05.02.08, 01:34
tinyurl.com/yuwwyb
Obserwuj wątek
    • swiadek24 Re: I po S8 05.02.08, 08:46
      Brawo!
      Musimy być naprawdę bogatym krajem, że stać nas na finansowanie droższego
      wariantu dla naszego budżetu. Ale co tam w końcu idą cuda irlandzkie:)
      Ciekawe co teraz powiedzą wybrani przez nas posłowie.
      I tutaj pomysł na kontrowersyjny dla P. Cecotki z radia, który potrafi zadawać
      kłopotliwe pytania naszym posłom.

P.S.
      Jestem wyborcą PO - niestety
      • lech_kuczynski Re: I po S8 05.02.08, 16:50
        dziwi mnie ze glosowales na po, slowo daje ze koncepcja "ekonomii" pt. "budujemy taniej ale niekoniecznie z sensem" jest blizsza pisowi, populistyczne mamienie niskimi kosztami a o pozniejszych przychodach z inwestycji juz sie nie mowi

ta droga nie ma przechodzic gdzies przez wojewodztwo lodzkie tylko konkretnie kolo lodzi, gdyz lodz z ringiem autostradowym w sercu kraju bedzie katalizatorem dla calego wojewodztwa

myslec, do jasnej cholery

pozdrawiam, lech kuczynski
        • swiadek24 Ah ja niemyślący 05.02.08, 16:57
          - rzeczywiście lepiej wydać o wile więcej na budowę drogi przez Łódź
          - w związku ze zmiana przebiegu drogi naszym regionie, województwo straciło
          inwestycję za kilka milionów złotych.

Ale co ja się tam znam w końcu nie myślę.

Oczywiście Łódź zawsze będzie moim ukochanym rodzinnym miastem, i chciałbym dla
          niej jak najlepiej:)
          • lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 17:06
            > - rzeczywiście lepiej wydać o wile więcej na budowę drogi przez Łódź

oczywiscie ze lepiej wydac wiecej jesli ta droga sie lepiej w ten sposob przysluzy regionowi; wyjasnilem to na przykladzie ale to jak grochem o sciane, twoja koncepcja "ekonomii" jest porazajaca

> - w związku ze zmiana przebiegu drogi naszym regionie, województwo straciło inwestycję za kilka milionów złotych.

nic mi na ten temat nie wiadomo i tobie chyba tez nie

• swiadek24 Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 17:13
              Masz rację z tym grochem. Dlatego szkoda mi czasu na polemikę z kimś kto nie
              przyjmuje do wiadomości innych racji niż swoje.

P.S.
              Inwestycja uwarunkowana przebiegiem drogi S8, w bezpośrednim jej sąsiedztwie,
              ale co ja tam wiem, w końcu Ty wiesz najlepiej.

Miło mi, że zwracając się mnie piszesz formy osobowe z małej litery:)

To tyle.
              Nic niewiedzący
              • lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 17:18
                mlody czlowieku, nie podales zadnych argumentow przeciwko moim. jedyne na co cie stac to "no przeciez ja nic nie wiem, wiec co ja ci bede mowil". jesli na podstawie tego postepowania mamy oceniac kto nie przyjmuje do wiadomosci innych racji niz swoje, to wypada na ciebie

nie widze sensu dyskutowania z toba poniewaz moje wypowiedzi sa kasowane przez jakiegos waszego madrale, ktory prawdopodobnie nie przyjmuje do wiadomosci innych racji niz swoje albo sie po prostu gotuje ze zlosci, ze zabrano mu strasznie potrzebna droge

• majkel01 Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 17:21
              idac tropem twojego przykładu z przystankami.

To że więcej ludzi mieszka w centrum miasta nie znaczy że wszystkie linie
              tramwajowe muszą być tam budowane, bowiem osoby z innych dzielnic, położonych
              trochę na uboczu tez mają prawo dojechać tramwajem w inne miejsca. Zatem i dla
              nich niech będzie linia tramwajowa. Proste ?
              I jeszcze. Jeśli buduje się linię tramwajową po to by jak najszybciej z miejsca
              A dojechac do miejsca B nie buduje się jej dłużą trasą licząc tylko na to że na
              nóż widelec ktoś wsiądzie. No tutaj akurat przykład z tramwajami nie bardzo
              pasuje ale wiadomo o co chodzi. W tym wariancie S8 skazuje się wielu kierowców
              jadących z Wrocka do Warszawy i dalej na to by koniecznie przejechali koło Łodzi
              i zobaczyli jakie to syfne miasto jest. Dodam że jechali dłuższą trasą (=wyższe
              koszty transportu). Co tam ekonomia, liczą sie głosy POparcia.
              • lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 17:29
                > bowiem osoby z innych dzielnic, położonych
                > trochę na uboczu tez mają prawo dojechać tramwajem w inne miejsca

jestes w wielkim bledzie, takim osobom daje sie co najwyzej autobus, zeby sobie do tramwaju dojechaly; o planowaniu komunikacji miejskiej nie masz pojecia wiec sie w ten temat nie zaglebiaj

> Jeśli buduje się linię tramwajową po to by jak najszybciej z miejsca A dojechac do miejsca B nie buduje się jej dłużą trasą licząc tylko na to że na nóż widelec ktoś wsiądzie. No tutaj akurat przykład z tramwajami nie bardzo pasuje

oczywiscie, ze w tym wydaniu nie pasuje, gdyz lodz ruch wygeneruje na PEWNO, a nie "a noz a widelec"

> W tym wariancie S8 skazuje się wielu kierowców
                > jadących z Wrocka do Warszawy i dalej na to by koniecznie przejechali koło Łodzi i zobaczyli jakie to syfne miasto jest

drogie dziecko trasa S8 przebiega na tyle daleko od lodzi, ze kierowcy tego miasta nie zobacza, wiec ci sie ten przytyk nie udal

a jesli juz chcesz sie bawic w najkrotsze drogi, to badz laskaw zauwazyc ze w linii prostej z wroclawia do warszawy bardziej jest lodz po drodze niz piotrkow. jadac z wroclawia do warszawy przesuwamy sie stopniowo coraz bardziej na polnoc. a teraz popatrz sobie na przebieg wariantu polnocnego to zobaczysz, ze odbicie na poludnie (czyli niejako w kierunku przeciwnym) jest wlasnie do piotrkowa

uwazaj wiec z tymi swoimi manipulacjami bo marnie na tym wychodzisz

• majkel01 Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 19:11
                  tak, już wiemy że wiesz wszystko i najlepiej :) Cóż dyskutować z taką powalającą
                  siłą argumentów jaką nam mistrzu prezentujesz. Przecież na końcu i tak wyjdzie
                  że masz rację ;))
                  Tylko ciekawe czemu wariant północny S8 jest o kilka-kilkanaście km dłuży od
                  południowego ? Hmm... no i twoje argumenty diabli wzięli.
                  • lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 19:30
                    > Przecież na końcu i tak wyjdzie
                    > że masz rację

w rzeczy samej, gdyby mialo wyjsc inaczej to bym nie zabieral glosu

> Tylko ciekawe czemu wariant północny S8 jest o kilka-kilkanaście km dłuży od
                    > południowego ?

przeciez napisalem - bo odbija na poludnie w strone piotrkowa

poza tym to ze trasa ma byc najkrotsza to nie moj argument, tylko twoj; ja tylko wykazywalem bledy w twoim rozumowaniu; a dzieki tym kilku-kilkunastu km skorzysta z niej nieporownywalnie wiecej ludzi

slowo daje pisalem to juz kilka razy i nie dociera

• majkel01 Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 19:38
                      daję słowo,ty możesz dyskutowac sam ze sobą ;) Taki świetny jestes w
                      przekonywaniu. Jestem pewien że gdybyś postawił na S8 w przebiegu południowym
                      bez trudu za pomocą celnych argumentów przekonał byś sam siebie do takiego a nie
                      innego wariantu. Marnujesz się na forach człowieku ;)
                      • lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 19:45
                        alez oczywiscie, tylko na to was stac - na wycieczki osobiste i kasowanie wypowiedzi; kontrargumentow merytorycznych zero; jak do tej pory nikt z was madrale nie odparl argumentu ze na przebiegu polnocnym skorzysta nieporownywalnie wiecej polakow i ze ring autostradowy wokol lodzi przyczyni sie do rozwoju calego regionu

zreszta, plesc swoje niedomowienia mozecie sobie ile wlezie; marek jurek czy inny sklepikarz kibitlewski juz wam nie pomoga

• majkel01 Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 20:06
                          <<EOT>>

Nie karmić trolla który zawsze ma rację.
                          • lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 20:15
                            oho, szanowny pan majkel ustanowil wszem i wobec ze koniec tematu

jak juz mowilem: na wiecej cie nie stac

• maddox84 Re: Ah ja niemyślący 06.02.08, 14:09
                          > nie odparl argumentu ze na przebiegu polnocnym skorzysta nieporownywalnie wiece
                          > j polakow i ze ring autostradowy wokol lodzi przyczyni sie do rozwoju calego re
                          > gionu

Skoro jesteś taki "merytoryczny" to ja poproszę o przedstawienie toku myślowego
                          który doprowadził Cię do powyższego twierdzenia...

pozdrawiam
                          maddox
                          • lech_kuczynski Re: Ah ja niemyślący 06.02.08, 16:26
                            po co mam ci cokolwiek przedstawiac, zebys znowu mogl skasowac?
                            chyba kpisz sobie ze mnie mlodziencze

• maddox84 Re: Ah ja niemyślący 08.02.08, 11:07
                              Po pierwsze nie jestem jedynym który może usuwać posty z tego forum więc nie
                              oskarżaj jak nie wiesz "starcze"...

Po drugie dlaczego pomimo tego że w każdym poście wykrzykujesz że nikt nie jest
                              w stanie zaprzeczyć Twoim argumentom, nie odpowiedziałeś na moje pytanie ?
                              • wielomarian Re: Ah ja niemyślący 08.02.08, 11:56
                                maddox84 napisał:

> Po pierwsze nie jestem jedynym który może usuwać posty z tego
                                forum więc nie
                                > oskarżaj jak nie wiesz "starcze"...
                                >
                                > Po drugie dlaczego pomimo tego że w każdym poście wykrzykujesz że
                                nikt nie jest
                                > w stanie zaprzeczyć Twoim argumentom, nie odpowiedziałeś na moje
                                pytanie ?

Jesli dla ciebie nie jest oczywistym, ze milionowa aglomeracja
                                wygeneruje wiekszy ruch niz jakis beltow czy piotrkow, to znaczy ze
                                masz klapki na oczach.
                                • maddox84 Re: Ah ja niemyślący 08.02.08, 14:36
                                  Przepraszam Cię mój wielomianie. Fakt, bylem nieprecyzyjny, dokładnie chodziło
                                  mi o tą część przytoczonej wypowiedzi:

".. i ze ring autostradowy wokol lodzi przyczyni sie do rozwoju calego regionu.."

Mam nadzieję że już wszystko jasne :)
                              • majkel01 Re: Ah ja niemyślący 08.02.08, 17:40
                                > Po pierwsze nie jestem jedynym który może usuwać posty z tego forum więc nie
                                > oskarżaj jak nie wiesz "starcze"...

ta, żeby była jasność. Drugą osobą jestem ja. Ale na tym forum nie ma cenzury
                                jako takiej, usuwane są tylko wypowiedzi łamiące regulamin. W przypadku pana
                                piętro wyżej chodziło o obrażanie innych uczestników forum. Więc ewentualne żale
                                proszę wypłakiwać w mój rękaw. To tyle w tym temacie.
                      • bigos_kk Re: Ah ja niemyślący 05.02.08, 22:57
                        Szkoda, że ten ucki troll nie przeczytał i nie zrozumiał tego:

"Nie wiadomo jeszcze, jak rozwiązana zostanie kwestia nakładania się
                        ekspresówki na płatną autostradę A1 między Piotrkowem a Łodzią.
                        Przed rokiem w GDDKiA wyliczono, że odszkodowania Skarbu Państwa dla
                        prywatnego operatora autostrady za bezpłatne przejazdy kierowców
                        jadących ekspresówką przekroczyłyby 7 mld zł, czyli prawie
                        dwukrotnie więcej niż wartość całego odcinka S8 na terenie
                        województwa łódzkiego."
                        (www.piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/wydarzenia/814977.html
                        )
    • swiadek24 Re: I po S8 05.02.08, 14:57
      Właśnie dałeś przykład buractwa za który tak bardzo się wstydzę jeżdżąc po Polsce:(
      Jestem łodzianinem to Łódź zawsze będzie moim rodzinnym miastem, a to, że
      mieszkam w innym mieście niczego nie zmienia.
      A Ty dałeś właśnie popis zachowania z którego niby to łodzianie słyną w Polsce i
      prawdę mówiąc już mi czasami brakuje sił żeby bronic ludzi z mojego miasta, bo
      jak tu bronić jak się właśnie tacy prymitywni osobnicy trafiają. Na szczęście
      jesteś małym odsetkiem takich "ludzi".
      A co do S8. Jestem przede wszystkim za racjonalizmem. Gdyby ta rasa miała omijać
      nasze województwo, a koszty tako takiej budowy byłyby minimalne dla budżetu
      państwa to opowiedziałbym się za nią tak samo jak za wariantem południowym.
      Prawdę mówiąc najbardziej obchodzi mnie ekonomiczny aspekt inwestycji drogowych,
      a południowy właśnie taki jest.
      Podejrzewam, że i tak nie zrozumiesz no ale to już nie mój problem.
      Pozdrawiam Cię gorąco.
      • lech_kuczynski Re: I po S8 05.02.08, 16:39
        no noz mi sie w kieszeni otwiera jak czytam takie dyrdymaly
        jaki aspekt ekonomiczny czlowieku? ekonomiczny to nie znaczy tanszy, rozumiesz?
        na ktorym wariancie skorzysta wiecej rodakow? ktory wygeneruje wiekszy ruch?

twierdzisz ze jestes z lodzi to powinienes wiedziec co to tramwaj; wyobraz sobie ze buduje sie linie tramwajowa z jednego skraju miasta na drugi przez centrum. Mozna ta linie zbudowac na dwa sposoby: z przystankami po trasie albo bez; wariant bez przystankow oczywiscie jest tanszy i nawet szybszy, tylko kto tym bedzie jezdzil, kto na tym skorzysta. czy to ze jest on tanszy znaczy twoim zdaniem ze jest ekonomiczny? no ty wez sie zastanow czlowieku

z lodzi czy nie z lodzi krew mnie zalewa jak czytam takie bzdury i mam prawo wyrazac swoje oburzenie wobec takiego pieprzenia

pozdrawiam lech kuczynski
    • baluciarz.lodz Re: I po S8 05.02.08, 16:18
      no ja akurat bardzo duzo na ten temat przeczytalem. i w dalszym
      ciagu twierdze ze nie masz absolutnie racji, a propos kultury ktos
      ci juz chyba odpisal :>
    • k-bay Re: I po S8 05.02.08, 16:33
      Gryziecie się chłopaki jak na jakimś meczu piłki nożnej, mimowolnie obrażając rzesze ludzi. Szczęśliwie nikt nie może poczuwać się tym tknięty ponieważ kto ma dzisiaj czas na ujadanie się w Internecie ?
    • mkaniew banalne wyjście 06.02.08, 20:53
      Przecież wyjście jest banalne. Należy S-8 puścić nieco innym torem niż A-1.
      Zamiast Warszawa-Piotrków-Łódź, najlepiej Warszawa-Tomaszów-Łódź, przy okazji
      komunikując Tomaszów z Łodzią. Piotrków i tak jest dobrze skomunikowany.

Pozdrawiam, M.
      • bmpo Re: banalne wyjście 07.02.08, 10:57
        i pewnie tak to się skończy, że od węzła Wrocław kontynuowana będzie
        trasa S-8 w kierunku Tomaszowa i będzie ona początkiem S-74 w
        kierunku Kielc. I tak Piotrków będzie ominięty. Do czasu wybudowania
        odcinka Łódź - Tomaszów kierowcy "zagłosują" jeżdżąc przez Bełchatów
        Piotrków bo bliżej i taniej. Pomijam tych, których będzie stać
        zapłacić za korzystanie z A-1 do Strykowa i dalej A-2 do Warszawy
        lub będą mieć przejazd za darmo.
    • powiernik Re: I po S8 07.02.08, 00:05
      ogier_gangu_diablo napisał:

> tinyurl.com/yuwwyb

niestety nie od dziś wiadomo, że piotrków przegrał (bo w zasadzie nie walczył.
      to tak jak z gołotą, który niegdyś uciekł z ringu).
      obawiam się, że możemy również stracić kasę na S-kę do radomia. może tak się
      stać, kiedy nowy węzeł komunikacyjny powstanie pod tomaszowem łącząc się z s8 z
      łodzi. kto wie czy decyzja już gdzieś wyżej nie zapadła..

--
      "W szczytowym okresie rozwoju "Łodzi rolniczej" na początku XVI w., miasteczko
      liczy ok. 700 mieszkańców (...)
      Po II rozbiorze Polski w 1793 r. Łódź trafia do zaboru pruskiego. W tym czasie
      liczy jedynie 250 mieszkańców (...)
      W latach 1824-1827 wytyczono kolejną osadę – Łódka, położoną na południe od
      Nowego Miasta, wzdłuż osi, którą stanowiła ulica Piotrkowska. Nastąpił gwałtowny
      rozwój Łodzi i przeobrażenie jej w ciągu kilkudziesięciu lat z małej mieściny
      (liczącej w 1830 r. 4 tys., a w 1865 r. 40 tys.) w przemysłową metropolię z 300
      tys. mieszkańców w 1900 r. i 500 tys. w ;1914 r." //dane z wikipedii//

dlaczego załączyłem ten cytat?
      ano dlatego, iż prawdopodobnie o dzisiejszej >>wielkości<< tego miasta świadczą
      ludzie. niejednokrotnie również z południowej części teraźniejszego województwa
      łodzkiego.
      to, że niektórzy krzyczą że nie warto inwestować w małe miasteczka (a zazwyczaj
      są mieszkańcami łodzi w tej dyskusji) mogą przemyśleć co piszą.
      dzięki takim szansom jak s8 piotrków czy bełchatów mogłyby stanowić w
      niedalekiej przyszłości o sile całego województwa, zgodnie ze strategiami
      zrównoważonego rozwoju. a tak.. my jesteśmy skazani ma marginalizację.

dziękuję.
      • powiernik Re: I po S8 07.02.08, 00:30
        acha.. w tym wariancie
        pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:PL_droga_ekspresowa_S8.svg
        który został obrany, skręt w prawo na piotrków jadąc z wrocławia do warszawy
        jest całkowicie bezsensowny i nie widzę tego żeby ta wersja była ostateczną.
        brawa dla tomaszowa lub rawy maz.?
        • mkaniew Re: I po S8 07.02.08, 09:28
          Ano Piotrków wybrał strategię walki przeciwko Łodzi, a nie wspólnie z Łodzią
          bicie się o dobre rozwiązania komunikacyjne - nie tylko drogowe. Ciekawe, że
          Piotrkowowi nie przeszkadza brak linii kolejowej do Łodzi bez bezsensownego
          jeżdżenia przez Koluszki.

M.
          • powiernik Re: I po S8 08.02.08, 01:13
            bardzo ciekawe spostrzeżenie.
            z piotrkowa do łodzi mamy 45 kilometrów, a nigdy nikt nie wypomniał, że jedzie się tam pociągiem ponad godzinę.
    • mkaniew Re: I po S8 11.02.08, 18:20
      S8 w wariancie północnym. Zmiany w przetargach na A1 i A2

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad informuje, że
      ostatecznie usankcjonowany został przebieg drogi S8 na terenie
      województwa łódzkiego, w tzw. wariancie północnym.
      W czwartek, 31 stycznia br., GDDKiA wprowadziła stosowne zmiany do
      dokumentacji w przetargach na budowę i eksploatację autostrad A1
      Stryków-Pyrzowice i A2 Stryków-Konotopa. Zmiany w treści Informacji
      o Warunkach Przetargu (IWP) nie spowodują wydłużenia procedury
      przetargowej i jak dotąd ostatecznym terminem złożenia ofert
      pozostaje 31 marca 2008 roku.

Zgodnie ze zmienionymi zapisami IWP, droga ekspresowa S8 będzie
      krzyżowała się z autostradą A1 w węźle „Wrocław”. Węzeł zbuduje
      wykonawca drogi S8, lecz jego eksploatacja zostanie powierzona
      podmiotowi odpowiedzialnemu za eksploatację odcinka A1 Stryków-
      Pyrzowice. Po złożeniu ofert, wybrana zostanie najkorzystniejsza i
      rozpoczną się negocjacje warunków komercyjnych i finansowych dla obu
      przedsięwzięć. Negocjacje GDDKiA planuje zakończyć w 2008 roku.

04-02-2008

www.gddkia.gov.pl/article/internetowe_biuro_prasowe/materialy_dla_mediow/article.php/id_item_tree/a066c7ca6f77a23903a51c1419a88f27/
      id_art/28509646cadbfdd794aa1c0a3b860513

Euro 2012 - drogowa strategia

Do Euro 2012 pozostało 1613 dni. Na wszystkich autostradach i
      drogach ekspresowych trwa zaawansowany proces inwestycyjny. Na
      autostradach, trwa opracowanie dokumentacji środowiskowych dla
      odcinka o długości 56 km, gotowe są już wszystkie decyzje
      lokalizacyjne, trwa przygotowanie projektów budowlanych dla 313 km,
      484 km to długość odcinków autostradowych dla których toczą się
      postępowania przetargowe lub negocjacje PPP. Prace budowlane trwają
      na 172 km, natomiast długość istniejących autostrad to 699 km. W
      przypadku dróg ekspresowych te wartości kształtują się następująco:
      dokumentacja środowiskowa 1787 km, lokalizacyjna 522 km, projekty
      budowlane 349 km, przetargi 79 km, w budowie jest 282 km, a
      istniejących dróg ekspresowych jest 317 km. Poniżej po raz kolejny
      prezentujemy drogową strategię Euro 2012:

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad realizuje program
      budowy dróg i autostrad na lata 2008-2012, przyjęty przez Radę
      Ministrów.
      Program opracowano m. in. z myślą o planowanych na 2012 r.
      rozgrywkach Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej. Do tego czasu w
      całości powstać mają dwie autostrady: Al z Gdańska do polsko-
      czeskiego przejścia granicznego w Gorzyczkach oraz A4 spod polsko-
      niemieckiej granicy w Jędrzychowicach do polsko-ukraińskiej w
      Korczowej wraz z łącznikiem A18 z Olszyny.

W przygotowaniu jest również budowa dwóch odcinków autostrady A2:
      Świecko-Nowy Tomyśl oraz Stryków-Warszawa, które wraz z istniejącym
      już odcinkiem połączą stolicę z granicą polsko-niemiecką. Budowę
      ostatniego etapu tej autostrady z Warszawy do granicy z Białorusią —
      decyzją Rady Ministrów — przesunięto na okres po roku 2012.

Plan przewiduje też budowę dróg ekspresowych, umożliwiających
      komunikację między miastami, w których odbywać będą się mecze. Na
      liście priorytetów znajdują się m. in. trasy S-7 z Gdańska do
      Warszawy, a dalej do Krakowa oraz S-8 między Wrocławiem, Łodzią,
      Warszawą i Białymstokiem. Dojazd z Gdańska do Poznania ułatwić ma
      planowana trasa S-5, która na północy rozpoczynać będzie się
      łącznikiem z autostradą Al, dalej pobiegnie przez Bydgoszcz do
      stolicy Wielkopolski. Poprzednia Rada Ministrów założyła ponadto, że
      do 2012 r. powstać powinien też odcinek S5 z Poznania do Wrocławia.

www.gddkia.gov.pl/images/user/8/8b211ecd052601e267be010c4141daac.jpg

Strategiczna dla komunikacji z Ukrainą, która będzie
      współgospodarzem Euro 2012, staje się budowa trasy S-17 z Warszawy
      do Lublina. Do mistrzostw musi zakończyć się budowa S-l 7 do węzła w
      Piaskach. Dalszy jej odcinek do przejścia w Hrebennem wpisano na
      listę projektów rezerwowych, podobnie jak fragment trasy S-12 z
      Piasków do przejścia w Dorohusku. Ruch transgraniczny mają usprawnić
      także drogi: S-69 z polsko-słowackiego przejścia w Zwardoniu do
      Bielska-Białej, fragment S-1 z polsko-czeskiego przejścia w
      Cieszynie do autostrady Al oraz fragment S-3 z polsko-czeskiego
      przejścia w Lubawce do węzła z autostradą A4 pod Legnicą. Do 2012 r.
      powstać ma też drugi odcinek S-3 ze Szczecina do Zielonej Góry.

Realizację programu na lata 2008-2012 oszacowano na 121 mld złotych.
      By realne stało się jego urzeczywistnienie za tę kwotę, wymagane
      jest ustabilizowanie cen materiałów budowlanych oraz kosztów prac
      wykonawczych. Będzie to możliwe dzięki zwiększeniu konkurencji na
      polskim rynku budowlanym wobec pojawienia się firm z innych państw.
      Do budowy polskich dróg Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i
      Autostrad zachęcała m.in. podczas Międzynarodowego Kongresu
      Drogowego w Paryżu. Dzięki temu zainteresowanie polskim rynkiem
      wykazują firmy nie tylko europejskie, ale również amerykańskie,
      chińskie czy południowokoreańskie.

Na bieżąco postęp na wszystkich odcinkach autostrad i dróg
      ekspresowych istotnych z punktu widzenia Euro 2012 w specjalnym
      serwisie internetowym – www.droginaeuro.pl

10-01-2008

www.gddkia.gov.pl/article/internetowe_biuro_prasowe/materialy_dla_mediow/article.php/id_item_tree/a066c7ca6f77a23903a51c1419a88f27/id_art/9a0a4cd8f5a7ff9d15cdaba7ab8f22c9

www.gddkia.gov.pl/images/user/8/8b211ecd052601e267be010c4141daac.jpg
    • gulu-gulu-gulu Re: I po S8 12.02.08, 19:51
      Grabarczykowi chociaż mieszka w Piotrkowie, s8 będzie śnić sie po nocach i odbije mu się czkawką napewno. Biedna uć doczeka sie trasy w 2015 albo póżnie i znowu będzie płakać że Miejskie Obwodnice (a1,a2) są płatne i cały ruch z s8 idzie Śmigłego-Rydza do Strykowskiej i miasto jest zakorkowane, jaka szkoda:)Najwazniejsze żeby dokończyć remont dk8 od Mzurek do Bełchatowa i dalej w kierunku Wielunia, oraz wybudować obwodnice Bełchatowa. Większość trzeżwych i trzeżwo myślących kierowców (myślę że będzie ich jednak coraz więcej), pojedzie właśnie tą trasą na Warszawę i Lublin/Kielce. A czy to będzie s8 czy dk8 to jaka to różnica, byle nawieżchnia drogi była nowa i wykonana wg. odpowiednich norm.
      • lopez1235 Re: I po S8 13.02.08, 12:39
        Czy myślicie że ta propaganda PO-wska ma szansę na realizację?
        Według mnie raczej nie! Po pierwsze ogłoszono przetarg ale nie
        ustalono jeszcze budżetu a co najważniejsze nie zabezpieczono
        projektu ze strony finansowej. Wiadomo że koszt budowy przekracza
        grubo 4 mld zł. Bez środków z UE a na co się zanosi będą budować 5
        km na rok. Pojawiła się także informacja że jeśli takie środki nie
        zostaną przyznane to w 40 % koszty budowy będą musiały ponieść
        powiaty przez które ma owa trasa przebiegać ( wykup gruntów pod
        budowę)! Wątpię aby podołały temu wyzwaniu! Przeanalizujcie,
        poczytajcie a dojdziecie do wniosku że kolejny CUD wyborczy szlag
        trafi! Jeżeli chodzi o Bełchatów i Piotrków to możemy spać
        spokojnie. Będą z tego Wielkie Jaja!!!!!
        • gulu-gulu-gulu Re: I po S8 13.02.08, 20:03
          Myślę że to jeszcze nie koniec. Jest jeszcze sprawa uregulowania przebiegu trasy przez tereny Natura 2000 tj. rzeka Grabia, i plany z wydobyciem węgla przez Kopalnię Bełchatów pod Złoczewem. Pamiętajmy, że bezpieczeństwo energetyczne kraju jest najwazniejsze!!! Odnośnie żłoczewa, to ma być coś wiadomo o eksploatacji prawdopodobnie jeszcze w tym miesiącu.
          • lopez1235 Re: I po S8 13.02.08, 20:44
            Dla kolesi tuska takie aspekty to pikuś gdyż już widać jak w tym
            gronie załatwia się wszystkie sprawy! Problemem będzie KASIORA!!!!!
            Niech im zastrajkują jeszcze ze dwie grupy zawodowe to leżą i
            kwiczą! Budżet nagle pusty! Na marginesie to boję się że tej trasy
            nie będzie w obu wariantach bo lodziki najadą Wa-wę i będą płakać
            przez 24 h na dobę! Tak to jest z lodzikową jak z bezpańskim psem:
            drugiemu nie da a i sam nie ruszy!
            • lulu48 Re: I po S8 13.02.08, 21:12
              Mocium Panie, Mocium Panie uwielbiam Twe pisanie:P
              Cudownego "wizjonerstwa" na przyszłość życzę:)Pozdrawiam!!!
              • maly_piotrkow Re: I po S8 14.02.08, 12:42
                nie będzie S8 ale na gierkówce powstanie droga ekspresowa, dostałem pismo z łodzi , ze mają wykupywać ziemie ...
        • marianczyk0 Re: I po S8 18.02.08, 12:38
          > Według mnie raczej nie!

ehehehehehhhhe no tak to duzo zmienia, "lodziku"
    • bmpo Re: I po S8 16.02.08, 23:36
      Widziałem mapę bodaj pod nazwą Powiat tomaszowski, Okolice Zalewu
      Sulejowskiego". Wrysowana jest tam trasa droga ekspresowa od okolic
      Czarnocina (krawędź mapy), dalej krzyżuje się z "gierkówką" koło
      Tomaszowa w Zawadzie i biegnie na północ od Smardzewic dochodzi do
      drogi Sulejów Opoczno w okolicach Błogiego. To chyba 74.
      • bigos_kk Re: I po S8 17.02.08, 13:54
        bmpo napisał:

> Wrysowana jest tam trasa droga ekspresowa od okolic
        > Czarnocina (krawędź mapy), dalej krzyżuje się z "gierkówką" koło
        > Tomaszowa w Zawadzie i biegnie na północ od Smardzewic dochodzi do
        > drogi Sulejów Opoczno w okolicach Błogiego. To chyba 74.

Nie żebym się czepiał, ale od Smardzewic do Błogiego, to jakby na
        południe jest, a nie na północ. ;)
        • bmpo Re: I po S8 18.02.08, 22:35
          Może mało precyzyjnie się wyraziłem, ale chodziło mi, że położenie
          drogi jest projektowane na północ od Smardzewic, a nie, że droga
          biegnie w kierunku północnym :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka