malgorzataboguslaw Re: Pritzker dla Zumthora 16.04.09, 13:06 @wacek z żelaza.Pytanie retoryczne: dlaczego każdy idiota, kojarzy mnie z gotowaniem, skoro ja totalnie NIE potrafię gotować? @jeannouvel. Nagród żadnych nie mam i nie chcę mieć, bo mi zwisają. Ale a propos nagród, może TY pochwalisz się swoimi?! PS. Rozwiązywanie krzyżówek pasjonowało mnie wyłącznie w pacholęctwie. Co do zarzutów o grubiaństwo, zgadza się jestem chamska i grubiańska, wobec ludzi zchowujących się chamsko i grubiańsko wobec mnie.Proszę mnie krytykować merytortcznie, a nie po chamsku, a moje wpisy będą grzeczne. Proszę jednak wziąć po uwagę, że nie jestem słodką wytapetowaną paniusią, ale babochłopem (patrz wpis "babsa")48 kg wagi. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzataboguslaw Re: Pritzker dla Zumthora 16.04.09, 13:21 @stanleykubrick. Zupełnie mnie nie zrozumiałeś. Od 20 lat pracuję na budowie, i doskonale wiem, jak można pomalować zwykłą stal. Tylko,że ta pomalowana, w dowolny sposób, prędzej czy póżniej zardzewieje, Potem możnajuż tyko po chamsku pomalować ją pędzlem, co wygląda okropnie. A jeszcze okropniej wygląda fasada budynku, w którym każdy lokator pomalował swój balkon na inny kolor. Dlatego doskonałym wynalazkiem, byłaby kolorowa stal nierdzewna, ale wyglądająca jak zwykła stal malowana proszkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.09, 13:35 Akurat jeannouvel ma dużo nagród, w tym Pritzkera:) Odpowiedz Link Zgłoś
jeannouvel Re: Pritzker dla Zumthora 16.04.09, 14:18 a do niemiłej Pani: pochwalę się i co? obrzuci mnie Pani zawartością śmietnika swojej głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
jeannouvel Re: Pritzker dla Zumthora 16.04.09, 14:22 nie odpisuję na resztę, życzę miłej dyskusji we właściwym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moka boo Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.dsl.bell.ca 16.04.09, 15:56 kocham tego goscia :) najbardziej elegancka architektura na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szubad Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.chello.pl 22.10.09, 01:02 Gość portalu: Moka boo napisał(a): > kocham tego goscia :) > najbardziej elegancka architektura na swiecie wszystkie "naj" są złudne - zawsze się znajdzie coś "bardziej" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szron Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.acn.waw.pl 16.04.09, 20:01 Wow, nie znałem gościa (Zumthora). Jego architektura jest genialna (z tego co widzę na zdjęciach). Staranność z jaką wykonane są te projekty po prostu mnie osłupiła. Materiały elewacyjne wyglądają po prostu idealnie. Widać, że facet wkłada całe serce w te budynki. Jeśli idzie o offtop, który się tu rozwinął, to nie wiem co niektórym przeszkadza, że wygląd tych budynków jest bardziej surowy i zimny niż typowej architektury. To są budynki użyteczności publicznej. Jak już ktoś wspominał wcześniej, często nie wymagają okien na każdej elewacji. Często nie muszą wyglądać jak przytulny domek z białym płotkiem. I dobrze. Coś musi się przebijać przez prowincjonalną estetykę katalogów muratora, która jest w Polsce tak upowszechniona. Aż żal, że nie ma u nas w kraju podobnych budynków. Może obcowanie z taką architekturą unaoczniłoby zwykłym zjadaczom chleba, że dekoracja to nie jedyne co czyni dobry budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kando Re: Pritzker dla Zumthora IP: 83.143.139.* 16.04.09, 21:18 Nie lubię takiej monumentalnej architektury, ale w takim w miare kameralnym miejscu jak małe kąpielisko(Łaznia w Vals)to poderzewam się sprawdza. Nawet na zdjęciu to robi faktycznie wielkie wrażenie (szczególnie w środku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kronopio Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.fema.krakow.pl 16.04.09, 23:56 niesamowicie sie ciesze z nagrody dla Zumthora. Należała mu sie od bardzo dawna. Dla mnie jest mistrzem. Odpowiedz Link Zgłoś
eri.4 do MB 17.04.09, 07:40 istnieje cos takiego jak stal TiZn, i ma różne kolory.. Tyle, że o tym nie wiedzą ludzie co to od 20 parzą kawę na budowie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaas Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.09, 14:23 eri.4: TiZn to stop tytanu(symbol Ti) oraz cynku (symbol Zn) ekspercie od siedmiu bolesci. Stal to natomiast stop zelaza (Fe) oraz wegla (C), czesto domieszkowana, glownie niklem (Ni) w celu jej uszlachetnienia. pytanie: a co ty robisz na budowie? zmieniasz rolki z papierem w szalecie? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzataboguslaw Re: Pritzker dla Zumthora 17.04.09, 16:53 @jean nouvel. Dlaczego piszesz o mnie,że jestem niemiła, skoro wytłumaczyłam,że jestem niemiła tylko, dla chamskich ludzi. Zapewniam cię,że nie mam śmietnika w głowie (jestem na to za stara). Tyko niektóre młodziaki mają tam śmietnik, bo są za młodzi,żeby mieć WŁASNE przemyślenia i poglądy. Powtarzają jak papugi, to co im wtłoczono do łepetyn w szkółce, a mianowicie:Minimalizm,Brutalizm, Dekonstruktywizm-jest CACY, cała reszta to kaszana. Dla mnie, architekt minimalista, to człowiek, który siedzi przed stołem zastawionym tysiącem potraw, a zadowala się suchym chlebem i wodą. Przydałoby się, aby p.admin.uruchomił funkcję dołączania obrazków (własnych projektów) do wypowiedzi forumowiczów, bo bardzo ułatwiłoby to dyskusję. Jeśli ty pokażesz swoje projekty ja pokażę swoje, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ULA Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.bul.uni.lodz.pl 17.04.09, 17:00 Boże, jak ja bym chciała, by było mnie stać na dom jego projektu - mistyczne przeżycie! Albo chociaż by zrealizowano jego projekt w Łodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzataboguslaw Re: Pritzker dla Zumthora 17.04.09, 17:15 @eri.4 Przemiła koleżanko, podejrzewam, ze kiedy ty siusiałaś w pieluchy, ja zapierda...łam po budowie w gumowcach, w błocie po pachy, przy 30 st. Celsjusza lub w 20-sto stopniowym mrozie. Dla twojej informacji, przeszłam wszystkie szczeble na budowie w bezpośrednim wykonawstwie, poza stanowiskiem dyrektorskim, a od 9 lat pracuję jako inspektor nadzoru budowlanego( o ile wiesz, kto to w ogóle jest), przeważnie na dużych budowach (powyżej 10 tyś. m2 powierzchni.) W 2002r. budowa na której pracowałam jako inspektor, Cinema City w Katowicach, dostała tytuł Budowy Roku 2002 w kategorii budynków użyteczności publicznej. MOJA budowa była jedną z OŚMIU najlepszych budów w Polsce w 2002 w konkursie Polskiego Związku Techników i Inżynierów Budowlanych. Teraz TY ,się skarbie pochwal swoimi osiągnięciami, czy może też parzysz wyłącznie kawę?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamtaramta II Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.ce3.com.pl 17.04.09, 18:32 Łał... Małgorzato! Bogusławie! Szacun! Z tym że daje ci to takie samo prawo krytykowania jak Krystyniezdzisławowi tróry/a przypłnął/a wpław przez kanał La Manche i też moze sie tym pochwalić :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuuu Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 19:43 Teraz nas czeka nowa kampania obrzucania się błotem związana z wyborem euroosłów, przynajmniej dajmy sobie spokój przy analizie architektury jaka by ona nie była (ta analiza)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.112.79.182.plusnet.ptn-ag2.dyn.plus.net 17.04.09, 20:06 podobaja mi sie jego prace, musze zobaczyc na zywo..., macie racje, oby w Polsce bylo wiecej podobnych budynkow Odpowiedz Link Zgłoś
zbig571 Re: Pritzker dla Zumthora 17.04.09, 20:36 Za dużo przemysłu za mało pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japanika Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 21:55 piękne. pokorne wobec natury i zastanej przestrzeni... Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzataboguslaw Re: Pritzker dla Zumthora 18.04.09, 10:29 @tamtaranta II. Prawo do krytykowania architektury daje mi fakt, ze jestem ZWYKŁYM CZŁOWIEKIEM, mam oczy ,mózg i oceniam świat mnie otaczający. Zapominasz kolego,że architektura jest tworzona, dla wszystkich ludzi, a nie tylko dla garstki kolesiów architektów. Na tym forum pojawia się np. heidek, handlujący kontenerami, ale nikt nie odbiera mu prawa do wyrażania swojej opinii. Napisałam o swojej pracy na budowie, żeby bezczelnej smarkuli eri.4, udowodnić.że na budowie zajmuję się nie tylko parzeniem herbaty. Jak jest taka silna w gębie, to niech się pochwali osiągnięciami w swojej specjalności, czyli METALOZNAWSTWIE :D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.acn.waw.pl 18.04.09, 10:45 www.travian.pl/?uc=pl10_73692 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość:Koziol Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.echostar.pl 18.04.09, 13:17 W Polsce nie ma dobrych architektow i nie bedzie jako narod slowiański opiewamy się ideami i wzorami nasza percepcja jest infantylna i wedlug mnie zacofana, Gombrowicz keidys powiedzial, ze my słowianie zostlaismy obdarowani zacnym zmysłem estetyk werbalnej, literackiej zas wizaulnej nam poskapiono. Jakby sie nie sprzeczac, wyzywac ,kombinowac nie mamy wielkiej architektury a nawet jesl bedziemy mieli to nie zostanie zrozumiana. A co do wiekszosci gdyby slcuhno wiekszosci zylibysmy do dzisiaj w szalasach albo nie mieli pradu czy kwestia rozwoju cywilizacji nie opierala sie na jednostkach pomagajacych zrobic krok naprzod tej "wiekszosci" . Zumthor pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
stanleykubrick Re: Pritzker dla Zumthora 18.04.09, 15:26 malgorzataboguslaw - Nie chodzi mi o to, że masz zdanie o architekturze inne ode mnie np. Brak Ci za to tolerancji i krytycyzmu względem własnej osoby. Nie masz monopolu na mówienie jedynego i właściwego stanowiska w sprawie projektów i nie ma tu znaczenia, czy jesteś starsza i więcej czasu spędziłaś na budowie. Dla przykładu - Generalizujesz, że każdy, kto lubi Zumthora, minimalizm itd. musi nie mieć własnego zdani. Chwalisz za to kolegę, który ma opinię podobną do Twojej, jako 'jedynego myślącego samodzielnie'. Z drugiej strony twierdzisz, że wiesz, iż ludzie się dobrze czują w przyjaznej i kolorowej architekturze oraz nie mogą się tak czuć w spokojnej i chłodnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikt Re: Pritzker dla Zumthora IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.09, 06:11 Bardzo ładnie Panie Zumthor, bardzo ładnie. Ale czy kiedykolwiek miał Pan przyjemność wysiąść na którymkolwiek z warszawskich dworców. Czy podobnie jak ja puszcza Pan pawia wysiadając z pociągu w tym mieście brudu, smrodu i złych ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzataboguslaw Re: Pritzker dla Zumthora 20.04.09, 11:27 @stanleykubrick.Wyrażam jedynie swoje zdanie, co robi KAŻDY na tym forum, ale nigdy NIE twierdziłam, że moje poglądy to jedyna prawda objawiona. KAŻDEMU daję prawo do posiadania własnych poglądów, ale też ja mam prawo do polemizowania z tymi poglądami w mniej lub bardziej grzeczny sposób (z zależności od tego, jak odnosi się do mnie mój adwersarz). Jeśli chodzi o krytycyzm do samej siebie, moim zdaniem jest to niezwykle rzadko występująca cecha u ludzi (prawie nigdy), i być może dlatego jej nie mam. Zastosowanie koloru, nie wyklucza "spokojności" architektury, natomiast rzeczywiście zaskoczeniem je dla mnie, że ktoś może lubić chłód w architekturze.Dla mnie chłód (w czymkolwiek) jest odpychający. Życie bywa b. podłe czasami, w związku z czym wolę architekturę ciepłą, przyjazną i podnoszącą na duchu, od zimnej, nieprzystępnej i napuszonej. PS. Bardzo Ci dziękuję, za NIEŻARTOWANIE z mojego nazwiska, bo miedzy innymi po tym, określam poziom intelektualny mojego rozmówcy. Odpowiedz Link Zgłoś