Dodaj do ulubionych

Profesjonalna aranżatorka wnętrz

28.12.03, 16:26
Czy ktokolwiek z Was korzystał może z usług zawodowej aranżatorki wnętrz?
Podzielcie się swoimi doświadczeniami - na ile wam pomogła, potrafiła
spełnić wasze oczekiwania, jak długo współpracowaliście, ile was to
kosztowało (np. w porównaniu do kosztów remontu) itp.

Czy w Polsce ten zawód - poza biurowcami - w ogóle istnieje?

Patrząc na pisma wnętrzarskie dochodzę do wniosku, że większość mieszkań to
przykłady z zachodu. Czy Polacy nie mają już czym się pochwalić?

Kasia
Obserwuj wątek
    • magda176 Re: Profesjonalna aranżatorka wnętrz 28.12.03, 19:07
      kasia_345 napisała:

> Czy ktokolwiek z Was korzystał może z usług zawodowej aranżatorki wnętrz?
      > Podzielcie się swoimi doświadczeniami - na ile wam pomogła, potrafiła
      > spełnić wasze oczekiwania, jak długo współpracowaliście, ile was to
      > kosztowało (np. w porównaniu do kosztów remontu) itp.
      >
      > Czy w Polsce ten zawód - poza biurowcami - w ogóle istnieje?
      >
      > Patrząc na pisma wnętrzarskie dochodzę do wniosku, że większość mieszkań to
      > przykłady z zachodu. Czy Polacy nie mają już czym się pochwalić?
      >
      > Kasia

Ja nigdy nie angażowałam nikogo do aranżowania i projektowania wnętrza ale
      głównie dlatego, że za bardzo sama lubię to robić, choc czasem przyznam, że
      miałabym ochotę poradzic się "zawodowego" stylisty. Zawsze jestem ciekawa jak
      moje poczynania dekoratorskie oceniłby ktoś z "branży".
      Myślę, że stylistów i dekoratorów wnętrz u nas nie brak, tylko korzystanie z
      ich usług nie jest u nas powszechne. Chyba wciąż królują u nas sklejkowe
      meblościanki (choc teraz wróciły do mody to jednak nie w wersji rodem z
      nieistniejącego już domu meblowego Emilia w W-wie), wzorzyste dywany i
      wykładziny i nylonowe firanki, które udają koronkowe.
      Wiesz, jeżeli chodzi o pisma wnętrzarskie (mówię o naszych polskich)to
      rzeczywiście dużo jest wnętrz zachodnich ale sporo jest też naszych. W naszej
      polskiej ELLE prawie zawsze są polskie mieszkania, to samo w Domu & Wnętrzu.
      Na ogół w tekscie o dnaym wnętrzu wymieniony jest stylista, projektant albo
      cała pracowania architektoniczna, która dane wnętrze "robiła". Chyba, że jest
      to własne mieszkanie kogoś z "branży". Pewno, że tych naszych rodzimych,
      fajnych mieszkań jest stosunkowo niewiele ale są.

P.S. Byłam dzisiaj na Kole ale była "bida z nędzą" bo ponad połowa handlarzy
      się nie pojawiła - w święta zawsze tak jest. Chyba po raz pierwszy nic tam nie
      kupiłam. Pozdrawiam.
    • chiara76 Re: Profesjonalna aranżatorka wnętrz 28.12.03, 19:39
      My zatrudniliśmy architekta wnętrz, który również oferował się, że może
      zaprojektować pomysł na całe mieszkanie, począwszy od wnętrza a skończywszy na
      łyżeczkach do herbaty. Aż takie spectrum nie było nam potrzebne, ale pomogł nam
      w wielu sprawach. Działaliśmy razem, i współpraca była owocna, razem z moim
      Mężem wynaleźli sposób na stworzenie z łazienki i WC -dwóch łazienek z dwoma
      muszlami. Tak, że wyszło na to, że mamy dwie łazienki.
      My określaliśmy to, co chcemy widzieć w mieszkaniu, na podstawie przeglądu
      tysiąca pism wnętrzarskich, a on potem to rozrysowywał i albo się zgadzaliśmy,
      albo nie, i szukaliśmy nowego rozwiązania.
      Mieliśmy do niego jednak pewne zastrzeżenia. Stolarze współpracujący z nim
      wykonali meble mało solidnie, niestety, co wychodzi na wierzch teraz, po roku
      mieszkania. było też parę innych drobiazgów.
      Ogólnie rzecz biorąc, ja nie mam aż takich talentów wnętrzarskich, jak Wy.
      Jeśli umiecie same wpaść na super pomysł, to nie wiem, czy jest sens
      korzystania. jeśli zaś ktoś lubi ładne wnętrze, ale czuje, że sam nie jest w
      stanie się z tym zmierzyć, to myślę, że to nie jest taki zły pomysł.
      Acha, i na przyszłość, nasz architekt pochodził z Białegostoku i jednak to nie
      było wygodne, niby odwiedzał Warszawę często, ale...lepiej mieć taką osobe na
      miejscu. To raz, dwa, jeśli na przyszłość będę korzystała z usług tego typu
      specjalisty, a myślę, że będę , to chyba wybiorę kobietę, mam wrażenie, że mają
      nieco bardziej "ciepły" stosunek do tego, co robią, i wnętrza mają właśnie taki
      cieplejszy charakter...
    • magda176 Re: Profesjonalna aranżatorka wnętrz 29.12.03, 17:55
      Myślę, że dekoratorów wnętrz ci u nas dostatek - w ostatnim, styczniowym
      numerze Domu & Wnętrza (100 wydanie)są podane adresy 100 pracowni
      architektonicznych, z ktorymi pismo współpracuje. Wy też możecie!
      A tak na poważnie, to sądzę, że brak ładnych rodzimych wnętrz to w dużej
      mierze wina poziomu naszego mieszkalnictwa. Przecież większość z nas mieszka w
      wielkiej płycie i cierpi na poważny deficyt metrażu. A druga kwestia to brak
      forsy - samo zatrudnienie projektanta to spory wydatek a niestety sklepy z
      naprawdę ładnymi rzeczami do domu są drogie. Ale co tam! Całe szczęście jest
      nasze forum, gdzie możemy wymieniać się super pomysłami wnętrzarskimi. I to
      za "friko". pozdr.m.
      • kasia_345 Re: Profesjonalna aranżatorka wnętrz 31.12.03, 11:46
        magda176 napisała:

> Myślę, że dekoratorów wnętrz ci u nas dostatek - w ostatnim, styczniowym
        > numerze Domu & Wnętrza (100 wydanie)są podane adresy 100 pracowni
        > architektonicznych, z ktorymi pismo współpracuje. Wy też możecie!

Ciekawa jestem czy dostępny jest gdzieś ranking tych pracowni. Jak wybvrać z
        nich tę najlepszą? ktoś wie, jakie są ceny za tego typu usługi?

> A tak na poważnie, to sądzę, że brak ładnych rodzimych wnętrz to w dużej
        > mierze wina poziomu naszego mieszkalnictwa. Przecież większość z nas mieszka
        w
        > wielkiej płycie i cierpi na poważny deficyt metrażu. A druga kwestia to brak
        > forsy - samo zatrudnienie projektanta to spory wydatek a niestety sklepy z
        > naprawdę ładnymi rzeczami do domu są drogie.

No właśnie, Magdo trafiłaś tu w dziesiątkę. Wynagrodzenie pewnie jest znaczące
        a jakość usługi.... Jak się w tym wszystkim połapać?

> Ale co tam! Całe szczęście jest
        > nasze forum, gdzie możemy wymieniać się super pomysłami wnętrzarskimi. I to
        > za "friko". pozdr.m.

Wspaniale nasza droga Magdo, że zainicjowałaś to forum! Trzymajmy się razem.
        Pa, kasia
    • mon-ya Re: Profesjonalna aranżatorka wnętrz 31.12.03, 11:29
      Korzystamy z pomocy swietnej projektantki wnetrz (indywidualnej, nie biura),
      ktora bardzo nam pomogla w stworzeniu szegolowej, jednorodnej wizji naszego
      mieszkania. Tak sie zlozylo, ze mamy prawie identyczny gust, wiec bylo latwo
      osiagnac zadowalajacy nas efekt.
      Zaproponowala kilka rozwiazan, dostalismy dokladnie rozrysowany projekt
      mieszkania po zmianach, zestawienia kolorystyczne, projekty szaf i innych
      rzeczy. Kilka banalnych, a jednak w praktyce genialnych pomyslow, ktorych na
      prozno szukalismy sami, zmienilo i 'ufunkcjonalnilo' nam mieszkanie, np. nie
      miescilo nam sie wszystko do lazienki, a pokoj czesciowo polaczony z kiszkowata
      kuchnia byl nieustawny. Dwoma ruchami przestawila sciany, a wszystko nabralo
      sensu.
      To, co dla nas wazne, to to, ze na biezaco mozemy konsultowac z nia wszystkie
      watpliwosci, ktore wynikaja w trakcie robot.
      Ogolnie, jestesmy bardzo zadowoleni. Na pewno w ten sposob uniknelismy wielu
      bledow.

• kasia_345 Re: Profesjonalna aranżatorka wnętrz 31.12.03, 11:43
        mon-ya napisała:

> Korzystamy z pomocy swietnej projektantki wnetrz (indywidualnej, nie biura),
        > ktora bardzo nam pomogla w stworzeniu szegolowej, jednorodnej wizji naszego
        > mieszkania. Tak sie zlozylo, ze mamy prawie identyczny gust, wiec bylo latwo
        > osiagnac zadowalajacy nas efekt.

To Twoja znajoma? Przyjaciółka? Myślę, że miałaś szczęście znaleźć taką osobę.
        To podstawa późniejszej współpracy. Jak szukać, jak znaleźć taką osobę?

> Zaproponowala kilka rozwiazan, dostalismy dokladnie rozrysowany projekt
        > mieszkania po zmianach, zestawienia kolorystyczne, projekty szaf i innych
        > rzeczy.

Zrobiła to recznie, czy też były to wydruki komputerowe? Mieliście do
        pierwszych projektów jakieś uwagi? Uwzględniała je i przedstawiała poprawki?
        Dostaliście kilka wariantowych rozwiązań? Zadaje sporo pytań, bo to co piszesz
        jest interesujące. Fajnie że się odezwałaś!

> Kilka banalnych, a jednak w praktyce genialnych pomyslow, ktorych na
        > prozno szukalismy sami, zmienilo i 'ufunkcjonalnilo' nam mieszkanie, np. nie
        > miescilo nam sie wszystko do lazienki, a pokoj czesciowo polaczony z
        kiszkowata
        >
        > kuchnia byl nieustawny. Dwoma ruchami przestawila sciany, a wszystko nabralo
        > sensu.

Co z realizacją? Miała swoją ekipę remontową, czy też poszukiwaliście kogoś
        samodzielnie?

> To, co dla nas wazne, to to, ze na biezaco mozemy konsultowac z nia
        wszystkie
        > watpliwosci, ktore wynikaja w trakcie robot.
        > Ogolnie, jestesmy bardzo zadowoleni. Na pewno w ten sposob uniknelismy wielu
        > bledow.

Na koniec pytanie o finanse? Zdradzisz ile wynosiło jej wynagrodzenie? Sama
        mam problem by opłacić wszystkie nowe meble i remont mieszkania, dodatkowe
        koszty w postaci zatrudnienia aranżatora wnętrz mogą być trudne do
        przeskoczenia. Dziękuję - kasia
        • mon-ya Re: Profesjonalna aranżatorka wnętrz 02.01.04, 10:04
          Po kolei odpowiem na wszystkie pytania:
          - To nie jest ani moja przyjaciolka, ani znajoma, ale znajoma znajomej. Jak
          szukac takiej osoby? Nie wiem, bo wlasciwie spadla nam z nieba, my nikogo
          takiego nie szukalismy :-)
          - Dostalismy rysunki techniczne A3. Na poczatek dostalismy 2 wersje naszego
          mieszkanka po zmianach, z umeblowaniem. Co do przestawiania scian nie mielismy
          najmniejszych zastrzezen, pomysly byly genialne. NAtomiast jesli chodzi o
          meble, to polaczylismy propozycje z obu wersji, bo np. jeden pokoj byl lepszy w
          jednej wersji, a drugi w drugiej. Obgadalismy szczegoly. Jesli chodzi o meble
          lazienkowe i glazure, to tez dostalismy po 2 wersje, do wyboru. Wyliczyla nam,
          ile jakich plytek kupic, nie musielismy sobie lamac glowy.
          Nie wiem, czy ma swoja ekipe remontowa, nas ten temat nie interesowal, bo
          wczesniej znalezlismy sobie swietnych fachowcow spoza Warszawy.
          - Na temat finansow nie moge sie wypowiedziec, bo mielismy inna forme
          rozliczenia. Jesli chcesz, to moge Ci podac namiary na te projektantke, zadzwon
          i zapytaj. Cena zalezy przeciez od metrazu mieszkania, od zakresu jej dzialan
          (czy chcesz calosciowo, czy jakas ogolna wizje i porade) itp. Nazywa sie ANNA
          SPIEWAK, tel. 0693-374-785 lub 022/67757-04
          Ja uwazam, ze warto. Mieszkanie kupuje sie w koncu na lata, wiec wazne jest,
          zeby przebywanie w nim bylo przyjemnoscia. A jest tyle rzeczy, na ktorych mozna
          sie posliznac i potem wsciekac na samego siebie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka