Dodaj do ulubionych

Pytanie do Once'a

12.02.04, 17:39
Cześć Once,

Marzy mi się bardzo błyszcząca sciana. Wszystkie ściany w mieszkaniu mam
wygładzone i pomalowane emulsjami Duluxa w półmacie. Facet w Castoramie
tłumaczył mi, że nie da się zrobić emulsji z pełnym połyskiem. Czy to prawda?
Ciekawa jestem dlaczego? Mój patent na ten połysk to po prostu zwykły lakier
akrylowy.
Czy istnieje jeszcze jakiś inny sposób?
Chciałabym, żeby ściana naprawdę lśniła, widziałam taki efekt w pismach
wnętrzarskich, ale może to tylko kwestia odpowiedniego fotografowania.
Chociaż mam wrażenie, że niektóre moje ściany są bardziej błyszczące niż
pozostałe. Czy to może być zależne od koloru? Od tego jak kolor pochłania i
odbija światło?

pozdr.
magda
Obserwuj wątek
    • once1 Re: Pytanie do Once'a 12.02.04, 18:58
      czesc
      Nie mozna uzyskać emulsji do scian w pełnym połysku to prawda . jest to
      spowodowane tym , że bazy są juz tak przygotowane przez producenta.albo matt
      albo półmat. To co widzimy w pismach wnetrzarskich to bardzo czesto jest gra
      swiateł przygotowana przez fotografa oni do zdjęc uzywaja normalnych farb ale
      potem jest to poddane obrobce komputerowej , zeby dobrze wygladało w gazecie .
      Najwiekszy Połysk maja farby "KUCHNIA I ŁAZIENKA" i na takiej bazie otrzymasz
      najwiekszy połysk. Farba emulsyjna z połyskiem wyglada bardzo podobnie jak
      farba olejna wiec zastanów sie czy napewno o taki efekt ci chodzi .

pozdr
      • magda176 Re: Pytanie do Once'a 12.02.04, 19:47
        Dzięki za wyjaśnienia. Wiem jaki efekt daje farba olejna, te ściany, które
        widziałam były jeszcze bardziej błyszczące, jakby ktoś posmarował je
        brylantyną. Ale może to faktycznie kwestia zdjęcia i jego obróbki. Musiałabym
        Ci pokazać na zdjęciu jak to wygląda, cieżko tak tłumaczyć. Ale gdyby były
        emulsje z połyskiem to napewno bym kupowała tylko takie. Na razie czeka mnie
        lakierowanie ściany.

pozdr.

magda
        • once1 Re: Pytanie do Once'a 12.02.04, 19:57
          masz to zdjecie gdzies w komputerze ? jesli tak to wyslij na sklep@farbydulux.pl
          moze cos wymyślimy :). jest sporo róznych prepartów moze będę potrafił ci pomóc
    • aankaa te błyszczące ściany to efekt woskowania 12.02.04, 20:07
      technika "nowa" od ... miesięcy

często dodaje się przecierkę - wygląda to wtedy jak gładzony marmur.
      Całkiem piękne, tyle, że na dłuższą metę męczące (odbijanie się światła, efekt
      lustra). Ładnie wygląda np jedna ściana zrobiona tą metodą - ale to już zależy
      od "oglądacza"
      • magda176 Re: te błyszczące ściany to efekt woskowania 12.02.04, 20:17
        aankaa napisała:

> często dodaje się przecierkę - wygląda to wtedy jak gładzony marmur.

To o czym pisałam to nie były ściany woskowane. I nie dawały efektu maramuru,
        bo kolor był jednolity.

> Całkiem piękne, tyle, że na dłuższą metę męczące (odbijanie się światła,
        efekt
        > lustra). Ładnie wygląda np jedna ściana zrobiona tą metodą - ale to już
        zależy
        > od "oglądacza"
        >

Mam już częściowo takie ściany w mieszkaniu (polakierowane)i uwielbiam je. Masz
        rację wyszystko zależy od "właściciela" ściany. To nie jest efekt, który sobie
        wymysliłam i nie wiem jak będzie wyglądał.

pozdr.
        m.
      • magda176 Te zdjęcia mam niestety tylko w piśmie 12.02.04, 20:19
        wnętrzarskim. Jak je zeskanuję to Ci podeślę. Dzięki za pomoc.

pozdr.

m.
        • gaggi Re: Te zdjęcia mam niestety tylko w piśmie 13.02.04, 08:28
          jeśli jesteśmy w temacie farb - czy farba lateksowa (innej firmy niż Dulux, ale
          liczę Once na Twoją fachowość:)) może dawać leciutki zapaszek taki gumowaty po
          dwóch miesiącach od malowania? malowałam w listopadzie i od tego czasu mam
          jakiś nieprzyjemny zapach w domu, a mebli zero i wszystko obwąchane. Czy
          mozliwe, że z powodu pory malowania (jesień, ale było całkiem ciepło,
          pamiętacie przecież ten ciepły listopad) farba mogła nie wywietrzyć się? Spędza
          mi to sen z powiek...
          • once1 Re: Te zdjęcia mam niestety tylko w piśmie 13.02.04, 12:26
            gaggi napisała:

> jeśli jesteśmy w temacie farb - czy farba lateksowa (innej firmy niż Dulux,
            ale
            >
            > liczę Once na Twoją fachowość:)) może dawać leciutki zapaszek taki gumowaty
            po
            > dwóch miesiącach od malowania? malowałam w listopadzie i od tego czasu mam
            > jakiś nieprzyjemny zapach w domu, a mebli zero i wszystko obwąchane. Czy
            > mozliwe, że z powodu pory malowania (jesień, ale było całkiem ciepło,
            > pamiętacie przecież ten ciepły listopad) farba mogła nie wywietrzyć się?
            Spędza
            >
            > mi to sen z powiek...

To faktycznie bardzo długo. farba powinna stracić zapach po kilku-kilkunastu
            godzinach najwyzej od momentu pomalowania. Pora roku nie ma tu nic do rzeczy.
            przed wczoraj miałem malowane sciany Malowanie odbywało sie ok 16 a o 22
            pozostało juz zaledwie wspomnienie po nim . dodam ze spałem w tym pomieszczeniu
            a rano zaden zapach nie był wyczuwalny. To kwestia składników farby.
            Pozostaje ci intensywne wietrzenie pomieszczenia a jżeli masz dowód zakupu i
            puszki mozesz próbowac reklamowć farbe u producenta
            pozdr
            • gaggi Re: Te zdjęcia mam niestety tylko w piśmie 13.02.04, 14:01
              a może to dlatego, że - przyznaję - nie odczekałam tych paru godzin między
              malowaniami kolejnych warstw?

Mam dowód zakupu i chyba naprawdę zareklamuję. Ciekawe jak to będzie wyglądało?
              przecież będę musiała zedrzeć tę farbę i położyc nową. Cholercia:(( jak to się
              robi u ciebie w firmie once? na pewno były jakieś reklamacje - czy są
              rozpatrywane rzetelnie?
              • once1 Re: Te zdjęcia mam niestety tylko w piśmie 13.02.04, 14:43
                To tez nie ma znaczenia przecierz mineło jak piszesz dwa miesiace to mnóstwo
                czasu , zeby zaniknął zapach farby emulsyjnej.
                Reklamacje składasz w miejscu zakupu towaru , okresl co sie stało, kiedy
                kupiłas farbę, dołacz dowód zakupu(xero) i puszke po farbie , Napisz czego
                oczekujesz w ramach rekompensaty w przypadku pozytywnego rozpatrzenia
                reklamacji. (np.nowa farba na przemalowanie, gotówka )Sklep ma 14 dni na
                rozpatrzenie reklamacji. albo reklamacje uznaja albo przyjedzie rzeczoznawca od
                producenta.U mnie takie reklamacje rozpatrywane sa bardzo szybko zwłaszcza
                jezeli ewidentna jet wina farby (zapach) ale to zalezy od producenta farby.
                zdzieranie farby raczej nie wchodzi w gre raczej przemalowanie 1-2 warstwami
                nowej farby

pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka