Dodaj do ulubionych

Kolory kuchni

26.05.26, 13:35
Przede mną generalny remont kuchni
Myślałam o białych meblach i granatowych ścianach, do tego blat i podłoga z jasnego drewna, ale białe mogą się odbarwić i z czasem żółkną, szczególnie brzegi, a poza tym może jednak pójść w inną stronę?
Nie odwrotnie, granatowych z białymi ścianami raczej nie chcę

A może zielone/żółte/grafitowe/coś w błękicie?
A może coś jeszcze zupełnie innego?

W jakich kolorach macie kuchnie, pokażecie własne lub przykładowe?
BARDZO potrzebuję inspiracji!
Obserwuj wątek
    • kira_03 Re: Kolory kuchni 26.05.26, 13:38
      Polecam Pinterest, znajdziesz tam zdecydowanke najwięcej inspiracji.
      • asia-loi Re: Kolory kuchni 26.05.26, 16:33
        kira_03 napisała:

> Polecam Pinterest, znajdziesz tam zdecydowanke najwięcej inspiracji.

Też polecam Pinteresta.
        Ja mam białe szafki, białe ściany, blaty drewniane. I mnóstwo słońca w kuchni.
        • asia-loi Re: Kolory kuchni 26.05.26, 16:34
          asia-loi napisała:

> kira_03 napisała:
          >
          > Też polecam Pinteresta.
          > Ja mam białe szafki, białe ściany, blaty drewniane. I mnóstwo słońca w kuchni.
          >
          I białe płytki na ścianie nad blatem.
          • chlodne_dlonie Re: Kolory kuchni 26.05.26, 19:24
            W mojej nowej kuchni fronty też są białe, blat - dąb craft złoty a glazura pomiędzy szafkami będzie w odcieniach zieleni/turkusu.
    • trampkoss1 Re: Kolory kuchni 26.05.26, 14:24
      Polecam ten wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,171925571,171925571,Szukam_koloru.html#p171925737
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Kolory kuchni 26.05.26, 19:28
        trampkoss1 napisał(a):

> Polecam ten wątek:
        > forum.gazeta.pl/forum/w,567,171925571,171925571,Szukam_koloru.html#p171925737

Borze tak 🤣🤣🤣 chciałam zapytać czy komuś też się ten wątek skojarzył z tym, który zalinkowałaś (na zawsze w moim serduszku)
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Kolory kuchni 26.05.26, 14:57
      Ja mam białą, i wcześniej miałam białą i nic nie żółkło, więc mam nadzieję, że ta będzie się tak samo trzymała smile
    • snakelilith Re: Kolory kuchni 26.05.26, 15:36
      Miałam niebieski kolor na ścianach w kuchni i o ile kocham ten kolor, to w kuchni był bardzo chłodny i nieprzytulny.
      Teraz ściany mam waniliowe, meble w kuchni mam białe na wysoki połysk, sprzęt jest ze srebrnej matowej stali, blaty w szarym granicie, na podłodze płytki z terakoty. Roleta na oknie jest szarobłękitna. Ale ja bardzo lubię lekkie kontrasty jasnych ciepłych i chłodnych kolorów, a intensywne kolory w przestrzeni mnie przytłaczają.
      Ściany trochę od słońca wyblakły, są mniej waniliowe niż na początku.
      Białe meble są ciągle idealnie białe, ale ta kuchnia mam już sporo lat i jest jeszcze made in Germany, dziś nie ma już takiej jakości i boję się nawet wymieniać.
    • alpepe Re: Kolory kuchni 26.05.26, 15:46
      Mam białą kuchnię 11 lat już chyba. Wzięłam najdroższe fronty, jakie były, nic nie zżółkło.
    • klaramara33 Re: Kolory kuchni 26.05.26, 15:50
      Ja mam czerwoną i jest super. Białe to dla mnie ostatni wybór. Wcześniej miałam jasnożółtą.
    • muffinkowypotwor Re: Kolory kuchni 26.05.26, 16:00
      Ja mam jaśniusieńkie waniliowe szafki i jedna z spranym khaki, bo w takiej tonacji mam podlogę w czesci roboczej, na reszcie mam dechy.
      białe ściany, ale ..jedna ścianę mam z cegły w naturalnym kolorze, drugą ze starych desek... do tego mam olbrzymią żółtą kuchenkę Lofrę, a nad nią czerwony wyciąg smeg.
      Trzy wielkie okna , czerwone ławy, i mnóstwo kolorowych dodatków.
      Opis sugeruje chaos, ale jest na prawdę przytulnie , barwnie i bardzo rodzinnie. To centrum domu, moja kuchnia tętni życiem.
      Z drugiej strony miałam tez do dyspozycji powierzchnię równą niejednemu mieszkaniu (ok 45m2), wiec mogłam sobie poszaleć.
    • princy-mincy Re: Kolory kuchni 26.05.26, 16:21
      Mam białe fronty od 11 lat i nic się nie odbarwilo.
      Chyba zależy jaki materiał, bo kuchnia to płyta w okleinie a z kolei drzwi, które były po poprzednich właścicielach z waniliowych zrobiły się żółte tam, gdzie padało słońce.
    • wena-suela Re: Kolory kuchni 26.05.26, 16:33
      Widać, że pojęcie nie masz. Byle nie żółte. Mam białe (projektantka nazwała je śmietanowymi) i kolor się nie zmienił od prawie 30 lat. Blat drewniany. Ładne, nie znudziło mi się. Dwie szafki przemalowałam na błękit, żeby grało z kolorystyką salonu, chociaż to odrębne pomieszczenia.
    • majenkirr Re: Kolory kuchni 26.05.26, 16:40
      Szafki mam pomalowane na biało, ale gdybym miała robić teraz kuchnię, to w takich barwach:
      • marianna1960 Re: Kolory kuchni 26.05.26, 19:55
        Kolory Japandi, pięknie też taką mam
    • mysiulek08 Re: Kolory kuchni 26.05.26, 20:34
      obecna szafki, dosc ciemny szary mat, klne przy kazdym myciu, blaty z cyprysu (cyrprysa?) patagonskiego, piekne ale cholernie miekkie, ale jednak troche szkoda mi bedzie sie z nimi rozstac tongue_out
      sciany w szarych kamiennych plytkach, podloga duze betonowe plytki, tez zmora do mycia

na nowa kuchnie jeszcze nie mam pomyslu, ale najpewniej skonczy sie ikea, moze niebieska? moze zielona? na blatach na pewno nie drewno (granit? kwarc? a sciany 'sie zobaczy' wink
      • chlodne_dlonie Re: Kolory kuchni 26.05.26, 21:04
        Ciemny szary mat - taką kuchnię wybrała sobie moja córka, pomimo moich ostrzeżeń wink
        Ciekawa jestem jak będzie z utrzymaniem czystości, szczególnie za jakiś czas, jak już pierwsza euforia opadnie wink
        No ale to jej wybór i jej sprzątanie, choć na razie odgraża się, że będą mieli 'panią sprzątającą'. Zobaczymy..
        • mysiulek08 Re: Kolory kuchni 26.05.26, 21:15
          na zdjeciach bylam zachwycona kuchnia smile ochy i achy, te szare meble, kamien i ten 'czerwonawy' ficroj, ale codziennosc juz byla mniej euforyczna wink owszem, na plus to, ze nie widac 'paluchow' i ogolnie jest 'malo brudliwy' ale czym bys nie wycierala, zawsze jakies 'paprochy' zostaja czy to papier, czy mikrofibra, czy sprana bawelna, najlepiej chyba sprawdza sie sprany len, no i moze jedwab tongue_out ale nie mam na tyle zuzytej poscieli zeby sprawdzic tongue_out, a ze srodkow - plyny do czyszczenia inoxow
    • rena.k Re: Kolory kuchni 26.05.26, 20:53
      Mam biała kuchnię 16 lat, z Ikei. Nic nie zzółkło
    • kachaa17 Re: Kolory kuchni 26.05.26, 21:36
      Ja mam szare ściany, fronty waniliowe a blaty w kolorze jasnego drewna. Teraz muszę odmalować kuchnię bo minęło już 6 lat i ściany są trochę sfatygowane o znów chcę pomalować ściany na szaro bo mi się nadal podobają.
    • trampki-w-kwiatki Re: Kolory kuchni 26.05.26, 21:39
      Mam szarą matową, bardzo prostą smile
    • pepsi.only Re: Kolory kuchni 26.05.26, 21:48
      Białe nie zżółkną.
      A jakie kolory lubisz? A meble pod wymiar, czy z sieciówki? w Ikea na wycieczce byłaś? - tam najłatwiej o inspiracje.
      Mam mnóstwo inspiracji z internetu, od roku zbieram, bo podoba mi się WSZYSTKO, nawet nie wiesz, jaki problem będzie miał ze mną mąż jak już dojdzie do ewentualnego urządzania kuchni big_grin a jak znam życie wybór będzie między tym na co mnie będzie w danym momencie stać, a co będzie dostępne big_grin
      • trampki-w-kwiatki Re: Kolory kuchni 26.05.26, 21:57
        Taką granatowo - biało-drewnianą miałam w inspiracjach. Fajna! Wciąż mi się podoba to zestawienie.
        • pepsi.only Re: Kolory kuchni 26.05.26, 22:09
          Ale zajrzałam dalej do moich pozostałych inspiracji, i 80-90% z tych kuchni ma blaty drewniane, a pewnie z połowa z nich ma zamiast szafek górnych- półki drewniane, na kubeczki, talerzyki, etc...
          hmmm... chyba nie musze mówić, jak moje poczucie pragmatyzmu kłóci się i boksuje z tym, co mi się podoba
          big_grin
          • trampki-w-kwiatki Re: Kolory kuchni 26.05.26, 22:14
            Rozumiem, też mi się podobają otwarte półki i drewniane blaty. Miałam zresztą otwarte półki w poprzedniej kuchni. Ale wygrał zdrowy rozsądek i zrobiłam wszędzie pełne szafki. Ale za to mam w reszcie mieszkania pełno pierdół 😜
    • rb_111222333 Re: Kolory kuchni 26.05.26, 21:55
      Jaki masz kolor ram okiennych? Twój pierwszy wybór wydaje się być najlepszy, jeśli chodzi o uniwersalność - jeśli znudzi Ci się granatowy kolor, to biała kuchnia jest dobrą bazą. Nie ma jednego idealnego rozwiązania dla wszystkich, jest wiele fajnych zestawień. Ja kocham róże, ale bazę mojego salonu z kuchnią zrobiłam w brązach i bielach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka