ogier_gangu_diablo 05.02.08, 01:34 tinyurl.com/yuwwyb Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swiadek24 Re: I po S8 05.02.08, 08:46 Brawo! Musimy być naprawdę bogatym krajem, że stać nas na finansowanie droższego wariantu dla naszego budżetu. Ale co tam w końcu idą cuda irlandzkie:) Ciekawe co teraz powiedzą wybrani przez nas posłowie. I tutaj pomysł na kontrowersyjny dla P. Cecotki z radia, który potrafi zadawać kłopotliwe pytania naszym posłom. P.S. Jestem wyborcą PO - niestety Odpowiedz Link Zgłoś
lech_kuczynski Re: I po S8 05.02.08, 16:50 dziwi mnie ze glosowales na po, slowo daje ze koncepcja "ekonomii" pt. "budujemy taniej ale niekoniecznie z sensem" jest blizsza pisowi, populistyczne mamienie niskimi kosztami a o pozniejszych przychodach z inwestycji juz sie nie mowi ta droga nie ma przechodzic gdzies przez wojewodztwo lodzkie tylko konkretnie kolo lodzi, gdyz lodz z ringiem autostradowym w sercu kraju bedzie katalizatorem dla calego wojewodztwa myslec, do jasnej cholery pozdrawiam, lech kuczynski Odpowiedz Link Zgłoś
swiadek24 Ah ja niemyślący 05.02.08, 16:57 - rzeczywiście lepiej wydać o wile więcej na budowę drogi przez Łódź - w związku ze zmiana przebiegu drogi naszym regionie, województwo straciło inwestycję za kilka milionów złotych. Ale co ja się tam znam w końcu nie myślę. Oczywiście Łódź zawsze będzie moim ukochanym rodzinnym miastem, i chciałbym dla niej jak najlepiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 17:06 > - rzeczywiście lepiej wydać o wile więcej na budowę drogi przez Łódź oczywiscie ze lepiej wydac wiecej jesli ta droga sie lepiej w ten sposob przysluzy regionowi; wyjasnilem to na przykladzie ale to jak grochem o sciane, twoja koncepcja "ekonomii" jest porazajaca > - w związku ze zmiana przebiegu drogi naszym regionie, województwo straciło inwestycję za kilka milionów złotych. nic mi na ten temat nie wiadomo i tobie chyba tez nie pozdrawiam, lech kuczynski Odpowiedz Link Zgłoś
swiadek24 Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 17:13 Masz rację z tym grochem. Dlatego szkoda mi czasu na polemikę z kimś kto nie przyjmuje do wiadomości innych racji niż swoje. P.S. Inwestycja uwarunkowana przebiegiem drogi S8, w bezpośrednim jej sąsiedztwie, ale co ja tam wiem, w końcu Ty wiesz najlepiej. Miło mi, że zwracając się mnie piszesz formy osobowe z małej litery:) To tyle. Nic niewiedzący Odpowiedz Link Zgłoś
lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 17:18 mlody czlowieku, nie podales zadnych argumentow przeciwko moim. jedyne na co cie stac to "no przeciez ja nic nie wiem, wiec co ja ci bede mowil". jesli na podstawie tego postepowania mamy oceniac kto nie przyjmuje do wiadomosci innych racji niz swoje, to wypada na ciebie nie widze sensu dyskutowania z toba poniewaz moje wypowiedzi sa kasowane przez jakiegos waszego madrale, ktory prawdopodobnie nie przyjmuje do wiadomosci innych racji niz swoje albo sie po prostu gotuje ze zlosci, ze zabrano mu strasznie potrzebna droge pozdrawiam, lech kuczynski Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 17:21 idac tropem twojego przykładu z przystankami. To że więcej ludzi mieszka w centrum miasta nie znaczy że wszystkie linie tramwajowe muszą być tam budowane, bowiem osoby z innych dzielnic, położonych trochę na uboczu tez mają prawo dojechać tramwajem w inne miejsca. Zatem i dla nich niech będzie linia tramwajowa. Proste ? I jeszcze. Jeśli buduje się linię tramwajową po to by jak najszybciej z miejsca A dojechac do miejsca B nie buduje się jej dłużą trasą licząc tylko na to że na nóż widelec ktoś wsiądzie. No tutaj akurat przykład z tramwajami nie bardzo pasuje ale wiadomo o co chodzi. W tym wariancie S8 skazuje się wielu kierowców jadących z Wrocka do Warszawy i dalej na to by koniecznie przejechali koło Łodzi i zobaczyli jakie to syfne miasto jest. Dodam że jechali dłuższą trasą (=wyższe koszty transportu). Co tam ekonomia, liczą sie głosy POparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 17:29 > bowiem osoby z innych dzielnic, położonych > trochę na uboczu tez mają prawo dojechać tramwajem w inne miejsca jestes w wielkim bledzie, takim osobom daje sie co najwyzej autobus, zeby sobie do tramwaju dojechaly; o planowaniu komunikacji miejskiej nie masz pojecia wiec sie w ten temat nie zaglebiaj > Jeśli buduje się linię tramwajową po to by jak najszybciej z miejsca A dojechac do miejsca B nie buduje się jej dłużą trasą licząc tylko na to że na nóż widelec ktoś wsiądzie. No tutaj akurat przykład z tramwajami nie bardzo pasuje oczywiscie, ze w tym wydaniu nie pasuje, gdyz lodz ruch wygeneruje na PEWNO, a nie "a noz a widelec" > W tym wariancie S8 skazuje się wielu kierowców > jadących z Wrocka do Warszawy i dalej na to by koniecznie przejechali koło Łodzi i zobaczyli jakie to syfne miasto jest drogie dziecko trasa S8 przebiega na tyle daleko od lodzi, ze kierowcy tego miasta nie zobacza, wiec ci sie ten przytyk nie udal a jesli juz chcesz sie bawic w najkrotsze drogi, to badz laskaw zauwazyc ze w linii prostej z wroclawia do warszawy bardziej jest lodz po drodze niz piotrkow. jadac z wroclawia do warszawy przesuwamy sie stopniowo coraz bardziej na polnoc. a teraz popatrz sobie na przebieg wariantu polnocnego to zobaczysz, ze odbicie na poludnie (czyli niejako w kierunku przeciwnym) jest wlasnie do piotrkowa uwazaj wiec z tymi swoimi manipulacjami bo marnie na tym wychodzisz pozdrawiam, lech kuczynski Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 19:11 tak, już wiemy że wiesz wszystko i najlepiej :) Cóż dyskutować z taką powalającą siłą argumentów jaką nam mistrzu prezentujesz. Przecież na końcu i tak wyjdzie że masz rację ;)) Tylko ciekawe czemu wariant północny S8 jest o kilka-kilkanaście km dłuży od południowego ? Hmm... no i twoje argumenty diabli wzięli. Odpowiedz Link Zgłoś
lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 19:30 > Przecież na końcu i tak wyjdzie > że masz rację w rzeczy samej, gdyby mialo wyjsc inaczej to bym nie zabieral glosu > Tylko ciekawe czemu wariant północny S8 jest o kilka-kilkanaście km dłuży od > południowego ? przeciez napisalem - bo odbija na poludnie w strone piotrkowa poza tym to ze trasa ma byc najkrotsza to nie moj argument, tylko twoj; ja tylko wykazywalem bledy w twoim rozumowaniu; a dzieki tym kilku-kilkunastu km skorzysta z niej nieporownywalnie wiecej ludzi slowo daje pisalem to juz kilka razy i nie dociera pozdrawiam, lech kuczynski Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 19:38 daję słowo,ty możesz dyskutowac sam ze sobą ;) Taki świetny jestes w przekonywaniu. Jestem pewien że gdybyś postawił na S8 w przebiegu południowym bez trudu za pomocą celnych argumentów przekonał byś sam siebie do takiego a nie innego wariantu. Marnujesz się na forach człowieku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 19:45 alez oczywiscie, tylko na to was stac - na wycieczki osobiste i kasowanie wypowiedzi; kontrargumentow merytorycznych zero; jak do tej pory nikt z was madrale nie odparl argumentu ze na przebiegu polnocnym skorzysta nieporownywalnie wiecej polakow i ze ring autostradowy wokol lodzi przyczyni sie do rozwoju calego regionu zreszta, plesc swoje niedomowienia mozecie sobie ile wlezie; marek jurek czy inny sklepikarz kibitlewski juz wam nie pomoga pozdrawiam, lech kuczynski Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 20:06 <<EOT>> Nie karmić trolla który zawsze ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 20:15 oho, szanowny pan majkel ustanowil wszem i wobec ze koniec tematu jak juz mowilem: na wiecej cie nie stac pozdrawiam, lech kuczynski Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Ah ja niemyślący 06.02.08, 14:09 > nie odparl argumentu ze na przebiegu polnocnym skorzysta nieporownywalnie wiece > j polakow i ze ring autostradowy wokol lodzi przyczyni sie do rozwoju calego re > gionu Skoro jesteś taki "merytoryczny" to ja poproszę o przedstawienie toku myślowego który doprowadził Cię do powyższego twierdzenia... pozdrawiam maddox Odpowiedz Link Zgłoś
lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 06.02.08, 16:26 po co mam ci cokolwiek przedstawiac, zebys znowu mogl skasowac? chyba kpisz sobie ze mnie mlodziencze pozdrawiam, lech kuczynski Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Ah ja niemyślący 08.02.08, 11:07 Po pierwsze nie jestem jedynym który może usuwać posty z tego forum więc nie oskarżaj jak nie wiesz "starcze"... Po drugie dlaczego pomimo tego że w każdym poście wykrzykujesz że nikt nie jest w stanie zaprzeczyć Twoim argumentom, nie odpowiedziałeś na moje pytanie ? Odpowiedz Link Zgłoś
wielomarian Re: Ah ja niemyślący 08.02.08, 11:56 maddox84 napisał: > Po pierwsze nie jestem jedynym który może usuwać posty z tego forum więc nie > oskarżaj jak nie wiesz "starcze"... > > Po drugie dlaczego pomimo tego że w każdym poście wykrzykujesz że nikt nie jest > w stanie zaprzeczyć Twoim argumentom, nie odpowiedziałeś na moje pytanie ? Jesli dla ciebie nie jest oczywistym, ze milionowa aglomeracja wygeneruje wiekszy ruch niz jakis beltow czy piotrkow, to znaczy ze masz klapki na oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
maddox84 Re: Ah ja niemyślący 08.02.08, 14:36 Przepraszam Cię mój wielomianie. Fakt, bylem nieprecyzyjny, dokładnie chodziło mi o tą część przytoczonej wypowiedzi: ".. i ze ring autostradowy wokol lodzi przyczyni sie do rozwoju calego regionu.." Mam nadzieję że już wszystko jasne :) Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Re: Ah ja niemyślący 08.02.08, 17:40 > Po pierwsze nie jestem jedynym który może usuwać posty z tego forum więc nie > oskarżaj jak nie wiesz "starcze"... ta, żeby była jasność. Drugą osobą jestem ja. Ale na tym forum nie ma cenzury jako takiej, usuwane są tylko wypowiedzi łamiące regulamin. W przypadku pana piętro wyżej chodziło o obrażanie innych uczestników forum. Więc ewentualne żale proszę wypłakiwać w mój rękaw. To tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
bigos_kk Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 22:57 Szkoda, że ten ucki troll nie przeczytał i nie zrozumiał tego: "Nie wiadomo jeszcze, jak rozwiązana zostanie kwestia nakładania się ekspresówki na płatną autostradę A1 między Piotrkowem a Łodzią. Przed rokiem w GDDKiA wyliczono, że odszkodowania Skarbu Państwa dla prywatnego operatora autostrady za bezpłatne przejazdy kierowców jadących ekspresówką przekroczyłyby 7 mld zł, czyli prawie dwukrotnie więcej niż wartość całego odcinka S8 na terenie województwa łódzkiego." (www.piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/wydarzenia/814977.html ) Odpowiedz Link Zgłoś
swiadek24 Re: I po S8 05.02.08, 14:57 Właśnie dałeś przykład buractwa za który tak bardzo się wstydzę jeżdżąc po Polsce:( Jestem łodzianinem to Łódź zawsze będzie moim rodzinnym miastem, a to, że mieszkam w innym mieście niczego nie zmienia. A Ty dałeś właśnie popis zachowania z którego niby to łodzianie słyną w Polsce i prawdę mówiąc już mi czasami brakuje sił żeby bronic ludzi z mojego miasta, bo jak tu bronić jak się właśnie tacy prymitywni osobnicy trafiają. Na szczęście jesteś małym odsetkiem takich "ludzi". A co do S8. Jestem przede wszystkim za racjonalizmem. Gdyby ta rasa miała omijać nasze województwo, a koszty tako takiej budowy byłyby minimalne dla budżetu państwa to opowiedziałbym się za nią tak samo jak za wariantem południowym. Prawdę mówiąc najbardziej obchodzi mnie ekonomiczny aspekt inwestycji drogowych, a południowy właśnie taki jest. Podejrzewam, że i tak nie zrozumiesz no ale to już nie mój problem. Pozdrawiam Cię gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
lech_kuczynski Re: I po S8 05.02.08, 16:39 no noz mi sie w kieszeni otwiera jak czytam takie dyrdymaly jaki aspekt ekonomiczny czlowieku? ekonomiczny to nie znaczy tanszy, rozumiesz? na ktorym wariancie skorzysta wiecej rodakow? ktory wygeneruje wiekszy ruch? twierdzisz ze jestes z lodzi to powinienes wiedziec co to tramwaj; wyobraz sobie ze buduje sie linie tramwajowa z jednego skraju miasta na drugi przez centrum. Mozna ta linie zbudowac na dwa sposoby: z przystankami po trasie albo bez; wariant bez przystankow oczywiscie jest tanszy i nawet szybszy, tylko kto tym bedzie jezdzil, kto na tym skorzysta. czy to ze jest on tanszy znaczy twoim zdaniem ze jest ekonomiczny? no ty wez sie zastanow czlowieku z lodzi czy nie z lodzi krew mnie zalewa jak czytam takie bzdury i mam prawo wyrazac swoje oburzenie wobec takiego pieprzenia pozdrawiam lech kuczynski Odpowiedz Link Zgłoś
baluciarz.lodz Re: I po S8 05.02.08, 16:18 no ja akurat bardzo duzo na ten temat przeczytalem. i w dalszym ciagu twierdze ze nie masz absolutnie racji, a propos kultury ktos ci juz chyba odpisal :> Odpowiedz Link Zgłoś
k-bay Re: I po S8 05.02.08, 16:33 Gryziecie się chłopaki jak na jakimś meczu piłki nożnej, mimowolnie obrażając rzesze ludzi. Szczęśliwie nikt nie może poczuwać się tym tknięty ponieważ kto ma dzisiaj czas na ujadanie się w Internecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mkaniew banalne wyjście 06.02.08, 20:53 Przecież wyjście jest banalne. Należy S-8 puścić nieco innym torem niż A-1. Zamiast Warszawa-Piotrków-Łódź, najlepiej Warszawa-Tomaszów-Łódź, przy okazji komunikując Tomaszów z Łodzią. Piotrków i tak jest dobrze skomunikowany. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
bmpo Re: banalne wyjście 07.02.08, 10:57 i pewnie tak to się skończy, że od węzła Wrocław kontynuowana będzie trasa S-8 w kierunku Tomaszowa i będzie ona początkiem S-74 w kierunku Kielc. I tak Piotrków będzie ominięty. Do czasu wybudowania odcinka Łódź - Tomaszów kierowcy "zagłosują" jeżdżąc przez Bełchatów Piotrków bo bliżej i taniej. Pomijam tych, których będzie stać zapłacić za korzystanie z A-1 do Strykowa i dalej A-2 do Warszawy lub będą mieć przejazd za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
powiernik Re: I po S8 07.02.08, 00:05 ogier_gangu_diablo napisał: > tinyurl.com/yuwwyb niestety nie od dziś wiadomo, że piotrków przegrał (bo w zasadzie nie walczył. to tak jak z gołotą, który niegdyś uciekł z ringu). obawiam się, że możemy również stracić kasę na S-kę do radomia. może tak się stać, kiedy nowy węzeł komunikacyjny powstanie pod tomaszowem łącząc się z s8 z łodzi. kto wie czy decyzja już gdzieś wyżej nie zapadła.. -- "W szczytowym okresie rozwoju "Łodzi rolniczej" na początku XVI w., miasteczko liczy ok. 700 mieszkańców (...) Po II rozbiorze Polski w 1793 r. Łódź trafia do zaboru pruskiego. W tym czasie liczy jedynie 250 mieszkańców (...) W latach 1824-1827 wytyczono kolejną osadę – Łódka, położoną na południe od Nowego Miasta, wzdłuż osi, którą stanowiła ulica Piotrkowska. Nastąpił gwałtowny rozwój Łodzi i przeobrażenie jej w ciągu kilkudziesięciu lat z małej mieściny (liczącej w 1830 r. 4 tys., a w 1865 r. 40 tys.) w przemysłową metropolię z 300 tys. mieszkańców w 1900 r. i 500 tys. w ;1914 r." //dane z wikipedii// dlaczego załączyłem ten cytat? ano dlatego, iż prawdopodobnie o dzisiejszej >>wielkości<< tego miasta świadczą ludzie. niejednokrotnie również z południowej części teraźniejszego województwa łodzkiego. to, że niektórzy krzyczą że nie warto inwestować w małe miasteczka (a zazwyczaj są mieszkańcami łodzi w tej dyskusji) mogą przemyśleć co piszą. dzięki takim szansom jak s8 piotrków czy bełchatów mogłyby stanowić w niedalekiej przyszłości o sile całego województwa, zgodnie ze strategiami zrównoważonego rozwoju. a tak.. my jesteśmy skazani ma marginalizację. dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
powiernik Re: I po S8 07.02.08, 00:30 acha.. w tym wariancie pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:PL_droga_ekspresowa_S8.svg który został obrany, skręt w prawo na piotrków jadąc z wrocławia do warszawy jest całkowicie bezsensowny i nie widzę tego żeby ta wersja była ostateczną. brawa dla tomaszowa lub rawy maz.? Odpowiedz Link Zgłoś
mkaniew Re: I po S8 07.02.08, 09:28 Ano Piotrków wybrał strategię walki przeciwko Łodzi, a nie wspólnie z Łodzią bicie się o dobre rozwiązania komunikacyjne - nie tylko drogowe. Ciekawe, że Piotrkowowi nie przeszkadza brak linii kolejowej do Łodzi bez bezsensownego jeżdżenia przez Koluszki. M. Odpowiedz Link Zgłoś
powiernik Re: I po S8 08.02.08, 01:13 bardzo ciekawe spostrzeżenie. z piotrkowa do łodzi mamy 45 kilometrów, a nigdy nikt nie wypomniał, że jedzie się tam pociągiem ponad godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
mkaniew Re: I po S8 11.02.08, 18:20 S8 w wariancie północnym. Zmiany w przetargach na A1 i A2 Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad informuje, że ostatecznie usankcjonowany został przebieg drogi S8 na terenie województwa łódzkiego, w tzw. wariancie północnym. W czwartek, 31 stycznia br., GDDKiA wprowadziła stosowne zmiany do dokumentacji w przetargach na budowę i eksploatację autostrad A1 Stryków-Pyrzowice i A2 Stryków-Konotopa. Zmiany w treści Informacji o Warunkach Przetargu (IWP) nie spowodują wydłużenia procedury przetargowej i jak dotąd ostatecznym terminem złożenia ofert pozostaje 31 marca 2008 roku. Zgodnie ze zmienionymi zapisami IWP, droga ekspresowa S8 będzie krzyżowała się z autostradą A1 w węźle „Wrocław”. Węzeł zbuduje wykonawca drogi S8, lecz jego eksploatacja zostanie powierzona podmiotowi odpowiedzialnemu za eksploatację odcinka A1 Stryków- Pyrzowice. Po złożeniu ofert, wybrana zostanie najkorzystniejsza i rozpoczną się negocjacje warunków komercyjnych i finansowych dla obu przedsięwzięć. Negocjacje GDDKiA planuje zakończyć w 2008 roku. 04-02-2008 www.gddkia.gov.pl/article/internetowe_biuro_prasowe/materialy_dla_mediow/article.php/id_item_tree/a066c7ca6f77a23903a51c1419a88f27/ id_art/28509646cadbfdd794aa1c0a3b860513 Euro 2012 - drogowa strategia Do Euro 2012 pozostało 1613 dni. Na wszystkich autostradach i drogach ekspresowych trwa zaawansowany proces inwestycyjny. Na autostradach, trwa opracowanie dokumentacji środowiskowych dla odcinka o długości 56 km, gotowe są już wszystkie decyzje lokalizacyjne, trwa przygotowanie projektów budowlanych dla 313 km, 484 km to długość odcinków autostradowych dla których toczą się postępowania przetargowe lub negocjacje PPP. Prace budowlane trwają na 172 km, natomiast długość istniejących autostrad to 699 km. W przypadku dróg ekspresowych te wartości kształtują się następująco: dokumentacja środowiskowa 1787 km, lokalizacyjna 522 km, projekty budowlane 349 km, przetargi 79 km, w budowie jest 282 km, a istniejących dróg ekspresowych jest 317 km. Poniżej po raz kolejny prezentujemy drogową strategię Euro 2012: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad realizuje program budowy dróg i autostrad na lata 2008-2012, przyjęty przez Radę Ministrów. Program opracowano m. in. z myślą o planowanych na 2012 r. rozgrywkach Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej. Do tego czasu w całości powstać mają dwie autostrady: Al z Gdańska do polsko- czeskiego przejścia granicznego w Gorzyczkach oraz A4 spod polsko- niemieckiej granicy w Jędrzychowicach do polsko-ukraińskiej w Korczowej wraz z łącznikiem A18 z Olszyny. W przygotowaniu jest również budowa dwóch odcinków autostrady A2: Świecko-Nowy Tomyśl oraz Stryków-Warszawa, które wraz z istniejącym już odcinkiem połączą stolicę z granicą polsko-niemiecką. Budowę ostatniego etapu tej autostrady z Warszawy do granicy z Białorusią — decyzją Rady Ministrów — przesunięto na okres po roku 2012. Plan przewiduje też budowę dróg ekspresowych, umożliwiających komunikację między miastami, w których odbywać będą się mecze. Na liście priorytetów znajdują się m. in. trasy S-7 z Gdańska do Warszawy, a dalej do Krakowa oraz S-8 między Wrocławiem, Łodzią, Warszawą i Białymstokiem. Dojazd z Gdańska do Poznania ułatwić ma planowana trasa S-5, która na północy rozpoczynać będzie się łącznikiem z autostradą Al, dalej pobiegnie przez Bydgoszcz do stolicy Wielkopolski. Poprzednia Rada Ministrów założyła ponadto, że do 2012 r. powstać powinien też odcinek S5 z Poznania do Wrocławia. www.gddkia.gov.pl/images/user/8/8b211ecd052601e267be010c4141daac.jpg Strategiczna dla komunikacji z Ukrainą, która będzie współgospodarzem Euro 2012, staje się budowa trasy S-17 z Warszawy do Lublina. Do mistrzostw musi zakończyć się budowa S-l 7 do węzła w Piaskach. Dalszy jej odcinek do przejścia w Hrebennem wpisano na listę projektów rezerwowych, podobnie jak fragment trasy S-12 z Piasków do przejścia w Dorohusku. Ruch transgraniczny mają usprawnić także drogi: S-69 z polsko-słowackiego przejścia w Zwardoniu do Bielska-Białej, fragment S-1 z polsko-czeskiego przejścia w Cieszynie do autostrady Al oraz fragment S-3 z polsko-czeskiego przejścia w Lubawce do węzła z autostradą A4 pod Legnicą. Do 2012 r. powstać ma też drugi odcinek S-3 ze Szczecina do Zielonej Góry. Realizację programu na lata 2008-2012 oszacowano na 121 mld złotych. By realne stało się jego urzeczywistnienie za tę kwotę, wymagane jest ustabilizowanie cen materiałów budowlanych oraz kosztów prac wykonawczych. Będzie to możliwe dzięki zwiększeniu konkurencji na polskim rynku budowlanym wobec pojawienia się firm z innych państw. Do budowy polskich dróg Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zachęcała m.in. podczas Międzynarodowego Kongresu Drogowego w Paryżu. Dzięki temu zainteresowanie polskim rynkiem wykazują firmy nie tylko europejskie, ale również amerykańskie, chińskie czy południowokoreańskie. Na bieżąco postęp na wszystkich odcinkach autostrad i dróg ekspresowych istotnych z punktu widzenia Euro 2012 w specjalnym serwisie internetowym – www.droginaeuro.pl 10-01-2008 www.gddkia.gov.pl/article/internetowe_biuro_prasowe/materialy_dla_mediow/article.php/id_item_tree/a066c7ca6f77a23903a51c1419a88f27/id_art/9a0a4cd8f5a7ff9d15cdaba7ab8f22c9 www.gddkia.gov.pl/images/user/8/8b211ecd052601e267be010c4141daac.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
gulu-gulu-gulu Re: I po S8 12.02.08, 19:51 Grabarczykowi chociaż mieszka w Piotrkowie, s8 będzie śnić sie po nocach i odbije mu się czkawką napewno. Biedna uć doczeka sie trasy w 2015 albo póżnie i znowu będzie płakać że Miejskie Obwodnice (a1,a2) są płatne i cały ruch z s8 idzie Śmigłego-Rydza do Strykowskiej i miasto jest zakorkowane, jaka szkoda:)Najwazniejsze żeby dokończyć remont dk8 od Mzurek do Bełchatowa i dalej w kierunku Wielunia, oraz wybudować obwodnice Bełchatowa. Większość trzeżwych i trzeżwo myślących kierowców (myślę że będzie ich jednak coraz więcej), pojedzie właśnie tą trasą na Warszawę i Lublin/Kielce. A czy to będzie s8 czy dk8 to jaka to różnica, byle nawieżchnia drogi była nowa i wykonana wg. odpowiednich norm. Odpowiedz Link Zgłoś
lopez1235 Re: I po S8 13.02.08, 12:39 Czy myślicie że ta propaganda PO-wska ma szansę na realizację? Według mnie raczej nie! Po pierwsze ogłoszono przetarg ale nie ustalono jeszcze budżetu a co najważniejsze nie zabezpieczono projektu ze strony finansowej. Wiadomo że koszt budowy przekracza grubo 4 mld zł. Bez środków z UE a na co się zanosi będą budować 5 km na rok. Pojawiła się także informacja że jeśli takie środki nie zostaną przyznane to w 40 % koszty budowy będą musiały ponieść powiaty przez które ma owa trasa przebiegać ( wykup gruntów pod budowę)! Wątpię aby podołały temu wyzwaniu! Przeanalizujcie, poczytajcie a dojdziecie do wniosku że kolejny CUD wyborczy szlag trafi! Jeżeli chodzi o Bełchatów i Piotrków to możemy spać spokojnie. Będą z tego Wielkie Jaja!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gulu-gulu-gulu Re: I po S8 13.02.08, 20:03 Myślę że to jeszcze nie koniec. Jest jeszcze sprawa uregulowania przebiegu trasy przez tereny Natura 2000 tj. rzeka Grabia, i plany z wydobyciem węgla przez Kopalnię Bełchatów pod Złoczewem. Pamiętajmy, że bezpieczeństwo energetyczne kraju jest najwazniejsze!!! Odnośnie żłoczewa, to ma być coś wiadomo o eksploatacji prawdopodobnie jeszcze w tym miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
lopez1235 Re: I po S8 13.02.08, 20:44 Dla kolesi tuska takie aspekty to pikuś gdyż już widać jak w tym gronie załatwia się wszystkie sprawy! Problemem będzie KASIORA!!!!! Niech im zastrajkują jeszcze ze dwie grupy zawodowe to leżą i kwiczą! Budżet nagle pusty! Na marginesie to boję się że tej trasy nie będzie w obu wariantach bo lodziki najadą Wa-wę i będą płakać przez 24 h na dobę! Tak to jest z lodzikową jak z bezpańskim psem: drugiemu nie da a i sam nie ruszy! Odpowiedz Link Zgłoś
lulu48 Re: I po S8 13.02.08, 21:12 Mocium Panie, Mocium Panie uwielbiam Twe pisanie:P Cudownego "wizjonerstwa" na przyszłość życzę:)Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maly_piotrkow Re: I po S8 14.02.08, 12:42 nie będzie S8 ale na gierkówce powstanie droga ekspresowa, dostałem pismo z łodzi , ze mają wykupywać ziemie ... Odpowiedz Link Zgłoś
marianczyk0 Re: I po S8 18.02.08, 12:38 > Według mnie raczej nie! ehehehehehhhhe no tak to duzo zmienia, "lodziku" Odpowiedz Link Zgłoś
bmpo Re: I po S8 16.02.08, 23:36 Widziałem mapę bodaj pod nazwą Powiat tomaszowski, Okolice Zalewu Sulejowskiego". Wrysowana jest tam trasa droga ekspresowa od okolic Czarnocina (krawędź mapy), dalej krzyżuje się z "gierkówką" koło Tomaszowa w Zawadzie i biegnie na północ od Smardzewic dochodzi do drogi Sulejów Opoczno w okolicach Błogiego. To chyba 74. Odpowiedz Link Zgłoś
bigos_kk Re: I po S8 17.02.08, 13:54 bmpo napisał: > Wrysowana jest tam trasa droga ekspresowa od okolic > Czarnocina (krawędź mapy), dalej krzyżuje się z "gierkówką" koło > Tomaszowa w Zawadzie i biegnie na północ od Smardzewic dochodzi do > drogi Sulejów Opoczno w okolicach Błogiego. To chyba 74. Nie żebym się czepiał, ale od Smardzewic do Błogiego, to jakby na południe jest, a nie na północ. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bmpo Re: I po S8 18.02.08, 22:35 Może mało precyzyjnie się wyraziłem, ale chodziło mi, że położenie drogi jest projektowane na północ od Smardzewic, a nie, że droga biegnie w kierunku północnym :) Odpowiedz Link Zgłoś