Dodaj do ulubionych

Panele drewniane z DLH

18.11.04, 19:58
Zastanawiam się nad kupnem trójwarstwowych paneli drewnianych z DLH
(konkretnie Hevea) - www.dlh.pl/index.php?
pid=43&CMS_Session=2613963fb16efab33b5d53caf1610311
I stąd moje pytanie, czy ktoś ma podłogi z tej firmy, jaka jest ich jakość i
jak się sprawują w użytkowaniu ?
Pracownicy z DLH radzą je przyklejać na stałe do podłożą zamiast układać jako
podłogę pływającą. Ja właśnie odebrałam mieszkanie w stanie surowym (jeszcze
nawet nie było ogrzewane) z niedawno wylewaną wylewką i obawiam się czy można
przykleić panele do takiej "wilgotnej" podłogi :(
Jeśli tak, to jakim klejem?
Poradźcie, bo co "fachowiec" to inne teorie :/
Obserwuj wątek
    • martyska1 Re: Panele drewniane z DLH 19.11.04, 15:29
      MYŚLE, ŻE NAJWAZNIEJSZE ABYŚ UKŁADAŁA PANELE W POMIESZCZENIU O ODPOWIEDNIEJ
      WILGOTNOŚCI. MIMO, ŻE CHCESZ ZDECYDOWAC SIĘ NA PANELE WARSTWOWEW A NIE NA
      MONOLIT, TO POSZCZEGÓLNE WARSTWY NIE PRZESTAJĄ BYĆ WRAŻLIWE NA WILGOTNOŚĆ.

POWICHROWANA PODŁOGA ZAWSZE ŻLE WYGLĄDA. W PEWNYCH SPRAWACH NIE NALEZY SIĘ
      SPIESZYĆ.
      • flamboyant Re: Panele drewniane z DLH 19.11.04, 16:36
        Właśnie o to mi chodzi, panele nie są tanie (150 zł za m2) więc nie chcę
        zaryzykować się powykręcają czy zaczną gnić.
        Jestem zielona i liczę na wasze dobre rady.
        Nie mam niestety żadnego przyrządu do mierzenia wilgotności wylewki :(, a czy
        są może jakieś "domowe" sposoby, na określenie czy można już położyć panele?
        Ile mniej więcej czasu powinno upłynąć od jej wylania/jak długo powinno być
        ogrzewane mieszkanie, żeby podłoga miała odpowiednią wilgotność?
        Słyszałam, że przed ułożeniem panele powinny jakiś czas poleżeć w pomieszczeniu
        gdzie będą kładzione, więc mam jeszcze jedno pytanko, jak długo powinno to
        potrwać ?
        • martyska1 Re: Panele drewniane z DLH 19.11.04, 18:29
          MYŚLĘ, ŻE POWINNAŚ POPROSIC O KONSULATACJE Z PRACOWNIKIEM DLH, ABY ONI MOGLI
          STWIERDZIĆ CZY MOŻNA UŁOZYC W TWOICH WNĘTRZACH PANELE.

JA MAM MOZAIKĘ (MONOLIT) I LEŻAKOWAŁA ONA KILKA MIESIĘCY ZANIM ZOSTAŁO ONA
          UŁOŻONA, MIMO ZE SPRZEDAWCY ZAPEWNIALI MNIE, ŻE JEST OPTYMALNEJ WILGOTNOŚCI DO
          UKŁADANIA. I MYŚLĘ, ŻE DOBRZE ZROBIŁAM.
          TRZYMANIE KLEPKI, MOZAIKI CZY INNYCH DREWNIANYCH ELEMENTÓW PODŁOGOWYCH W
          MIESZKANIU NIE JEST WYGODNE, ALE ISTOTNE JEST ABY ICH WILGOTNOŚĆ USTABILIZOWAŁA
          SIĘ, I JEŚLI WARUNKI POZWALAJĄ NA PRZECHOWYWAWANIE ICH NAWET 6 MIESIĘCY - TO
          TYM LEPIEJ; (JA TRZYMAŁAM MOZAIKĘ TROCHĘ KRÓCEJ A DLATEGO, ŻE BARDZO MI
          PRZESZKADZAŁA I UTRUDNAIŁA ZYCIE W MIESZKANIU).

ISTOTNA JEST WILGOTNOŚĆ WNĘTRZA.
          MOŻNA SAMEMU USTALIC WILGOTNOŚĆ W MIESZKANIU. SŁUZĄ DO TEGO HYDROMETRY.

PRZECZYTAŁAM INSTRUKCJĘ DLH - ONI NP. SZCZEGÓŁOWO OPISUJĄ CO NALEZY ZROBIĆ Z CO.
          ALE JEŚLI TWOJE MIESZKANIE NIGDY NIE BYŁO OGRZEWANE TO NA PEWNO TUZ PO UŁOŻENIU
          PANELI SZCZEGÓLNIE OSTROŻNIE POWINNAŚ JE OGRZEWAĆ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka