Dodaj do ulubionych

dom Waszych marzeń

23.01.04, 18:05
Jak byście go urządziły mając do dyspozycji dużo większe środki finansowe niż
obecnie ? Jaki styl preferujecie ? Jak dużo przestrzeni potrzebujecie ? Dom z
ogrodem czy apartament w środku miasta ? Jakie pomysły chciałybyście
zrealizować (może niektóre z nich są realne i już zrealizowane) ? Podzielcie
się swoimi koncepcjami wymarzonego wnętrza.
Pozdrawiam serdecznie
Basia
Obserwuj wątek
    • kruszynka301 Re: dom Waszych marzeń 24.01.04, 10:57
      Dom urządziłabym w dokładnie takim samym stylu jaki mam teraz - po prostu czuję
      się w nim dobrze (za niedługo wyślę zdjęcia). Mieszkam na poddaszu, każdy
      pokój mam w innym kolorze. Co do przestrzeni, to wydaje mi się, że teraz mam
      wystarczająco (około 130 m), ale tak samo wydawało mi się, kiedy mieszkałam w
      kawalerce. Ta powierzchnia jest wystarczająca, aby dwójka małych dzieci (3 i 4
      latka) mogła się wyszaleć, a ja wtedy zaszywam się gdzieś z książką, reagując
      tylko na poważniejsze wypadki;).
      Mieszkam w centrum miasta, mam tylko malutki ogródek, w sąsiedztwie niestety
      parkingu supermarketu. Oczywiście, że marzy mi się prawdziwy dom z dużym
      ogrodem i basenem, najlepiej w sąsiedztwie lasu, ale...... ja już teraz czasami
      nie mam czasu na sprzątnięcie domu i skoszenie trawy, pielęgnację ogródka.

Myślę, że już do końca będziemy mieszkać w obecnym mieszkaniu. Ogródek jest
      wystarczający na grilla po pracy, mieszkamy w przepięknej okolicy - jura
      krakowsko-częstochowska, więc to nam wystarczy.
      Z planów 15-letnich: zrobienie drugiej łazienki z jacuzzi, przebudowa garaży,
      no i jednak budowa małego basenu (uwielbiam pływać). Zobaczymy. Jak na razie,
      jesteśmy w trakcie spłacania kredytu na remont mieszkania, za parę lat już się
      będzie kończył, i nie będzie problemu zaciągnięcia nowego.

Niezależnie od posiadanych środków finansowych, kupujemy do domu to, co nam się
      podoba, kwestia tylko czasu; drugę łazienkę mogliśmy juz dawno zrobić, ale że
      marzy nam się jacuzzi, więc jeszcze trochę poczekamy.

Pozdrawiam
      Gosia
    • chris.b Re: dom Waszych marzeń 24.01.04, 21:48
      Marzy mi się średniej wielkości dom, ale z ogromnym ogrodem wokól i murem oraz
      drzewami żeby odgrodzić się od sąsiadów. W środku, dużo otwartej przestrzeni,
      koniecznie taka antresola - galeryjka w salonie, na której stałyby regały z
      książkami (duuużo)i jeszcze bardzo duże akwarium (najlepiej morskie)i bardzo
      dużo roślin. Wszystko w kolorach żółto-pomarańczowo-brązowo-czerwonym.

A póki co mieszkam sobie na moich 37 metrach i też się cieszę - w przyszłym
      tygodniu idę kupić roślinki i rybki do mojego małego akwarium (bo niestety
      stare nie przeżyły przeprowadzki:(
      Roślin mam coraz więcej...
      Tylko kolory inne: niebieski, fioletowy, czerwony
      • f.l.y Re: dom Waszych marzeń 26.01.04, 13:30
        a moj wymarzony dom 'stoi' sobie w duzym angielskim ogrodzie...duzo starych
        drzew...kwitnacych krzewow i kwiatow...jest parterowy...ma ok. 5 pokoi i duza
        widna kuchnie polaczona z jadalnia... urzadzony jest w stylu angielskim, a wiec
        tapety w kwiecisty wzor...ladne mebelki...ciepelko bijace ze wszystkich katow..
        lad i porzadek...ale niezbyt przytlaczajacy...kwiaty w wazonach...kot na
        kolanach, pies w ogrodzie... facet w garazu przy samochodzie albo w ogrodzie :)
        za to taras...wyjscie na ogrod urzadzony sielsko-anielsko na styl wiejski -
        lawa-stol z desek...drewniane mebelki...drewniany strop...kwiatki...serwetki,
        gliniane naczynia...owoce...sloneczko...i sloneczniki...
        tak...pomarzyc dobra rzecz....
        narazie odbieram swoje 3 pokoiki w marcu...jeden na styl mlodziezowy /syn 14
        lat/ - sypialnia typowo babska...wszelkie odcienie stonowanego rozu... duzy
        pokoj bedzie 'angielski' na polskie warunki...i kuchnia...bedzie kot, nie
        bedzie psa...beda kanarki...nie bedzie raczej faceta...i zamiast ogrodu bedzie
        6 m2 balkonu z kwiatkami...a widok na starodrzew i kaczki na kanalku...a to
        wszystko na obrzezach Warszawy...w osiedlu donkow 2pietrowych....
        moze kiedys bedzie i ten wymarzony dom... poki co gram w totka...
        pozdrawiam,
        Fly
    • magda176 Podbijam 10.02.04, 19:56
      ponieważ doszło sporo nowych osób i może nie wszyscy zaglądają na nasze
      wcześniejsze strony. A wątek fajny, można puścić wodze wyobraźni...

pozdr.
      m.
      • kosmosik Dom wymarzony 10.02.04, 22:30
        Niedawno wprowadziłam sie do "wymarzonego" mieszkania w mieście, ale chodzi mi
        po głowie taki ostateczny dom w dużym, starym ogrodzie, zbudowany z cegły
        (najlepiej takiej ceglanej, nie nowoczesnej klinkierowej), o niesymetrycznej
        fasadzie i kilku niepotrzebnych kątach. W środku przytulne pokoiki, duża
        jadalnia i pokój z przylegającym ogrodem zimowym, wysokim do drugiego piętra, w
        którym rosłyby tropikalne rośliny, kwitły bougenville i śpiewały kolorowe
        papużki. W łazience akwarium przeszklone ze wszystkich stron, duża wanna z
        jaccuzzi, pies kot i może konik pasący sie na łące obok i koniecznie jakieś
        pagórki (!!!) Syndrom równiny mazowieciej ;) Do tego mój kochany mąż i dobry
        system alarmowy i voila- mój ideał.
    • magda176 Piękny wątek 02.04.04, 16:40
      zawsze aktualny! Wyobraźnio szalej!!!
    • aankaa Re: dom Waszych marzeń 02.04.04, 17:14
      nie jest duży, stoi na skraju lasu, nad morzem ...
      najważniejszym pomieszczeniem jest kuchnia z ogromnym stołem, zaraz obok -
      pokój z wygodnymi kanapami i olbrzymim kominkiem
      każda sypialnia ma własną łazienkę

a z tyłu, z tyłu jest pomieszczenie gospodarcze, w którym "dzieje się pranie"
      (mam dość pralki w kuchni, suszących się w każdym możliwym zakamarku ciuchów)

tylko zapomniałam wypełnić kupon totka, kupić badziewne książki w Readers
      Digest :( To jak mam wygrać kasę na spełnienie swego marzenia ?? ;)
      • wind-eye Re: dom Waszych marzeń 02.04.04, 23:00
        tradycyjny, biała fasada i ściany wewnątrz, framugi ciemnobrązowe, podłoga z
        desek, niewiele mebli, oczywiscie z drewna (ale nie antyki) albo choć z okleina
        z forniru :)
        strych i takie tam
        wielka kuchnia z wielkim stołem
        i takie szklane pojemniki na cukier i fasolki z rączką od frontu

:)
    • lilka.k Re: dom Waszych marzeń 05.04.04, 08:44
      Drewniany, drewniany i jeszcze raz drewniany domek,drewniay płot...
      w środku ciepło bijące z pomarańczowych dodatków, kuchnia w wiejskim stylu
      (jakoś nie lubię tych nowoczesnych dodatków, choć teraz mam kilka takich
      metalowych rzeczy w domu).
      Oczywiście gdzies na odludziu,ale bez przesady,bo potem kurcze wszędzie
      daleko :) ).
      W łazience na środku okragła ( o dużej średnicy ) wanna z drewna.
      To nie moje marzenia,to plany, do zrealizowania...
      Lilka

• magda176 Re: dom Waszych marzeń 05.04.04, 16:55
      Dom moich marzeń nigdy nie stanie w świecie rzeczywistym i to nie ze względów
      finansowych...ani żadnych innych. I aż się dziwię, że kiedy o nim myslę, to nie
      widzę wnętrza, które nagle przestaje byc ważne, tylko drzwi po dwóch stronach
      domu - jedne z wyjściem na plażę (koniecznie morze północne) drugie...z
      widokiem na Tatry...dlatego jest to tylko dom moich marzeń:)))

pozdr.
      m.
      • anlenki Re: dom Waszych marzeń 06.04.04, 07:49
        stary maly dworek z gankiem, lamanym dachem,pokojem na poddaszu,malwami,wielkim
        trawnikiem i drzewami, z ogrodkiem w ktorym beda pomidory malinowki(zeby je
        jesc prosto z krzaka) i truskawki.
    • mielin Re: dom Waszych marzeń 06.04.04, 10:18
      Mój dom z marzeń, stałby nad morzem (najlepiej Śródziemnym, ale nie pogardzę i
      Bałtykiem) oczywiście z widokiem na nie z ogromnej przeszklonej werandy gdzie
      zmieściłby się stół jadalny i fotel uszak do czytania i napawania się widokiem
      za oknem. A kuchnia w stylu śródziemnomorskim, pokoje w stylu i kolorach
      marynistycznych, mnóstwo bieli i błękitów.... To marzenia, a na razie zadowalam
      się świetnie widokiem na Warszawę i usiłuję je urządzić nieco śródziemnomorsko.

Ale widzę, że wiele osób tu marzy o podobnie usytuowanych domkach:))) Mielin
    • szaraj Re: dom Waszych marzeń 07.04.04, 00:30
      Dom z marzen to dokladnie taki jak w filmie "Noce i dni" wsrod malw i bzow, nad
      woda, Czysty, cieply i stary bo dom musi miec swoja DUSZE, a wokol drzewa:
      brzozy, akacje, wierzby i modrzewie. Beda tez konie, psy, koty i kozy.
      Pozdrawiam wszystkich marzycieki :)
      • meg_s Re: dom Waszych marzeń 07.04.04, 01:47
        ....a jeśli dom będę miał
        to będzie bukowy koniecznie.
        Pachnący i słoneczny.....
    • magda176 Up 08.11.04, 19:39
      miły temat, zaginął gdzieś w czeluściach forum:). W górę:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka