Dodaj do ulubionych

Rada Miejska

IP: 195.117.14.* 29.10.02, 08:16
Według wstępnych prognoz w nowej Radzie Miejskiej będzie, o ile dobrze
pamiętam 9 ludzi z SLD-UP, po 4 chyba z Rodzin Polskich i Samoobrony, bodaj 3
z Forum Piotrkowian, ktoś tam jeszcze i jedna osoba z Porozumienia na Rzecz
Rozwoju Piotrkowa. Przygnębiający, a jednocześnie dający wiele do myślenia
jest rezultat osiągnięty przez Ligę Polskich Rodzin i Samoobronę. Ci ludzie
osiągnęli łącznie ponad 33 % mandatów. Mogę się tylko domyślać jaki jest
elektorat tych radnych...
Obserwuj wątek
    • Gość: noname Re: Rada Miejska IP: green.d* / 10.9.60.* 29.10.02, 08:39
      Podaję za Dziennikiem Łódzkim :
      DLD-UP 6215 głosów 25,3% 9 mandatów
      Prawica Razem 3754 głosy 15,28% 4 mandaty
      Samoobrona 2751 głosów 11,2% 4 mandaty
      Forum Piotrkowian 3213 głosów 13,08 3 mandaty
      to co Ci Colo brakło to Po i PiS 2694 głosy 10,97% 2 mandaty
      Porozumienie ... 2058 głosów 8,38% 1 mandat
      hatko pisać, jedyna nadzieja, że nasz zwycięży w drugiej turze.
      • Gość: colo Re: Rada Miejska IP: 195.117.14.* 29.10.02, 09:07
        Oj ciekawy ten skład Rady Miejskiej. Nawet nie potrafię sobie wyobrazić, kto
        będzie rządzić w mieście. Praktycznie żadna opcja nie jest w stanie stworzyć
        koalicyjnej większości, jak bowiem pogodzić SLD z Samoobroną i Prawicą Razem.
        Obawiam się, że zamiast konstruktywnej pracy na rzecz rozwoju naszego miasta
        będą tylko kłótnie i skandale. A Samoobrona z panią Molką na czele zablokuje
        przy pomocy minibusów całe miasto. Wiesz Noname, jest to może czarny
        scenariusz, ale bardzo możliwy.
        Co do naszego kandydata, to mam pewne obawy, ale liczę, że wygra z obecnym
        prezydentem Polem. Różnica jest niewielka (ok. 300 głosów)i wszystko może się
        zdarzyć. Wszystko zależy od tego, kogo poprze elektorat M. Rżanka i A.
        Ostrowskiego. Pozdrawiam
        • Gość: colo Re: Rada Miejska IP: 195.117.14.* 29.10.02, 09:14
          Jeszcze raz przeanalizowałem skład Rady Miejskiej i widzę, że chyba rządzić
          będzie koalicja SLD-UP z Forum Piotrkowian. Mają łącznie 12 głosów, co w 23
          osobowej Radzie daję ponad 52 % głosów. Gdyby prezydentem został jeszcze A.
          Pol, mielibyśmy kontynuację obecnej polityki miasta. Noname, oby wygrał nasz
          kandydat.
    • Gość: noname Re: Rada Miejska IP: green.d* / 10.9.60.* 29.10.02, 15:04
      wg Radia Piotrków (dane nieoficjalne)
      MAMY NOWA RADĘ MIEJSKĄ! 29.10.2002
      40,2 % wyniosła frekwencja w niedzielnych wyborach samorządowych w Piotrkowie .
      Piotrkowianie wybrali 23 osobowa Radę Miejską, zdecydowali że będzie dogrywka w
      walce o prezydencki fotel. Nowa Rada Miejska składa się z 9 członków SLD UP:
      okręg I Paweł Szcześniak i Tomasz Sokalski, okręg II Bronisław Brylski i Jacek
      Marusiński, okręg III Jan Kruz, Ewa Ziółkowska i Zbigniew Lizak i okręg IV
      Artur Ostrowski i Eugeniusz Czajkowski. 4 radnych ma w nowej Radzie "Prawica
      Razem" - okręg I MIchał Rżanek, okręg II Marian Błaszczyński, Okręg III Jerzy
      Królikiewicz i okręg IV Piotr Masiarek. Nowym ugrupowaniem, które w Piotrkowie
      ciszy się poparciem społecznym jest Samoobrona. Członkowie tej partii również
      maja w radzie 4 swoich przedstawicieli: w okręgu I Sławomir Jankowski, w II
      Ireneusz Szarlej w III Piotr Szewczyk i w okręgu IV Halina Molka. 3 członków ma
      w nowej Radzie dotychczasowy koalicjant SLD w Radzie ubiegłej kadencji - Forum
      Piotrkowian. Są to: w okręgu I Krzysztof Kozłowski, w III Magdalena Kwiecińska
      i w okręgu IV Andrzej Pol. Platforma Obywatelska wraz z Prawem i
      Sprawiedliwością otrzymała w Piotrkowie 2 mandaty. W okręgu II koalicję
      reprezentowała będzie Elżbieta Chrzęst, a w III - Krzysztof Małolepszy. 1 radny
      reprezentował będzie "Porozumienie na Rzecz Rozwoju Piotrkowa" - będzie to
      Paweł Załoga w IV okręgu wyborczym
      • Gość: colo Re: Rada Miejska IP: 195.117.14.* 29.10.02, 15:31
        Niektóre postacie ścinają z nóg. Halina Molka - bez komentarza... Nie wiem czy
        widziałeś spot wyborczy pani Molki. Pokazane były w nim najciemniejsze i
        najbardziej wstydliwe strony naszego miasta. Totalne dziadostwo (zrujnowane
        domy, podwórka na starym mieście, itp.). Nie doczekałem się tylko w tej bardzo
        populistycznej reklamówce konkretów. Łatwo krytykowac, ale zaproponować coś
        konkretnego trudniej.
        • Gość: noname Re: Rada Miejska IP: green.d* / 10.9.60.* 30.10.02, 08:27
          Radio Piotrków podało, że wśród radnych jest pięcioro lekarzy !!!. Ja
          doliczyłem się trojga nauczycieli. Może jest więcej, ale są tu nazwiska mi
          nieznane. Zagadkowymi osobami są pozostałe osoby z Samoobrony, oprócz
          wymienionej p. Molki. Może ktoś wie coś więcej ? Jak policzyłem 12 osób z
          wybranych było na pozycji nr 1 na swojej liście (w tym wszyscy z Samoobrony i z
          Prawicy razem). Moim zdaniem to świadczy, że duża grupa wyborców głosowała na
          listę, a nie na osoby.
          • Gość: colo Re: Rada Miejska IP: 195.117.14.* 30.10.02, 08:36
            Ci co wybrali lekarzy na pewno głosowali na osoby. Lekarzy ludzie wybierali
            zawsze i nadal będą wybierać, nic na to nie poradzimy. To samo z nauczycielami.
            Większość jednak głosów na pewno oddano na listę. Po raz kolejny podkreślam, że
            piotrkowskie społeczeństwo jest w większości negatywnie specyficzne - wszyscy
            narzekają, że jest źle, ale ciągle wybierają tych samych ludzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka