Dodaj do ulubionych

Drewniana podłoga

09.02.05, 00:14
Witam wszystkich,
W perspektywie najbliższych kilku miesięcy przed nami urządzanie nowego
mieszkania i wraz z żoną mamy w związku z tym 'gonitwę pomysłów'. Zamarzyła
się nam drewniana podłoga w większości pomieszczeń i mamy szereg wątpliwości
jak ten pomysł rozwinąć. Mam więc kilka pytań, może ktoś z Was, być może
użytkowników takiej podłogi, będzie w stanie odpowiedzieć? Z jakimi
potencjalnymi problemami możemy się zetknąć na styku drewno (pokoje,
przedpokój) - płytki (łazienka, kuchnia)? Z jak wysoką wylewką musimy się
liczyć aby zrównać poziomy między pomieszczeniami w drewnie a tymi w płytkach?
Czy ktoś ma podłogę z czereśni, jak się sprawdza w używaniu? Drzwi wejściowe
będą oczywiście otwierane do wewnątrz, obawiamy się czy z położeniem desek w
przedpokoju nie będzie problemu, poziom podłogi chyba powędruje wyżej niż w
przypadku np. paneli? Ktoś taką kwestię rozwiązywał a może martwimy się za
dużo? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki od użytkowników drewna, które mogą
się przydać na etapie naszego planowania, z jednym zastrzeżeniem - ograniczymy
się prawie na pewno do drewna krajowego.
Pozdrawiam,
Marcin
Obserwuj wątek
    • bea75 Re: Drewniana podłoga 10.02.05, 09:30
      być może powiem coś nie bardzo na temat ale w chwili obecnej mam podłogę
      drewnianą w przedpokoju i mówię nigdy więcej ! lakier zdziera się w
      zastraszającym tempie - nie pomogły nawet dywaniki które również brudziły się
      okrutnie - sprzątanie nie jest moją pasją i planując podłogę w nowym mieszkaniu
      już wiem że będzie pokryta terakotą - taka tylko drobna sugestia do
      przemyślenia ;-)
      a co do styków to wydaje mi się że kwestie np różnicy poziomów świetnie
      rozwiązują tzw. listwy dylatacyjne - również takowe planuję.
      pzdr
      • zaprojektujemy Re: Drewniana podłoga 16.06.13, 21:26
        Akurat przedpokój jest miejscem gdzie spokojnie można użyć terakoty, jeśli to pomieszczenie jest narażone na uszkodzenia mechaniczne (buty, błoto, piach itd.) , natomiast w pokojach wg nas żaden materiał tak skutecznie nie zastąpi dobrej, solidnej drewnianej podłogi.
    • agata_to_ja Re: Drewniana podłoga 10.02.05, 13:17
      A ja wręcz przeciwnie, niz przedmówca, polecam podłogę drewnianą. W poprzednim
      mieszkaniu miałam dużo terakoty i szlag mnie trafiał, nie znosiłam tego zimnego
      wyglądu wnętrza. Co prawda sa różne terakoty. Teraz mam też część w terakocie,
      ale jest to coś innego, ciepły brązowy kolor, cieniowany (są miejsca
      ciemniejsze i jaśniejsze). Jednak na większości podłogi mam drewno i to też
      krajowe, jak Ty planujesz. Jest to jednak akacja obrabiana termicznie i przez
      to uzyskała ciemny kolor, jak drewna egzotyczne. Występuje pod nazwą Akacja
      parzona. Wygląda przepięknie, łączenie z terakotą jest wykończone metalowymi
      listwami. Oczywiście potrzebna była wylewka na części z terakotą, ale nie jakoś
      bardzo dużo. Co do wysokości podłogi pod drzwiami, to chyba nie musisz się tym
      przejmować - drzwi mają regulowane progi, zanim go opuścisz jest naprawdę duża
      dziura pod skrzydłem drzwi. na pewno wejdzie każda podłoga. Ja jednak polecam w
      okolicy drzwi i w strefie przebierania (przedpokój) podłogę z terakoty, a
      dopiero resztę podłogi drewnianą. Ja zrobiłam właśnie tak, terakota jest tam,
      gdzie zakładamy buty i przejście z przedpokoju do kuchni.
      Jeszcze jedno - moja ciemna podłoga jest naprawde śliczna, wnętrze sprawia
      wrażenie bardzo przytulnego, ciepłego. Jednak wymaga sporo pracy, odkurza się
      ją niestety częściej, niż jasną. Na razie jednak nie denerwuje mnie to, bo
      bardzo lubię moje nowe mieszkanie i czuje się w nim świetnie. No, ale mieszkam
      dopiero 2 miesiące, pewnie jeszcze zdąże się wkurzyć ;)
      pozdrawiam
      agata
      • marcin_pa Re: Drewniana podłoga 10.02.05, 22:32
        Dziękuję za cenne opinie, rzeczywiście będzie o czym myśleć :). Czy ktoś jeszcze
        może coś dodać na temat użytkowania różnych rodzajów różnie wykańczanego drewna
        (krajowego)?
        Pozdrawiam,
        Marcin
        • bad.woman Re: Drewniana podłoga 11.02.05, 08:57
          Kazda podłoga drewniana po jakimś czasie użytkowania się niszczy, dużo szybciej
          niz terakota czy gres. Moge potwierdzić to co napisał ktoś wyżej. Żeby zrobic
          wylewkę pod płytki trzeba znać wysokość klepki, deski drewnianej. Też mam
          metalowe listwy na złączeniach. Do przedpokoju nie polecam drewna. Łatwiej
          utrzymać porządek na terakocie. Drewno można różnie lakierować. Ja mam lakier
          wodny, taki który prawie nie zmienił mi koloru podłogi po lakierowaniu i
          matowy. Nie lubie błyszczących podłóg. Na jasnej podłodzie nie widać kurzu. Ja
          mam jesion i tak jak wcześniej wspomniałam lakier mat i nie musze zbyt często
          myć podłogi ;) Mieszkanie z drewniana podłogą wygląda przytulniej, podłoga jest
          ciepła. Najlepiej nogi mebli zabezpieczyć podkładkami filcowymi wtedy nie
          rysują parkietu i wygodnie jest meble przesuwać.
          • bea75 Re: Drewniana podłoga 11.02.05, 11:00
            chciałam tylko sprostować - absolutnie nie twierdzę że drewniana podłoga jest
            zła - ja też planuję takową ale w pokojach - mam jedynie zastrzeżenie co do
            drewna w przedpokoju bo jest to miejsce które najbardziej się brudzi, które
            często jest zapiaszczone (a tego drewno a już tym bardziej lakier na nim nie
            lubią) i często trzeba je myć (co jest mniej wygodne niż w przypadku terakoty
            którą przelatuje się mopem ;-))- podłóg drewnianych, nawet lakierowanych nie
            należy myć mopem (przeczytałam gdzieś, bo sama jednak myłam jak widać z
            opłakanym skutkiem)
            pozdrawiam
        • joan_na81 Re: Drewniana podłoga 04.07.13, 10:48
          Według mnie to najważniejsze elementy, które trzeba wziaśc pod uwagę to:

1. czy na pewno nas na to stać, koszt samej podłogi trzeba pamiętać że to tylko część kosztów, kleje i pozostałe materiały oraz samo położenie / cyklinowanie itp. to koszty czasem nawet dwa razy większe niż sama podłoga.

2. wilgotność pomieszczenia. Można dla ogólnej orientacji kupić jakiś zwykły miernik wilgotności, często są takie wbudowane w zegarki elektroniczne, lub bez problemu można to dostać w casto.. itp. Chodzi o to że drewno nie lub ani zbyt dużej wilgotności ani suchych pomieszczen, u mnie jest bardzo sucho i po wczytaniu się w gwarancje okazało się ze drewno może popękać, deski mogą się porozchodzić i nikt nie odda mi za to pieniędzy, i polecono mi kupienie nawilżaczy do mieszkania.

Jeżeli z tymi dwoma problemami sobie poradzisz, to drewno polecam, jeżeli są jakies zarysowania to wystarczy przelecieć impregnatem i prawie nie ma po nich sladu. Jeżeli się używa dorbych środków to wytrzymuje dłużej niż panel, no i oczywiście lepiej wygląda.

Warto przemyslec tez deski trojwarstowe - układa się je jak panele (czyli odchodzi koszt klejow itp.) a na gorze jest wartwa prawdziwego litego drewna jak w deskach.
    • ewis Re: Drewniana podłoga 12.02.05, 13:44
      Ja mam w salonie deskę barlinecką (buk parzony antyk) - NIE POLECAM, mieszkam tu
      dopiero 1,5 mca a to na pewno najbardziej chybiony wybór. Jeśli chcesz, opiszę
      Ci minusy które wychodzą "w praniu".

Jeśli chodzi o wylewkę - my zrobiliśmy wylewke na całej powierzchni, która nie
      jest ograniczona drzwiami czyli przedpokój, salon i aneks kuchenny. Różnicę w
      grubosci podłóg (deska dużo grubsza niż panele na przykład), zniwelowaliśmy
      takimi specjalnymi matami (zazwyczaj 5-7 mm) do podłóg drewnianych, które się
      kładzie pod podłogą niższą. I teraz mamy wszędzie ten sam poziom a listwy między
      różnymi rodzajami podłóg sa płaskie i nikt się nie potyka (z tym że w
      przedpokoju pod panele położyliśmy 5mm + 7mm tego podkładu
      wyciszającego/izolującego, żeby uzyskać finalnie równa powierzchnię).
      kasia
      • marcin_pa Re: Drewniana podłoga 12.02.05, 15:50
        W naszym przypadku chodzi raczej o tradycyjne deski podłogowe, dla których
        potrzebne będzie uprzednie podłożenie specjalnych drewnianych legarów - więc
        chodzi tu pewnie raczej o grubość kilku(nastu?) centymetrów niż milimetrów jak w
        przypadku Twojej podłogi. Dlatego właśnie to trochę nas zajmuje, czy w zwykłym
        mieszkaniu nie spowoduje to jakichś problemów technicznych.
        Pozdrawiam,
        Marcin
        • eftetstudio Re: Drewniana podłoga 12.06.13, 13:54
          Nie widzę powodu, dla którego potrzebowalibyście legarów. Są teraz takie deski pełne w wersji trójwarstwowej (przeróżnych producentów), które kładzie się na matach korkowych np. 3 albo 5 mm, łączone na zatrzaski, jako podłogi pływające (Barlinek też ma takie rozwiązania) i całość ma grubość od 18 do 20 mm (sama deska ma 14-15 mm, chociaż są i cieńsze - 12mm). Zatem różnice wysokości praktycznie nie występują(gres 10 - 12 mm + 5 mm kleju), a jeżeli są (np. mniejsza grubość płytki Gresowej), to różnicę można zniwelować, bądź cienką warstwą wylewki samopoziomującej, bądź np. na odcinku łączenia materiałów (np. pod drzwiami) wyrównać grubością kleju, nieznacznie pochylając płytkę. I listwę dylatacyjną metalową polecam.
          • mojdomtoja Re: Drewniana podłoga 13.06.13, 15:38
            Deski warstwowe warto przykleić na stałe żeby móc po jakimś czasie je wycyklinować ( grubość min. 14mm)
      • bea75 do ewis 14.02.05, 10:12
        przepraszam że się tak wtrącę pod czyjegoś posta ale chętnie bym się
        dowiedziała dlaczego nie polecasz deski barlineckiej - przyznam, że miałam
        zamiar coś takiego położyć ...
        • ewis Re: do bea75 14.02.05, 13:11
          Po pierwsze podłoga jest baaaardzo miękka. Mój maż rygorystycznie przestrzega
          zakazu wywlekania zabawek do tego pokoju, ale i tak podłoga jest juz porysowana.
          I to od plastiku! Mamy do kanap i foteli takie firmowe ikeowskie osłonki, które
          zabezpieczają metalowe nóżki m.in własnie przed rysowaniem podłóg. Tymczasem nam
          już pieknie porysowały podłoge po fotelami (przymomnę że wprowadziliśmy się
          około 1,5 miesiąca temu).
          Ale to detal (bo nie widać). Podłogę porysowała tez postawiona jednorazowo (na
          środku) suszarka do bielizny. Co prawda z metalu, ale lekka i w stuprocentowo
          obłych krztałtach - na środku jest piękna rysa po przesunięciu suszarki.
          Cokolwiek spadnie na podłogę (i zapewniam Cie że nia mam na mysli jakichś
          cięzkich rzeczy) pozostaje wgłębienie - jak niemalże w plastelinie!

Druga sprawa to konserwacja. Na stronie firmowej jest instrukcja i absolutnie
          nie można tego czyścić na mokro - tylko odkurzanie i przecieranie! Grozi to
          odkształcaniem sie podłogi i uwypuklaniem szczelin miedzy deskami (deska
          barlinecka ma 7 warstw utwardzającego i impregnującego lakieru, ale całej
          podłogi po położeniu sie już nie lakieruje, więc mikro szparki między poszcz.
          deskami mogą chłonąć wodę i odkształacać). Ja kupiłam hiper wyciskalny mopik
          viledy i małzonek śmiga nim po podłodze w miare potrzeb i jest o.k., ale
          generalnie strasznie trzeba się z tym cackac - nie można po prostu przetrzeć na
          mokro, a potem na sucho.

No i po trzecie - wydałam parę tysięcy złotych na cos co już dziś nadaje się do
          wymiany - z dzisiejszym doświadczeniem kupiłabym ładne panele egzotyczne. I
          podłoga byłaby ładniutka i wytrzymała, a i sporo grosza zostałoby w kieszeni.

pozdrowienia:-)
          kasia
          • bea75 Re: 15.02.05, 09:35
            bardzo Ci dziękuję - wygląda na to że poszukam czegoś innego
            swoją drogą buk wydawał się byc twardym drewnem podobnie jak te 7 warstw
            lakieru ponoć utwardzanych UV ...
            szkoda szkoda ...
            pozdrawiam :-)
            Beata
            • mojdomtoja Re: 18.06.13, 14:04
              Od buku dużo twardszy jest np. orzech i wcale nie musisz rezygnować z deski barlineckiej tylko najlepiej wybrać olejowaną. Lakier ma to do siebie, że od razu widać najmniejsze ryski a szczególnie na pełnym połysku.
    • zaprojektujemy Re: Drewniana podłoga 16.06.13, 21:23
      Barlinek jest ok, ale na rynku jest wielu innych dobrych i solidnych producentów. najważniejsze to okreslić budżet jakim dysponujemy, rodzaj podłogi, kolorystykę i dopiero wtedy ruszać na zakupy.
      • mojdomtoja Re: Drewniana podłoga 19.06.13, 17:14
        Podłoga współtworzy całe wnętrze więc najlepiej zacząć od barwy jakie ma mieć drewno a później szukać producenta.
    • zaprojektujemy Re: Drewniana podłoga 01.07.13, 20:19
      Wierz nam , że różnica jest i widoczna i odczuwalna przy użytkowaniu.
      • 2minime Re: Drewniana podłoga 14.07.13, 20:24
        Zgadza się, tylko zupełny ignorant nie odróżni prawdziwego drewna od laminatu. To jednak zupełnie inna klasa.
    • parkietyonline.pl Re: Drewniana podłoga 02.07.13, 17:15
      Witam, zacznijmy od tego że o poziom przy drzwiach nie ma się co martwic ponieważ drzwi mają regulację a w najgorszym przypadku da się je podciąć od dołu wystarczy dobra piła i dobry fachowiec.
      Drewno jak materiał nigdy nie będzie bardziej twarde od płytek lub innych materiałów, dla tego zawsze odradzam klientom montowanie podług drewnianych przy samym wejściu z zewnątrz, tam powinny leżeć np. pytki ponieważ nie ma lakieru czy oleju który uchronił by przed przetarciem oczywiście po kilku latach, piasek zawsze będzie rysował powierzchnie a przykrywanie go w tych miejscach wykładziną lub dywanem nie zabezpieczy podłogi ponieważ i tak będzie się zbierał piasek a pod wpływem ruchy dywanu lub wykładzin podłoga stanie się matowa.
      O podłogę trzeba dbać i odpowiednią ją pielęgnować każdy dobry fachowiec wyjaśni jak w zależności jaka podłogę wybierzecie. Dom czy mieszkanie to nie muzeum zużywać się będzie a podłoga tym bardziej . Proponuje się nie bać, wybrać to co się podoba wizualnie i zaczerpnąć opinii u fachowca na pewno doradzi i zaproponuje coś rozsądnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka