Dodaj do ulubionych

Areszt sprzedany

12.09.05, 23:24
Jak w temacie. Udalo sie opchnac areszt za ponad 500 tys PLN. No i dobrze bo
szkda zeby tak niszczalo. Ponoc kupil go biznesmen z Czestochowy z zamiarem
wyremontowania i urzadzenia hotelu. NA przeszkodzia ambitnym planom stac moze
fakt ze moze nie otrzymac zgody na sprzedaz alkoholu bo nie ma przepisowych
100 metrow od kosciola. Dla mnie to ciut dziwne bowiem dajmy na to MOK
prowadzac swoja Literacka z ogrodkiem z piwkiem tuz kolo cerkwi (jakby nie
patrzec miejsce kultu zgodnie z ustawa) ustawy nie narusza. Zreszta ciekawe
jak to jest z tymi 100 metrami bowiem np. Ormianin wydaje sie ze nie ma 100
metrow do najblizszego kosciolka. Tak samo np. od Zlotego Rogu do kosciola
Bernardynow na oko tez nie ma 100 metrow. No juz mniejsza o to.

Jak sadzicie ? Uda sie gosciowi oraz czy bedzie to mialo sens?
Obserwuj wątek
    • felczerzyna Re: Areszt sprzedany 13.09.05, 01:03
      kamikaze_pkow1 napisał:

> Jak w temacie. Udalo sie opchnac areszt za ponad 500 tys PLN. No i dobrze bo
      > szkda zeby tak niszczalo. Ponoc kupil go biznesmen z Czestochowy z zamiarem
      > wyremontowania i urzadzenia hotelu. NA przeszkodzia ambitnym planom stac moze
      > fakt ze moze nie otrzymac zgody na sprzedaz alkoholu bo nie ma przepisowych
      > 100 metrow od kosciola. Dla mnie to ciut dziwne bowiem dajmy na to MOK
      > prowadzac swoja Literacka z ogrodkiem z piwkiem tuz kolo cerkwi (jakby nie
      > patrzec miejsce kultu zgodnie z ustawa) ustawy nie narusza. Zreszta ciekawe
      > jak to jest z tymi 100 metrami bowiem np. Ormianin wydaje sie ze nie ma 100
      > metrow do najblizszego kosciolka. Tak samo np. od Zlotego Rogu do kosciola
      > Bernardynow na oko tez nie ma 100 metrow. No juz mniejsza o to.
      >
      > Jak sadzicie ? Uda sie gosciowi oraz czy bedzie to mialo sens?

Czytam tak te twoje wypowiedzi i czytam i coraz bardziej przypominają mi one
      lament chuja nad przepaścią. A wydawało się, że rekordy głupkowatości niejaki
      Kregi bije.
      • kamikaze_pkow1 Re: Areszt sprzedany 13.09.05, 07:25
        Zjawiskowa odczep sie. Jak nie masz nic do powiedzenia to nie mow nic. Forum
        jest od dyskutowania a nie od obrazania kogokolwiek. Jesli sie z kims/czyms nie
        zgadzasz to napisz to.

A swoja droga, maddox, moderatorze gdzie jestes ze pozwalasz zjawiskowej na
        takie popisy. Forum jest od dyskusji i to pod jednym nickiem.
    • krzysiek491 Re: Areszt sprzedany 13.09.05, 09:37
      Witam,
      IMHO uważam, że inwestor, który wykłada 0,5 mln zł nie uzależnia swojego modelu
      biznesowego od widzimisię urzędników, tylko albo już ma pozytywną decyzję w
      ręku, albo ma zupełnie inny pomysł na poprowadzenie tego biznesu - np. Dom
      Pielgrzyma, w którym alkohol byłby raczej wykluczony. Tylko taki Dom Pielgrzyma
      byłby bardziej na miejscu w rodzinnym mieście inwestora, a nie u nas.
      Więc może mała sonda: "Co z tego będzie?"
      Mój osobisty typ: facet ma zapewenienie od polityków, że w ciągu najbliższych
      kilku lat w Polsce, wzorem niektórych stanów US, zostanie sprywatyzowane
      więziennictwo i sprawcy lżejszych przestępstw będą odsiadywać wyroki w
      prywatnych więzieniach. Tak więc jest gotowy ośrodek, odpowiednio skonstruowany
      i zabezpieczony, kupiony za bezcen - wystarczy odmalować bramę i powiesić nową
      tabliczkę.
      Co do hotelu, pręty zbrojeniowe straszące od bodajże 10 lat w miejscu
      planowanego skrzydła przy hotelu Trybunalskim, są jaskrawym przykładem
      opłacalności budowania hotelu w Piotrkowie. Skoro nie opłacało się zbudować od
      zera, to raczej adaptacja osiemnasto - dziewiętnastowiecznego gmaszyska będzie
      nieopłacalna w stopniu równym, jeżeli nie większym. Przecież to 500 tys. to mała
      kropla w morzu wydatków, pokuszę się o stwierdzenie, że nie mniej niż
      dziesięciokrotność tej kwoty powinna dopiero umożliwić adaptację tego kompleksu
      do funkcji hotelowych.
      Na zakończenie przypominam jeszcze sprawę stadionu Piotrcovi, który wraz z
      basenami i parkingami został sprzedany Ptakowi za jakąś podobną kwotę. Nie wiem
      jak była skonstruowana umowa - czy np. wymuszała na inwestorze kontynuację
      działalności sportowo-rekreacyjnej, ale teraz sami widzimy co z tego zostało -
      bazar spełniający standardy Bangladeszu, parking na zadeptanej murawie stadionu,
      straszące ruiny trybuny głównej i market Inter/Brico Marche, w którym nikt nie
      lubi robić zakupów, więc pewnie za rok się zwinie (albo przyjmie logo bardzo
      popularnego w tej części Europy owada). Idac tym tropem, to może inwestor ma
      zgodę na tak daleko idące prace adaptacyjne, że wyburzy całe "więzienie" do
      fundamentów i sprzeda jakiejś sieci pod market w centrum Starego Miasta - to
      dopiero byłby śliczny numer - ukoronowanie działalności naszych władz.
      • kamikaze_pkow1 Re: Areszt sprzedany 13.09.05, 12:26
        mozna sie faktycznie domyslac ze jak ktos wydal 500 tysiecy to nie po to by
        dopiero teraz sie zastanawiac co robic. Zapewne pomysl jakis drzemie w jego
        glowie i byc moze w niedalekiej przyszlosci dowiemy sie jaki.
        Z tym ze uwazam ze twoj pomysl odnosnie tego ze znow bedzie tam wiezienie jest
        ciut nietrafny. W tym sek ze trzebabylo zbudowac za ciezka kase (ok 80 mln PLN)
        nowy areszt bo ten nie spelnial juz wymogow a koszt eksploatacji budynku byl
        ponoc wysoki. W dodatku musi byc odpowiedni metraz dla kazdego przestepcy itd.
        Gdyby areszt spelnial te warunki podejrzewam ze byc moze mielibysmy teraz w
        Piotrkowie 2 areszty, bowiem jak sie niedawno doczytalem w Polsce ponad 30 tys
        ludzi czeka na odbycie kary.

Hotel wydaje sie parwdopodobny ale tak jak piszesz, wymagalo by to ogromnych
        nakladow, no chyba ze mialby byc to hotel takiej kategorii jak wyglada budynek.

Wyburzenie budynku nie wchodzi chyba w rachube bo to z tego co mi wiadomo
        obiekt zabytkowy. Ale przerobienie go na sklep pod znakiem jakiegos owada chyba
        jest mozliwy :)
        • coloquez Re: Areszt sprzedany 13.09.05, 12:42
          Mój typ - zgoda konserwatora zabytków na wyburzenie tego syfu (bo tak należy
          nazwać to, co zostało z dawnych budynków klasztornych) a w konsekwencji budowa
          budynków architektonicznie dopasownych do istniejącej zabudowy. Taka idea
          bardzo by mi odpowiadała, więc może tak będzie, tylko facet czeka na lepsze
          czasy dla Starego Miasta? Oczywiście nie twierdzę, że to on będzie budował, ale
          sprzedaż gruntu developerom bądź nawet osobom fizycznym to bardzo intratny
          biznes. Gdyby udało się odrestaurować starówkę to własnie tam będą sklepy,
          biura, siedziby banków, restauracje, itp.
          Chyba logicznie myślę...
        • krzysiek491 Re: Areszt sprzedany 13.09.05, 13:01
          Jak tak teraz czytam Twój post, to sądzę, że powinienem poprawić swoją
          kalkulację dodatkowych nakładów (powyżej 500 tys) z dziesięciokrotności na
          pięćdziesięciokrotność (czyli z 5 na 25 mln) co wówczas będzie właściwym
          poziomem nakładów na hotel.
          A wracając do pomysłu prywatnego więzienia, to wcale nie jest powiedziane, że
          musiałoby być przepełnione (jak pamiętam, to z tego powodu zdecydowano zamknąć
          się tą budę). A co do warunków "życiowych", to skoro w sąsiednich kamienicach
          mogą mieszkać ludzie, to skazani mogliby odbywać karę w podobnych warunkach - w
          końcu więzienie to nie uzdrowisko.
        • politykierek Re: Areszt sprzedany 13.09.05, 17:53
          Są sporty ekstremalne dla niedowartościowanych i niedopieszczonych!!
          Dlaczego by nie zafundować ludziom poszukującym swego "miejsca" przeżyć
          ekstremalnych?
          Po co jeździć jednośladem z prędkością 150 km/godz. narażając innych
          użytkowników dróg publicznych (z drutem na szyi przywiązanym do kierownicy)?
          Po co turlać się na pasach po jezdni przy czerwonym świetle pomiędzy jadącymi
          samochodami? Po co chodzić po krawędzi dachu wieżowca?
          Adrenaliny może dostarczyć karcer z polewaniem co 5 min. lodowatą wodą.
          Niezły też może być klawisz walący z nienacka pałą po głupim łbie.
          A może "ścieżka zdrowia" na ranne rozbudzenie z dala od mamusi, tatusia i
          narzeczonej?
          To, jest pomysł!!!
          Na tym, da się zarobić - bez inwestycji i kosztownych remontów wykorzystując
          obecne walory obiektu.
          Zobaczycie! Zjadą się spragnieni wrażeń nie tylko z Polski.
          I po co nam amerykańskie filmy? W takim obiekcie można "zrobić" temat, o jakim
          nie śniło się nawet "Ojcu Chrzestnemu".
    • belvegor Multipleks 13.09.05, 12:38
      Budynki byłego aresztu zakupiła firma Roka z zamiarem urządzenia w tym miejscu
      multipleksu rozrywkowego z tym, że w skali odpowiadającej ok. 100-tysięcznemu
      miastu (licząc razem z gminami). Tylko dwa budynki zostaną zachowane, zgodnie z
      wymogami konserwatora zabytków, reszta idzie pod spychacze. Planowana bryła to
      połączenie zrewitalizowanych obiektów zabytkowych ze szkłem i aluminium.
      Makieta multipleksu stoi w holu siedziby firmy. Termin rozpoczęcia robót:
      marzec 2006. Przekazanie do użytku: październik 2007.
      P.S. Hotel planował pewien inwestor, ale porzucił ten zamiar ze względu na
      drgania i hałas powodowane ruchem kołowym przy ul. Wojska Polskiego.
      • coloquez Re: Multipleks 13.09.05, 12:46
        Doprawdy? A ja słyszałem, że obiekt został zakupiony przez pewnego
        częstochowskiego biznesmena...
        Chyba, że nastapiła kolejna transakcja... ale to jakos nie wygląda realnie...
        A skoro multipleks to gdzie parkingi????
        • belvegor Re: Multipleks 13.09.05, 13:05
          coloquez napisał:

> Doprawdy? A ja słyszałem, że obiekt został zakupiony przez pewnego
          > częstochowskiego biznesmena...
          > Chyba, że nastapiła kolejna transakcja... ale to jakos nie wygląda realnie...
          > A skoro multipleks to gdzie parkingi????

Częstochowianin jest tym inwestorem, który rozważał wybudowanie hotelu, ale
          wycofał się.
          Parkingi projekt zakłada dwojako: 80 miejsc - podziemny, 200 - naziemny, na
          trzech kondygnacjach. Wjazd od ul. Rwańskiej, bo ta pierzeja zostanie
          zlikwidowana całkowicie.
        • krzysiek491 Re: Multipleks 13.09.05, 13:07
          Podoba mi się pomysł multipleksu. Skoro ma on być dostosowany do warunków
          stutysięcznego miasta, to znaczy, że będzie 5 salek około 10m2 każda z
          białoczarnym Neptunem 10 cali i 2 wielkoformatowe sale 50m2 z przechodnim
          kolorowym Rubinem 26 cali. Wówczas poruszony przez ColoQueza wątek parkingowy
          też będzie do rozstrzygnięcia - po prostu przysunie się do kompleksu przystanki MZK
          • edek-od-kredek Re: Multipleks 13.09.05, 13:13
            krzysiek491 napisał:

> Podoba mi się pomysł multipleksu. Skoro ma on być dostosowany do warunków
            > stutysięcznego miasta, to znaczy, że będzie 5 salek około 10m2 każda z
            > białoczarnym Neptunem 10 cali i 2 wielkoformatowe sale 50m2 z przechodnim
            > kolorowym Rubinem 26 cali. Wówczas poruszony przez ColoQueza wątek parkingowy
            > też będzie do rozstrzygnięcia - po prostu przysunie się do kompleksu
            przystanki
            > MZK

Kamikaze_pkow1 złożył już właścicielowi multipleksu ofertę wzięcia w ajencję
            punktu sprzedawania popcornu w torbach z napisem "Piotrków - miasto bogate
            przeszłością z z jeszcze bogatszą przyszłością" albo coś w tym stylu.
            • kamikaze_pkow1 Re: Multipleks 13.09.05, 14:11
              edek czytaj uwaznie kto co pisze bo ja na temat multipleksu nie napisalem ani
              pol slowka.
      • panbrzydki Re: Multipleks 13.09.05, 15:16
        Ale z tego co mi mówiono, to nie będzie obiekt wprost skalkowany z budowanych
        na modłę amerykańską multipleksów w Polsce. Projekt zawiera, oprócz miejsc
        rozrywki i konsumpcji, poza salami kinowymi oczywiście, także salę teatralną w
        formacie pozwalającym na wystawianie spektakli przez zawodowe teatry. Z czym,
        jak wiemy, są podstawowe problemy w tzw. sali Kilińskiego w al. 3 Maja. Brawo
        więc dla panów z Roki!
        • krzysiek491 Re: Multipleks 13.09.05, 15:36
          Ups, wygląda na to, że ten multiplex to jest poważny temat, a ja sądziłem, że
          ktoś kontynuuje abstrakcję zapoczątkowaną moim pomysłem o prywatnym zakładzie
          karnym.
          Niniejszym posypuję głowę popiołem i pokornie czekam na dalszy rozwój sytuacji.
      • hyrpo Re: Multipleks 13.09.05, 15:26
        Wszystko teraz w Polsce musi się odpowiednio nazywać, stąd taki multipleks. A
        kiedyś obiekt spełniający takie kryteria był po prostu kinoteatrem. Choć z
        drugiej strony, kinoteatr "przyszedł" do PRL z ZSRR. Nawiasem mówiąc, kinoteatr
        komuniści planowali zbudować na osiedlu 35-lecia, na polach w tym mniej więcej
        miejscu, gdzie teraz jest nowe targowisko i gimnazjum przy Kostromskiej. W UM
        leżą plany tego kinoteatru, ale partia nie zdążyła już wydać
        odpowiednich "dycyzji" dla "rzundu".
      • kregi Re: Multipleks 13.09.05, 19:15
        Zatkalo mnie multipleks :-)). Niedlugo wygasa umowa biedronki slyszalem ze tam
        mial byc na osiedlu rog kostromskiej/slowackiego.
        Na razie patrze z niedowierzaniem, bo plac maly i parking podziemny to duze
        ryzyko dla starego miasta, jakiekolwiek ruchy ziemi to sie pozawalaja niektore
        kamienice a jak natrafia na jakies podziemia to jeszcze nic z tego nie bedzie. A
        do tego Teatr, spodziewalem sie cyrku :-)). No ale poczekamy zobaczymy cos mi
        sie wydaje ze firma Roki dawno juz to miala opracowane :-)).

pozdrawiam
      • grzegorz39 Re: Multipleks 14.09.05, 23:27
        Ponoć duże fundusze pozyskali ze środków unijnych.
        • coloquez Re: Multipleks 15.09.05, 08:30
          A to ciekawe... Fundusze unijne dla prywatnych inwestycji :-)
        • powiernik Re: Multipleks 16.09.05, 16:19
          na pewno nie.

bo po pierwsze za szybko od momentu kupna (pozyskanie funduszy UE nie trwa
          chwilkę)
          bo po drugie nikt nie daje funduszy na coś co nie jest jego własnością
          a po trzecie nie chce mi się wierzyć w ten cały multicośtam, bo nie. zresztą
          mnie multicośtam w piotrkowie nie jest do szczęścia potrzebne - mamy przeciez
          kino i mok - na piotrków to jest wystarczające - poza tym piotrkowianie nie
          mają kasy na drogie bilety.
          wolałbym gdyby więźniowie remontowali takie budynki, a państwo dawałoby na to
          kase, bo przez państwo to taka ruina.
      • belvegor HA! HA! MULIPLEKS. Buahaha! MULTIPLEKS!!! 15.09.05, 13:48
        Ano, chyba teraz zobaczyliście, do czego takie forum się nadaje. Do niczego.
        Żadna ROKA nie kupiła aresztu. Ani tym bardziej nie planuje tam nikt utworzenia
        multipleksu z podziemnymi (ha! ha!) parkingami.
        Łyknęliście tę fałszywkę jak kania dżdż (dobrze to napisane?)
        A Kregi to połknął ten pleks jak tuczona gęś kluski. Nawet palcem nie trzeba
        było przepychać przez przełyk.
        Miłego forumowania, kochani!
        Wasz Upiór Luwru
        • duch_prawdy Re: HA! HA! MULIPLEKS. Buahaha! MULTIPLEKS!!! 15.09.05, 14:00
          mianownikiem dżdżu jest archaniczna forma "deżdż".
          • belvegor Re: HA! HA! MULIPLEKS. Buahaha! MULTIPLEKS!!! 15.09.05, 14:11
            duch_prawdy napisał:

> mianownikiem dżdżu jest archaniczna forma "deżdż".

No nie wiem, czy ci wierzyć. Tym bardziej, że nie orientuję się zupełnie, jaka
            to jest ta forma ARCHANICZNA.
        • coloquez Re: HA! HA! MULIPLEKS. Buahaha! MULTIPLEKS!!! 15.09.05, 14:40
          To forum jest jakie jest bo odwiedzają je takie pajace jak Ty i Tobie podobni...
          • belvegor Re: HA! HA! MULIPLEKS. Buahaha! MULTIPLEKS!!! 15.09.05, 14:48
            coloquez napisał:

> To forum jest jakie jest bo odwiedzają je takie pajace jak Ty i Tobie
            podobni..
            > .

Oj, jaki ty jesteś zły, że dałeś się zrobić w konia. Jo, jo, joj!
            Ale, mimo wszystko, witaj w gronie pajaców!
            Któż nie marzy czasem wrócić do lat dziecinnych, do koników na biegunach, do
            babek z piasku, do pajaców pociąganych za sznurek...
        • felczerzyna Re: HA! HA! MULIPLEKS. Buahaha! MULTIPLEKS!!! 16.09.05, 12:04
          belvegor napisał:

> Ano, chyba teraz zobaczyliście, do czego takie forum się nadaje. Do niczego.
          > Żadna ROKA nie kupiła aresztu. Ani tym bardziej nie planuje tam nikt
          utworzenia
          >
          > multipleksu z podziemnymi (ha! ha!) parkingami.
          > Łyknęliście tę fałszywkę jak kania dżdż (dobrze to napisane?)
          > A Kregi to połknął ten pleks jak tuczona gęś kluski. Nawet palcem nie trzeba
          > było przepychać przez przełyk.
          > Miłego forumowania, kochani!
          > Wasz Upiór Luwru

Czy to twoja belvegorze autorska produkcja z tym multipleksem, czy to może
          zjawiskowa? Tak czy owak, dobre.
          • powiernik Re: HA! HA! MULIPLEKS. Buahaha! MULTIPLEKS!!! 16.09.05, 16:21
            nie czytając do końca tych wypowiedzi skomentowałem temat multipl.. ale jak
            widze - nie myliłem się. szkoda że nie doczytałem wypowiedzi do końca.
            pozdrawiam.
    • fordewind Re: Areszt sprzedany 13.09.05, 19:28
      > Jak sadzicie ? Uda sie gosciowi oraz czy bedzie to mialo sens?

No pewnie, ze sie uda. Gosc bedzie musial tylko posolic komu trzeba. Zmieni sie plan
      zagospodarowania przestrzennego i opchnie za dwa miliony. Widzisz jaki to moze miec gleboki sens.
      • kregi Re: Areszt sprzedany 15.09.05, 08:25
        Dobre :-)), Ja martwie sie jednak o starówke, takie prace budowlane blisko
        starych murów to moze byc katastrofa. Mam nadzieje ze zadba o to nasz sławny z
        ulicy słowackiego "konserwator zabytków" Widziałem w innych miastach jak
        inwestycje za blisko zabytków potrafią zepsuć krajobraz i przy okazji naruszyc
        istniejące budowle. Mam nadzieje ze to kazdy bierze sobie pod uwage. Jak nie
        przekonałem prosze poczytac o robotach/inwestycjach w Krakowie i Warszawie
        blisko zabytków. Niektore inwestycje są w sądzie. Martwie sie bo znow moze sie
        okazac ze konserwator zaśpi jak było na slowackiego.

pozdrawiam
    • hyrpo Re: Areszt sprzedany 15.09.05, 17:34
      Znakiem tego, nie będzie tego kinoteatru?
    • 8pasazer Re: Areszt sprzedany 18.09.05, 21:54
      naprawde ten "Bizmesmen" to podstawiony, a prawdziwym kupcem jest jeden z
      prominenntnych polityków współrządzącej wkróce partii PIS. Zorganizowane t u
      zostanie wzorowe więzienie dla bluźnierców i zboczeńców. Ponadto po nowelizacji
      kodeksu karnego (wg tajnego projektu PIS będzie po prostu przywrócony MAły
      Kodeks KArny WOjska Polskiego z 1946 r.) - będą tu wykonywane egzekucje.
      • kamikaze_pkow1 Re: Areszt sprzedany 18.09.05, 22:52
        jak ma byc tak jak mowisz to radzilbym uwazac z tym co piszesz. Napiszesz slowko
        za duzo i a nóż widelec bedziesz pierwszym klientem :)) Ponoc bracia Kaczkowie
        maja juz cie na celowniku.
        A tak na serio.... ilez razy trzeba tlumaczyc ze nie bedzie w bylym areszcie
        zadnego mamra bo nie spelnia zadnych norm jakie spelniac musi.
        • 8pasazer Re: Areszt sprzedany 18.09.05, 22:59
          teraz nie spełnia norm póki Polska jest w Unii.

po wyborach w g tajnego planu Pis/LPr (tajne porozumienie - mimo małości głosów
          LPR dostanie ministerstwa Edukacji i Kultury), Polska z Unii wychodzi.
          PRzywrócona będzie KARA ŚMIERCI i kazamaty, karcer, kabaryna żeliwna. Więzienia
          zapełnią się Pedalstwem i LEwactwem oraz Podziemiem [wymoderowano]. Brak będze
          miesc w Tradycyjnym WIęzieniu na wroniej, przwrócony bedzie Pierdel na ul. Woj.
          Polskiego 24 (ups. będzie ul. Kaczyńskiego 24), gdzie na dziedzińc u stanie
          Szubienica. W przypadkach szczególnie spektakularnych będzie stosowana kara
          miecza, którą wykonywać będzie się w Rynku im. Michała Kamińskiego. Szpiegów
          będą natomiast rozstrzeliwać w podziemiach gmachu Policji przy ul. Marka Jurka.
          • kamikaze_pkow1 Re: Areszt sprzedany 19.09.05, 00:00
            nie wiem koles czy wiesz ale jak narazie prawo Unii nie przewiduje czegos
            takiego jak wystapienie. Zreszta wg. ostatnich sondazy na czele sa PO i PIS i
            zadna z tych partii nie jest antyeuropejska.
            Qrcze.... mowisz ze sa tajne porozumienia? To skad o nich wiesz :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka