Dodaj do ulubionych

Do Kiciun i nie tylko...

17.01.04, 12:31
Zaczne od podziękowania założycielce forum - Magdo, super, że wpadłas na ten
pomysł. W wakacje przeprowadzam się do ciasnego ale własnego mieszkania,
dlatego chłonę wszelkie możliwe pomysły.
Zwracam sie do Kiciun, bo także myslę o zamontowaniu blachy zamiast glazury
w kuchni. Mam jednak wątpliwosci co do praktycznosci tego rozwiązania i
chciałabym, żeby wypowiedziala się Kiciun, jak taka blacha sprawuje się na
co dzień, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kiciun Re: Do Kiciun i nie tylko... 17.01.04, 17:51
      Witam.
      Myślałam o dwóch rozwiązaniach - blacha ryflowana i pleksi. Blacha gładka nie
      wchodziła w grę, bo wszystko na niej widać, odbite palce itp. Już miałam
      problem z okapem i sprzętami do zabudowy, bo, prawdę powiedziawszy, stal
      wydawała mi się zbyt niepraktyczna. Ale okazało się, że nie jest to wielki
      problem. Okapu nie dotykam, prócz, oczywiście, przycisków. Kuchenka i piekarnik
      mają uchwyty, których staram się używać :), choć ręka sama idzie, żeby pchnąć
      całe drzwiczki. Zaopatrzyłam się też w środek do czyszczenia stali nierdzewnej
      i chromowanej. Nie używam go jednak tak często, jak mi się wydawało początkowo.
      Na blasze ryflowanej nie widać np. tłuszczu, który prysnął z patelni, więc
      kiedy czyszczę płytę ceramiczną, przecieram tylko blachę ręcznikiem papierowym.
      Ściany w okolicach zlewozmywaka nawet nie wycieram. Osad z wody staram się
      usuwać raz w miesiącu. Acha - prawie każda szmata zostawia kłaczki na ostrych
      krawędziach "ryfli", ponieważ wzór biegnie na zmianę //// \\\\. Ręcznik
      papierowy jest chyba najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o końcowe wycieranie.
      Kiciun
      • chiara76 do kiciun prośba:) 17.01.04, 17:59
        Kiciun, a mogę Cię poprosić o nazwę tego środka do czyszczenia stali?
        Pozdrawiam.
        • kiciun Re: do kiciun prośba:) 17.01.04, 18:13
          Mr Muscle "Metal-fix". Do kupienia w marketach. Ja go chyba dostałam
          w "Auchan". A do płyty ceramicznej - Mr Muscle "Cera-fix". Są też innych firm o
          podobnie brzmiących nazwach.
          • chiara76 Re: do kiciun prośba:) 17.01.04, 18:20
            OK, mam ten sam, zastanawiałam się, czy może Masz coś innego. Dziękuję za
            szybką odpowiedź.
      • cuchara Re: Do Kiciun i nie tylko... 17.01.04, 18:26
        Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, myslę, że zdecyduje się na ten pomysł z
        blachą. Zwłaszcza, że chyba nie jest to zbyt drogie rozwiązanie? No i u Ciebie
        efekt jest bardzo fajny.
        Zastanawiam się też nad czyms równie ciekawym, ale chyba jednak trudniejszym
        do realizacji, płyta poliwęglanowa jako obraz: podaję link dla
        zainteresowanych:

www.muratordom.pl/C57BF5FB34A54D459E2EBEB96BAC6348_B9F2FD47DA9340E1BE6B9CBD66A9
        D0D9.htm

pozdrawiam
        • kiciun Re: Do Kiciun i nie tylko... 17.01.04, 18:48
          Niestety nie pamiętamy ile to kosztowało (pytałam małżonka, bo to on
          przywoził). Mówi, że w granicy 200 zł za arkusz, ale głowy nie da. Może jeszcze
          jest gdzieś f-ra. Jak mi się uda ją odnaleźć, to podam cenę.
          • galena Re: Do Kiciun i nie tylko... 17.01.04, 20:58
            Kiciun
            Bardzo jestem ciekawa jak masz urządzony salon przy tej otwartej, bardzo
            ładnej, nowoczesnej kuchni. Jesli salon jeszcze nie zrobiony, napisz
            przynajmniej co planujesz.
            pozdrawiam
            • kiciun Re: Do Kiciun i nie tylko... 18.01.04, 11:51
              Witam.
              Nie potrafię opisywać rozkładu pomieszczeń, więc dla ułatwienia sobie podaję
              link do projektu mojego domu.www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?
              IdProjektu=34
              Projekt został nieco zmieniony, np nie ma garderoby, za to jest większa
              łazienka. Nie ma też garażu, a jest trochę krótszy niż na planie
              pokój "kinowy". Ale część dzienna nie uległa zmianie. W kuchni są meble w L,
              ale brak baru, który planuję zrobić (w salonie kuchennym zaśpiewali nam taką
              cenę, że odpadliśmy - meble nietypowe są 2 razy droższe). Stół stoi dokładnie
              tam, gdzie w projekcie. Stół planuję odnowić (rękami renowatora mebli).
              Prostopadle do ściany jadalni, przy przejściu do salonu stoi wspomniany stelaż
              do parawanu - trzy pola, kuty. Kanapa oczywiście nie tak jak na projekcie, lecz
              pod ścianą na przedłużeniu ściany jadalni, pod ukosem, zwrócona lekko od drzwi
              balkonowych w stronę wejścia do salonu i parawanu jednocześnie. Na wiosnę czeka
              nas zakup nowej sofy. Chcę się "oswoić" z trzyosobową, żeby później
              dokupić "dwójkę", którą planuję ustawić pod kątem prostym do "trójki", czyli
              plecami do jadalni, przodem do drzwi balkonowych. Ale zobaczę jak w naturze
              będzie ustawna ta "trójka", czy ewentualna "dwójka" nie będzie zbyt szeroka i
              nie zasłoni przejścia do jadalni. Na razie jest ok. metra pomiędzy kominem a
              parawanem. Na przeciwległej do obecnie stojącej kanapy, czyli między ścianą z
              oknem balkonowym a wejściem do salonu chcę ustawić niskie szafki (albo jedną
              długą, jeżeli uda się taką kupić) na całą długość ściany. Szafki zaplanowane są
              na metalowych nogach (ok. 10-12 cm), wysokości ok. 45 cm, nie więcej.
              Najchętniej czereśnia czy wiśnia lub orzech. Ławę kupiliśmy jasną, brzozową.
              Dywan w tonacjach beżowych. Jeśli się ten plan nie uda, to kupię drugą sofę
              trzyosobową i postawię obie naprzeciwko siebie prostopadle do okna balkonowego,
              na środku salonu. Tylko, że ktoś będzie musiał siedzieć plecami do wejścia do
              salonu, a to mnie z lekka niepokoi. Planów mam tysiące, korekta następuje po
              kolejnym zakupie :). Kanapa ma być prosta, na bazie prostokątów, podobają mi
              się jasne, ale ze względów praktycznych chyba wybiorę w dwóch kolorach. Dół
              beżowy, a góra brązowa. Coś w rodzaju tej, którą widać na zdjęciach Chiary.
              Parawan jest kuty, kominek żelazny, komin za nim ma tynk spękany,
              więc "pożenię" różne style. Mam nadzieję, że mi się to uda.
              Pozdrawiam.
            • kiciun Re: Do Kiciun i nie tylko... 18.01.04, 11:52
              www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=34
              Link nie zadziałał - może teraz
              • galena Re: Do Kiciun i nie tylko... 18.01.04, 19:26
                Dziękuję Kiciun za odpowiedż.
                Masz fajny domek i widać że urządzasz go z pomyślunkiem. Z twojego opisu i
                zdjęć wywnioskowałam, że wnętrza będą urządzone w nowoczesnym stylu z
                kilkoma "smaczkami" w innym stylu jak - kominek, kuty parawan i stół w jadalni.
                Jak tylko będziesz mogła to zamieśc tu jeszcze kilka zdjęć swoich wnętrz.
                Pozdrowienia
                • kiciun Re: Do Kiciun i nie tylko... 18.01.04, 20:01
                  Co do stołu w jadalni, to nie będzie raczej "stylowy". Rzecz w tym, że jest
                  pomalowany czarnym lakierem. Na szczęście da się to zmienić. A "smaczki" będą
                  też widoczne w tzw. durnostojkach czy np. plecionych siedziskach z IKEA itp.
                  Okaże się - podeślę fotki, jak tylko mi się wyklaruje jakiś fragment mieszkania.
                  Pozdrawiam również serdecznie.
                  • smaja Re: Do Kiciun 26.04.04, 13:38
                    Witaj,
                    mam pytanie co masz położonena podłodze z jakiego drzewa jest ten parkiet?
                    Pozdrawiam Asia
                    • kiciun Re: Smaja 26.04.04, 13:53
                      Witam.
                      W całym mieszkaniu jest deska barlinecka. W salonie jest "dąb classic",
                      reszta "jesion standard".
                      Również pozdrawiam.
                      A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka