schab 26.11.02, 13:34 - kabaret z naszego grodu zadomowił się na stałe na arenie kulturalnej naszego kraju. ciekawe kiedy zobaczymy go TVP 2. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: colo Re: Nie My IP: 195.117.14.* 26.11.02, 14:00 Z kulturą w naszym grodzie krucho... Ciekawy jestem, czy kiedykolwiek doczekamy się w Piotrkowie profesjonalnego teatru. Tylu przecież jest rokrocznie absolwentów szkół aktorskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colo Re: Nie My IP: 195.117.14.* 26.11.02, 14:50 A propos kultury. Otóż: Z nagrodami wróciły z Kłobucka zespoły taneczne Mały i Duży Big Kayk działające przy Miejskim Ośrodku Kultury w Piotrkowie. Młodzi tancerze po raz kolejny stanęli na podium tym razem jedenastego Jurajskiego Festiwalu Tańca Freestyle. Instruktorem i choerografem zespołów jest Tomasz Balcerek. /anste/ Jestem pełen uznania dla mojego ulubionego zespołu tanecznego i dla mojego idola Tomka Balcerka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colo Re: Nie My IP: 195.117.14.* 27.11.02, 08:46 Poważnie! Cieszy mnie każdy sukces przedstawiciela Piotrkowa w jakiejkolwiek dziedzinie życia. Z drugiej strony jednak wolałbym cieszyć się z innego rodzaju osiągnięć kulturalnych Piotrkowa. A chyba większość osób pamięta, że zespoły SCAT i Big Kayk to oczko w głowie poprzedniego Zarządu Miasta i w ich mniemaniu chyba nasz najlepszy towar eksportowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: Nie My IP: green.d* / 10.9.60.* 27.11.02, 09:16 Sukcesami może się pochwalić również zespół działający przy klubie Jaskółczyn w PSM. Ostatnio też coś zdobyli, ale nie pomnę gdzie i co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colo Re: Nie My IP: 195.117.14.* 27.11.02, 09:47 Wiesz co Noname? Mnie marzy się w Piotrkowie teatr na przyzwoitym poziomie. W kraju odbywaja się liczne festiwale teatrów i gdyby piotrkowski teatr zdobył tam jakąś nagrodę, byłby to prawdziwy powód do dumy. A tak? Nie ma teatru, nie ma praktycznie żadnych rozrywek kulturalnych w naszym mieście, dobrze chociaż, że Piotrków słynie z symbolicznego centrum świata znajdującego się w budynku byłej Europy, a przeniesionego przez bodaj pana Piegzę z dworca w Perpignan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: Nie My IP: green.d* / 10.9.60.* 27.11.02, 10:44 wrócę do pierwszego postu. O jakim kabarecie mówicie ? Co do teatru. Racja; byłaby to być może promocja miasta, ale jest teatr w Kielcach, Częstochowie, bodaj w Radomiu. Czy o tych miastach się mówi z powodu istnienia tam teatru. Pamiętam było o Częstochowie, ale z powodu kontrowersyjnego przedstawienia. Natomiast patrząc z drugiej strony utrzymanie teatru kosztuje, bo sam w aktualnych uwarunkowaniach nie wydoli. Fundusze musiałyby pochodzić z kasy miasta, a tu moim zdaniem są ważniejsze wydatki. Z kolei jak ktoś jest miłośnikiem teatru bez większych trudności może wybrac się do Łodzi. Kiedyś był teatr w Piotrkowie Spana, ale spalił się jeszcze przed I Wojną Światową, a może jeszcze w latach 90 XIXw - to informacja dla osób spoza Piotrkowa Odpowiedz Link Zgłoś