyny nie ma znaczenia co wycina, po przygotowaniu plików do cyfrowej fabrykacji po prostu obrabia materiał. Bez znaczenia czy jest to żebrowana konstrukcja samonośna czy zaawansowane kratownice przestrzenne- rożni je tylko dobór sposobu fabrykacji. I tak np. lasera nie użyjemy do obróbki materiałów organicznych, ale np. do cięcia mdf-u najdogodniejsze są wycinarki strumieniowe (water-jet) bo nie spiekają brzegów. Widziała kiedyś Pani jak pracującą cnc (water-jety, laser-cuttery, spiekarki)? Wystarczy raz i wszystko będzie jasne.
      Nie jestem alfą ani omegą ani nawet gammą ale zagadnienie jest mi bliskie bo w swojej pracy wykorzystujemy dobrodziejstwa wspolczesnego designu, a ze ten temat w polsce jest nadal świeży to czasem coś skrobnę bo wierzę, że kogoś może to zainteresować tak jak nas kilka lat temu.
      Pozdrawiam
    • Gość: ola.lat5 korekta Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.chello.pl 13.08.10, 14:03
      Uszanowanie, Pani Małgorzato właśnie na tym polega przewrót, o którym w swoim manifeście pisze Patrick S., że dla maszyny wyprodukowanie tysiąca różnych elementów już niedługo bedzie kosztowało tyle co wyprodukowanie tysiąca identycznych. Te ceny juz sie bardzo zbliżyły w ciągu ostatnich kilku lat i na to chciałem Panią naprowadzić - dla maszyny nie ma znaczenia co wycina, po przygotowaniu plików do cyfrowej fabrykacji po prostu obrabia materiał. Bez znaczenia czy jest to żebrowana konstrukcja samonośna czy zaawansowane kratownice przestrzenne- rożni je tylko dobór sposobu fabrykacji. I tak np. lasera nie użyjemy do obróbki materiałów organicznych, ale np. do cięcia mdf-u najdogodniejsze są wycinarki strumieniowe (water-jet) bo nie spiekają brzegów. Widziała kiedyś Pani jak pracującą cnc (water-jety, laser-cuttery, spiekarki)? Wystarczy raz i wszystko będzie jasne.
      Nie jestem alfą ani omegą ani nawet gammą ale zagadnienie jest mi bliskie bo w swojej pracy wykorzystujemy dobrodziejstwa wspolczesnego designu, a ze ten temat w polsce jest nadal świeży to czasem coś skrobnę bo wierzę, że kogoś może to zainteresować tak jak nas kilka lat temu.
      Pozdrawiam
    • Gość: tutaj nie komentuj Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: 94.230.21.* 13.08.10, 14:40
      UPRAWNIENIA ARCHITEKTONICZNE DLA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA

www.konstruktorbudowlany.fora.pl/uprawnienia-certyfikaty,26/konstruktor-architekt-nie-dajmy-sie-zwariowac,1806.html

Dziękujemy BRYLE za nieusuwanie tej informacji.
    • Gość: ja Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.acn.waw.pl 14.08.10, 19:41
      to jest dopiero budowla imperiumojca.pl/81263
    • Gość: Małgorzata Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: 89.167.22.* 16.08.10, 13:44
      Szanowny Panie!
      Owszem, widziałam w TV wycinanie elementów strumieniem wody lub laserem, lecz nie odpowiedział Pan na pytanie, czy wykonanie elementów krzywoliniowych jest trudniej zaprogramować?

Być może jestem laikiem w tej dziedzinie i nie znam manifestu Patricka S., ale na zdrowy chłopski rozum to:
      1. Oczywiste,że maszynie jest obojętne jaki kształt tnie czy obrabia.
      2. Być może CZAS produkcji elementów prosto i krzywoliniowych jest zbliżony lub taki sam.
      3. Oczywiste ,dla mnie, jest, że poziom kosztów produkcji elementów krzywoliniowych może się bardzo zbliżyć do kosztów produkcji elementów prostoliniowych, lecz nigdy tego poziomu nie osiągnie.
      KOSZT, dla człowieka ,nie dla maszyny, ZAWSZE będzie większy w przypadku elementów krzywoliniowych,.(A zresztą co Pan rozumie przez "koszty dla maszyny". Maszyna nie prowadzi księgowości,to człowiek ponosi koszty pracy maszyny i koszty obrabianego materiału.
      Jeśli przez "koszty dla maszyny" rozumie Pan koszty pracy maszyny , to mogę się zgodzić,że są jednakowe przy produkcji elementów prosto i krzywoliniowych i nie potrzeba mi do tego żadnego manifestu.)
      Elementy prosto czy krzywoliniowe wycinane są z materiału produkowanego przez inne maszyny i w 99% przypadków materiał ten jest w formie prostokątnej lub liniowej.
      Dlatego ,dla mnie, odpady (i koszty) przy wycinaniu elementów krzywoliniowych z materiału prostokątnego ZAWSZE będą większe niż przy wycinaniu elementów prostoliniowych z materiału prostokątnego.

Wbrew temu ,co Pan myśli , nie jestem przeciwnikiem nowoczesnych technologi i komputerowego projektowania,tylko że ja staram się wszystko to oceniać zdroworozsądkowo, nie ulegając euforii i trzymając się twardo nogami ziemi, a nie bujać w obłokach.
    • Gość: ola.lat5 Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.chello.pl 16.08.10, 14:26
      ok, zatem w kwestii "programowania" o którą Pani tak pyta, załóżmy, że tworzymy dach krzywolionwy, wiadomo z dużej odległości wygląda jakby był obły, a nie jest - bo panelizacja powierzchni krzywoliniowych to podzielenie tej obłej formy na mniejsze elementy ale jednak płaskie (np. panele szklane) połączaone łącznikami (structural joints). Następnie używając software-u np. wbudowanego w gc, rozkładamy całą geometrię na płasko - tak ze komputer rozklada nam kazdy z paneli kolo siebie (fabrication planning) i w takiej formie jedzie to do firmy wycinającej. Oni juz mają software, który optymalizuje układ poszczególnych elementów na powierzchni materiału, tak zeby straty byly jak najmniejsze. Oczywiście to samo można zrobić samemu, rownie dobrze mozna to rozrysowac w cadzie i im zanieść.

Straty w materiale zawsze są, nawet jeśli to są tylko proste cięcia.
    • mitko32 Re: Fab Lab House - ekologiczny robal 16.08.10, 17:25
      Jest naprawdę ekstra ale ma jedną ogromną wadę - nie da się budować bloków wielopiętrowych... Obawiam się, że 6 miliardów ludzi nie mogłoby w takich domkach zamieszkać... ach to wstrętne przeludnienie!
    • Gość: Gość Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.sds.uw.edu.pl 16.08.10, 17:30
      Pomijając kwestie oszczędności... jestem pod wrażeniem że człowiek może wymyślić coś tak obrzydliwego i surrealistycznego! Mi to bardziej się kojarzy z koszmarem architekta a nie żukiem...
    • Gość: ewa Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: 85.222.87.* 16.08.10, 18:56
      nie wazne ze brzydko i malo funkcjconalnie ale inaczej? Chyba juz wole dworki....
    • Gość: Kuba Re: Fab Lab House - ekologiczny robal IP: *.chello.pl 16.08.10, 18:59
      "A zresztą co Pan rozumie przez "koszty dla maszyny". Maszyna nie prowadzi księgowości,to człowiek ponosi koszty pracy maszyny i koszty obrabianego materiału."

dziękujemy za wyjaśnienie. od razu wszystko jest jasne
    • tamiko Re: Fab Lab House - ekologiczny robal 16.08.10, 20:37
      Piękny! Chcę taki. Jasny, tani, wokół drzewa. Kiedy będą w PL?
    • najnowsze Re: Fab Lab House - ekologiczny robal 16.08.10, 20:39
      Jak będzie możliwość chętnie zamienię mieszkanie w bloku, którego mam PO DZIURKI W NOSIE!!!! na to szkaradzieństwo. Przysięgam.
    • mustafa_0 Re: Fab Lab House - ekologiczny robal 16.08.10, 20:57
      Chciałbym usłyszeć lub przeczytać tekst odpowiedzi gminy w kraju na wniosek o warunki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka