stralaczek 19.04.06, 13:53 Mąż się uparł na Teofila. A mi się to imię nie podoba. To imię dla bohaterów czarno-białych powojennych filmów, smutnych panów z melonikach. Nawet Teoś i Teo nie burzy tego obrazu Znalałam na forum kilka dyskucji o Teofilu, ale nie istnieje żaden osobny wątek. Napiszcie proszę co myślicie o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Teofil 19.04.06, 15:56 Mnie sie podobaja wszystkie imiona zaczynajace sie przedrostkiem teo- IMO swietny wybor! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teofil 19.04.06, 18:06 Mnie się bardzo podoba i mam go na swojej liscie dla dzieci (razem z Teofilą). Mam wrażenie, ze było to najpopularniejsze w Polsce imię zaczynające się na "Teo-" (popularniejsze od Teodora). W latach międzywojennych Teofilów chyba nie było tak dużo; najwięcej ich znajdziesz w XVI-XVIII wieku. A poza tym jest to jedno z tych "starych" imion, o których słychać stosunkowo często jak na rzadko nadawane imię, więc może jest to pierwsza oznaka powrotu mody. Jeśli bardzo go nie chcesz, to może zaproponuj mężowi jakieś inne imię na "Teo", np. Teobald? Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Teofil 20.04.06, 20:10 jak ci sie nie podoba to walcz !! to przecież również Twoje dziecko. Jakie imiona Ci się podobają, to moze spróbuje =my znaleźć jakiś złoty środek ? Odpowiedz Link Zgłoś
stralaczek Re: Teofil 21.04.06, 15:32 Chyba mój list zabrzmiał bardzo melodramatycznie, przepraszam. Oczywiście mój mąż nie nada dziecku imienia, na które ja się nie zgodzę. Ja po prostu staram się przekonać do imienia Teofil, i dlatego złożyłam ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teofil 21.04.06, 15:42 W takim razie może na początek zerknij sobie tu encyklopedia.pwn.pl/szukaj.php?co=Teofil i tu: encyklopedia.pwn.pl/type=0&co=Teofil&od=10&szukaj.php - tylu było samych Teofilów "encyklopedycznych", a każdy z nich to historia, np. ten: ŁAPIŃSKI TEOFIL (ok. 1826– 1886), oficer, działacz emigr.; uczestnik rewolucji węg. 1848–49; następnie w Turcji, oficer armii jako Tevfik-Bey; 1857–59 organizator partyzantki na Kaukazie; 1863 dowódca (w randze generała) nieudanej wyprawy mor. na statku Ward Jackson, mającej dostarczyć broń i ochotników dla oddziałów powstańczych na Litwie; Powstańcy na morzu w wyprawie na Litwę (1878). Odpowiedz Link Zgłoś
isa2 Re: Teofil 19.09.06, 08:34 Witam, mam nadzieje, ze sie nie pogniewasz, ale to imie brzmi straaasznie. Maz powinieni wziac pod uwage to, ze inni moga sie smiac z Waszego synka . Mnie osobiscie kojarzy sie to imie z zoofil i gorzej.... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teofil 19.09.06, 18:37 A to takie ładne, tradycyjne imię. Mnie się kojarzy z Teofilem Lenartowiczem. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teofil 18.11.06, 11:56 W dzisiejszym WnŚ jest jeden Teofil, ma przepięknie dobrane imię do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Teofil 18.11.06, 12:20 Mialam swego czasu wujka Teofila.Zmarl kilka lat temu majac prawie 90 lat.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Teofil 18.11.06, 14:43 Mały Teofil bardzo mnie cieszy! Takie imię nosił mój prapradziadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi43 Re: Teofil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.06, 20:39 We wcześniejszych pokoleniach w mojej rodzinie "występował" i Teofil (brat dziadka Wilhelma) i Teodor (pradziadek)... Zdrobnieniem od Teofila był...Filek. Odpowiedz Link Zgłoś