Dodaj do ulubionych

jaki kolor ścian

26.03.14, 15:12
Witam,
Proszę o pomoc chcę pomalować salon, mam dylemat odnośnie koloru farby dulux szyfonowy beż czy beckers cotton candy. Może ktoś malował tymi farbami i wie jak wyglądają. Potrzebuję beż ale nie słodki tylko bardziej wpadający w szarość i który ładnie będzie wyglądał z turkusem wpadającym w zieleń. Meble w kolorze grusza, podłoga dąb, pokój widny z oknami od południa.
Bardzo dziękuję za wszelkie info.
Obserwuj wątek
    • zaprojektujemy Re: jaki kolor ścian 26.03.14, 22:45
      Może po prostu skorzystaj z mieszalnika farb jednej, czy drugiej firmy? Dobierzesz odcień wedle potrzeb i uznania, choć oczywiście koszty będą nieco większe.
      • demo5 Re: jaki kolor ścian 26.03.14, 22:58
        Też o tym myślała. Jednak wolę gotową mam parę metrów do pomalowania, nie wiem czy poryje za drugim razem i jest ryzyko, że jak za mało wymieszam to kolejne mieszanie da inny odcień. A nie chcę kupować na zapas.
    • wiol_anka Re: jaki kolor ścian 27.03.14, 12:44
      Nie radzę mieszać. Nam malarz pomieszał ostatnio farby i teraz gdy potrzebujemy jedynie coś podmalować to nie mamy takiej możliwości bo oczywiście nie zostało farby ;( Sama miałam kolor z wyborem odcienia więc w tym nie doradzę, ale chciałam Ci zaproponować położenie tapety zamiast malowania. Jedna ściana tak ozdobiona będzie wyglądała ekstra. Myślę, że do turkusu wpadającego w zieleń pasowałaby tapeta z takim motywem:
      www.innetapety.pl/tapeta-feel-good-47263
      www.innetapety.pl/tapeta-caravaggio-46845
      www.innetapety.pl/tapeta-style-avenue-48070
      www.innetapety.pl/tapeta-cosy-white-268989
      Co o tym sądzisz?
      • demo5 Re: jaki kolor ścian 27.03.14, 13:19
        Tapety bardzo fajne ale już jeden pokój tak zrobiłam i teraz chcę zrobić coś innego. Szyfonowy beż jest decorala nie jak wcześniej napisałam duluxa. Decoral nie posiada testerów, dlatego jestem ciekawa, czy ktoś ma nim pomalowane mieszkanie i czy nie jest ciemny.
        • heroldprim Re: jaki kolor ścian 27.03.14, 16:17
          Myślę, że taki kolor jak rozmowa przyjaciół od Śnieżki będzie pasować do Twoich wymagań jeśli chodzi o beż wpadający w szarość. Jest z kolekcji satynowej i tak sobie patrzyłem teraz na paletę, to dość sporo mają tego koloru w różnych odcieniach, może przejrzyj je dla pewności. :)
    • sampiro85 Re: jaki kolor ścian 02.04.14, 09:22
      Hej

Możesz sprawdzić tutaj www.ncolor.pl
      Ja tam kupowałem farbę z mieszalnika, bardzo dobra jakość, super cena. Jest możliwość zamówienia sobie próbki koloru bo wiadomo jak to z kolorami przez internet jest. No chyba że się mieszka niedaleko ich sklepu to można podjechać.
      Nowa fajna marka farb u nas Polecam :)
    • ml-projekt Re: jaki kolor ścian 02.04.14, 09:37
      Co do tych konkretnych kolorów nie mogę się wypowiedzieć, ale jeśli chodzi o jakość zdecydowanie wygrywa Beckers, także proponuję kupić próbkę Beckersa, pomalować kawałek ściany i sprawdzić, czy jest ok.
      A generalnie również polecam kolory z mieszalnika, nawet jeśli by farby brakło, jeśli maszyna jest sprawna, dokupując farbę później kolor powinien być identyczny. Sama ostatnio musiałam po dwóch latach od malowania domalować w niektórych miejscach przedpokój i nie było najmniejszego problemu w odcieniem (farby Tikkurila, praktycznie to samo co Beckers, inna marka tej samej firmy)
      • grenadea Re: jaki kolor ścian 28.04.14, 13:43
        a nie chcesz fototapety? ja zamówiłam kilka fajnych wzorem na dimlab.pl są super jakości i robią efekty mega w mieszkaniu:)
      • voldek88 Re: jaki kolor ścian 18.06.14, 21:25
        Magnat ceramiczny też jest bardzo dobrą farbą, jeszcze nie malowałem do tej pory z tak dobrym kryciem. Machnąłem tradycyjnie dwa razy, bo tak robiłem zawsze, ale wystarczyłoby raz tak naprawdę i byłoby super. Od tego malowania bardzo przekonałem się do farb ceramicznych na niekorzyść lateksowych, bo jeszcze brud schodzi na po jednym przejechaniu.
    • mojdomtoja Re: jaki kolor ścian 28.04.14, 20:04
      Podłogi dębowe występują w bardzo wielu odcieniach czy możesz doprecyzować? albo przeslać zdjęcie?
    • aski73 Re: jaki kolor ścian 04.11.14, 20:44
      tu masz praktyczne wskazówki jak dobrać kolory i nie tylko:
      strefadom.blogspot.com/2014/10/o-kolorach-czyli-atmosfera-dzieki.html
      korzystając z powyższych rad weź sobie do pomocy kobietę, one jednak lepiej widzą barwy niż my
      powodzenia, napisz jak wyszło
    • s-gos Re: jaki kolor ścian 24.11.14, 21:40
      Ja do turkusowych ścian mam jedną pokrytą strukturą stiuk wenecki z magnata w ciemno brązowym kolorze, moim zdanie takie połączenie też wygląda rewelacyjnie.
    • martatvip Re: jaki kolor ścian 26.11.14, 12:57
      Ciekawe propozycje farb naściennych zostaną przedstawione podczas bezpłatnego webinaru "Co zrobisz z tą ścianą?"
      Serdecznie zapraszam do rejestracji www.lakma.tvip.pl
    • julek-ogorek Re: jaki kolor ścian 26.11.14, 13:15
      Szyfonowy beż mam u siebie i wydaje mi się kolorem neutralnym. W sumie to czasem kolory zyskują innego odcienia w zależności od połączenia ich z innymi kolorami, więc dopóki nie dopasujesz sobie obu razem to ciężko będzie raczej wybrać odcień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka